Як правильно приготувати суп з кропиви
Перша весняна зелень – це джерело вітамінів і корисних речовин, які так потрібні організму в цей період. Варто відзначити, що найперша пробивається через підталий сніг — кропива. Багато хто навіть і не знають, що з неї можна зробити величезну кількість смачних і поживних страв.
Хоч вона і обпікає тіло і її неможливо зірвати голими руками, зате вона володіє безліччю корисних речовин.
Так які страви можна зробити з цього дивного рослини? Можливо, хтось і чув про такому стародавньому російською блюді, як суп з кропиви. Супи спільно з цим компонентом виходять дивовижними і дуже корисними.
Так, у чому весь секрет кропиви? Для початку давайте розглянемо всі її корисні властивості.
Трохи про користь кропиви
Кропива володіє наступними корисними властивостями:
- У ній міститься вітамін До, що володіє протизапальною властивістю і нормалізує згортання крові;
- Також в ній міститься високий рівень таких вітамінів, як – група В, Е, А. каротин і каротиноїди, аскорбінова кислота;
- Корисні речовини – білки — 37 гр. на 100 гр., жири — 0,5 гр. на 100 гр., вуглеводи — 5,4 гр. на 100 гр., клітковина;
- Величезний рівень вітаміну С. В кропиві цієї речовини міститься в два рази вище, ніж у лимоні і в 10 разів більше, ніж у яблуках;
- Крім цього, в її складі містяться мікроелементи – барій, сірка, залізо, калій, кальцій, хром, мідь, марганець, алюміній, молібден;
- Речовини цієї рослини зміцнюють волосся, скорочують кровотеча і допомагають при багатьох захворюваннях суглобів (радикуліт, ревматизм і так далі).
Підготовка кропиви до приготування
Найкраще збирати цю рослину далеко від автомобільних доріг, вуличних дворів і парків міста. Після того, як вона буде зібрана, її слід підготувати. Для цього листочки необхідно скласти в ємність і обшпарити окропом.
Це допоможе прибрати мурашину кислоту, яка надає палюче дію. Далі можна приступати до приготування страв з неї.
Рецепти супу з кропиви
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
М'якоть м'яса курки - | 300 грам |
Картопля - | 3-4 штуки |
Свіжа кропива - | 200-300 грам |
Морква - | 1 шт. |
Цибулю - | 1 шт. |
Зелений лук - | 4-5 пір'я |
Вода - | 1500 мл |
Сіль і чорний мелений перець - | за смаком |
Сік лимона - | 1 ч. ложка |
Відварені яйця для подачі - | 2 шт. |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 25 Ккал |
Приготування:
Філе курки слід гарненько помити. Викладаємо його в металеву ємність і наливаємо холодну воду;
Ставимо каструлю з м'ясом на плиту і відварюємо до готовності. Як тільки воно зваритися, його потрібно вийняти і порізати на невеликі скибочки. Потім їх сова додаємо в бульйон;
З моркви і картоплі слід зчистити шкірку. Ріжемо овочі у вигляді кубиків і засипаємо в киплячу воду;
Листя кропиви слід гарненько обдати гарячою водою;
Потім шаткуємо її разом із зелених цибулею на дрібні шматочки. Засипаємо їх у воду через 15 хвилин після картоплі з морквою;
З ріпчастої цибулі слід зчистити лушпиння і розрізати його на дрібні кубики. Його також засипаємо в суп;
В кінці додаємо в суп трохи соку лимона, підсолюємо і перчимо;
Яйця слід розділити на чотири частини;
Як тільки суп буде готовий, його слід налити по тарілках, покласти четвертинки яєць, додати невелику кількість вершків і подати на стіл.
Суп з кропивою і плавленим сиром
Складові інгредієнти:
- 300-400 грам картоплі;
- 200 грам свіжої кропиви;
- Пучок зеленої цибулі;
- Зелені пір'я часнику – 3-4 штуки;
- Кріп – 5-6 гілочок;
- Плавлений сир з грибним смаком – 1-2 штуки;
- Півтора літра води;
- Сіль і чорний мелений перець;
- Рослинна олія;
- Пара варених яєць.
Як приготувати:
- Вода наливається в середню ємність і розігрівається;
- Поки вода гріється, картоплю слід очистити від шкірки, промити і розрізати у вигляді кубиків. Як тільки вода почне кипіти, засипаємо шматочки картоплі;
- Листя кропиви слід обдати гарячою водою і нашаткувати дрібно ножем;
- Пір'я часнику і цибулі необхідно помити і розрізати дрібними шматочками;
- На газ ставиться сковорода з рослинним маслом, нагрівається і засипається туди зелень цибулі і часнику. Засмажуємо пару хвилин;
- Плавлений сир необхідно розрізати середніми шматочками і покласти в киплячу воду з картоплею. Змішуємо і відварюємо до тих пір, поки весь сир не розчиниться;
- Після цього обсмажену зелень і кропиву викладаємо в киплячий суп з картоплею і сиром;
- В кінці підсолюємо, перчимо і відварюємо ще 5-10 хвилин;
- Готовий суп слід налити в тарілки і подати з четвертинками відварених яєць і дрібнонарізаною зеленню кропу.
Суп з кропивою, шпинатом і щавлем
Складові компоненти:
- Шпинат – 100 грам або пучок;
- 100 грам щавлю;
- 100 грам листя свіжої кропиви;
- Картопля – 3-4 штуки;
- Півтора літра води;
- Сіль і спеції – за смаком;
- Відварені яйця і вершки для подачі.
Правила приготування:
- На газ ставиться каструля з водою і розігрівається;
- Тим часом, з картоплі зчищається шкірка, промивається і розрізається у вигляді брусочків;
- Як тільки вода почне кипіти засипаємо туди картоплю відварюємо до готовності;
- Кропиву слід скласти в ємність і обшпарити гарячою водою. Далі обриваємо всі листочки;
- Потім листочки необхідно дрібно нашаткувати ножем;
- Далі щавель зі шпинатом обполіскуємо і дрібно рубаємо. Засипаємо зелень у каструлю з киплячою водою і картоплею;
- Через пару хвилин засипаємо туди нарізані листя кропиви;
- В кінці підсолюємо і додаємо спеції. Суп слід готувати не дуже довго, а то з нього підуть всі корисні властивості;
- Подавати суп можна в гарячому і холодному вигляді;
- Суп наливають у тарілку і подається разом з шматочками відварених яєць і з невеликою кількістю сметани.
Супи рецепти на кожен день — беріть на замітку вподобаний рецепт і пробуйте. До речі, на просту основу можна накласти будь-які інгредієнти і придумати абсолютно новий рецепт.
Читайте як правильно приготувати суп пюре з зеленого горошку, дізнайтеся кілька варіантів одного і того ж страви.
Курячий суп з плавленим сиром — читайте рецепти і готуйте це неймовірне блюдо.
Суп з кропиви і креветок
Продукти, які знадобляться:
- Цибуля – 1 штука;
- 100 грам листя свіжої кропиви;
- 150 грам дрібних очищених креветок;
- 300 грам картоплі;
- Вода – 1000-1500 мл;
- Вершкове масло – 60 грам;
- Оливкова олія – 60 мл;
- Часник – 1 зубчик;
- Сухі листочки кмину – 20 грам;
- 100 грам крупної солі;
- Сіль і чорний мелений перець — за смаком;
- 50 мл білого сухого вина;
- Білий хліб.
Рецепт приготування:
- Цибулю треба очистити, розрізати у вигляді тонких кілець і викласти в миску. Засипаємо його крупною сіллю, розминаємо руками і наполягаємо приблизно 2 години;
- Після цього цибулю слід витягнути, промити від солі і викласти на паперовий рушник для просушування;
- Тим часом картоплю необхідно очистити від шкірки, промити і розрізати у вигляді кубиків;
- Листочки кропиви слід обдати гарячою водою і дрібно нашаткувати ножем;
- В металеву ємність кладемо трохи вершкового масла, ставимо на газ і доводимо до рідкого стану;
- У розтоплене масло засипаємо кільця цибулі і смажимо до напівготовності пару хвилин;
- Далі висипаємо туди шматочки картоплі і кропиви;
- Готуємо всі 5-7 хвилин і наливаємо воду. Як тільки вода почне кипіти, зменшуємо газ і варимо приблизно годину;
- В цей час на жаровню слід налити трохи оливкової олії, додаємо туди роздавлений часник і засмажуємо. Олія повинна просочитися запахом часнику;
- Після цього часник виймаємо з олії, викладаємо туди кмин і наливаємо біле сухе вино;
- Через хвилину в жаровню з винним соусом викладаємо очищені креветки і тушкуємо 5 хвилин;
- Суп слід перемішати у блендері до однорідної консистенції;
- Потім викладаємо в суп-пюре креветки в винному соусі, додаємо сіль і перець;
- Далі на оливковій або вершковому маслі слід квадратики білого хліба. Також їх потрібно приспати сіллю;
- Суп-пюре з креветками розливаємо по тарілках і викладаємо туди обсмажені скибочки хліба.
Корисні поради
- Найкраще зелень кропиви зривати у себе на городі або далеко в лісі, далеко від автомобільних доріг міста;
- Для приготування супів потрібно використовувати тільки молоду кропиву;
- Бажано класти в суп трохи сметани або вершків. Без сметани він буде менш калорійним. Сметана додасть йому хороший смак і ніжність;
- Зелень кропиви не обов'язково обдавати гарячою водою. Її можна обполоснути холодною водою. Але для цього на руки краще одягнути рукавички;
- Якщо ви хочете додати аромат супу, порубану кропиву можна додати засмажку з цибулі і моркви і обсмажити пару хвилин;
- Також потрібно враховувати, що кропива сильно уварюється, тому зелені краще брати побільше;
- Бажано зелень класти за 2-3 хвилини до готовності супу;
- Перед подачею суп можна заправити невеликою кількістю лляної олії. Воно додасть жирність і калорійність страви.
Суп з кропиви — це смачне частування, яке прикрасить і різноманітить ваше весняне меню. Ця зелень відмінно поєднується з іншими видами зелені – з цибулею, петрушкою, кропом, щавлем, шпинатом.
Не бійтеся, експериментуйте, вносите в це блюдо свої доповнення, в будь-якому випадку суп буде чудовим!