Як швидко і смачно приготувати горохову кашу
Багатьом знайомий і улюблений з дитинства смак горохової каші. Це блюдо дуже поживне і корисне. Горох вважається одним з недорогих продуктів. Страви з нього можна приготувати просто і в той же час вишукано.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
горох сухий - | 1 склянка |
вода - | 2,5 літра |
спеції та сіль - | за смаком |
масло вершкове - | 100 грам |
Час приготування: 360 хвилин | Калорійність на 100 грам: 95 Ккал |
Як приготувати просту горохову кашу? Варто відразу зазначити, що страва готується на самому маленькому вогні. Його потрібно безперервно помішувати, щоб не пригоріло. Після того, як каша добре розвариться – але залишиться ще рідина – можна деякий час потримати кашу на вогні, щоб випарувати її. Солити страву потрібно вже в кінці, покласти масло і пюрировать кашу за допомогою товкачика.
Як швидко і смачно приготувати кашу з гороху з тушонкою
Простий і багатьма улюблений рецепт каші з тушонкою. Смачне, поживне і недороге блюдо.
Що знадобиться:
- 1 склянку сухого гороху;
- вода – 3 склянки;
- тушонка яловича — 0,5 літрову банку;
- для смаження 5-7 столових ложок рослинного масла;
- цибулина — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- 150 грам масла вершкового;
- сіль — на кінчику ножа.
Страва готується від 40 до 60 хвилин – залежить від того, скільки часу був замочен горох.
Калорійність такої каші на 100 грам – 120-125 Ккал.
Як швидко і смачно приготувати горохову кашу з тушонкою? Робити це потрібно, як і в попередньому рецепті. Для засмажки цибулю нашаткувати соломкою і обсмажити до золотистого стану. Моркву нарізати дрібними скибочками і додати до цибулі нагрівати на помірному вогні, щоб вона пустила сік. У сковорідку покласти тушонку і випарувати з неї зайву рідину. Перед подаванням кашу заправити олією і додати засмажку.
Простий рецепт каші з копченностями
Ось декілька найбільш популярних рецептів.
Перший варіант
Необхідні інгредієнти:
- горох – 1 мірна одиниця (стакан, гуртка);
- вода – 2,5 мірних одиниці;
- 4 столових ложки вершкового масла;
- копчені мисливські ковбаски — 400 грам;
- один середній цибулю;
- морква середня — 1 шт.;
- для смаження – 50 мл олії оливково або соняшникової;
- спеції, сіль – за смаком.
Час приготування — від 30 до 60 хвилин, залежно від сорту гороху і того, наскільки його попередньо замочити.
Калорійність готового страви на 100 грам – 150-160 Ккал.
Як приготувати смачну горохову кашу з копченостями? Все просто — готуємо, як описано в першому класичному рецепті. Для приготування засмажки потрібно цибулю порізати на кубики і обсмажити до золотистого кольору.
Додати моркву, натерту на тертці і все протушкувати під кришкою. Поле того як зажарка готова – додати нарізані колечками ковбаски і обсмажити трохи. Подавати кашу можна окремо додавши засмажку з сосисками як гарнір.
Що таке пектин і для чого його використовувати, читайте в нашій статті.
Як приготувати щі з кропиви правильно — рецепт, який обов'язково потрібно випробувати цієї весни.
Рецепт з фото і покроковими рекомендаціями неймовірно смачних десертів для дітей, як приготувати капкейки з начинкою читайте в нашій статті.
Другий варіант
Знадобляться такі продукти:
- горох – 1 склянка (відміряти у сухому вигляді);
- вода – 2,5 мірних одиниці;
- масло вершкове — 2 столові ложки;
- копчені крильця — 400 грам (брати тільки верхню частину крилець);
- цибулина — 2 шт.;
- для смаження — 5-6 столових ложок олії оливково або соняшникової;
- солити, додати спеції за смаком.
Час приготування — від 30 до 60 хвилин, залежно від сорту гороху і того, наскільки його попередньо замочити.
Калорійність готового страви на 100 грам – 150-160 Ккал.
Щоб приготувати смачну кашу з копченими крильцями, потрібно відварити бобові, як описано в класичному рецепті. Цибулю нашаткувати соломкою і обсмажити до золотистої скоринки. Додати засмажку копчені крильця і розігріти їх, протушив під кришкою 3-5 хвилин. Кашу насипати в тарілку і полити її засмажкою з крильцями.
Як приготувати горохове пюре з м'ясом в мультиварці без замочування
Незамінною і всіма улюбленої на кухні стала мультиварка. Вона дозволяє не тільки домогтися дивного смаку при приготуванні, але і заощадити велику частину часу. Ось самий улюблений рецепт.
Інгредієнти:
- горох дроблений – 1 мірна одиниця (стакан, гуртка);
- вода – 4 мірних одиниці;
- м'ясо — 0,5 кг курячої грудки;
- 4 столових ложки вершкового масла;
- олія соняшникова — 4 столові ложки;
- цибулина середня — 1 шт.;
- перець болгарський великий — 2 шт.;
- гірчиця (не суха) — 1 столова ложка;
- солити, додати спеції за смаком.
Час приготування — 90-180 хвилин.
Калорійність каші на 100 грам – 130-140 Ккал.
Для того, щоб готувати кашу без замочування, потрібно бобові попередньо добре промити. У каструлю додати горох і воду, поставити режим смаження – 5-10 хвилин. Так вміст швидко закипить.
Вимкнути мультиварку, злити воду і знову промити горох. Залити бобові чистою водою і поставити на режим варіння суп або на 1,5 години. Закрити каструлю щільно кришкою. Можна не заважати горох майже годину, так як він вариться у великій кількості води.
У сковорідці розігріти масло вершкове та олію, додати дрібно пасеровану цибулю і болгарський перець, нарізаний соломкою. Все обсмажити 3-5 хвилин до пом'якшення. Курячу грудку порізати тонкою довгою соломкою за 1 см. в ширину.
Додати м'ясо на сковорідку, посолити, додати 1 столову ложку гірчиці, обсмажити і згасити під кришкою 10-15 хвилин, помішуючи. Засмажку приправити спеціями і посолити.
Після того як горох повністю звариться з нього можна злити зайву воду і пюрировать. Додати засмажку з м'ясом і перемішати. Поставити каструлю на режим гасіння ще на 15 хвилин. Готову кашу можна прикрасити зеленню.
Кулінарні поради
Ось топ десять кулінарних порад для приготування горохової каші:
- Для того щоб страва швидше зварилася, горох потрібно замочити на 5-12 годин. Ще краще вибрати подрібнений горох – це теж значно зменшить час приготування. Якщо час замочування до п'яти годин, то краще підсолити воду і додати в неї соду з розрахунку 0,5 чайна ложка на два літри води.
- Всім відомо, що горох часто викликає метеоризм, знизити або повністю нейтралізувати таке його властивість можна двома способами. Перший спосіб – вчасно варіння додати соди на кінчику ножа. Другий спосіб – добре вимочувати і промивати горох. Після закипання воду злити і залити чистою водою.
- Для того щоб страва не підгоряло, потрібно варити його в товстостінній каструлі.
- Пюрировать горох краще дерев'яним товкачем, вважається, що в ньому залишається більше корисних вітамінів.
- Блюдо досить ситна, тому краще зменшити порцію і недоїсти.
- Залишки каші можна використовувати на пиріжки.
- Солити страву краще в самому кінці.
- Заправляти кашу можна не тільки вершковим маслом, але і оливковою.
- Горох треба варити тільки на помірному вогні. Сильний вогонь може призвести до пригорання.
- При варінні каші обов'язково постійно помішувати, це допоможе не тільки рівномірно проваритися гороху, в такому випадку страва не підгорить і зайва рідина швидше випарується.
Приємного апетиту!