08 март 2019 2 690

Як приготувати вершковий суп з сьомгою

Ніжний та смачний вершковий суп з сьомгою – це відмінний спосіб урізноманітнити свій обід і швидко пригостити родину ситним блюдом зарубіжної кухні. Існує кілька рецептів приготування цього скандинавського супу, і кожен з них гарний по-своєму.

Норвезька рецепт (калакейтто)
Інгредієнти Кількість
сьомга (форель, лосось) - 400 грам
вода - 1,25 літра
помідори - 300 грам
картопля - 300-400 грам
цибулина - 1 штука
морква - 1 штука
вершки 20% - 0,3-0,5 літра
вершкове масло - 75 грам
сіль і перець - за смаком
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 150 Ккал
Необов'язково брати квиток на літак, щоб спробувати класичний варіант норвезького супу з сьомгою. До речі, в якості основного інгредієнта підійде будь-яка червона риба, в тому числі форель і лосось.
  1. Картоплю, моркву та цибулю очищаємо і нарізаємо: картоплю кубиками середньої величини, цибулю дрібними кубиками, а моркву тремо на середній тертці. Томат необхідно піддавати наступній обробці: надрізаємо хрестом серцевину і опускаємо в окріп, залишаємо на кілька хвилин, обдаємо холодною водою і шкірка легко зніметься. Тепер м'якоть томатів необхідно нарізати кубиками.
  2. Рибне філе помити і нарізати кубиками, за розміром трохи більшими, ніж порізаний картоплю. Зелень рубаємо. Тепер всі підготовлені інгредієнти.
  3. У каструлі з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, обсмажуємо до рум'яності цибулю і моркву, потім додаємо томати і відразу ж зменшуємо вогонь до мінімуму. Тушкуємо овочі протягом 7 хвилин.
  4. Саме час додати в майбутній суп воду, довести до кипіння і додати картоплю. Відразу ж солимо і перчимо, причому перцю можна додати досить багато. Ставимо на середній вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо на 10 хвилин.
  5. Нагріваємо вершки до кімнатної температури і акуратно додаємо їх в каструлю слідом за акуратно засипаній рибою. При цьому суп необхідно перемішувати.
  6. Чекаємо готовності картоплі, вимикаємо вогонь, додаємо зелень, даємо настоятися і суп готовий!

Сирно-вершковий суп з сьомгою

Ніжний і смачний суп скандинавської кухні, для приготування якого знадобиться плавлений сир. Запасені заздалегідь в морозильнику інгредієнти (сир і сьомга) дозволять приготувати обід швидко, а головне смачно.

Інгредієнти:

  • вода — 1,8 літра;
  • вершки — 200 грам, можна використовувати вершки різної жирності, починаючи від 10%;
  • плавлений сир — 200 грам;
  • 300-400 грам картоплі;
  • біла частина цибулі-порей (можна з легкістю замінити на ріпчасту цибулю, тоді беремо одну головку);
  • морква – 1 штука;
  • олія рослинна (оливкова, соняшникова) – 1-2 столових ложки;
  • риба червона (сьомга, форель) — 300-400 грам;
  • кріп для прикраси;
  • сіль, перець за смаком.

Час приготування становить 30-40 хвилин + час на «настій» супу.

Калорійність висока – близько 450 ккал на порцію.

Приготування:

  1. Ставимо воду на вогонь і доводимо до кипіння. Якщо риба заморожена, то саме час дістати її і розморозити.
  2. Готуємо овочі: всі чистимо від шкірки, цибулю ріжемо дрібно, картопля середніми кубиками, а моркву можна порізати кубиками, так і потерти на тертці. Якщо використовується цибулю-порей, то його треба порубати кружечками.
  3. Розігріваємо олію на сковороді обсмажуємо цибулю і моркву до золотистого кольору. Потім додаємо картоплю і злегка обсмажуємо.
  4. У закипілу воду додаємо вміст сковороди і варимо приблизно 15 хвилин під закритою кришкою. На цьому етапі страву необхідно посолити і поперчити.
  5. Заморожений заздалегідь плавлений сир тре на тертці або ріжемо (потертий швидше розчинитися).
  6. Сьомгу подрібнюємо, ріжемо кубиками.
  7. Коли картопля буде майже готовий, додаємо сир, акуратно перемішуємо, додаємо підігріті до кімнатної температури вершки.
  8. На черзі риба. Вона додається останньої і після цього супу необхідно покипіти ще 3-4 хвилини. За цей час невеликі шматочки риби встигнуть зваритися. Прикрасити зеленню і готово!

Як приготувати ніжне тісто на кыстыбый читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати чудове рагу з яловичини з овочами.

Капуста по-грузинськи з буряком — гостре і пряне блюдо, яке може бути чудовою закускою.

Корисні поради

  • для того щоб сирний суп набував ніжний вершковий присмак важливо суворо дотримуватися пропорції: на один літр води 100 грам сиру;
  • заморожений плавлений сир набагато легше подрібнити, він не прилипає до ножа, ні до тертці;
  • спробуйте подати сирний суп з грінками з білого хліба, так смак супу «заграє» по-новому. Якщо до супу буде подаватися свіжий хліб, то з норвезьким рецептом відмінно поєднується житній хліб;
  • важливо вибрати справжній плавлений сир, а не настільки поширений сьогодні «сирний продукт», від цього безпосередньо залежить смак готової страви;
  • будь сирний і вершковий суп не варто готувати на кілька днів, найбільш смачні вони, коли свіжі;
  • краще, якщо сьомга для вершкового супу буде свіжа, так смак буде більш насиченим, але заморожена теж підійде.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: