Цвітна капуста: користь, варіанти рецептів
Ще в давнину цвітну капусту вважали царицею овочів завдяки всім корисним якостям, якими вона володіла.
У наш час, незважаючи на розмаїття овочів на прилавках магазинів, цвітна капуста займає не менш почесне місце.
Це – прекрасний дієтичний продукт, який характеризується чудовим смаком.
Можна зустріти чимало поетичних описів даного продукту.
Деякі люди називають її «кучерявої», інші порівнюють її з звивинами головного мозку.
Але всі сходяться в одній думці: її низька калорійність у поєднанні з величезною кількістю корисних якостей, роблять цей овоч – важливою складовою раціону будь-якої людини.
Різноманітність вітамінів
Говорячи про цвітній капусті, просто неможливо не згадати те, яка величезна кількість вітамінів в ній міститься.
Їй навіть можна віддати нагороду за змістом в її складі корисних мінеральних речовин (причому вона може змагатися в цьому не тільки з іншими видами капусти, але і з іншими овочами).
В даному продукті велика кількість вітаміну с, вітамінів групи B і такі важливі вітаміни, як A, E, D, K, H, U.
Також важливими складовими є органічні й жирні кислоти, клітковина, цукор, крохмаль.
У ньому присутні мінеральні солі кальцію, калію, фосфору, хлору, сірки, натрію, магнію, марганцю, міді, цинку, молібдену, заліза, кобальту.
Саме з-за свого багатого хімічного складу «кучерява» капуста характеризується величезною кількістю корисних властивостей.
Це – унікальне природне засіб, що дозволяє вирішити багато проблем, пов'язані зі здоров'ям.
Калорійність продукту дуже низька, і становить 29 ккал на 100 р.
Саме тому вона є настільки цінним продуктом з точки зору дієтологів.
Насититися цим овочем дуже просто, це пояснюється його високою харчовою цінністю.
Ось показники харчової цінності:
- харчові волокна – 10.5 %;
- білки – 5 %;
- вуглеводи – 1.7 %;
- натрій – 0.8 %;
- жири – 0.5 %.
Корисні властивості
Як вже було зазначено вище, цвітна капуста — джерело корисних поживних речовин і властивостей, завдяки чому вона є настільки цінним продуктом харчування.
У складі овоча є клітковина, структура якої дуже тонка і ніжна.
Завдяки цьому вона не призводить до подразнення травних органів і легко перетравлюється.
Саме тому цвітна капуста – прекрасний продукт для першого прикорму малюків.
Її також можуть вживати в їжу люди, які страждають від виразкової хвороби, гастритів та інших захворювань жовчного міхура і печінки.
Вживання в їжу даного продукту відмінно стимулює роботу кишечника, а також перетравлюється навіть при невеликій кількості шлункового соку або його низькою кислотності.
Якщо щодня вживати в їжу її сік, то процес загоєння виразок на поверхні слизової оболонки цих органів пройде значно швидше.
Також овоч сприяє полегшенню стану при геморої, для цього потрібно пити розсіл квашеної «кучерявої» капусти.
Також у її складі є рідкісне речовина біотин, завдяки якому можуть бути відвернені багато шкірні захворювання.
Більше того, ця речовина чудово справляється зі зміцненням нервової системи (при вмісті в організмі в достатній кількості, тартронова кислота стане прекрасним помічником у процесі боротьби з депресією і звичайною втомою).
Вона, має антиканцерогенні властивості, завдяки чому вона перешкоджає утворенню ракових клітин.
Також вона запобігає деформацію здорових клітин, сприяє омолодженню і очищенню організму.
«Кучерява» капуста приносить відчутну користь при боротьбі з деякими іншими захворюваннями.
Вона допомагає:
- зміцненню судин і кісткової тканини;
- очищення крові;
- поліпшенню кровотворення;
- нормалізації обміну речовин;
- зміцненню імунітету в цілому.
Область застосування
Цвітна капуста – універсальний продукт, який може входити до складу салатів, гарнірів, перших і других страв.
Саме тому різноманіття рецептів з її використанням часом вражає.
Вони можуть бути простими або ж досить вишуканими, для справжніх гурманів.
Краще всього, якщо цей продукт піддається термічній обробці, тоді він зможе зберегти більше своїх корисних властивостей.
Готуємо смачний крем-суп
Інгредієнти:
- половинка цвітної капусти;
- 1 картоплина;
- 10 г. вершкового масла;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 3 ст. л. сметани;
- 100 р. сиру;
- 2 зубчики часнику;
- спеції (сіль, лавровий лист, кінза, французька гірчиця).
Приготування страви:
Капусту розберіть на суцвіття, покласти в киплячу воду, посоліть і проваріть 5-7 хвилин.
Дрібно наріжте цибулю і часник, після чого обсмажте на вершковому маслі.
Додайте картоплю, лавровий лист і трохи води, в якій ми варили капусту (готувати всі – 10 хвилин).
Після цього додайте сюди готову кольорову капусту і варіть все до того, поки картопля не приготується.
Як приготувати минтая зі сметаною на сковороді, читайте в цій статті і пам'ятайте, що харчуватися треба правильно.
Думаю цікаво буде Вам знати, скільки калорій містить морква по корейськи. Якщо хочете знати більше, читайте тут:#deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/morkov-kaloriynost.html
Натріть сир, поріжте дрібно кінзу.
Далі збийте суп у блендері (попередньо діставши з нього лавровий лист).
Перекладіть суміш назад в каструлю, додайте сметану і гірчицю.
Посоліть за смаком, добре прогрійте суп.
Подавати до столу суп з грінками, попередньо присипавши заздалегідь підготовленими сиром і кінзою.
Протипоказання та можливу шкоду
Незважаючи на свої корисні якості, даний продукт має деякі протипоказання.
Хворим на подагру варто постаратися мінімізувати вживання в їжу цього овоча.
Також варто бути гранично обережним тим людям, які страждають харчовою алергією на вищевказаний продукт.
Саме тому відмовитися від неї варто людям, які страждають від серцевої недостатності і каменів у нирках.
Порушення пуринового обміну в організмі є абсолютним протипоказанням до вживання даного продукту.
Відео десерт
Пропонуємо Вашій увазі переглянути наочний відео-сюжет, щоб питання для вас був повністю вичерпаний.