27 май 2019 2 478

Смачні блюда з печериць на всі випадки життя

Існує нелічена кількість різних страв з таких грибів, як печериці. В одних з них вони є головним компонентом, а в інших – доповненням до основного. За рахунок свого ніжного смаку і апетитного аромату цей продукт легко приготувати і практично неможливо зіпсувати.

Деякі кулінари впевнені, що їжа, зроблена з цих грибів, припаде до смаку будь-якому гурману. Печериці, крім відмінних смакових якостей, мають і корисними активними речовинами, амінокислотами, і мають низьку калорійність, яка варіюється від 20 до 30 Ккал/ 100 г.

Печериці готують з м'ясом, рибою, додають у салати, пироги, супи, салати і багато інших страв. Їх використовують у свіжому і консервованому вигляді (можна купити в магазині або закупорити самостійно).

Досить просто відкрити баночку грибів, полити оливковою олією, додати білий або зелений лук – і закуска готова. Не обходяться без цього компонента піца, чебуреки і запіканки.

Пропонуємо вам деякі рецепти з фото, слідуючи яким, ви зможете приготувати відмінні блюда з печериць.

Крем-суп з шампіньйонів
Інгредієнти Кількість
Гриби - 250 г
Жирні вершки - 110 мл
Цибуля порей - 50 г
Масло вершкове - 50 г
Базилік - 2 гілочки
Олія оливкова - 1 ст. л.
Куряча грудинка - 200 г
Молоко незбиране - 650 мл
Сіль, перець - за смаком
Вода очищена - 1500 мл
Цибулю - половина головки
Борошно - 1.5 ст. л.
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 69 Ккал

Цей ніжний ароматний і неймовірно смачний супчик з грибів шампіньйонів не залишить байдужим нікого. Таке блюдо підійде як дорослим, так і дітям, адже він просто тане у роті.

Однак потрібно врахувати, що з'їсти його потрібно в той же день, інакше через час він втратить свій смак.

  1. Промиваємо курячу грудку і кладемо в закипающую воду, зменшуємо полум'я і варимо двадцять –двадцять п'ять хвилин.
  2. Білий цибулю очищаємо, порей промиваємо і шаткуємо дрібними кубиками. Оливкова і вершкове масло з'єднуємо в одному сотейнику і прогріваємо.
  3. Гриби занурюємо в теплу воду і старанно вимиваємо від бруду, знімаємо верхній шар з капелюшків, відрізаємо і рубаємо ніжки.
  4. Змішуємо нарізані продукти разом і кладемо підсмажуватися на низькому вогні, періодично помішуючи. Всипаємо борошно і продовжуємо готувати.
  5. Капелюшки нарізаємо великими шматочками, додаємо до підсмажених овочів. Виймаємо з бульйону м'ясо, проціджуємо навар через марлю, і 200 мілілітрів вливаємо в сотейник до інших компонентів.
  6. Коли вся маса почне пузиритися, тонкою цівкою вливаємо холодне жирне молоко і вершки. Протушиваем п'ять – сім хвилин і знімаємо з вогню.
  7. Перебиваємо отриману масу заглибним блендером, доводимо до смаку за допомогою спецій, зверху кладемо помитий і просушений базилік. Таке блюдо краще всього їсти з підсмаженими тостами або житніми грінками.

Фаршировані печериці

Це страва з свіжих печериць досить ситне, смачне і легке в приготуванні. Часто саме ця закуска користується особливою популярністю на шведському столі. Її зручно наколоти на вилку і відправити в рот, не переживаючи що вона впаде або розкришиться.

Компоненти:

  • Гриби – 400 г;
  • Сир – 200 г;
  • Курячі гомілки – 4 шт.;
  • Зелень – пучок;
  • Сметана – 3 ст. л.;
  • Сіль – за смаком;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Олія нерафінована – 2 ст. л.

Приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 73 Ккал/100 р.

Промиваємо печериці в теплій воді, акуратно, щоб не пошкодити, від'єднуємо ніжки від шляпок. Лук очищаємо і шаткуємо кубиками.

Курячі гомілки перевіряємо на наявність пір'я, якщо є необхідність – подсмаливаем, спеціальним ножем зрізаємо м'ясо з кістки і рубаємо разом з шкіркою як можна дрібніше. Якщо ви бажаєте отримати більш дієтичне блюдо, то використовуйте курячу грудинку.

Ніжки грибів нарізаємо і разом з цибулею і м'ясом підсмажуємо на прогрітому рослинному маслі до напівготовності, не більше десяти – п'ятнадцяти хвилин.

У самому кінці додаємо сметану і подрібнену зелень. Підсолюємо, кладемо спеції і відключаємо вогонь.

Капелюшки грибів викладаємо на деко, маленькою ложкою акуратно начиняємо підготовленим фаршем і занурюємо в електродуховку на п'ятнадцять хвилин при 180 °С. За три хвилини до завершення приготування притрушиваем тертим твердим сиром.

Грибний жульєн

Ніжне і пікантне блюдо з грибами печерицями, яке є в кожному меню респектабельного ресторану. Поєднання грибів, сиру та соусу в маленькій піалі можливо приготувати і на домашній кухні, дотримуючись певну технологію і пропорції продуктів.

Компоненти:

  • Гриби – 250 г;
  • Цибуля – 3 шт.;
  • Молоко жирне – 100 мл;
  • Сметана – 100 мл;
  • Сир – 50 г;
  • Борошно – 1 ст. л.;
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Спеції, сіль – за смаком;
  • Олія оливкова – 1 ст. л.

Приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 152 Ккал/100 р.

Промиті і обсушені печериці наріжте соломкою, занурте в закипающую воду і варити майже до готовності.

Вийміть шумівкою і дайте зійти воді. Почистіть цибулю, перемішайте з печерицями і пасеруйте на оливковій олії до рум'яного кольору.

Масло вершкове розтопити в маленькій сковороді, протрусите борошно і підсмажуйте, швидко помішуючи, щоб не пригоріла, а вийшла красивого коричневого кольору. Вливайте, чергуючи, молоко і вершки.

Протушкувати соус п'ять хвилин і додайте підсмажені гриби з цибулею. Притрусіть спеціями, сіллю і розкладіть по спеціальним кокотницях, попередньо рясно промазанным вершковим маслом.

Активуйте електродуховку на 175 °С. Посипте жульєн сиром і поставте запікатися на сім – вісім хвилин.

Читайте як приготувати карпаччо з яловичини в домашніх умовах.

Сама цікава добірка рецептів супу харчо. Читайте як правильно приготувати це кавказьке блюдо.

Як приготувати сирні коржики на кефірі на сковороді або в духовці. Ця закуска підійде для багатьох страв.

Овочеве рагу з грибами в мультиварці

Дуже просто урізноманітнити щоденне банальну меню овочевим рагу з грибами. Ця страва добре тим, що всі інші, крім свіжих печериць, компоненти можна весь час міняти і комбінувати.

Компоненти:

  • Бульби картоплі – 6 шт.;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Капуста молода – 300 г;
  • Морква невелика – 2 шт.;
  • Гриби – 350 г;
  • Соняшникова олія – 100 мл;
  • Розмарин – 1 ч. л;
  • Солодкий перець – 2 шт.;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Сіль – за смаком.

Час приготування: півтори години.

Калорійність: 51 Ккал/100 р.

Картоплю очищаємо від шкірки, нарізаємо кубиками. Моркву і цибулю чистимо і шаткуємо півкільцями. Запускаємо агрегат на функцію гасіння, вливаємо половину масла і прогріваємо.

Закладаємо підготовлені продукти і готуємо п'ятнадцять хвилин, герметично закривши кришку.

Помиті гриби шаткуємо слайсами і смажимо на останньому розігрітому маслі до напівготовності. Подрібнюємо капусту і кладемо до печерицям. Залишилися подрібнюємо овочі кубиками.

Коли капуста і гриби стануть рум'яними і придбають красивий колір, додаємо перець і помідори, підсолюємо і посипаємо розмарином.

Протушенную овочеву заправу відправляємо в чашу приладу, перемішуємо і готуємо десять хвилин. По закінченні залишаємо рагу в чаші ще на півгодини, щоб страва остаточно просочилося і наситилося всіма ароматами овочів і грибів.

Салат з куркою і печерицями


Куряче м'ясо завжди поєднується з грибами і практично з усіма овочами. Додавши білі сухарики і маслини з горіхами, заправивши все це оливковою олією, отримаємо смачний святковий салат з грибами печерицями та курячим м'ясом.

Компоненти:

  • Помідори черрі – 450 г;
  • Гриби мариновані – 1 банка;
  • Куряча грудина – 550 г;
  • Маслини – 1.5 банки;
  • Волоські горіхи – 120 г;
  • Олія оливкова – 3 ст. л.;
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.;
  • Лимон – половина;
  • Батон – 4 шматки.

Приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 173 Ккал/100 р.

Куряче м'ясо промиваємо, видаляємо кісточки і нарізаємо довгими смужками. Соняшникова олія наливаємо в сковороду і смажимо на ньому грудину. Горіхи лускаємо спеціальним молотком і витягаємо ядра, перекладаємо в пакет і подрібнюємо качалкою, але не в борошно, а так, щоб вийшли невеликі шматочки.

Батон нарізаємо кубиками і ставимо підсмажити в розігріту електродуховку на п'ять – сім хвилин. Стежте, щоб не пересмажились.

Відкриваємо маслини і мариновані гриби, зливаємо розсіл і шаткуємо кубиками. Маслини краще використовувати без кісточок, це полегшить процес подрібнення.

Черрі промиваємо в холодній воді і розрізаємо гострим ножем на чотири частини. З'єднуємо всі підготовлені продукти у великій салатниці, солимо, скроплюємо лимонним соком і заправляємо оливковою олією.

Цей салат з печериць готують перед подачею на стіл. З-за помідорів і консервованих грибів він швидко стає вологим, довго стояти не буде.

Кулінарні нотатки

  • При вживанні печериць необхідно враховувати те, що вони надають велике навантаження на систему травлення, тому не варто ними зловживати.
  • Щоб полегшити засвоєння, гриби слід попередньо проварити у підсоленій воді.
  • Ще більше посилять смак такі спеції: часник, цибулю, чебрець, розмарин, свіжа зелень.
  • Не терплять гриби великої кількості оцту, це зіпсує блюдо.
  • При виборі даного продукту слід звертати увагу на його зовнішній вигляд.
  • Гриби повинні бути пружними, без плям і пошкоджень.

Якщо вони мають потемнілий жовтуватий вигляд, то навряд чи вони свіжі. Дотримуючись усіх цих рад і, звичайно ж, покрокового процесу приготування по одному з вище викладених рецептів, ви отримаєте чудове ситне блюдо з грибами печерицями.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: