19 июнь 2019 2 700

Як зварити варення із соснових пагонів

Соснові пагони часто використовують у лікувальних цілях. З них можна робити абсолютно все – засушувати, готувати відвари, додавати в чай і навіть робити варення. Для варення зазвичай застосовуються ще не розкрилися пагони, в момент зростання нирок. У цей період їх зрізають і роблять з них неймовірно смачне, але в той же час смачне варення.

Користь та протипоказання

Ще в давні часи соснові шишки наші предки застосовували для приготування різних лікарських засобів. З цих компонентів вони робили відвари й різні цілющі напої. Крім шишок, вони використовували хвою, смоли, пагони, бруньки. В даний час соснові пагони застосовуються і в кулінарії.

Варення із соснових пагонів – це корисний десерт, який просто необхідний в зимовий час. Один тільки аромат чого тільки коштує, він лише трохи характеризує це корисне ласощі. Найпопулярнішим якістю, за яке цінується цей десерт, це високий рівень фітонцидів.

Цей компонент володіє сильними антибактеріальними та протигрибковими властивостями. Завдяки цьому варення активно застосовується для лікування різних простудних хвороб.

Якщо щодня вживати цей продукт, то можна з легкістю усунути:

  1. Грип та застуду;
  2. Бронхіальну астму;
  3. ГРВІ;
  4. Туберкульоз легенів;
  5. Пневмонію;
  6. Авітаміноз;
  7. Хвороби ясен.

У складі варення із соснових пагонів є високий рівень різних корисних компонентів:

  1. Фітонциди;
  2. Антиоксиданти;
  3. Вітаміни С і Р;
  4. Каротин;
  5. Ефірні масла;
  6. Таніни.

Завдяки антиоксидантам забезпечується вычищение з організму шкідливих і токсичних компонентів. Вітаміни, мінерали забезпечують насичення організму, а також надають зміцнює дію на імунітет. Ефірні олії здатні захистити від різних вірусних, інфекційних уражень. Ці компоненти надають заспокійливу дію на нервову систему, піднімають настрій.

Однак варення має протипоказання:

  • не рекомендується людям із захворюваннями нирок;
  • підвищене вживання варення з шишок може чинити подразнювальну дію на слизову оболонку;
  • не варто вживати при захворюванні гепатитом;
  • іноді можуть з'явитися алергічні реакції, головний біль. Тому краще всього спробувати варення в кількості ½ ч. ложки і подивитися на свій стан протягом дня. Якщо все буде нормально, то значить, це ласощі можна продовжити їсти далі, але не більше 4-5 великих ложок в день.
Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
соснові пагони - 5 кілограм
цукор - 5 кілограм
вода - 5 літрів
лимонна кислота - ½ Ст. ложки
Час приготування: 230 хвилин Калорійність на 100 грам: 210 Ккал

Приступаємо до приготування:

  1. Першим ділом потрібно перебрати пагони. Видаляється весь сміття, гілки, зіпсовані компоненти;
  2. Далі вони споласкиваются прохолодною водою, перекладають у посуд з емальованої основи, заливаються водою;
  3. Всі ставимо на вогонь, залишаємо відварювати, потрібно варити близько 1 години;
  4. Після цього каструля знімається з вогню і залишають постояти все близько 8 годин до повного охолодження;
  5. Через 8 годин тара з компонентами знову ставлять на вогонь і вариться все протягом години;
  6. Знімаємо з вогню і залишаємо постояти близько 8 годин;
  7. Після цього знову все повторюється 3-4 рази. Все це робиться до отримання м'якості пагонів;
  8. Після того як все буде готово, настій слід перелити через марлю кілька разів;
  9. У профільтрований настій всипається цукровий пісок, на 1 літр настою засипається 1 кілограм цукру;
  10. Поміщаємо настій з цукром на плиту, залишаємо прогріватися до кипіння;
  11. Всі кип'ятимо протягом 20-30 хвилин;
  12. У варення потрібно додати ½ великої ложки лимонної кислоти. Це запобіжить засахаривание варення;
  13. Попередньо підготовлені банки потрібно простерилізувати;
  14. В баночки викладаємо варення, закатуємо кришками;
  15. На зберігання слід прибрати в холодильник або в прохолодне місце.

Як зварити варення з молодих соснових пагонів

Які складові компоненти будуть потрібні:

  • 2 кілограми молодих соснових пагонів;
  • 3 кілограм цукрового піску;
  • 2 літри води;
  • трохи соку лимона.

Процес приготування займе – 8-10 годин настоювання, варіння три рази по 20-30 хвилин. Калорійність – 225 ккал.

Як потрібно робити:

  1. Пагони для початку перебираємо від лушпиння, паличок;
  2. Їх слід розрізати на невеликі шматочки;
  3. Пагони викладаються в ємність, все засипається цукром і залишають настоюватися протягом 8-10 годин;
  4. Через 8-10 годин в ємність слід налити 2 літри води;
  5. Всі ставимо на вогонь, залишаємо отвариваться, постійно помішуючи;
  6. Після того, як сироп почне кипіти, залишаємо все кип'ятитися хвилин 5;
  7. Все прибираємо з плити всі залишають стояти протягом 8 годин;
  8. Через 8 годин ємність з бруньками сосни сиропом і знову ставимо на вогонь і проварюємо після закипання 5 хвилин;
  9. Далі знову залишаємо постояти 8 годин;
  10. Ставимо знову в третій раз на вогонь, кип'ятити 5 хвилин додаємо трохи соку лимона;
  11. Після цього знімаємо з плити, залишаємо остигати;
  12. Баночки для варення стерилізуємо;
  13. Викладаємо варення по стерилізованим банкам, закатуємо кришками;
  14. Прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.

Соковитий люля кебаб зі свинини можна приготувати не тільки на мангалі, але і в духовці.

Як приготувати смачні і корисні цукерки з сухофруктів читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт ароматної вареної ковбаси з курячого м'яса. Це смачне дієтичне блюдо корисне навіть дітям.

Корисні поради

  • цукру краще використовувати побільше, він додасть гарний смак варення;
  • зберігати бажано в прохолодному місці, щоб варення не зіпсувалося;
  • найкраще в процесі останньої варіння або після повного приготування додати трохи соку лимона. Це запобіжить засахаривание варення.

Варення із соснових пагонів — це насамперед ліки, тому вживати його варто тільки при гострій необхідності. Не варто їсти його надмірно, це може викликати неприємні стани. Але все ж обов'язково треба мати в наявності хоч одну невелику баночку цього десерту, адже він може вилікувати і застерегти різні простудні захворювання.

Що ще почитати: