23 май 2019 2 886

Як спекти кекс на кефірі в мультиварці

Коли хочеться смачненького, так і в холодильнику скисають молочні продукти, настає момент спекти кекс в мультиварці. В результаті випічка вийде пориста, м'яка, а процес заощадить час перебування на кухні.

Базовий рецепт
Інгредієнти Кількість
кефір - 250 мл
борошно - 400 г
ванілін - 10 г
цукровий пісок - 200 г
яйця - 3 шт.
сода харчова - 5 г
розпушувач - 10 г
Час приготування: 85 хвилин Калорійність на 100 грам: 249 Ккал

Нічого складного в приготуванні кексу немає. Досить використовувати якісні продукти і вибрати правильний режим і випікання таймер.

Поетапне приготування:

  1. За допомогою вилки перетерти цукор з маслом;
  2. Продовжуючи перемішування, по черзі вбиваємо яйця;
  3. Додаємо соду і ванілін;
  4. Вливаємо половину порції кефіру;
  5. Всипаємо борошно і замішуємо тісто;
  6. Вливаємо залишки кефіру;
  7. Чашу кухонного агрегату змастити маслом при бажанні посипати дно панірувальними сухарями чи манкою;
  8. Влити тісто, встановити таймер на 65 хвилин, режим «Випічка».

Шоколадний кекс на кефірі

З появою цього кухонного апарату, у господинь з'явилося багато вільного часу і бажання радувати близьких смачною домашньою випічкою. Кекс, представлений в рецепті найбільш відомий під назвою «Темна ніч». Незалежно від марки мультиварки він завжди вийде пористим і з яскраво-вираженим смаком і ароматом шоколаду.

Необхідні рецептурні компоненти:

  • цукровий пісок – 250 гр.;
  • маргарин – 125 гр.;
  • яйця – 3 шт.;
  • сода – 4 гр.;
  • розпушувач – 10 гр.;
  • борошно – 200 гр.;
  • какао з гіркою – 2 ст. л.;
  • масло для змащування чаші.

Час випічки кексу: 55 хвилин.

Калорійність: 362.05 ккал.

Поетапний процес:

  1. Доведений до кімнатної температури маргарин розтерти з цукровим піском;
  2. По черзі вбити яйця;
  3. Всипати порошок какао і ретельно змішати всі компоненти, щоб уникнути виникнення навіть дрібних грудок;
  4. Соду змішати з борошном і ввести в шоколадну масу;
  5. Чашу змастити маслом і перекласти в неї тісто;
  6. Поверхня рівняємо і випікаємо в режимі «Випічка» 55 хвилин.
  7. Після звукового сигналу, відключаємо, відкриваємо кришку апарату і залишаємо кекс ще на 15 хвилин.

Лимонний кекс з родзинками

Прекрасний варіант частування для гостей, який з гідністю зможе замінити повноцінний обід.

Необхідні компоненти рецепту:

  • масло вершкове – 150 гр.;
  • цукровий пісок – 150 гр.;
  • яйця – 4 шт.;
  • борошно – 230 гр.;
  • порошок пекарський – 0,5 упаковки;
  • лимон.

Витрачений на приготування випічки час: 1 година 25 хвилин.

Калорійність: 378.14 ккал.

Етапи приготування:

  1. Масло злегка розтопити, щоб було зручно збивати з іншими інгредієнтами. Зробити це можна на паровій бані або в МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі;
  2. Підігрітий кулінарний жир збити з цукром і яйцями, введеними по одному;
  3. Натерти лимонну цедру на дрібній тертці, розділити цитрус на 2 частини і вичавити сік;
  4. Цедру з соком додати до попередніх інгредієнтів;
  5. Борошно змішати з пекарським порошком. Всипати сухі інгредієнти до масляній основі;
  6. Перемішати до однорідної густого стану;
  7. Розподілити тісто по заздалегідь змащеній маслом чаші кухонного апарату;
  8. Теплову обробку проводити 1 годину в режимі «Випічка».

Готовий кекс буде виглядати блідим, але це не означає, що він не пропікся. Така особливість лимонної випічки. За бажанням поверхню можна прикрасити пудрою або глазур'ю.

Мармуровий кекс на кефірі

Готовий виріб виходить цікавим, ароматним і дуже повітряним. Залишається тільки заварити чашку чаю і насолодитися смаком мармурового кексу.

Необхідні компоненти:

  • цукор – 1 склянка;
  • масло або вершковий маргарин – 100 гр.;
  • какао порошок – 50 гр.;
  • борошно – 300 гр.;
  • біфідок або кефір – 100 мл;
  • яйця – 2 шт.;
  • сода або розпушувач – 0.5 ч. л.;
  • ванілін.

Загальний час підготовки і випікання: 1 година 15-20 хвилин.

Калорійність 100 гр. вироби: 342.6 ккал.

Етапи підготовки інгредієнтів і випікання:

  1. Всипати у кефір соду і залишити на кілька хвилин;
  2. За цей час збити з цукром яйця і розтопити масло (вершковий маргарин);
  3. До яйцям додати маргарин, потім влити кефір, всипати борошно і змішати міксером;
  4. Готове тісто розділити на рівні частини, в одну з яких всипати какао порошок і перемішати;
  5. Слідкуйте за тим, щоб консистенція обох відтінків тесту була однаковою. Густе, можна розбавити кількома ложками кефіру, рідке загущатися борошном;
  6. У чашу змащену маслом по черзі викладати по одній ложці одного з видів тіста;
  7. Мармуровий кекс готують 60 хвилин в режимі «Випічка».

Перед подачею виріб можна полити шоколадною глазур'ю, посипати горіхами, кунжутом і пудрою.

Свинячі реберця з картоплею в духовці — приготуйте, це смачно.

Читайте як приготувати макарони з сосисками в нашій статті.

Торт п'ятихвилинка в мікрохвильовці — це відмінний варіант для десерту, їли раптово нагрянули гості на чаювання.

Ароматний мафін на кефірі для зимових вечорів

Любите нескладну випічку, яку можна готувати кожен день? Тоді цей рецепт для вас точно зацікавить. Особливо ароматом, що наповнює випічку мускатний горіх.

Необхідні компоненти:

  • яйця – 3 шт.;
  • кефір – 200 мл;
  • борошно – 400 гр.;
  • розпушувач – 10 гр.;
  • ванілін – 1 пакетик масою 1,5 гр.;
  • мускатний горіх по смаку;
  • масло для змащування чаші;
  • вершковий маргарин – 100 гр.;
  • цедра 1 апельсина;
  • ягоди смородини (заморожені) – 50 гр.;
  • молочний шоколад – ½ плитки;
  • щіпка солі;
  • цукровий пісок – 200 гр.

Загальний час випікання: 60 хвилин.

Калорійність: 275.64 ккал.

Етапи приготування:

  1. До збитим в піну яйця, влити кефір;
  2. На паровій бані розтопити масло і додати до попередніх інгредієнтів;
  3. Борошно змішати з ваніліном і сіллю. Всипати в кефірну суміш і перемішати;
  4. Додати цедру апельсина, трохи мускатного горіха і знову змішати;
  5. Чашу кухонного агрегату змастити кулінарним жиром і влити тісто;
  6. Теплова обробка кексу триває 60 хвилин в режимі «Випічка».

Готовий виріб прикрасити тертим шоколадом, а зверху розкласти смородину. Кислі ягоди обов'язкові, так як вони посилюють смакові якості кексу. До речі, виріб можна використовувати в якості коржів для торта.

Підказки та поради з приготування

Якщо у вашому кухонному апараті відсутній режим «Випічка», то теплову обробку можна здійснювати в режимах «Каша» або «Суп». Краще всього, якщо господиня буде комбінувати режими.

У будь мультиварці в процесі готування можна відкривати кришку. В іншому випадку температура різко впаде, а виріб не пропечеться і осяде.

Якщо ви помітили, що пиріг або кекс підгорає спочатку огляньте інструкцію. Деякі мультиварки не призначені для випічки певних виробів.

Кожна господиня знає, що для отримання пухкої структури, перед додаванням борошна до решти інгредієнтів важливо її кілька разів просіяти. Також на якість готового виробу впливає сорт. В ідеалі потрібно використовувати Вищий, але дозволяється замінити його першим.

Якщо в рецептурі вказаний родзинки, то за кілька годин до приготування випічки необхідно залити ягоди водою, щоб вони набубнявіли. Сухий родзинки додавати у випічку не можна – порушиться смакове поєднання інгредієнтів.

Остання порада: після оповіщення мультиварки про завершення випічки необхідно відключити кухонний апарат, відкрити кришку і протягом чверті години не чіпати виріб. За цього час кекс охолоне, його структура «схопиться» і при нарізці він не буде кришитися.

Що ще почитати: