25 март 2019 903

Як приготувати класичний жульєн з печериць

Жульєн — це одне із загадкових і екзотичних страв, що прийшли до нас із сонячної Франції. Одні кулінари готують його з грибами, інші з м'ясом, а треті з морепродуктів, і кожен раз він виходить різним. Жульєн вважається справжнім делікатесом європейської кухні, незважаючи на простоту приготування.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
печериці - п'ятсот грам
цибулю - одна штука
вершки 20% - двісті грам
борошно - десять грам
сир - сто п'ятдесят грам
масло рослинне - трохи
сіль, перець - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 142 Ккал
  1. Печериці нарізати невеликими шматочками. Якщо гриби маленькі, їх досить просто розрізати навпіл;
  2. Цибулю порізати дрібними кубиками;
  3. Нагріти сковороду, влити рослинне масло. Викласти цибулю і обсмажити до напівготовності;
  4. До цибулі доповідаємо печериці. Солити бажано ближче до кінця приготування, так як гриби в поєднанні з сіллю миттєво починають давати сік;
  5. Після того як гриби з цибулею обжарились, перчимо і солимо блюдо. Додаємо трохи борошна. Перемішуємо, щоб борошно теж трохи обсмажилася. Гриби повинні стати більш прозорими;
  6. Додаємо двадцяти процентні вершки, це самий оптимальний варіант. Вони повинні трохи прокипіти і почати густіти;
  7. Беремо формочки, вони можуть бути самими різними. Викладаємо гриби з соусом по формах;
  8. Трьом твердий сир, посипаємо печериці сиром і ставимо на п'ятнадцять хвилин у духовку.

Жульєн: класичний рецепт з куркою і грибами

Інгредієнти:

  • куряча грудка — сімсот грам;
  • свіжі печериці — чотириста грам;
  • сметана 20 %- сто грам;
  • цибуля — п'ять штук;
  • твердий сир — триста грам.

Час приготування — п'ятдесят хвилин

Калорійність страви (на 100 грам) – 210 кілокалорій.

  1. Попередньо очищений цибулю нарізаємо і відправляємо смажитися на сковорідку на середньому вогні;
  2. Поки смажитися цибулю нарізаємо курячу грудинку дрібними кубиками і відправляємо смажитися разом з цибулею. Готуємо філе з цибулею п'ять — десять хвилин;
  3. На великій тертці натираємо сир;
  4. Настав час додати печериці. Смажити цю суміш потрібно дві — три хвилини, і не забуваємо посолити за смаком;
  5. Тепер додаємо сметану. Обсмажуємо майбутній жульєн ще дві хвилини;
  6. Щоб жульєн загус, засипаємо в нього рівномірно борошно і перемішуємо;
  7. Далі розкладаємо жульєн по горщикам. Наповнюємо горщик до половини. З такої кількості філе виходить п'ять горщиків;
  8. Присипаємо жульєн тертим сиром і відправляємо горщики в духовку на тридцять хвилин. Духовку розігріваємо до двохсот двадцяти градусів.

Як готувати жульєн з грибами і брокколі

Інгредієнти:

  • брокколі — сто грам;
  • печериці — двісті грам;
  • твердий сир — п'ятдесят грам;
  • вершки — п'ятдесят мілілітрів;
  • сіль;
  • рослинна олія;
  • кунжут.

Час приготування – сорок хвилин.

Калорійність страви (на 100 грам) – 172 кілокалорії.

  1. Печериці нарізаємо досить великими, але тонкими шматочками і злегка смажимо — тушкуємо на сковороді;
  2. Броколі розбираємо на суцвіття броколі хвилин п'ять;
  3. Подрібнюємо сир на дрібній тертці;
  4. Викладаємо печериці у формочки для запікання, солимо;
  5. Заливаємо гриби вершками, зверху кладемо варена брокколі;
  6. Засипаємо жульєн сиром і кунжутом;
  7. Ставимо в розігріту до ста вісімдесяти градусів духовку і запікаємо хвилин десять до появи рум'яної скоринки.

Класичний грибний жульєн з куркою в тарталетках

Інгредієнти:

  • філе куряче — дві штуки;
  • твердий сир — двісті грам;
  • вершкове масло — тридцять грамів;
  • гриби печериці — чотириста грам;
  • ріпчаста цибуля — одна штука;
  • сметана — триста п'ятдесят грам;
  • тарталетки;
  • біле вино — три столові ложки;
  • рослинна олія;
  • сіль, перець, лавровий лист.

Час приготування – п'ятдесят хвилин.

Калорійність страви (на 100 грам) – 260 кілокалорій.

  1. Спочатку потрібно відварити куряче філе. Куряче філе кидаємо в холодну воду. Коли вона закипить, може з'явитися пінка, її потрібно обов'язково зняти, щоб бульйон вийшов прозорим. Після закипання кидаємо в каструлю чайну ложку солі, чорний перець і лавровий лист, варимо до готовності п'ятнадцять — двадцять хвилин. Викладаємо філе на тарілку остигати;
  2. Від грибів відрізаємо ніжку і капелюшок нарізаємо кубиками. Краще вибирати гриби середнього розміру;
  3. Тепер можна нарізати цибулю невеликими шматочками як можна тонше. Після цього цибулю потрібно трохи посолити і придушити, щоб він пустив сік. Тоді він збереже свої смакові якості і буде набагато ароматніший;
  4. Накаливаем сковорідку наливаємо олію. Для кращого смаку можна додати трохи вершкового масла;
  5. Цибулю викладаємо на сковороду і тушкуємо під кришкою на маленькому вогні близько п'ятнадцяти хвилин;
  6. Гриби викладаємо на суху холодну сковорідку. Якщо їх кинути на гарячу сковорідку з рослинним маслом вони відразу пустять сік і будуть гаситися, а вони повинні вийти смаженими. Обсмажуємо гриби на сковорідці поки повністю не вийде вся волога приблизно п'ять — сім хвилин, потім можна додати трохи олії. У самому кінці приготування посолити;
  7. Трьом шматок сиру на крупній тертці;
  8. Куряче філе нарізаємо такого ж розміру, як і гриби. Так страва вийде смачніше, і всі інгредієнти будуть відчуватися в ньому;
  9. У томлений цибулю додаємо біле вино і тушкуємо ще пару хвилин;
  10. В гриби додаємо нарізане куряче філе, цибулю і сметану. Перемішуємо всі компоненти і тушкуємо близько семи хвилин;
  11. Розкладаємо майбутній жульєн по тарталеткам, посипаючи кожну зверху сиром;
  12. Викладаємо тарталетки на деко і ставимо в духовку, прогріту до ста п'ятдесяти градусів до готовності.

Приготуйте легкий крем-чіз для вирівнювання торта за нашим рецептом.

Дізнайтеся, як правильно приготувати гороховий суп з копчено куркою. Краща добірка рецептів.

Легкий і корисний салат зі щавлю з яйцем — візьміть цей рецепт собі в скарбничку.

Незвичайні рецепти

Жульєн з печериць і кабачка

Інгредієнти:

  • кабачок — одна штука;
  • печериці — п'ятсот грамів;
  • цибуля — одна штука;
  • сметана — чотириста грам;
  • борошно — дві столові ложки;
  • сир — сто грам;
  • сіль, перець.

Час приготування – сорок хвилин.

Калорійність страви (на 100 грам) – 150 кілокалорій.

  1. Молодий кабачок очистити і нарізати кубиками. Викласти на сковороду і обсмажити з додаванням невеликої кількості рослинного масла протягом п'яти хвилин;
  2. Додати дрібно порізану цибулю і смажити ще хвилин десять;
  3. Додати в сковороду нарізаних грибів, перемішати, посолити, поперчити і тушкувати під кришкою хвилин десять;
  4. В окрему ємність викласти сметану, додати борошно і ретельно перемішати. Поступово додати склянку теплої води;
  5. Суміш грибів, цибулі і кабачки розкласти по кокотницях, зверху засипати тертим сиром;
  6. Випікати в духовці до появи рум'яної скоринки.

Жульєн з кальмарів

Інгредієнти:

  • кальмари — сімсот грам;
  • цибуля — дві штуки;
  • гриби сухі або печериці — двадцять штук;
  • сметана — дві склянки;
  • твердий сир — двісті грам;
  • олія рослинна;
  • сіль, перець.

Час приготування – сорок хвилин.

Калорійність страви (на 100 грам) – 162 кілокалорії.

  1. Свіжих кальмарів потрібно очистити, добре промити, нарізати соломкою і обсмажити на рослинному маслі;
  2. Цибулю порізати кубиками і спасерувати з грибами, попередньо замоченными в молоці (можна використовувати і свіжі шампіньйони);
  3. Перемішати кальмари з цибулею, залити сметаною, додати солі і перцю і довести до кипіння;
  4. Суміш розкласти по формочках і посипати натертим сиром;
  5. Запікати в духовці близько двадцяти хвилин до готовності.

У чому ще можна приготувати страву?

Традиційно жульєн готують у кокотницях, це маленька металева ємність з ручкою, на зразок ковшика. Але рецепти також не виключають приготування цієї страви в ємностях для запікання з фольги, в горщиках, тарталетках, свіжих булочках, вареної картоплі, шинку або в листковому тісті.

Кулінарні тонкощі

Для приготування смачного і ароматного жульєна дуже важливо правильно нарізати всі інгредієнти. Гриби зазвичай нарізають кубиками або соломкою, цибулю — кільцями або соломкою. М'ясо, зокрема куряче, порізати як можна тонше.

У жульєн йдуть не всі види грибів, краще використовувати білі гриби, печериці або лисички.

Цибуля не потрібно обсмажувати до кінця, його потрібно трохи потомити до прозорого стану, інакше жульєн буде мати гіркий присмак.

Крім курки можна використовувати м'ясні продукти з м'якою структурою. Наприклад, кальмари, шинку, креветки або рибу.

Для жульєна найбільше підійдуть такі сорти сиру, як тильзитер, гауда, емменталь. Сир має добре плавитися.

Щоб скоринка вийшла хрусткою, можна змішати сир і сухарями, пропущеними через м'ясорубку. Приємного апетиту!

Що ще почитати: