Як приготувати фрикадельки в сметанному соусі
Фрикадельки з використанням сметанного соусу гасяться як на плиті, так і запікаються в духовці. В якості основи береться як свиняче, так і куряче м'ясо. Для дієтичного варіанту можна використовувати філе індички або риби.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
фарш свино-яловичий свіжий - | 1 кг |
курячі яйця - | 2 шт. |
цибулина - | 2 шт. |
рис - | ½ Склянки |
сіль - | 20 г |
перчик мелений чорний - | виходячи з особистих переваг |
олія рафінована рослинна - | приблизно три столові ложки |
сметана - | повний стакан об'ємом в 200 мл |
чистої холодної води - | цілий стакан |
морква - | 2 шт. |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 175 Ккал |
Процес приготування фрикадельок в етапах:
- Спочатку, потрібно приготувати рис. Для цього його помістити в сито і поставити під холодну проточну воду, промивати до того моменту, поки йде вода не стане повністю прозорою;
- Висипати вимиту крупу в каструлю невеликих розмірів і залити водою. Дуже важливо, щоб кількість води перевищувала кількість рису рівно на 1 ½ пальця;
- Поставити на плиту, вогонь виставити середньої інтенсивності і накрити ємність кришкою;
- Довести рис з водою до кипіння і висипати дві щіпки солі;
- Ретельно вимісити. Варити до стану напівготовності;
- Зняти з плити, вилити вміст в сито і знову промивати під проточною прохолодною водою;
- Цибулю почистити від луски і добре помити, подрібнити на кубики дрібного розміру;
- Поставити сковороду на вогонь середньої інтенсивності і змастити рафінованим рослинним маслом. Висипати в розігріту ємність підготовлений цибулю;
- Обсмажити до отримання прозорості;
- У миску висипати весь кількість підготовленого фаршу, додати два курячих яйця, доведені до напівготовності рис і обсмажену цибулю. Все ретельно перемішати;
- Туди також всипати потрібну кількість солі і перцю. Знову добре вимісити складу;
- Тепер варто зайнятися формуванням м'ясних кульок;
- Для цього необхідно змочити руки під водою і набрати в них невелика кількість фаршу. Сформувати невелику кульку і викласти його на обробну дошку або тарілку;
- Після того, як весь фарш буде використаний, необхідно обмотати спеціальною плівкою для харчових потреб підготовлені фрикадельки і відправити у морозильну камеру;
- Моркву почистити і подрібнити на тертці середніх розмірів;
- Цибулю також потрібно звільнити від лушпиння, добре помити і подрібнити на кубики невеликого розміру;
- У ємність невеликих розмірів вилити воду і сметану. Відразу ж поперчити і посолити, а потім ретельно вимісити до утворення однорідного складу;
- Сковороду поставити на плиту, змочити рафінованим рослинним маслом і розігріти. Висипати підготовлену моркву і цибулю;
- Накрити кришкою і згасити протягом десяти хвилин;
- Викласти до засмажки фрикадельки і залити водою. Кількість повинна бути приблизно дорівнює половині склянки;
- Накрити кришкою, тушкувати протягом 20 хвилин;
- Вилити підготовлений соус на основі сметани і ще залишити під закритою кришкою на десять хвилин;
- Після закінчення даного періоду вимкнути плиту і надати страві трохи часу для відпочинку. Після можна подати на стіл.
Фрикадельки в сметанному соусі, запечені в духовці
Для приготування фрикадельок необхідно:
- свіжий свино-яловичий фарш – 800 грам;
- цибулина – одна, розміри невеликі;
- часникові зубчики – два, можна менше;
- ¾ Склянки рису;
- куряче яйце;
- трохи солі, а також додати перець, виходячи з власних уподобань.
Також потрібна підготовка соусу. Буде потрібно наступний перелік складових:
- сметана: об'єм 0,5 л;
- невелику кількість борошна – приблизно одна стандартна столова ложка;
- цибулина, розміри невеликі;
- ціла морква;
- олія рослинна рафінована.
Час приготування – 120 хвилин.
Калорійність – 192, 2 ккал.
Процес приготування в етапах:
- Рис поставити під проточну холодну воду і відварити до стану напівготовності. Злити воду, знову промити і залишити;
- До фаршу додати попередньо оброблені і подрібнені цибуля та часник. Вбити яйце. Додати сіль і перець;
- До цієї суміші висипати підготовлений рис;
- Ретельно все перемішати і добре відбити для того щоб маса стала однорідною і в'язкою;
- Тепер можна притупити до формування фрикадельок. Для цього береться невелика частина фаршу і формується у вигляді невеликої кульки;
- Підготувати деко з високими бортиками і обмазати внутрішню частину рослинним маслом. Помістити з нього сформовані фрикадельки;
- Приготує соус. Для цього з лука зняти лушпиння, помити і розрізати на кубики невеликого розміру, обсмажити на сковороді з додаванням рослинної олії;
- Моркву натерти крупно з допомогою терки і обсмажити разом з цибулею;
- Додати в сковороду борошно, перемішати і ще трохи обсмажити;
- Повільно, не кваплячись додати сметану, інтенсивно розмішуючи, щоб уникнути утворення грудок. Довести суміш до кипіння;
- Вилити підготовлений соус до фрикадельок. У тому випадку, якщо соусу недостатньо для повного покриття варто доповнити кип'яченою водою або бульйоном у невеликій кількості;
- Духовку розігріти до 200С і поставити фрикадельки на півгодини, максимум хвилин на 40.
Курячі фрикадельки в сметані
Для того, щоб приготування дане страву, потрібно підготувати такий перелік складових:
- філе куряче кількістю 0,5 кг;
- цибулина – одна, розміри середні;
- крохмаль кукурудзяний — одна столова ложка;
- сіль, приблизно одна чайна ложка.
Також потрібна додаткова підготовка продуктів для виготовлення соусу:
- ½ Частина кубики бульйону;
- вода об'ємом 0,2 л;
- сметана об'ємом 0,2 л;
- вершкове масло кількістю 20 грам;
- борошно – одна столова ложка.
Час приготування – 35 хвилин.
Калорійність – 123 ккал.
Безпосереднє приготування страви:
- З лука зняти лушпиння і розібрати на дрібні кубики. Нагріти на плиті сковороду і обсмажити овочі до золотистого кольору;
- Змішати м'ясо, цибулю, кукурудзяний крохмаль і сіль в одній ємності;
- Подрібнити все в блендері або м'ясорубці;
- Змочити руки в прохолодній воді і зробити кульки невеликого розміру з підготовленого фаршу;
- Розігріти сковороду, обов'язково перед цим оброблену маслом рафінованим рослинним і трохи обсмажити на ній сформовані фрикадельки;
- Тепер підготувати соус. Для цього в дуже гарячій воді розчинити кубик бульйону;
- У сковороді розпустити вершкове масло і додасть борошно. Дуже ретельно перешкодити до повного поширення борошна;
- Додати в суміш розчинений бульйон;
- Повільно влити до цієї суміші сметану. Ретельно розмішати;
- Кип'ятити соус до загустіння;
- Залити соусом фрикадельки і тушкувати протягом п'яти хвилин. Страва повністю готове.
Дієтичні фрикадельки з індички
Це дієтичне блюдо, яке спочатку вариться, і тільки потім гаситься. Завдяки цьому фрикадельки виходять дуже соковитими і м'якими.
Для приготування необхідно заздалегідь приготувати:
- свіже філе індички кількістю 0,5 кг;
- столова ложка панірувальних сухарів;
- столова ложка манної крупи;
- пучок зелені;
- спеції і сіль у відповідності з особистими перевагами;
- сметана в кількості 300 грам;
- вершкове масло – близько чотирьох столових ложок.
Час приготування – 60 хвилин.
Калорійність – 156 ккал.
Безпосередній процес приготування страви:
- Подрібнити підготовлене м'ясо з допомогою м'ясорубки;
- Потім додати до нього панірувальні сухарі;
- Також висипати манну крупу;
- Пучок зелені відокремити від жорстких гілок і дуже дрібно подрібнити з допомогою ножа. Додати у фарш;
- Додати до фаршу близько трьох столових ложок води і посолити за смаком;
- Зробити фрикадельки, причому розмір їх повинен бути невеликим;
- Поставити на плитку каструлю і довести в ній воду до кипіння;
- Опустити сформовані фрикадельки і трохи варити, приблизно близько семи хвилин;
- Для того щоб зробити соус потрібно розтопити на плиті в ємності масло і додати борошно. Трохи обсмажити;
- Додати також бульйон, в якому були зварені фрикадельки, приблизно склянку, можна трохи більше;
- Уважно заважати до тих пір, поки повністю не розчиняться всі грудочки;
- Туди ж вилити сметану, а також додати всі необхідні приправи і знову перемішати;
- Протушкувати на вогні мінімальної інтенсивності протягом п'яти хвилин;
- До соусу викласти проварені фрикадельки, і знову тушкувати протягом п'яти хвилин.
А ви знаєте скільки мл в одній чайній ложці?
Як приготувати соковиту буженину запечену у фользі з травами і прянощами читайте в нашій статті.
Для тих, хто любить гостреньке пропонуємо спробувати наш рецепт пікантного м'яса по-грузинськи.
Рибні тефтелі в томатно-сметанному соусі
Для приготування страви потрібно:
- свіже філе риби кількістю в 800 грам;
- цибулина – одна, розміри великі;
- морква — одна;
- куряче яйце – одне, бажано свіже;
- три столові ложки панірувальних сухарів;
- пучок зелені;
- приправи у відповідності з особистими перевагами;
- сметана – один стакан об'ємом в 200 мл;
- томатна паста – приблизно дві столові ложки;
- вода об'ємом до 100 мл
Час приготування – 70 хвилин.
Калорійність – 62 ккал.
Приготування страви:
- Овочі очистити, помити, скласти з рибним філе в блендер і подрібнити;
- Додати також яйце, сильно подрібнену зелень і сухарі для панірування;
- Додати приправи;
- Ретельно все перемішати;
- Приступити до приготування соусу. У сметану вилити томатну пасту, додати невелику кількість кип'яченої води. У соус можна ще додати деякі приправи і зелень;
- Дуже ретельно все перемішати;
- З підготовленого рибного фаршу зробити фрикадельки і розкласти в змоченому рафінованим рослинним маслом деку;
- Залити фрикадельки підготовленим соусом;
- Нагріти духовку до 180С і помістити туди підготовлену ємність з стравою на півгодини.
Корисні поради
- При додаванні в фарш для фрикадельок рис варто дуже уважно стежити за пропорціями. При занадто великій кількості крупи страва може не вийти;
- При поєднанні декількох типів фаршу необхідно надати час для просочення їх ароматом один одного;
- Після того як фрикадельки сформовані, бажано помістити їх на кілька хвилин у холодильник.
Фрикадельки в сметанному соусі – це блюдо, яке можна зробити як поживним і ситним, так і дієтичним. Все залежить від обраного м'яса і способу приготування.