17 июнь 2019 1 226

Жульєн в мультиварці — привіт з романтичною Франції!

Звідки з'явилася назва французького страви жульєн (julienne) достеменно невідомо.

Є лише інформація, що спочатку так називали літній салат з ранніх овочів, нарізаних соломкою.

Суп, у який закладають такі нарізані овочі, називають суп-жульєн.

У російській кухні під ним мається на увазі зовсім інше блюдо.

Зазвичай це гриби, курка або морепродукти, запечені під шаром сиру або під сметанним соусом.

Чому ж це страва назвали julienne?

Може бути, тому що інгредієнти в ньому також нарізати тонкою соломкою.

Навряд чи до цього смачного частування має відношення французьке ім'я, але історія про це замовчує.

Нижче ми розглянемо, як можна приготувати жульєн в мультиварці.

Зокрема, будуть запропоновано два рецепту, ще пояснимо, чому в мультиварці краще і зручніше готувати це чудове страву.

Покрокові рецепти жульєна в мультиварці

Слід зауважити, що у французькій кухні наш жульєн називається кокот і готується в спеціальних невеликих жароміцних ковшах, які називаються кокотницами.

Але від цього особливого обставини суть справи зовсім не змінюється і ми представимо два варіанти приготування жульєна в мультиварці.

Королівський жульєн з печерицями
Інгредієнти Кількість
свіжих печериць - 500 грамів
ріпчастої цибулі - 250 грамів
сиру (краще твердого) - 250 грамів
масла рослинного - 4 столові ложки
солі - за смаком
вершкового масла - 25 грамів
молока - 250 мілілітрів
борошна - одна столова ложка
мускатного горіха - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 146 Ккал

Так як в мультиварці немає ковшика, розглянемо приготування страви в чаші приладу від фірми Редмонд.

Для грибного жульєна в мультиварці потрібно буде окремо приготувати соус.

Для нього знадобиться:

  • 25 грамів вершкового масла;
  • 250 мл молока;
  • одна столова ложка борошна;
  • мускатний горіх за смаком.

Спочатку готуємо соус.

Для цього встановлюємо у нашій мультиварці режим «смаження» або ставимо будь-яку придатну посуд на вогонь і розтоплюємо в цій ємності вершкове масло.

Потім додаємо борошно і вкрай акуратно з особливою увагою перемішуємо силіконової лопаткою (щоб не пошкодити або подряпати покриття чаші).

Чекаємо, коли борошно придбає коричневий відтінок, і потроху вливаємо молоко, помішуючи масу.

Важливо, щоб не утворилося грудочок.

Незабаром суміш почне густіти.

У цей момент додається мускатний горіх, його можна додати зовсім небагато, одну дрібку.

Загустілий соус перекладаємо в будь-який посуд (якщо ви готували його в мультиварці) і відставляємо в сторону.

Відмиваємо печериці і нарізаємо тонкими скибочками.

На цьому ж встановленому раніше режимі «смаження» вливаємо олію в ємність мультиварки і прогріваємо його.

Нарізані гриби для жульєна закидаємо в тару мультиварки Редмонд і обсмажуємо з закритою кришкою п'ять хвилин.

За цей час готуємо ріпчасту цибулю, порізавши його на дрібні кубики.

Коли вода з печериць майже випарується, додаємо цибулю і готуємо вміст близько трьох хвилин.

На час вимикаємо кухонну помічницю (мультиварочную машину).

Натираємо крупно сир на тертці і засипаємо їм вміст чаші.

Вливаємо зверху соус, вибираємо режим приладу «випічка» і виставляємо таймер на 20 хвилин.

Жульєн з печерицями по-королівськи буде готовий через це час.

Тепер можна поласувати смачним блюдом.

У відео-сюжеті ви зможете побачити всі етапи кулінарної обробки їжі, але в кухонній техніці іншої марки:

Жульєн грибний з куркою

Нам знадобиться:

  • філе куряче – 300 грамів;
  • гриби (за бажанням лісові або шампіньйони) – 300 грамів;
  • сир твердий – 300 грамів;
  • цибуля ріпчаста – 200 грамів;
  • молоко або вершки – 150 мілілітрів.

В цей раз соус для жульєна з куркою в мультиварці готувати окремо не будемо.

Ріпчасту цибулю і гриби дрібно нарізаємо і залишаємо на обробній дошці.

Ріжемо дрібними шматочками куряче філе, окремо трьом сир на тертці.

Куряче філе, цибулю і гриби зсипаємо в чашу техніки, ставимо на режим «випічка» і обсмажуємо все це десять хвилин.

Кришку приладу при цьому не закриваємо.

Потім інгредієнти солимо, вливаємо молоко або вершки.

Всі складові жульєна з грибами в мультиварці перемішуємо, прикриваємо кришкою і тушкуємо все на тому ж режимі ще 25-30 хвилин.

Через півгодини вимикаємо мультиварочную машинку, додаємо зверху тертий сир, і в цей раз на режимі «випічка» доводимо страву до повної готовності.

У цьому варіанті готування немає нічого складного, але для впевненості того, що ви все робите правильно, ми прикріплюємо відео-інструкцію:

Особливості використання різної техніки

Той же самий жульєн можна приготувати в духовій шафі, в мікрохвильовій печі, на газовій плиті.

Але уявіть, скільки потрібно клопотати, щоб приготувати це чудове страву в духовці.

Піч потрібно розігріти, потім буде необхідно стежити, щоб нічого не підгоріло.

На газовій плиті навряд чи вийде настільки чудова скоринка зверху жульєна, так і смак буде вже не той.

У мікрохвильовій печі є теж свої мінуси.

Функцію запікання мають тільки дорогі мікрохвильовки, до того ж про шкоду цих приладів розмов ведеться багато.

І ось нам на допомогу приходить диво-прилад, по-іншому й не сказати.

Мультиварка – техніка для всіх, в тому числі і для ледарів.

У ній нічого не тікає і не підгорає, не потрібно додавання олії.

З цим зручним кухонним приладом кухарем може стати практично кожний, навіть той, хто раніше не мав ніякого відношення до кулінарії.

Потрібно лише закласти в чашу машинки всі необхідні продукти, закрити кришку і ввімкнути потрібну програму.

Їжа буде готова через певний час без участі кухаря.

Чи це не казка?

Мультиварки фірм Редмонд і Поларіс відрізняються від інших марок своєю багатофункціональністю і надійністю, і в них вийде приготувати приголомшливий жульєн.

Навіть у самій простій і дешевої моделі POLARIS PMC 0508D є програма випічки.

Про моделях Редмонд і говорити не варто – навіть крихта Redmond RMC-M 11 має 10 програм, у тому числі смаження і випічки.

Пропонуємо ще одне цікаве блюдо, яке може вас зацікавити. Страва з сонячної Італії: лазанья в мультиварці! Всі покрокові інструкції і поради від кухарів.

Хочете подавати на стіл до основних гарнірів пікантну капустяну закуску? Тоді ось рецепти смачної маринованої капусти швидкого приготування.

Якщо любите яблука, то візьміть тут на замітку рецепти яблучного варення. Взимку воно вам неодмінно стане в нагоді!

Маленькі кулінарні хитрощі

Щоб не подряпати антипригарне покриття чаші мультиварочной машини, необхідно користуватися дерев'яними або силіконовими предметами для перемішування інгредієнтів.

Курку можна відварити заздалегідь, тоді час приготування страви скоротиться.

Скоринка зверху жульєна не буде такий рум'яної, як у духовці, тому не потрібно намагатися зробити її такою.

Але страва з блідою скоринкою не буде від цього менш смачним і корисним.

При обжарке важливо не перетримати цибулю, інакше він згорить.

Обсмажений ріпчасту цибулю повинен бути золотистого або світло-коричневого кольору.

Не тільки жульєн, але й інші страви виходять в мультиварці дуже смачними, а головне, дуже корисними.

Якщо у вас ще немає такого приладу, придбайте його і користуйтеся на здоров'я.

Що ще почитати: