Як приготувати фрикадельки в сметанному соусі
Фрикадельки з використанням сметанного соусу гасяться як на плиті, так і запікаються в духовці. В якості основи береться як свиняче, так і куряче м'ясо. Для дієтичного варіанту можна використовувати філе індички або риби.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| фарш свино-яловичий свіжий - | 1 кг | 
| курячі яйця - | 2 шт. | 
| цибулина - | 2 шт. | 
| рис - | ½ Склянки | 
| сіль - | 20 г | 
| перчик мелений чорний - | виходячи з особистих переваг | 
| олія рафінована рослинна - | приблизно три столові ложки | 
| сметана - | повний стакан об'ємом в 200 мл | 
| чистої холодної води - | цілий стакан | 
| морква - | 2 шт. | 
| Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 175 Ккал | 
Процес приготування фрикадельок в етапах:
- Спочатку, потрібно приготувати рис. Для цього його помістити в сито і поставити під холодну проточну воду, промивати до того моменту, поки йде вода не стане повністю прозорою;
 - Висипати вимиту крупу в каструлю невеликих розмірів і залити водою. Дуже важливо, щоб кількість води перевищувала кількість рису рівно на 1 ½ пальця;
 - Поставити на плиту, вогонь виставити середньої інтенсивності і накрити ємність кришкою;
 - Довести рис з водою до кипіння і висипати дві щіпки солі;
 - Ретельно вимісити. Варити до стану напівготовності;
 - Зняти з плити, вилити вміст в сито і знову промивати під проточною прохолодною водою;
 - Цибулю почистити від луски і добре помити, подрібнити на кубики дрібного розміру;
 - Поставити сковороду на вогонь середньої інтенсивності і змастити рафінованим рослинним маслом. Висипати в розігріту ємність підготовлений цибулю;
 - Обсмажити до отримання прозорості;
 - У миску висипати весь кількість підготовленого фаршу, додати два курячих яйця, доведені до напівготовності рис і обсмажену цибулю. Все ретельно перемішати; 

 - Туди також всипати потрібну кількість солі і перцю. Знову добре вимісити складу; 

 - Тепер варто зайнятися формуванням м'ясних кульок;
 - Для цього необхідно змочити руки під водою і набрати в них невелика кількість фаршу. Сформувати невелику кульку і викласти його на обробну дошку або тарілку;
 - Після того, як весь фарш буде використаний, необхідно обмотати спеціальною плівкою для харчових потреб підготовлені фрикадельки і відправити у морозильну камеру; 

 - Моркву почистити і подрібнити на тертці середніх розмірів;
 - Цибулю також потрібно звільнити від лушпиння, добре помити і подрібнити на кубики невеликого розміру;
 - У ємність невеликих розмірів вилити воду і сметану. Відразу ж поперчити і посолити, а потім ретельно вимісити до утворення однорідного складу;
 - Сковороду поставити на плиту, змочити рафінованим рослинним маслом і розігріти. Висипати підготовлену моркву і цибулю;
 - Накрити кришкою і згасити протягом десяти хвилин;
 - Викласти до засмажки фрикадельки і залити водою. Кількість повинна бути приблизно дорівнює половині склянки; 

 - Накрити кришкою, тушкувати протягом 20 хвилин;
 - Вилити підготовлений соус на основі сметани і ще залишити під закритою кришкою на десять хвилин; 

 - Після закінчення даного періоду вимкнути плиту і надати страві трохи часу для відпочинку. Після можна подати на стіл. 

 
Фрикадельки в сметанному соусі, запечені в духовці
Для приготування фрикадельок необхідно:
- свіжий свино-яловичий фарш – 800 грам;
 - цибулина – одна, розміри невеликі;
 - часникові зубчики – два, можна менше;
 - ¾ Склянки рису;
 - куряче яйце;
 - трохи солі, а також додати перець, виходячи з власних уподобань.
 
Також потрібна підготовка соусу. Буде потрібно наступний перелік складових:
- сметана: об'єм 0,5 л;
 - невелику кількість борошна – приблизно одна стандартна столова ложка;
 - цибулина, розміри невеликі;
 - ціла морква;
 - олія рослинна рафінована.
 
Час приготування – 120 хвилин.
Калорійність – 192, 2 ккал.
Процес приготування в етапах:
- Рис поставити під проточну холодну воду і відварити до стану напівготовності. Злити воду, знову промити і залишити;
 - До фаршу додати попередньо оброблені і подрібнені цибуля та часник. Вбити яйце. Додати сіль і перець;
 - До цієї суміші висипати підготовлений рис;
 - Ретельно все перемішати і добре відбити для того щоб маса стала однорідною і в'язкою;
 - Тепер можна притупити до формування фрикадельок. Для цього береться невелика частина фаршу і формується у вигляді невеликої кульки;
 - Підготувати деко з високими бортиками і обмазати внутрішню частину рослинним маслом. Помістити з нього сформовані фрикадельки;
 - Приготує соус. Для цього з лука зняти лушпиння, помити і розрізати на кубики невеликого розміру, обсмажити на сковороді з додаванням рослинної олії;
 - Моркву натерти крупно з допомогою терки і обсмажити разом з цибулею;
 - Додати в сковороду борошно, перемішати і ще трохи обсмажити;
 - Повільно, не кваплячись додати сметану, інтенсивно розмішуючи, щоб уникнути утворення грудок. Довести суміш до кипіння;
 - Вилити підготовлений соус до фрикадельок. У тому випадку, якщо соусу недостатньо для повного покриття варто доповнити кип'яченою водою або бульйоном у невеликій кількості;
 - Духовку розігріти до 200С і поставити фрикадельки на півгодини, максимум хвилин на 40.
 
Курячі фрикадельки в сметані
Для того, щоб приготування дане страву, потрібно підготувати такий перелік складових:
- філе куряче кількістю 0,5 кг;
 - цибулина – одна, розміри середні;
 - крохмаль кукурудзяний — одна столова ложка;
 - сіль, приблизно одна чайна ложка.
 
Також потрібна додаткова підготовка продуктів для виготовлення соусу:
- ½ Частина кубики бульйону;
 - вода об'ємом 0,2 л;
 - сметана об'ємом 0,2 л;
 - вершкове масло кількістю 20 грам;
 - борошно – одна столова ложка.
 
Час приготування – 35 хвилин.
Калорійність – 123 ккал.
Безпосереднє приготування страви:
- З лука зняти лушпиння і розібрати на дрібні кубики. Нагріти на плиті сковороду і обсмажити овочі до золотистого кольору;
 - Змішати м'ясо, цибулю, кукурудзяний крохмаль і сіль в одній ємності;
 - Подрібнити все в блендері або м'ясорубці;
 - Змочити руки в прохолодній воді і зробити кульки невеликого розміру з підготовленого фаршу;
 - Розігріти сковороду, обов'язково перед цим оброблену маслом рафінованим рослинним і трохи обсмажити на ній сформовані фрикадельки;
 - Тепер підготувати соус. Для цього в дуже гарячій воді розчинити кубик бульйону;
 - У сковороді розпустити вершкове масло і додасть борошно. Дуже ретельно перешкодити до повного поширення борошна;
 - Додати в суміш розчинений бульйон;
 - Повільно влити до цієї суміші сметану. Ретельно розмішати;
 - Кип'ятити соус до загустіння;
 - Залити соусом фрикадельки і тушкувати протягом п'яти хвилин. Страва повністю готове.
 
Дієтичні фрикадельки з індички
Це дієтичне блюдо, яке спочатку вариться, і тільки потім гаситься. Завдяки цьому фрикадельки виходять дуже соковитими і м'якими.
Для приготування необхідно заздалегідь приготувати:
- свіже філе індички кількістю 0,5 кг;
 - столова ложка панірувальних сухарів;
 - столова ложка манної крупи;
 - пучок зелені;
 - спеції і сіль у відповідності з особистими перевагами;
 - сметана в кількості 300 грам;
 - вершкове масло – близько чотирьох столових ложок.
 
Час приготування – 60 хвилин.
Калорійність – 156 ккал.
Безпосередній процес приготування страви:
- Подрібнити підготовлене м'ясо з допомогою м'ясорубки;
 - Потім додати до нього панірувальні сухарі;
 - Також висипати манну крупу;
 - Пучок зелені відокремити від жорстких гілок і дуже дрібно подрібнити з допомогою ножа. Додати у фарш;
 - Додати до фаршу близько трьох столових ложок води і посолити за смаком;
 - Зробити фрикадельки, причому розмір їх повинен бути невеликим;
 - Поставити на плитку каструлю і довести в ній воду до кипіння;
 - Опустити сформовані фрикадельки і трохи варити, приблизно близько семи хвилин;
 - Для того щоб зробити соус потрібно розтопити на плиті в ємності масло і додати борошно. Трохи обсмажити;
 - Додати також бульйон, в якому були зварені фрикадельки, приблизно склянку, можна трохи більше;
 - Уважно заважати до тих пір, поки повністю не розчиняться всі грудочки;
 - Туди ж вилити сметану, а також додати всі необхідні приправи і знову перемішати;
 - Протушкувати на вогні мінімальної інтенсивності протягом п'яти хвилин;
 - До соусу викласти проварені фрикадельки, і знову тушкувати протягом п'яти хвилин.
 
А ви знаєте скільки мл в одній чайній ложці?
Як приготувати соковиту буженину запечену у фользі з травами і прянощами читайте в нашій статті.
Для тих, хто любить гостреньке пропонуємо спробувати наш рецепт пікантного м'яса по-грузинськи.
Рибні тефтелі в томатно-сметанному соусі
Для приготування страви потрібно:
- свіже філе риби кількістю в 800 грам;
 - цибулина – одна, розміри великі;
 - морква — одна;
 - куряче яйце – одне, бажано свіже;
 - три столові ложки панірувальних сухарів;
 - пучок зелені;
 - приправи у відповідності з особистими перевагами;
 - сметана – один стакан об'ємом в 200 мл;
 - томатна паста – приблизно дві столові ложки;
 - вода об'ємом до 100 мл
 
Час приготування – 70 хвилин.
Калорійність – 62 ккал.
Приготування страви:
- Овочі очистити, помити, скласти з рибним філе в блендер і подрібнити;
 - Додати також яйце, сильно подрібнену зелень і сухарі для панірування;
 - Додати приправи;
 - Ретельно все перемішати;
 - Приступити до приготування соусу. У сметану вилити томатну пасту, додати невелику кількість кип'яченої води. У соус можна ще додати деякі приправи і зелень;
 - Дуже ретельно все перемішати;
 - З підготовленого рибного фаршу зробити фрикадельки і розкласти в змоченому рафінованим рослинним маслом деку;
 - Залити фрикадельки підготовленим соусом;
 - Нагріти духовку до 180С і помістити туди підготовлену ємність з стравою на півгодини.
 
Корисні поради
- При додаванні в фарш для фрикадельок рис варто дуже уважно стежити за пропорціями. При занадто великій кількості крупи страва може не вийти;
 - При поєднанні декількох типів фаршу необхідно надати час для просочення їх ароматом один одного;
 - Після того як фрикадельки сформовані, бажано помістити їх на кілька хвилин у холодильник.
 
Фрикадельки в сметанному соусі – це блюдо, яке можна зробити як поживним і ситним, так і дієтичним. Все залежить від обраного м'яса і способу приготування.









