13 май 2019 2 215

Як правильно приготувати суп з кропиви

Перша весняна зелень – це джерело вітамінів і корисних речовин, які так потрібні організму в цей період. Варто відзначити, що найперша пробивається через підталий сніг — кропива. Багато хто навіть і не знають, що з неї можна зробити величезну кількість смачних і поживних страв.

Хоч вона і обпікає тіло і її неможливо зірвати голими руками, зате вона володіє безліччю корисних речовин.

Так які страви можна зробити з цього дивного рослини? Можливо, хтось і чув про такому стародавньому російською блюді, як суп з кропиви. Супи спільно з цим компонентом виходять дивовижними і дуже корисними.

Так, у чому весь секрет кропиви? Для початку давайте розглянемо всі її корисні властивості.

Трохи про користь кропиви

Кропива володіє наступними корисними властивостями:

  • У ній міститься вітамін До, що володіє протизапальною властивістю і нормалізує згортання крові;
  • Також в ній міститься високий рівень таких вітамінів, як – група В, Е, А. каротин і каротиноїди, аскорбінова кислота;
  • Корисні речовини – білки — 37 гр. на 100 гр., жири — 0,5 гр. на 100 гр., вуглеводи — 5,4 гр. на 100 гр., клітковина;
  • Величезний рівень вітаміну С. В кропиві цієї речовини міститься в два рази вище, ніж у лимоні і в 10 разів більше, ніж у яблуках;
  • Крім цього, в її складі містяться мікроелементи – барій, сірка, залізо, калій, кальцій, хром, мідь, марганець, алюміній, молібден;
  • Речовини цієї рослини зміцнюють волосся, скорочують кровотеча і допомагають при багатьох захворюваннях суглобів (радикуліт, ревматизм і так далі).

Підготовка кропиви до приготування

Бажано використовувати молоде рослина, тому що у молодих стебел листочки дуже ніжні і не такі пекучі. Варто відзначити, що воно пече тільки під час збору, а після це властивість зникає, і кропиву можна буде спокійно брати голими руками.

Найкраще збирати цю рослину далеко від автомобільних доріг, вуличних дворів і парків міста. Після того, як вона буде зібрана, її слід підготувати. Для цього листочки необхідно скласти в ємність і обшпарити окропом.

Це допоможе прибрати мурашину кислоту, яка надає палюче дію. Далі можна приступати до приготування страв з неї.

Рецепти супу з кропиви

Суп з кропивою і куркою
Інгредієнти Кількість
М'якоть м'яса курки - 300 грам
Картопля - 3-4 штуки
Свіжа кропива - 200-300 грам
Морква - 1 шт.
Цибулю - 1 шт.
Зелений лук - 4-5 пір'я
Вода - 1500 мл
Сіль і чорний мелений перець - за смаком
Сік лимона - 1 ч. ложка
Відварені яйця для подачі - 2 шт.
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 25 Ккал

Приготування:

Філе курки слід гарненько помити. Викладаємо його в металеву ємність і наливаємо холодну воду;

Ставимо каструлю з м'ясом на плиту і відварюємо до готовності. Як тільки воно зваритися, його потрібно вийняти і порізати на невеликі скибочки. Потім їх сова додаємо в бульйон;

З моркви і картоплі слід зчистити шкірку. Ріжемо овочі у вигляді кубиків і засипаємо в киплячу воду;

Листя кропиви слід гарненько обдати гарячою водою;

Потім шаткуємо її разом із зелених цибулею на дрібні шматочки. Засипаємо їх у воду через 15 хвилин після картоплі з морквою;

З ріпчастої цибулі слід зчистити лушпиння і розрізати його на дрібні кубики. Його також засипаємо в суп;

В кінці додаємо в суп трохи соку лимона, підсолюємо і перчимо;

Яйця слід розділити на чотири частини;

Як тільки суп буде готовий, його слід налити по тарілках, покласти четвертинки яєць, додати невелику кількість вершків і подати на стіл.

Суп з кропивою і плавленим сиром

Складові інгредієнти:

  • 300-400 грам картоплі;
  • 200 грам свіжої кропиви;
  • Пучок зеленої цибулі;
  • Зелені пір'я часнику – 3-4 штуки;
  • Кріп – 5-6 гілочок;
  • Плавлений сир з грибним смаком – 1-2 штуки;
  • Півтора літра води;
  • Сіль і чорний мелений перець;
  • Рослинна олія;
  • Пара варених яєць.

Як приготувати:

  1. Вода наливається в середню ємність і розігрівається;
  2. Поки вода гріється, картоплю слід очистити від шкірки, промити і розрізати у вигляді кубиків. Як тільки вода почне кипіти, засипаємо шматочки картоплі;
  3. Листя кропиви слід обдати гарячою водою і нашаткувати дрібно ножем;
  4. Пір'я часнику і цибулі необхідно помити і розрізати дрібними шматочками;
  5. На газ ставиться сковорода з рослинним маслом, нагрівається і засипається туди зелень цибулі і часнику. Засмажуємо пару хвилин;
  6. Плавлений сир необхідно розрізати середніми шматочками і покласти в киплячу воду з картоплею. Змішуємо і відварюємо до тих пір, поки весь сир не розчиниться;
  7. Після цього обсмажену зелень і кропиву викладаємо в киплячий суп з картоплею і сиром;
  8. В кінці підсолюємо, перчимо і відварюємо ще 5-10 хвилин;
  9. Готовий суп слід налити в тарілки і подати з четвертинками відварених яєць і дрібнонарізаною зеленню кропу.

Суп з кропивою, шпинатом і щавлем

Складові компоненти:

  • Шпинат – 100 грам або пучок;
  • 100 грам щавлю;
  • 100 грам листя свіжої кропиви;
  • Картопля – 3-4 штуки;
  • Півтора літра води;
  • Сіль і спеції – за смаком;
  • Відварені яйця і вершки для подачі.

Правила приготування:

  1. На газ ставиться каструля з водою і розігрівається;
  2. Тим часом, з картоплі зчищається шкірка, промивається і розрізається у вигляді брусочків;
  3. Як тільки вода почне кипіти засипаємо туди картоплю відварюємо до готовності;
  4. Кропиву слід скласти в ємність і обшпарити гарячою водою. Далі обриваємо всі листочки;
  5. Потім листочки необхідно дрібно нашаткувати ножем;
  6. Далі щавель зі шпинатом обполіскуємо і дрібно рубаємо. Засипаємо зелень у каструлю з киплячою водою і картоплею;
  7. Через пару хвилин засипаємо туди нарізані листя кропиви;
  8. В кінці підсолюємо і додаємо спеції. Суп слід готувати не дуже довго, а то з нього підуть всі корисні властивості;
  9. Подавати суп можна в гарячому і холодному вигляді;
  10. Суп наливають у тарілку і подається разом з шматочками відварених яєць і з невеликою кількістю сметани.

Супи рецепти на кожен день — беріть на замітку вподобаний рецепт і пробуйте. До речі, на просту основу можна накласти будь-які інгредієнти і придумати абсолютно новий рецепт.

Читайте як правильно приготувати суп пюре з зеленого горошку, дізнайтеся кілька варіантів одного і того ж страви.

Курячий суп з плавленим сиром — читайте рецепти і готуйте це неймовірне блюдо.

Суп з кропиви і креветок

Продукти, які знадобляться:

  • Цибуля – 1 штука;
  • 100 грам листя свіжої кропиви;
  • 150 грам дрібних очищених креветок;
  • 300 грам картоплі;
  • Вода – 1000-1500 мл;
  • Вершкове масло – 60 грам;
  • Оливкова олія – 60 мл;
  • Часник – 1 зубчик;
  • Сухі листочки кмину – 20 грам;
  • 100 грам крупної солі;
  • Сіль і чорний мелений перець — за смаком;
  • 50 мл білого сухого вина;
  • Білий хліб.

Рецепт приготування:

  1. Цибулю треба очистити, розрізати у вигляді тонких кілець і викласти в миску. Засипаємо його крупною сіллю, розминаємо руками і наполягаємо приблизно 2 години;
  2. Після цього цибулю слід витягнути, промити від солі і викласти на паперовий рушник для просушування;
  3. Тим часом картоплю необхідно очистити від шкірки, промити і розрізати у вигляді кубиків;
  4. Листочки кропиви слід обдати гарячою водою і дрібно нашаткувати ножем;
  5. В металеву ємність кладемо трохи вершкового масла, ставимо на газ і доводимо до рідкого стану;
  6. У розтоплене масло засипаємо кільця цибулі і смажимо до напівготовності пару хвилин;
  7. Далі висипаємо туди шматочки картоплі і кропиви;
  8. Готуємо всі 5-7 хвилин і наливаємо воду. Як тільки вода почне кипіти, зменшуємо газ і варимо приблизно годину;
  9. В цей час на жаровню слід налити трохи оливкової олії, додаємо туди роздавлений часник і засмажуємо. Олія повинна просочитися запахом часнику;
  10. Після цього часник виймаємо з олії, викладаємо туди кмин і наливаємо біле сухе вино;
  11. Через хвилину в жаровню з винним соусом викладаємо очищені креветки і тушкуємо 5 хвилин;
  12. Суп слід перемішати у блендері до однорідної консистенції;
  13. Потім викладаємо в суп-пюре креветки в винному соусі, додаємо сіль і перець;
  14. Далі на оливковій або вершковому маслі слід квадратики білого хліба. Також їх потрібно приспати сіллю;
  15. Суп-пюре з креветками розливаємо по тарілках і викладаємо туди обсмажені скибочки хліба.

Корисні поради

  • Найкраще зелень кропиви зривати у себе на городі або далеко в лісі, далеко від автомобільних доріг міста;
  • Для приготування супів потрібно використовувати тільки молоду кропиву;
  • Бажано класти в суп трохи сметани або вершків. Без сметани він буде менш калорійним. Сметана додасть йому хороший смак і ніжність;
  • Зелень кропиви не обов'язково обдавати гарячою водою. Її можна обполоснути холодною водою. Але для цього на руки краще одягнути рукавички;
  • Якщо ви хочете додати аромат супу, порубану кропиву можна додати засмажку з цибулі і моркви і обсмажити пару хвилин;
  • Також потрібно враховувати, що кропива сильно уварюється, тому зелені краще брати побільше;
  • Бажано зелень класти за 2-3 хвилини до готовності супу;
  • Перед подачею суп можна заправити невеликою кількістю лляної олії. Воно додасть жирність і калорійність страви.

Суп з кропиви — це смачне частування, яке прикрасить і різноманітить ваше весняне меню. Ця зелень відмінно поєднується з іншими видами зелені – з цибулею, петрушкою, кропом, щавлем, шпинатом.

Не бійтеся, експериментуйте, вносите в це блюдо свої доповнення, в будь-якому випадку суп буде чудовим!

Що ще почитати: