Як приготувати м'ясо в кисло-солодкому соусі
Кисло-солодкий соус використовується для різного м'яса. Це може бути свинина, баранина, баранячі реберця і курячі крила. Найпоширеніший рецепт цієї страви – м'ясо в кисло-солодкому соусі по-китайськи. Для приготування використовується навіть мультиварка. Там м'ясо може вийти особливо м'яким і соковитим.
М'ясо в кисло-солодкому соусі відноситься до страв східної кухні. У традиційному рецепті використовується тільки свинина, але часто в нашій країні вона замінюється і курячим м'ясо. Все досить просто і незвично.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свиняче філе - | 500 грам |
крохмаль (борошно) - | 100 грам |
куряче яйце - | 1 шт. |
негострий кетчуп - | 200 грам |
соєвий соус - | 50 мл |
яблучний оцет - | 75 мл |
цукор - | 100 г |
рослинна олія - | 100 мл |
чорний мелений перець - | за смаком |
столове вино - | 75 мл |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 288 Ккал |
Поетапне приготування м'яса:
- Дуже важливо правильно порізати м'ясо. Для цього свинина обов'язково ріжеться в поперечному напрямку відносно волокон. Форма шматочків повинна бути схожа на тонкі пластини. Для того щоб м'ясо різалося як можна легше і тонше варто виконувати це тоді, коли воно знаходиться в напівзамороженому вигляді;
- Викласти порізане м'ясо в ємність, поперчити, полити вином і залишити на кілька хвилин;
- Тепер потрібно зайнятися підготовкою кляру. Для цього куряче яйце ретельно збивається. Під час цього процесу потихеньку додається крохмаль (борошно). У результаті повинна вийти суміш, дуже схожа на сметану;
- Бажано, щоб посуд для приготування володіла достатньо високими бортами, оскільки масло може дуже сильно розбризкуватися;
- Поставити сковороду на вогонь максимальної сили і налити олію. Його повинно бути досить багато для того, щоб продукт готувався за технологією, що нагадує приготування «у фритюрі». Масло має повністю закипіти;
- М'ясо необхідно занурювати в кляр, і після цього викладати на сковороду;
- Обсмажувати не дуже довго – до отримання золотистого кольору;
- Далі слід приготування соусу. Для цього чистий сковорода ставиться на максимальний вогонь і промаслюється рослинним маслом;
- Викласти на розпечену сковороду кетчуп і швидко перемішати з маслом;
- Потім приходить черга цукру, соєвого соусу, оцту;
- Заважати до тих пір, поки не розчиниться весь кількість цукру. Зняти з плити, вилити в м'ясо і добре перемішати.
М'ясо яловичина в кисло-солодкому соусі
М'ясо, приготоване за цим рецептом, виходить дуже м'яким і ніжним. Для приготування необхідно:
- вирізка яловича в кількості 0,5 кг;
- дві столові ложки меду;
- сік одного лимона;
- одна цибулина невеликих розмірів;
- дві столові ложки томатної пасти;
- п'ять столових ложок соєвого соусу;
- один часниковий зубчик;
- перець у відповідності зі смаком;
- рослинна олія;
- вода об'ємом 100 мл;
- чорний мелений перець.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 316 ккал у 100 грамах.
Приготування яловичини:
- М'ясо порізати на шматочки середнього розміру. Цибулю теж нарізати у формі півкілець;
- На сковороді обсмажити цибулю і м'ясо протягом 20 хвилин;
- Для приготування соусу змішати тертий часник, томатну пасту, соєвий соус, мед;
- Додати суміш до м'яса. Також у цей момент потрібно поперчити і посолити страва;
- Протягом десяти хвилин тушкувати страву на середньому вогні, додати воду. Після цього продовжити гасіння під кришкою протягом дести хвилин.
Салат з капустою, морквою і оцтом — приготуйте цю вітамінну бомбу.
Як приготувати смачні деруни з кабачків читайте рецепт на нашому сайті.
Читайте як запекти курячу грудку в духовці, які дізнайтеся додати прянощі щоб м'ясо вийшло ароматніше.
М'ясо з ананасами в кисло-солодкому соусі
Підготувати наступні складові:
- свинина в кількості 400 грамів;
- одна банка ананасів, консервованих шматочками;
- три столових ложки томатної пасти;
- дві столові ложки цукру;
- крохмаль у кількості 50 грам;
- винний (рисовий) оцет в кількості двох столових ложок;
- половину склянки води;
- сіль за смаком;
- рослинна олія;
- трохи кунжуту.
Час приготування – 45 хвилин.
Калорійність – 312 ккал у 100 грамах.
Покрокове приготування страви:
- М'ясо помити, обсушити і нарізати невеликими шматочками;
- Посолити, обкачати в крохмалі і трохи обсмажити. Найкращою ємністю буде каструля з товстим дном;
- Дістати м'ясо і надати можливість для стікання зайвого жиру;
- Зайнятися приготуванням соусу. Для цього в окремій ємності розвести томатну пасту водою, додати сіль, оцет, цукор. Заважати до отримання однорідної маси;
- Отриманий соус вилити в глибоку сковороду і довести до кипіння. Додати кубики ананаса, перешкодити і зменшити вогонь до середнього;
- Додати до соусу свинину, протушкувати кілька хвилин і можна подавати до столу.
Баранячі реберця під кисло-солодким соусом в мультиварці
Для приготування знадобиться:
- баранячі реберця в кількості 1,5 кг;
- одна столова ложка цукрового піску;
- одна банка консервованих ананасів;
- столова ложка меду;
- одна цибулина великих розмірів;
- три часникового зубчики;
- столова ложка соєвого соусу;
- половина одного лимона;
- дві столові ложки гірчиці;
- сіль;
- чорний мелений перець;
- червоний мелений перець;
- столова ложка яблучного оцту;
- чотири столові ложки рослинної олії.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Калорійність – 372 ккал у 100 грамах.
Основні етапи приготування:
- Реберця добре вимити і відокремити кожне реберце окремо. Обсушити;
- Викласти в глибоку ємність;
- Підготувати маринад для них. Для цього мед змішується зі столовою ложкою рослинного масла. Вимісити до отримання однорідної суміші. Додати подрібнений часник, соєвий соус, сік, витягнутий з лимона, сіль, чорний і червоний перець, гірчицю. Також необхідно додати сироп консервованих ананасів;
- Ретельно перемішати всі складові, і в підсумку додати ананаси;
- Цибулю також дрібно нарізати і змішати з ребрами;
- Додати до ребрышкам підготовлений соус, все це відправити у каструлю;
- Поставити режим «гасіння» і залишити на сорок хвилин. Після цього страву можна подавати до столу.
Як приготувати курячі крильця в соєвому соусі
Це блюдо готується дуже просто і швидко.
Для цього необхідно підготувати:
- курячі крильця в кількості 800 грам;
- три столові ложки меду;
- три столових ложки соєвого соусу;
- корінь імбиру довжиною 3 см;
- два часникового зубчики;
- дві столові ложки оливкової олії.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 188 ккал у 100 грамах.
Етапи приготування страви:
- В першу чергу необхідно приготувати соус. Для цього мед, подрібнений імбир, соєвий соус, оливкова олія і часник змішуються в загальній ємності;
- Далі до цієї маси додаються крильця;
- Необхідно накрити це все тарілкою, придавити чимось важким і залишити на 10-15 хвилин;
- Сковороду з високими бортами поставити на плиту і висипати туди крильця разом з соусом;
- Розмістити всі крила по сковороді і накрити кришкою. Через деякий час перевернути їх;
- Коли практично весь соус випарується необхідно прибрати кришку;
- Блюдо буде готове тоді, коли м'ясо придбає гарний, рівномірний, золотистий колір.
Секрети приготування
- Для того щоб м'ясо було соковитим і м'яким, обсмажувати його потрібно протягом двох хвилин з обох сторін. Після цього відразу ж знімати з вогню;
- Замість піску можна використовувати мед натурального походження;
- При недостатній густоти соусу варто додати трохи крохмалю, попередньо розведеного у воді.
М'ясо в кисло-солодкому соусі – це відмінне блюдо, яке можна подавати навіть до святкового столу. Приготування виконується дуже просто і швидко. Тому великих зусиль не потрібно.