Як зварити варення із соснових пагонів
Соснові пагони часто використовують у лікувальних цілях. З них можна робити абсолютно все – засушувати, готувати відвари, додавати в чай і навіть робити варення. Для варення зазвичай застосовуються ще не розкрилися пагони, в момент зростання нирок. У цей період їх зрізають і роблять з них неймовірно смачне, але в той же час смачне варення.
Користь та протипоказання
Ще в давні часи соснові шишки наші предки застосовували для приготування різних лікарських засобів. З цих компонентів вони робили відвари й різні цілющі напої. Крім шишок, вони використовували хвою, смоли, пагони, бруньки. В даний час соснові пагони застосовуються і в кулінарії.
Цей компонент володіє сильними антибактеріальними та протигрибковими властивостями. Завдяки цьому варення активно застосовується для лікування різних простудних хвороб.
Якщо щодня вживати цей продукт, то можна з легкістю усунути:
- Грип та застуду;
- Бронхіальну астму;
- ГРВІ;
- Туберкульоз легенів;
- Пневмонію;
- Авітаміноз;
- Хвороби ясен.
У складі варення із соснових пагонів є високий рівень різних корисних компонентів:
- Фітонциди;
- Антиоксиданти;
- Вітаміни С і Р;
- Каротин;
- Ефірні масла;
- Таніни.
Завдяки антиоксидантам забезпечується вычищение з організму шкідливих і токсичних компонентів. Вітаміни, мінерали забезпечують насичення організму, а також надають зміцнює дію на імунітет. Ефірні олії здатні захистити від різних вірусних, інфекційних уражень. Ці компоненти надають заспокійливу дію на нервову систему, піднімають настрій.
Однак варення має протипоказання:
- не рекомендується людям із захворюваннями нирок;
- підвищене вживання варення з шишок може чинити подразнювальну дію на слизову оболонку;
- не варто вживати при захворюванні гепатитом;
- іноді можуть з'явитися алергічні реакції, головний біль. Тому краще всього спробувати варення в кількості ½ ч. ложки і подивитися на свій стан протягом дня. Якщо все буде нормально, то значить, це ласощі можна продовжити їсти далі, але не більше 4-5 великих ложок в день.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
соснові пагони - | 5 кілограм |
цукор - | 5 кілограм |
вода - | 5 літрів |
лимонна кислота - | ½ Ст. ложки |
Час приготування: 230 хвилин | Калорійність на 100 грам: 210 Ккал |
Приступаємо до приготування:
- Першим ділом потрібно перебрати пагони. Видаляється весь сміття, гілки, зіпсовані компоненти;
- Далі вони споласкиваются прохолодною водою, перекладають у посуд з емальованої основи, заливаються водою;
- Всі ставимо на вогонь, залишаємо відварювати, потрібно варити близько 1 години;
- Після цього каструля знімається з вогню і залишають постояти все близько 8 годин до повного охолодження;
- Через 8 годин тара з компонентами знову ставлять на вогонь і вариться все протягом години;
- Знімаємо з вогню і залишаємо постояти близько 8 годин;
- Після цього знову все повторюється 3-4 рази. Все це робиться до отримання м'якості пагонів;
- Після того як все буде готово, настій слід перелити через марлю кілька разів;
- У профільтрований настій всипається цукровий пісок, на 1 літр настою засипається 1 кілограм цукру;
- Поміщаємо настій з цукром на плиту, залишаємо прогріватися до кипіння;
- Всі кип'ятимо протягом 20-30 хвилин;
- У варення потрібно додати ½ великої ложки лимонної кислоти. Це запобіжить засахаривание варення;
- Попередньо підготовлені банки потрібно простерилізувати;
- В баночки викладаємо варення, закатуємо кришками;
- На зберігання слід прибрати в холодильник або в прохолодне місце.
Як зварити варення з молодих соснових пагонів
Які складові компоненти будуть потрібні:
- 2 кілограми молодих соснових пагонів;
- 3 кілограм цукрового піску;
- 2 літри води;
- трохи соку лимона.
Процес приготування займе – 8-10 годин настоювання, варіння три рази по 20-30 хвилин. Калорійність – 225 ккал.
Як потрібно робити:
- Пагони для початку перебираємо від лушпиння, паличок;
- Їх слід розрізати на невеликі шматочки;
- Пагони викладаються в ємність, все засипається цукром і залишають настоюватися протягом 8-10 годин;
- Через 8-10 годин в ємність слід налити 2 літри води;
- Всі ставимо на вогонь, залишаємо отвариваться, постійно помішуючи;
- Після того, як сироп почне кипіти, залишаємо все кип'ятитися хвилин 5;
- Все прибираємо з плити всі залишають стояти протягом 8 годин;
- Через 8 годин ємність з бруньками сосни сиропом і знову ставимо на вогонь і проварюємо після закипання 5 хвилин;
- Далі знову залишаємо постояти 8 годин;
- Ставимо знову в третій раз на вогонь, кип'ятити 5 хвилин додаємо трохи соку лимона;
- Після цього знімаємо з плити, залишаємо остигати;
- Баночки для варення стерилізуємо;
- Викладаємо варення по стерилізованим банкам, закатуємо кришками;
- Прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.
Соковитий люля кебаб зі свинини можна приготувати не тільки на мангалі, але і в духовці.
Як приготувати смачні і корисні цукерки з сухофруктів читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт ароматної вареної ковбаси з курячого м'яса. Це смачне дієтичне блюдо корисне навіть дітям.
Корисні поради
- цукру краще використовувати побільше, він додасть гарний смак варення;
- зберігати бажано в прохолодному місці, щоб варення не зіпсувалося;
- найкраще в процесі останньої варіння або після повного приготування додати трохи соку лимона. Це запобіжить засахаривание варення.
Варення із соснових пагонів — це насамперед ліки, тому вживати його варто тільки при гострій необхідності. Не варто їсти його надмірно, це може викликати неприємні стани. Але все ж обов'язково треба мати в наявності хоч одну невелику баночку цього десерту, адже він може вилікувати і застерегти різні простудні захворювання.