Як приготувати яловичину по-китайськи
Насамперед, потрібно пам'ятати, що китайська кухня не терпить суєти. Наприклад, перед безпосереднім приготуванням того або іншого блюда доцільно спочатку помити, почистити, порізати всі необхідні для нього інгредієнти, розкласти їх по окремих ємкостей і тільки потім починати поступово вводити їх в готувався страву, а не бігати від столу до плити.
І тоді всі зусилля будуть винагороджені в повній мірі.
Отже, нижче ви дізнаєтеся, як готується яловичина по-китайськи різними способами. Приступимо!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичина (вирізка) - | 600 г |
різнобарвний болгарський перець - | 3 шт. |
стручкова квасоля - | 300 г |
цибулю - | 2 головки |
часник - | кілька зубчиків |
соус соєвий - | приблизно 100 г |
кунжутна олія - | 20 г |
масло рослинне - | 120 г |
оцет (краще – рисовий або яблучний) - | 30 г |
крохмаль картопляний - | 100-120 г |
червоний і чорний перець - | по дрібці |
гірчиця (краще – суха) - | за смаком |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 100 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
Порядок приготування:
- Готуємо маринад для м'яса. Для цього змішуємо в мисці оцет, соєвий соус і 3 подрібнених зубчики часнику.
- Очищаємо яловичину від плівок, що зробить її більш м'якою. Спочатку ріжемо на довгасті пласти, а потім вже їх – на невеликі витягнуті скибочки.
- Кладемо м'ясо в глибоку миску, трохи солимо, додаємо дрібку чорного перцю, гірчиці і поллємо приготованим маринадом. Перемішуємо і залишаємо в спокої хвилин на 40.
- Миємо, чистимо і ріжемо по черзі всі овочі. Соломкою – перець півкільцями – цибулю. Подрібнюємо 2-3 часточки часнику.
- Готуємо заправку, для чого часник змішуємо з дрібкою червоного меленого перцю або додаємо трохи соусу чилі. Залишаємо настоюватися, поки маринується м'ясо.
- Замариноване м'ясо добре обвалюємо у крохмалі і смажимо у глибокій сковороді (краще всього для таких страв підходить сковорода-вок) на рослинному маслі, яке повинно приховати дно на сантиметр-півтора. Коли м'ясо трохи «схопиться», треба його ретельно перемішати, тоді шматочки не злипнуться. Обсмажуємо приблизно 10-12 хвилин, потім перекладаємо в глибоку термостійку посудину.
- На звільненому від м'яса сковороді обсмажуємо спочатку болгарський перець, потім додаємо до нього цибулю – в загальній складності 2 хвилини, не забуваючи при цьому струшувати сковороду, щоб овочі рівномірно перемішувалися.
- Обсмажені овочі додаємо до м'яса шумівкою (щоб не було зайвого масла).
- На тій же сковороді обсмажуємо зелену стручкову квасолю не більше 2-3 хвилин і теж додаємо до м'яса.
- Заправляємо практично готову страву часниково-перцевим соусом, додаємо кунжутне масло, яке додає м'ясу особливо пікантний смак. Перемішуємо, прогріваємо всі разом 2-3 хвилини і – їжте на здоров'я!
Яловичина в кисло-солодкому соусі по-китайськи
Інгредієнти:
- яловичина (вирізка) – 450 г;
- жовтий болгарський перець – 1 шт.;
- кінза – 2 гілочки;
- цибуля – 2 головки;
- часник – 2-3 зубчики;
- консервовані ананаси – 1 банка;
- курячі яйця – 2 шт.;
- морква – 1 середня;
- сіль, цукор, перець – по щіпці;
- рослинне масло – 120 г;
- паста томатна – 60-70 г;
- борошно – 75 р.
Час його приготування — в середньому 1 годину 15 хвилин-1,5 години. Калорійність (100 г) – 146 ккал.
Порядок приготування:
- Готуємо яловичину, миємо, очищаємо від плівок. Ріжемо на великі витягнуті скибочки.
- Миємо, чистимо, ріжемо всі овочі. Перець і цибулю – соломкою. Моркву – на крупній тертці. Кінзу дрібно ріжемо разом зі стеблинками. Подрібнюємо часник.
- Робимо кляр, для чого ретельно змішуємо борошно, яйця, перець і сіль.
- Робимо соус, змішуючи склянку води, склянка ананасового соку, цукор, сіль і томатну пасту, доводимо на плиті до кипіння.
- М'ясо змішуємо з кляром і обсмажуємо в сковороді (вок) до готовності на рослинній олії.
- На іншій сковороді обсмажуємо до золотистого кольору цибулю, поступово додаючи до нього по черзі морква, часник, солодкий перець, кинзу і шматочки ананаса.
- Обсмажені овочі з'єднайте з м'ясом, перемішуємо, поливаємо соусом і тушкуємо ще хвилин 10-15.
Подають таке блюдо зазвичай з відварним рисом.
Соковите м'ясо з овочами по-китайськи
Інгредієнти:
- яловичина 450 г;
- цибуля ріпчаста – 2 невеликі шт.;
- зелена цибуля – середнього розміру пучок;
- морква – 2 шт. середні;
- часник – 3 зубчики;
- кабачок (середній) – 1 шт.;
- огірки свіжі – 2 шт.;
- перець гострий червоний – 1 шт.;
- імбир – 1 невеликий корінець;
- соєвий соус – 75-80 г;
- оцет (краще рисовий) – 1-2 ст. ложки;
- кунжутне масло – 20-25 г;
- сіль – щіпка;
- масло рослинне – 100-120 р.
Готується таке блюдо 1 годину-1 годину 25 хвилин. Калорійність (100 г) – 127 ккал.
Порядок приготування яловичини з овочами по китайськи:
- Яловичину ріжемо на пластини, відбиваємо їх, а потім вже поділяємо на невеликі брусочки.
- Для маринаду соєвий соус, оцет, подрібнений гострий перець і тертий на дрібній тертці імбир змішуємо.
- Заливаємо м'ясо маринадом, перемішуємо і залишаємо хвилин на 40-на годину.
- Готуємо овочі. Кабачок, моркву й огірки ріжемо соломкою, півкільцями – цибулю. Часник подрібнюємо.
- Замариноване м'ясо швидко обсмажуємо в сковороді (вок) на гарячому рослинному маслі.
- Додаємо до м'яса цибулю і моркву. Смажимо разом 2 хвилини.
- Додаємо кабачок і смажимо, перемішавши, ще 2-3 хвилини.
- Додаємо огірки, часник, половину зеленої цибулі, кунжутне масло, прогріваємо.
- Готове страви косо зверху посипаємо нарізаною залишилися зеленою цибулею.
Як гарнір до цього блюда можна використати відварений рис або пасту.
Картопляні котлети з грибною підливою — зробіть це пісне страву підливою, зробивши його ще більш ситним.
Рецепт з покроковими фото супу-харчо з свинини з рисом в нашій статті.
Солянка з сосисками і капустою — блюдо, яке дуже легко приготувати. Рецепт читайте тут.
М'ясо в пряному соєвому соусі
Інгредієнти:
- яловичина – 700 р;
- зелена цибуля – великий пучок;
- баклажан – 1 невеликий;
- редька (дайкон) – 1 шт.;
- імбир – 1 корінець;
- часник – 2 зубчики;
- перець червоний гіркий – половина стручка;
- бадьян – 2 сухих зірочки;
- кінза – 3-4 гілочки;
- соєвий соус – 20-30 г;
- крохмаль – 100 г;
- сухий іспанський херес – 6-7 ст. ложок;
- оцет (краще – рисовий).
В середньому 1 годину готується це блюдо. Калорійність (100 г) – 170 ккал.
Рецепт яловичини в соєвому соусі по-китайськи покроково:
- Яловичину (краще трохи подмороженную) ріжемо на тонкі шматочки середньої величини.
- Викладаємо м'ясо в глибоку скляну тарілку, поливаємо соєвим соусом, збризкуємо хересом, посипаємо крохмалем. Все акуратно перемішуємо руками, щоб крохмаль заповнив структуру м'ясної тканини.
- Чистимо імбир і часник. Нарізаємо Тонкими пластинками імбир, а часник просто рубаємо, змішуємо їх (це дуже добре поєднувані смаки), додаємо до цієї суміші половину дрібно порубаного гіркого перцю.
- Чистимо баклажан (причому, не повністю, а залишаючи темні смужки шкірки – у вигляді «зебри»), нарізаємо брусочками, викладаємо в окрему тарілку, трохи солимо.
- Очищаємо дайкон і ріжемо на невеликі пластини, також кладемо в окрему ємність.
- Чистимо і ріжемо зелений лук і кінзу.
- Прогріваємо в сковороді олію приблизно до 80 градусів, кладемо в нього м'ясо (двома партіями по черзі) і теж прогріваємо його (не смажимо!) до легкої зміни кольору, після чого поміщаємо шумівкою в окрему тарілку.
- У глибоку сковороду (вок) виливаємо масло, в якому прогрівалося м'ясо, додаємо туди суміш імбиру, часнику і гіркого перцю.
- Через 2-3 хвилини, туди ж додаємо попередньо віджаті від соку баклажани і цибулю, смажимо разом хвилин 5.
- Додаємо невелику кількість соєвого соусу, оцту, хересу, води і шматочок бадьяна, даємо закипіти.
- Додаємо дайкон і кілька хвилин тушкуємо все разом. Щоб блюдо стало гущі, можна додати в сковороду з овочами трохи розведеного у воді крохмалю.
- Викладаємо на овочі м'ясо і все перемішуємо, додавши для смаку і блиску трохи кунжутного масла, і знову збризкуємо хересом. Тушкуємо все разом 5-10 хвилин.
- Готову страву посипаємо кінзою і зеленою цибулею.
Подавати таку страву рекомендується з відварним рисом.
Гостра яловичина по-китайськи з локшиною
Інгредієнти:
- шматок яловичої м'якоті – 600-700 г;
- капуста пекінська – 250 г;
- часник – 2 зубчики;
- перець чилі – за смаком;
- цибулина – 1 середня;
- стиглий помідор – 1 великий;
- паприка – 1 шт.;
- соус соєвий – 30 г;
- олія кунжутна – 15 г;
- сік лимонний;
- кінза – 2-3 пір'їнки;
- оливкова олія для смаження;
- рисова локшина – 300 р.
Час приготування страви – 1 годину 25 хвилин. Калорійність (100 г) – 137 ккал.
Порядок приготування гострого м'яса яловичини з локшиною по-китайськи:
- Миємо та очищаємо яловичину від плівок, нарізаємо на тонкі скибочки.
- Чистимо, миємо і ріжемо овочі. Цибуля і часник – дрібніші. Пекінську капусту, помідор і перець – тонкими смужками.
- У добре розігріте в глибокій сковороді оливкове масло кладемо м'ясо, трохи смажимо, щоб підрум'янилося.
- Додаємо до м'яса по черзі цибуля, помідор, перець і капусту.
- Тушкуємо все разом на досить сильному вогні.
- В кінці приготування додаємо перець чилі, соєвий соус, часник і кунжутне масло, все перемішуємо.
- М'ясо з овочами викладаємо на попередньо зварену, згідно інструкції на упаковці, рисову локшину, скроплюємо соком лимона, посипаємо дрібно посіченою кінзою.
На замітку всім кулінарам
Все м'ясо яловичини ділиться на дві основні групи за своїм призначенням: для смаження і для варіння-гасіння. Для смаження слід брати вирізку, товстий або тонкий край (саме так і треба питати у продавців при його купівлі). Для варіння-гасіння – все інше.
Часник для приготування страви краще спочатку розчавити неочищеним, наприклад, ручкою ножа. Вологий від виступив соку, він набагато легше чиститься і подрібнюється.
При приготуванні будь-яких страв з м'яса яловичини по-китайськи доцільно завжди додати в них трохи цукру, суміш його з сіллю буквально «підриває» смак.
Варто пам'ятати і про те, що, використовуючи в готуванні блюда соєвий соус, потрібно бути обережним з додаванням солі, адже соєвий соус, зазвичай, дуже солоний.