Як смачно приготувати щі з кропиви
Всім з дитинства знайомий бабусин суп зі свіжої кропиви з приємним ароматом і ніжною кислинкою. З часом оцінюєш не тільки смак, але і корисні якості щів. Адже молода кропива містить у великій кількості вітаміни і корисні для організму речовини. А свіжий щавель, додані в суп, надає приємну родзинку гарячого блюда.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молода кропива - | 500 грамів |
картопля - | 3 шт. |
петрушка, кріп, пір'я зеленого лука - | за смаком |
цибулю - | середня головка |
морквина - | 1 шт. |
яйце - | 1 шт. |
лимон - | ½ Шт. |
сіль - | за смаком |
олія соняшникова - | для пасерування |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 грам: 20 Ккал |
Спосіб приготування:
- Обірвати листя кропиви від жорсткого стебла і в мисці залити окропом на тридцять хвилин. Після чого потрібно злити рідину через друшляк;
- Моркву і цибулю потрібно порізати тонкими півкільцями;
- У каструлю налити невелику кількість рафінованої олії і потрібно на ньому пасерувати підготовлені овочі приблизно три хвилини. Овочі потрібно постійно помішувати;
- Картопля почистится і нарізається соломкою. Додати в каструлю і обсмажують з цибулею і морквою одну хвилину;
- У каструлю налити води і готувати вміст десять хвилин, накривши кришкою;
- Кріп, петрушку і пір'я цибулі обполоснути і порубати;
- Нарізати листя кропиви;
- Коли вміст каструлі буде готове додати кропиву і зелень;
- Борщ готувати ще хвилин шість. Після чого вимкнути вогонь і трохи почекати, щоб суп настоявся;
- Яйце потрібно зварити в злегка підсоленій воді. Після цього нарізати будь-якими розмірами;
- Розлив борщ по тарілках, прикрасити яйцем і додати соку лимона. Якщо виникне бажання можна прикрасити свіжою зеленню і додати сметану.
Як приготувати щі з кропиви і щавлю
Інгредієнти:
- 300 грамів курки;
- 250 грамів картоплі;
- 1 морква;
- цибуля;
- 300 грамів кропиви;
- 300 г щавлю;
- лавровий лист;
- зелень;
- перець мелений і запашний;
- сіль;
- рослинна олія;
- яйце – 1 штуки;
- сметана.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 20 ккал/ 100 г.
Спосіб приготування:
- Курка вариться в чотирьох літрах води;
- Морквина ріжеться тонкою соломкою;
- Цибулю дрібно шинкуется і обсмажується на соняшниковій олії з морквою;
- Невеликими шматочками нарізати картоплю;
- Готову курку вийняти з бульйону і засипати в нього обсмажені овочі;
- Додати солі і перцю, лаврового листа і запашний перець (дві горошини);
- Коли вміст каструлі закипить, варити щі протягом десяти хвилин;
- Кропиву потрібно добре промити і два рази обдати окропом;
- У щавлю та кропиви обірвати листочки від стебла;
- Закинути В каструлю кропиву, готувати п'ять хвилин;
- Додати щавель і готувати ще пару хвилин;
- Свіже яйце варити протягом п'яти хвилин, почистити і розрізати навпіл;
- Перед подачею на стіл щі прикрасити свіжою зеленню, половинкою яйця, шматочками курки і сметаною.
Борщ з щавлю, помідорів і кропиви
Інгредієнти:
- 300 грамів м'яса;
- картопля – 4 штуки;
- 2 головки цибулі;
- 2 середніх моркви;
- 2 помідори;
- кропива – 350 грамів;
- щавель – 300 грамів;
- олія соняшникова;
- лавровий лист;
- сіль;
- перець;
- свіжа зелень.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Калорійність: 30 ккал/ 100 г.
Спосіб приготування:
- Шматочки м'яса доводиться до кипіння і готується протягом години, періодично знімається пінка;
- Картопля почистится і нарізається кубиками;
- Після готовності м'яса бульйон солиться. Додається картопля;
- Морква та томати потрібно тонко нарізати соломкою і додати в каструлю;
- Кропиву потрібно залити окропом;
- Щавель і кропиву нарізати і засипати в каструлю, коли картопля буде готовий;
- Цибулю дрібно ріжеться і обсмажується на рафінованій олії дві хвилини. Заправити їм щі;
- У суп по смаку додати лаврового листа, перцю;
- Коли щі будуть готові, в каструлю додати нашатковану зелень і накрити кришкою.
Читайте як приготувати млинці на мінеральній воді у нашій статті.
Візьміть на замітку рецепти неймовірно смачною яловичини з овочами в кисло-солодкому соусі.
Спробуйте приготувати і ніжну соковиту буженину по-домашньому. Ми зібрали кілька варіантів рецептів, які вам точно сподобаються.
Щі зелені з кропиви
Інгредієнти:
- 400 грамів нежирної свинини;
- 300 грамів молодої кропиви;
- 4 великих картоплини;
- морквина;
- листовий салат;
- пір'я часнику;
- цибуля зелена;
- ріпчаста цибуля;
- борошно – 1 столова ложка;
- олія рафінована;
- сіль;
- перець;
- лавровий лист;
- 2 яйця;
- сметана;
- лимон.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Калорійність: 30 ккал/ 100 г.
Спосіб приготування:
- Шматочки свинини готувати протягом однієї години;
- Кропиву залити окропом. Коли охолоне, дрібно нарізати;
- Картопля ріжеться невеликими шматочками;
- Листя салату промити і порізати;
- Зелені пір'я цибулі та часнику дрібно нашаткувати;
- Моркву почистити і натерти крупно на тертці;
- Накришити головку цибулі;
- Цибулю і моркву обсмажити на олії протягом двох хвилин. Потім додати борошно, перемішати і прибрати з вогню через три хвилини;
- В окрему каструлю додати приблизно склянку води, картоплю, кропиву, зелень, моркву. Вміст каструлі тушкувати хвилин десять. Додати за смаком солі і перцю;
- Готове м'ясо порізати на маленькі шматочки або соломку, додати в каструлю;
- Після цього додати м'ясний бульйон овочі і готувати борщ двадцять хвилин;
- За хвилину до готовності покласти лаврового листа;
- Зварити яйця і розрізати на чотири частини;
- Щі на стіл додавати з часточкою лимона, сметаною і вареним яйцем.
Поради кухарів
- Борщ можна готувати на бульйоні з курки, свинячих реберець і чи яловичому м'ясі;
- Дуже багата вітаміну кропива під час цвітіння, тому листя для щів краще висаджувати навесні;
- Сметану можна додавати безпосередньо в суп або накласти в окрему піалу;
- Щі треба їсти з бородінським або житнім хлібом. Його можна нарізати невеликими шматочками і зробити сухарики, які додаються в суп;
- При бажанні варені яйця можна додавати відразу в каструлю;
- Щі можна їсти як в гарячому вигляді, так і в холодному.
Зелені щі з кропиви — дуже смачне і корисне гаряче блюдо для всіх членів сім'ї. Суп буде відмінним доповненням в щоденному раціоні для підтримки ідеальної фігури і здорового харчування.