25 июнь 2019 1 470

Як приготувати м'ясо в кисло-солодкому соусі

Кисло-солодкий соус використовується для різного м'яса. Це може бути свинина, баранина, баранячі реберця і курячі крила. Найпоширеніший рецепт цієї страви – м'ясо в кисло-солодкому соусі по-китайськи. Для приготування використовується навіть мультиварка. Там м'ясо може вийти особливо м'яким і соковитим.

М'ясо в кисло-солодкому соусі відноситься до страв східної кухні. У традиційному рецепті використовується тільки свинина, але часто в нашій країні вона замінюється і курячим м'ясо. Все досить просто і незвично.

Рецепт по-китайськи
Інгредієнти Кількість
свиняче філе - 500 грам
крохмаль (борошно) - 100 грам
куряче яйце - 1 шт.
негострий кетчуп - 200 грам
соєвий соус - 50 мл
яблучний оцет - 75 мл
цукор - 100 г
рослинна олія - 100 мл
чорний мелений перець - за смаком
столове вино - 75 мл
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 288 Ккал
Найбільш важливим у приготуванні страви за цим рецептом вважається саме підготовка соусу. Тут важливо дотримуватися головного правила: не можна виливати в розігріте масло, оцет і соєвий соус. Спочатку йде додавання кетчупу.

Поетапне приготування м'яса:

  1. Дуже важливо правильно порізати м'ясо. Для цього свинина обов'язково ріжеться в поперечному напрямку відносно волокон. Форма шматочків повинна бути схожа на тонкі пластини. Для того щоб м'ясо різалося як можна легше і тонше варто виконувати це тоді, коли воно знаходиться в напівзамороженому вигляді;
  2. Викласти порізане м'ясо в ємність, поперчити, полити вином і залишити на кілька хвилин;
  3. Тепер потрібно зайнятися підготовкою кляру. Для цього куряче яйце ретельно збивається. Під час цього процесу потихеньку додається крохмаль (борошно). У результаті повинна вийти суміш, дуже схожа на сметану;
  4. Бажано, щоб посуд для приготування володіла достатньо високими бортами, оскільки масло може дуже сильно розбризкуватися;
  5. Поставити сковороду на вогонь максимальної сили і налити олію. Його повинно бути досить багато для того, щоб продукт готувався за технологією, що нагадує приготування «у фритюрі». Масло має повністю закипіти;
  6. М'ясо необхідно занурювати в кляр, і після цього викладати на сковороду;
  7. Обсмажувати не дуже довго – до отримання золотистого кольору;
  8. Далі слід приготування соусу. Для цього чистий сковорода ставиться на максимальний вогонь і промаслюється рослинним маслом;
  9. Викласти на розпечену сковороду кетчуп і швидко перемішати з маслом;
  10. Потім приходить черга цукру, соєвого соусу, оцту;
  11. Заважати до тих пір, поки не розчиниться весь кількість цукру. Зняти з плити, вилити в м'ясо і добре перемішати.

М'ясо яловичина в кисло-солодкому соусі

М'ясо, приготоване за цим рецептом, виходить дуже м'яким і ніжним. Для приготування необхідно:

  • вирізка яловича в кількості 0,5 кг;
  • дві столові ложки меду;
  • сік одного лимона;
  • одна цибулина невеликих розмірів;
  • дві столові ложки томатної пасти;
  • п'ять столових ложок соєвого соусу;
  • один часниковий зубчик;
  • перець у відповідності зі смаком;
  • рослинна олія;
  • вода об'ємом 100 мл;
  • чорний мелений перець.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 316 ккал у 100 грамах.

Приготування яловичини:

  1. М'ясо порізати на шматочки середнього розміру. Цибулю теж нарізати у формі півкілець;
  2. На сковороді обсмажити цибулю і м'ясо протягом 20 хвилин;
  3. Для приготування соусу змішати тертий часник, томатну пасту, соєвий соус, мед;
  4. Додати суміш до м'яса. Також у цей момент потрібно поперчити і посолити страва;
  5. Протягом десяти хвилин тушкувати страву на середньому вогні, додати воду. Після цього продовжити гасіння під кришкою протягом дести хвилин.

Салат з капустою, морквою і оцтом — приготуйте цю вітамінну бомбу.

Як приготувати смачні деруни з кабачків читайте рецепт на нашому сайті.

Читайте як запекти курячу грудку в духовці, які дізнайтеся додати прянощі щоб м'ясо вийшло ароматніше.

М'ясо з ананасами в кисло-солодкому соусі

Підготувати наступні складові:

  • свинина в кількості 400 грамів;
  • одна банка ананасів, консервованих шматочками;
  • три столових ложки томатної пасти;
  • дві столові ложки цукру;
  • крохмаль у кількості 50 грам;
  • винний (рисовий) оцет в кількості двох столових ложок;
  • половину склянки води;
  • сіль за смаком;
  • рослинна олія;
  • трохи кунжуту.

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність – 312 ккал у 100 грамах.

Покрокове приготування страви:

  1. М'ясо помити, обсушити і нарізати невеликими шматочками;
  2. Посолити, обкачати в крохмалі і трохи обсмажити. Найкращою ємністю буде каструля з товстим дном;
  3. Дістати м'ясо і надати можливість для стікання зайвого жиру;
  4. Зайнятися приготуванням соусу. Для цього в окремій ємності розвести томатну пасту водою, додати сіль, оцет, цукор. Заважати до отримання однорідної маси;
  5. Отриманий соус вилити в глибоку сковороду і довести до кипіння. Додати кубики ананаса, перешкодити і зменшити вогонь до середнього;
  6. Додати до соусу свинину, протушкувати кілька хвилин і можна подавати до столу.

Баранячі реберця під кисло-солодким соусом в мультиварці

Для приготування знадобиться:

  • баранячі реберця в кількості 1,5 кг;
  • одна столова ложка цукрового піску;
  • одна банка консервованих ананасів;
  • столова ложка меду;
  • одна цибулина великих розмірів;
  • три часникового зубчики;
  • столова ложка соєвого соусу;
  • половина одного лимона;
  • дві столові ложки гірчиці;
  • сіль;
  • чорний мелений перець;
  • червоний мелений перець;
  • столова ложка яблучного оцту;
  • чотири столові ложки рослинної олії.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність – 372 ккал у 100 грамах.

Основні етапи приготування:

  1. Реберця добре вимити і відокремити кожне реберце окремо. Обсушити;
  2. Викласти в глибоку ємність;
  3. Підготувати маринад для них. Для цього мед змішується зі столовою ложкою рослинного масла. Вимісити до отримання однорідної суміші. Додати подрібнений часник, соєвий соус, сік, витягнутий з лимона, сіль, чорний і червоний перець, гірчицю. Також необхідно додати сироп консервованих ананасів;
  4. Ретельно перемішати всі складові, і в підсумку додати ананаси;
  5. Цибулю також дрібно нарізати і змішати з ребрами;
  6. Додати до ребрышкам підготовлений соус, все це відправити у каструлю;
  7. Поставити режим «гасіння» і залишити на сорок хвилин. Після цього страву можна подавати до столу.

Як приготувати курячі крильця в соєвому соусі

Це блюдо готується дуже просто і швидко.

Для цього необхідно підготувати:

  • курячі крильця в кількості 800 грам;
  • три столові ложки меду;
  • три столових ложки соєвого соусу;
  • корінь імбиру довжиною 3 см;
  • два часникового зубчики;
  • дві столові ложки оливкової олії.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 188 ккал у 100 грамах.

Етапи приготування страви:

  1. В першу чергу необхідно приготувати соус. Для цього мед, подрібнений імбир, соєвий соус, оливкова олія і часник змішуються в загальній ємності;
  2. Далі до цієї маси додаються крильця;
  3. Необхідно накрити це все тарілкою, придавити чимось важким і залишити на 10-15 хвилин;
  4. Сковороду з високими бортами поставити на плиту і висипати туди крильця разом з соусом;
  5. Розмістити всі крила по сковороді і накрити кришкою. Через деякий час перевернути їх;
  6. Коли практично весь соус випарується необхідно прибрати кришку;
  7. Блюдо буде готове тоді, коли м'ясо придбає гарний, рівномірний, золотистий колір.

Секрети приготування

  1. Для того щоб м'ясо було соковитим і м'яким, обсмажувати його потрібно протягом двох хвилин з обох сторін. Після цього відразу ж знімати з вогню;
  2. Замість піску можна використовувати мед натурального походження;
  3. При недостатній густоти соусу варто додати трохи крохмалю, попередньо розведеного у воді.

М'ясо в кисло-солодкому соусі – це відмінне блюдо, яке можна подавати навіть до святкового столу. Приготування виконується дуже просто і швидко. Тому великих зусиль не потрібно.

Що ще почитати: