Як зварити зелений борщ з щавлю для сімейного обіду
Гарячі перші страви завжди були однією з головних складових меню на Русі. Особливим успіхом користувалися щі, які готувалися з різного набору овочів на м'ясному бульйоні, а то й просто на воді.
Щі популярні й сьогодні, але багато хто з тих, кому припав до смаку цей кулінарний бренд, ніяк не можуть зрозуміти, чому ж щі відрізняються від борщу? Насамперед тим, що до складу останнього неодмінно входила буряк, яку у перші страви класти не належало.
Зараз він як і раніше рятує нас від авітамінозу ранньою весною і різноманітить стіл у розпалі літа. Крім того, деякі види зелених щей досить низькокалорійні, тому чудово підходять тим, хто з наближенням літнього тепла замислюється про те, як би скинути пару-трійку накопичених за зиму зайвих кілограмів.
За багато років було винайдено безліч найрізноманітніших рецептів цього смачного страви – від простих до вишуканих. Пропонуємо вам познайомитися з деякими з них.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молодого щавлю - | 100 г |
петрушки - | 5 г |
кропу - | 5 г |
ріпчастої цибулі - | 10 г |
картоплі - | 75 г |
вершкового масла або маргарину - | 12 р |
сметани - | 20 г |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 30 Ккал |
Готувати борщ краще всього в духовці, і не в простій посуді, а в чавунному горщику. Порядок приготування щів з щавлю такий:
- Картоплю очистити, відварити цілком і остудити, потім порізати кубиками.
- Відвар процідити.
- Овочі нарізати, додати вершкове масло/маргарин і трохи відвару, згасити протягом 5-7 хвилин.
- Покласти в горщик кубики картоплі, залити відваром, довести до кипіння і вимкнути духовку через дві хвилини.
Перед подачею на стіл посолити, посипати кропом і покласти сметану.
Як прикрасити торт на день народження хлопчика: кращі фото-ідеї з мастикою, марципанами і кремом.
Читайте як приготувати шарлотку з вишнями в мультиварці.
Пісочний пиріг зі смородиною — рецепт який можна використовувати і для свіжих ягід і для заморожених.
«Щавлева класика»
Класичний щавлевий суп включає в себе:
- кілограм яловичини або телятини (кісточка з м'якоттю) – можна і розмороженої, але краще парної;
- чотири картопляні бульби середнього розміру;
- одну невелику моркву;
- одну середню головку ріпчастої цибулі;
- три варених курячих яйця;
- три пучка щавлю (тим, кому подобається кисленькое, можна і побільше);
- пучок зеленої цибулі-пера;
- пучок петрушки;
- пучок свіжого кропу;
- два листа лаврушки;
- сто грамів сметани;
- солі і чорного перцю (горошок або мелений) – за смаком.
Час приготування – 30 хвилин (не рахуючи варіння м'яса).
Калорій в 100 грамах – 40.
Зелені щи з щавлем, м'ясом і яйцем готуються в такому порядку:
- М'ясо промити під струменем, покласти в каструлю і залити водою, після закипання збавити вогонь і варити близько години, поки не стане м'яким; посолити за 5-10 хвилин до того, як воно повністю звариться.
- Залишивши каструлю на вогні, вийняти м'ясо, порізати на шматочки і посипати покришеною зеленою цибулею, який попередньо злегка підсолити, щоб з'явився сік. Якщо зеленого не виявилося під рукою, цілком можна застосувати ріпчаста, порізавши на півкільця, посипавши сіллю і злегка пом'явши.
- Приготувати ріпчасту цибулю та моркву. Перший нарізати кубиками, другу – соломкою. Все покласти в каструлю з киплячим бульйоном. Варити приблизно хвилин 15.
- Картопля вариться швидко, хвилин за 7-10: її потрібно порізати і опустити в бульйон вже після цибулі і моркви. Останній додається лаврушка, а також сіль і перець.
- Поки овочі киплять, потрібно підготувати «кислинку»: промити під струменем холодної, видалити черешки і порізати поперек листочків. Покласти в бульйон, коли звариться картопля, почекати, поки закипить, і вимкнути вогонь.
- Кріп і петрушку можна класти в каструлю разом з щавлем, а можна просто дрібно покришити і посипати готову страву, розлите по тарілках.
- Також у вже розлиті щі додаються раскрошенные варені яйця і сметана.
Готово – милості просимо до столу.
Зазначений обсяг продуктів розрахований на шість порцій, але якщо для вас це занадто багато, його дуже просто зменшити.
Суп «Зелений чарівник»
Наступний варіант страви — борщ з щавлю на курячому бульйоні з селерою і яйцем. Разом з цим смачним і корисним стравою в організм вливається весняне тепло і жива сонячна енергія. Спробуйте – самі переконаєтесь!
Воно складається з:
- трьох літрів курячого бульйону;
- толстого пучка щавлю (щоб його не можна було обхопити пальцями однієї руки);
- трьох великих картоплин;
- чотирьох курячих яєць, зварених круто;
- цибулини середньої величини;
- однієї великої морквини;
- пара селерових черешків – бажано молодих;
- невеликих пучків зеленої цибулі і петрушки;
- однією пучечки чорного перцю;
- солі – кому скільки подобається.
Страва буде готове через 30-40 хв.
У 100 грамах страви міститься 50 ккал.
- Починаємо, звісно, з курки – потрошимо, промиваємо і відварюємо. Якщо птах жирна, перший бульйон краще злити, налив свіжу воду, – суп буде не таким наваристим, а м'ясо стане м'якше. Частину курятини, покришивши на шматочки, додамо пізніше в суп, з решти можна приготувати друге блюдо.
- Поки курка вариться, готуємо набір овочів: чистимо картоплю, моркву і цибулю; якщо селера не дуже молодий, видаляємо жорсткі прожилки в напрямку знизу вгору, акуратно підчепивши їх ножем.
- Очищені овочі промиваємо під проточною водою. Картоплини і моркву, необхідно нарізати кубиками, селеру – поперек стебла, листя щавлю складаємо «стопкою» і ріжемо спочатку вздовж, потім упоперек. Занадто дрібно кришити не варто.
- Готову курку виймаємо з каструлі і кладемо туди картоплю. Коли бульйон закипить, треба зняти піну і додати овочі, що залишилися – нехай покипить ще хвилин десять.
- Останній штрих: дрібно рубаємо зелень і яйця, сиплемо в каструльку, гарненько перемішуємо і знімаємо з вогню рівно через три хвилини.
- Відразу після цього солимо і перчимо. Додаючи сіль і перець лише після готовності, таким чином, ми збережемо натуральний смак страви, уникаючи «перебарщивания».
При бажанні в тарілку можна додати сметани, але і без неї супчик буде объеденьем.
Суп «Весняний вітамінний» в мультиварці
Щавель прекрасно гармонує з молодою кропивою. Обидва ці рослини є справжнім джерелом вітаміну С, так необхідного нашому організму після довгої холодної зими. Використовуючи каструлю, зварити з них смачне перше дуже просто.
Для нього знадобиться:
- 4 штуки курячих крилець;
- по 1 пучку щавлю та кропиви (зелень повинна бути молодою і свіжою);
- пара невеликих бульб картоплі;
- одна середня морква;
- цибуля-ріпка – невелика головка;
- цибуля-перо зелений – 30 гр.;
- одне куряче яйце;
- півтора літра води;
- сметана, спеції, сіль – за смаком.
Усі приготування займе не більше години.
У 100 гр. готового страви – 45 ккал.
Процес приготування щів з щавлю з кропивою по-весняному в мультиварці:
- З крилець зняти шкіру, промити і відокремити м'ясо від кісток.
- Моркву почистити, натерти на крупній тертці; очищену цибульну головку нарізати кубиками.
- Покласти м'ясо і овочі в каструлю, залити водою, додати спеції і посолити.
- Виставити режим «варка» на півгодини.
- Через півгодини покласти в каструлю, додати порізану на кубики картоплю і, не змінюючи режиму, варити ще 10 хвилин.
- Щавелевые і кропив'яні листя порізати поперек тоненькими смужками.
- Як тільки картопля звариться, додати всю зелень і продовжити варіння ще хвилин 5.
- Яйце збити віночком в мисці і, почувши звуковий сигнал, акуратною цівкою вилити в суп, одночасно швидко розмішуючи, щоб не утворювалися пластівці.
- Через пару хвилин мультиварку вимкнути – легкий і смачний вітамінний супчик готовий. При бажанні м'ясо можна виключити з рецепту, а сире яйце замінити вареною, дрібно покришивши. При подачі на стіл у кожну тарілку кладуть ложечку сметани.
Ось яке розмаїття смаків може дати нам настільки невибаглива трава, як щавель, зростаюча буквально на кожному городі і не вимагає особливого догляду та уваги. Простими і апетитними першими стравами з зеленої кислинкою» навіть не надто досвідчена господиня завжди зможе побалувати себе і своїх домашніх.