28 май 2019 1 089

Як смачно приготувати щі з кропиви

Всім з дитинства знайомий бабусин суп зі свіжої кропиви з приємним ароматом і ніжною кислинкою. З часом оцінюєш не тільки смак, але і корисні якості щів. Адже молода кропива містить у великій кількості вітаміни і корисні для організму речовини. А свіжий щавель, додані в суп, надає приємну родзинку гарячого блюда.

Щі з кропиви з яйцем: простий рецепт
Інгредієнти Кількість
молода кропива - 500 грамів
картопля - 3 шт.
петрушка, кріп, пір'я зеленого лука - за смаком
цибулю - середня головка
морквина - 1 шт.
яйце - 1 шт.
лимон - ½ Шт.
сіль - за смаком
олія соняшникова - для пасерування
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 20 Ккал

Спосіб приготування:

  1. Обірвати листя кропиви від жорсткого стебла і в мисці залити окропом на тридцять хвилин. Після чого потрібно злити рідину через друшляк;
  2. Моркву і цибулю потрібно порізати тонкими півкільцями;
  3. У каструлю налити невелику кількість рафінованої олії і потрібно на ньому пасерувати підготовлені овочі приблизно три хвилини. Овочі потрібно постійно помішувати;
  4. Картопля почистится і нарізається соломкою. Додати в каструлю і обсмажують з цибулею і морквою одну хвилину;
  5. У каструлю налити води і готувати вміст десять хвилин, накривши кришкою;
  6. Кріп, петрушку і пір'я цибулі обполоснути і порубати;
  7. Нарізати листя кропиви;
  8. Коли вміст каструлі буде готове додати кропиву і зелень;
  9. Борщ готувати ще хвилин шість. Після чого вимкнути вогонь і трохи почекати, щоб суп настоявся;
  10. Яйце потрібно зварити в злегка підсоленій воді. Після цього нарізати будь-якими розмірами;
  11. Розлив борщ по тарілках, прикрасити яйцем і додати соку лимона. Якщо виникне бажання можна прикрасити свіжою зеленню і додати сметану.

Як приготувати щі з кропиви і щавлю

Інгредієнти:

  • 300 грамів курки;
  • 250 грамів картоплі;
  • 1 морква;
  • цибуля;
  • 300 грамів кропиви;
  • 300 г щавлю;
  • лавровий лист;
  • зелень;
  • перець мелений і запашний;
  • сіль;
  • рослинна олія;
  • яйце – 1 штуки;
  • сметана.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 20 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Курка вариться в чотирьох літрах води;
  2. Морквина ріжеться тонкою соломкою;
  3. Цибулю дрібно шинкуется і обсмажується на соняшниковій олії з морквою;
  4. Невеликими шматочками нарізати картоплю;
  5. Готову курку вийняти з бульйону і засипати в нього обсмажені овочі;
  6. Додати солі і перцю, лаврового листа і запашний перець (дві горошини);
  7. Коли вміст каструлі закипить, варити щі протягом десяти хвилин;
  8. Кропиву потрібно добре промити і два рази обдати окропом;
  9. У щавлю та кропиви обірвати листочки від стебла;
  10. Закинути В каструлю кропиву, готувати п'ять хвилин;
  11. Додати щавель і готувати ще пару хвилин;
  12. Свіже яйце варити протягом п'яти хвилин, почистити і розрізати навпіл;
  13. Перед подачею на стіл щі прикрасити свіжою зеленню, половинкою яйця, шматочками курки і сметаною.

Борщ з щавлю, помідорів і кропиви

Інгредієнти:

  • 300 грамів м'яса;
  • картопля – 4 штуки;
  • 2 головки цибулі;
  • 2 середніх моркви;
  • 2 помідори;
  • кропива – 350 грамів;
  • щавель – 300 грамів;
  • олія соняшникова;
  • лавровий лист;
  • сіль;
  • перець;
  • свіжа зелень.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Калорійність: 30 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Шматочки м'яса доводиться до кипіння і готується протягом години, періодично знімається пінка;
  2. Картопля почистится і нарізається кубиками;
  3. Після готовності м'яса бульйон солиться. Додається картопля;
  4. Морква та томати потрібно тонко нарізати соломкою і додати в каструлю;
  5. Кропиву потрібно залити окропом;
  6. Щавель і кропиву нарізати і засипати в каструлю, коли картопля буде готовий;
  7. Цибулю дрібно ріжеться і обсмажується на рафінованій олії дві хвилини. Заправити їм щі;
  8. У суп по смаку додати лаврового листа, перцю;
  9. Коли щі будуть готові, в каструлю додати нашатковану зелень і накрити кришкою.

Читайте як приготувати млинці на мінеральній воді у нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти неймовірно смачною яловичини з овочами в кисло-солодкому соусі.

Спробуйте приготувати і ніжну соковиту буженину по-домашньому. Ми зібрали кілька варіантів рецептів, які вам точно сподобаються.

Щі зелені з кропиви

Інгредієнти:

  • 400 грамів нежирної свинини;
  • 300 грамів молодої кропиви;
  • 4 великих картоплини;
  • морквина;
  • листовий салат;
  • пір'я часнику;
  • цибуля зелена;
  • ріпчаста цибуля;
  • борошно – 1 столова ложка;
  • олія рафінована;
  • сіль;
  • перець;
  • лавровий лист;
  • 2 яйця;
  • сметана;
  • лимон.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність: 30 ккал/ 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Шматочки свинини готувати протягом однієї години;
  2. Кропиву залити окропом. Коли охолоне, дрібно нарізати;
  3. Картопля ріжеться невеликими шматочками;
  4. Листя салату промити і порізати;
  5. Зелені пір'я цибулі та часнику дрібно нашаткувати;
  6. Моркву почистити і натерти крупно на тертці;
  7. Накришити головку цибулі;
  8. Цибулю і моркву обсмажити на олії протягом двох хвилин. Потім додати борошно, перемішати і прибрати з вогню через три хвилини;
  9. В окрему каструлю додати приблизно склянку води, картоплю, кропиву, зелень, моркву. Вміст каструлі тушкувати хвилин десять. Додати за смаком солі і перцю;
  10. Готове м'ясо порізати на маленькі шматочки або соломку, додати в каструлю;
  11. Після цього додати м'ясний бульйон овочі і готувати борщ двадцять хвилин;
  12. За хвилину до готовності покласти лаврового листа;
  13. Зварити яйця і розрізати на чотири частини;
  14. Щі на стіл додавати з часточкою лимона, сметаною і вареним яйцем.

Поради кухарів

  1. Борщ можна готувати на бульйоні з курки, свинячих реберець і чи яловичому м'ясі;
  2. Дуже багата вітаміну кропива під час цвітіння, тому листя для щів краще висаджувати навесні;
  3. Сметану можна додавати безпосередньо в суп або накласти в окрему піалу;
  4. Щі треба їсти з бородінським або житнім хлібом. Його можна нарізати невеликими шматочками і зробити сухарики, які додаються в суп;
  5. При бажанні варені яйця можна додавати відразу в каструлю;
  6. Щі можна їсти як в гарячому вигляді, так і в холодному.

Зелені щі з кропиви — дуже смачне і корисне гаряче блюдо для всіх членів сім'ї. Суп буде відмінним доповненням в щоденному раціоні для підтримки ідеальної фігури і здорового харчування.

Що ще почитати: