08 июнь 2019 1 984

Прості рецепти повітряних кексів на кефірі

Кефір досить часто використовують у випічці. Цим продуктом завжди можна гасити соду, а випічка вийде не тільки пишною, але і неймовірно смачною! Нижче пропонуємо розглянути нехитрі рецепти кексів на кефірі, які завжди можна швидко сфабрикувати перед чаюванням з гостями і домочадцями.

Найпростіший рецепт
Інгредієнти Кількість
яйце - 3 білка і 2 жовтки
цукор - 270 г
кефір - 300 мл
борошно пшеничне - 260 р
родзинки - 100 г
сода - 0,5 ч. л.
маргарин (масло можна) - 200 г
екстракт ванілі - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 321 Ккал

Найпростіший рецепт допоможе швидко приготувати, а потім і насолодитися смачними кексами на кефірі з родзинками.

  1. Яйця розбити в високу ємність, висипати до них цукор і добре збити до появи піни. Добре при цьому використовувати блендер або міксер, але можна і звичайним віночком;
  2. Заздалегідь розтоплений маргарин (або масло) змішати з яйцями і перемішати;
  3. Всі продукти, крім борошна, додати до цукрово-яєчної суміші. Перемішати;
  4. Порційно всипати борошно в тісто. Збити, повинно вийти рідкувате тісто, як на млинці;
  5. Формочки злегка змастити олією (можна паперові форми, їх не треба змащувати) і вилити на 1/2 в них тісто;
  6. Печуться кекси не більш півгодини (180 ºC);
  7. При подачі можна прикрасити глазур'ю, вершкам, цукровою пудрою.

Мармурові кекси в силіконових формочках

Силіконові формочки дуже спрощують процес приготування. У них кекси не пригоряють, не прилипають і їх дуже просто мити після.

Продукти:

  • склянка кефіру;
  • 2,5 склянки борошна;
  • неповний стакан цукру;
  • склянка топленого масла;
  • 3 яйця;
  • 20 мл молока;
  • 50 гр какао.

Витрачений час: 40 хвилин.

Калорії: 340.

  1. Рецепт мармурових кексів в силіконових формочках на кефірі не такий складний, як багатьом здається. Спочатку з яєць і цукру потрібно отримати густу білу піну – найзручніше користуватися міксером;
  2. Кефір, масло і борошно додати до суміші;
  3. Підготувати силіконові формочки. Їх не треба змащувати попередньо маслом, досить просто протерти їх насухо;
  4. Тісто поділити навпіл і в одну з частин вмішати какао-порошок, розведений у молоці, поки тісто не прийме коричневий відтінок. Таким чином, буде два тесту – біле і коричневе;
  5. У кожну формочку викладати обидві маси так, щоб вони не займали всю форму і приблизно половина її залишалася вільною. По мірі випікання кекси будуть збільшуватися в розмірі;
  6. Можна перемішати тісто у формі і в підсумку виходити красиві мармурові розводи;
  7. Кекси печуться в духовці при 180 градусах. Час залежить від потужності духовки, але зазвичай це не більше 20 хвилин.

Лимонні кекси на кефірі

Кекси з додаванням лимона виходять неймовірно смачні. М'які, з насиченим лимонним смаком вони не залишать нікого байдужим.

Інгредієнти:

  • склянка кефіру, топленого масла і цукру;
  • 2,5 склянки борошна;
  • 2 яйця;
  • 1,5 лимона;
  • щіпка соди.

Для просочення:

  • 6 ст. л жирної сметани;
  • дрібку лимонної кислоти;
  • ¾ Склянки цукру;
  • 3 ст. л лимонного соку;
  • цедра лимона (від половинки лимона).

Час приготування: 1 год.

Калорії: 388.

  1. За допомогою міксера збити масло, поступово всипаючи в нього цукор. Весь процес займе близько 8 хвилин;
  2. По черзі вбити в масло яйця і після кожного яйця збивати не менше трьох хвилин всю масу;
  3. Лимони розділити на цедру і сік. Можна з допомогою соковижималки, а можна просто замінити його лимонним сиропом або екстрактом;
  4. У тісто додати цедру, а частину залишити для просочення (4 ст. л);
  5. Збивати всю масу ще 2 хвилини;
  6. Соду і сіль перемішати з борошном. Ідеальний варіант – використовувати просіяне борошно, але результат не погіршиться, якщо цього не робити;
  7. Вмішати В яєчну суміш борошно, кефір і лимонний сік. Але не варто додавати відразу все – тісто не буде повітряним, найкраще додавати по пару ложок все по черзі;
  8. Перемішувати тісто треба лопаткою, міксер використовувати не варто;
  9. Випікати в окремих формах, а можна пекти один кекс. Але будь-які форми, крім силіконових, необхідно попередньо змастити маслом;
  10. Викласти тісто у формочки (на половину форми) і випікати при 180 градусах протягом 15 хвилин;
  11. Кекси можуть дбати довше або швидше, в залежності від потужності конкретної духовки, тому в процесі випікання необхідно періодично заглядати і перевіряти кекси на готовність;
  12. Дістати випічку з форм (якщо вони металеві, дати постояти кекси в формах) і викласти на тарілку;
  13. Підготувати просочення, просто змішавши всі інгредієнти для неї (можна збити все міксером) і залишивши на півгодини в холодильнику;
  14. Кожен кекс занурити на півхвилини в просочення і, перевернувши його, поставити на блюдо. Ось такий простий рецепт лимонних кексів на кефірі, тепер залишилося лише заварити чай і закликати всіх до столу.

Шоколадні кекси з сиром на кислому молоці

Сир – це завжди гарна ідея. Особливо якщо покласти його в якості начинки в випічку. Маленькі кекси з сиром не тільки смачні, але і поживні. Вони стануть постійними гостями на столі після першої ж дегустації.

Інгредієнти:

  • борошно – ¾ склянки;
  • розпушувач – 5 гр;
  • яйце – 2 жовтки+3 білка.;
  • сметана – 50 гр;
  • олія соняшникова – 4 ст. л;
  • цукровий пісок – 200 гр;
  • сир – 180 гр;
  • ванілін за бажанням;
  • кефір – 0,5 склянки;
  • какао – 50 гр;
  • цукрова пудра для прикраси.

Потрібний час: 1 год.

Калорійність: 395 калорій.

  1. Ванілін і цукор (180 гр) змішати, а потім додати до яєць і добре збити їх (7-10 хвилин) з допомогою блендера або віночка;
  2. Масло заздалегідь дістати з холодильника і тепле розчинити в кефірі;
  3. Какао-порошок додати до борошна, а потім всипати в борошняну суміш розпушувач;
  4. Дві маси з'єднати і добре перемішати;
  5. З допомогою міксера перетворити сир із залишками цукру і сметаною в повітряний крем;
  6. У кожну форму викласти тісто і шар начинки, затока знову тістом. Не варто заповнювати всю форму відразу, оскільки кекси піднімуться за час випікання;
  7. Форми ставити у вже яка розігрілась духовку (170°С) і тримати там протягом 20-30 хвилин;
  8. Як тільки кекси будуть готові, їх необхідно вийняти з форми і прикрасити.

Читайте як приготувати смачні, ароматні булочки з яблуками — ми зібрали для вас найкращі рецепти.

Гарна випічка з листкового тіста — виберіть свій улюблений рецепт з нашої колекції.

Спробуйте приготувати котлети з кабачків — це яскраве і незвичайне блюдо, яке до того ж дуже смачно.

Кекс з горіхами і курагою під шоколадною глазур'ю

В якості начинки для випічки завжди ідеально підходять горіхи і сухофрукти. Використовуючи свіжу курагу і волоські горіхи можна отримати смачний кекс і перетворити його в шедевр, полив свіжої шоколадною глазур'ю. Розглянемо рецепт покроково.

Продукти:

  • кефір – 0,3 л;
  • цукровий пісок – 180 гр + 100 гр для глазурі;
  • молоко – пару столових ложок (залежить від того, наскільки густу хочеться глазур);
  • борошно – 260 гр;
  • горіхи подрібнені — за смаком.;
  • какао-порошок – 2 ч. л;
  • курага (нарізана) за смаком;
  • маргарин – 200 г+ 50 г для глазурі;
  • 3 яйця.;
  • сода – 12 г;
  • ванілін – 5 гр.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 321 калорії.

  1. Міксером збити яйця до високої піни;
  2. Заздалегідь розтоплений (розм'якшений) маргарин додати до яєчної суміші;
  3. Кефір, склянку цукру і какао вмішати до яєць;
  4. Акуратно додати борошно. Перемішувати до однорідності. Тісто має бути рідким як на млинці;
  5. Дрібно нарізану курагу і подрібнені горіхи кинути в тісто і злегка перемішати;
  6. Помістити всю масу у форму. Якщо вона силіконова, то змащувати її не потрібно, а якщо використовується керамічна або залізна форма, то необхідно промазати її маслом;
  7. Поки випічка зріє в духовці (близько півгодини при 170 градусах) приготувати глазур;
  8. Змішати цукор з какао, а потім влити молоко. На маленькому вогні варити, помішуючи, поки глазур не закипить. Додати 50 гр масла і продовжити кип'ятити поки масло повністю не розчинитися;
  9. Кекс дістати з духовки, перевірити його на готовність проткнувши сірником. Якщо кекс готовий, залити його гарячою глазур'ю.

Кекси з ягодами на кефірі

Рецепт кексів з ягодами на кефірі у формочках схожий на всі попередні. Ця випічка хороша тим, що всі продукти можна знайти в холодильнику, а весь процес не займе більше години!

Продукти:

  • кефір – 1 склянка;
  • лохина – 150 гр;
  • 2 яйця;
  • цукровий пісок – 90 гр;
  • борошно – 260 гр.;
  • масло – 1 склянку (топленого);
  • гашене сода – 10 гр.

Необхідний час: 60 хвилин.

Калорійність: 290 калорій.

  1. Цукор додати ванілін і масло (заздалегідь необхідно його розтопити);
  2. Яйця перетворити в густу піну, збивши їх з цукром;
  3. До кефіру додати соду і сіль, дати пару хвилин постояти;
  4. Змішати обидві маси і збити;
  5. Всипати борошно. Тісту, яке має бути, як густа сметана, може знадобитися менше борошно ніж зазначено;
  6. Додати промиті і обсушені ягоди;
  7. Залізні формочки промазати маслом (паперові та силіконові це не потребують) і заповнити тістом на 1/2;
  8. Поставити в духову шафу формочки на півгодини (180°С);
  9. Готову випічку посипати цукровою пудрою або іншими прикрасами для випічки.

Корисні поради

Багато господинь побоюються випічки, аргументуючи це тим, що її легко можна зіпсувати. Але випічка на кефірі – це безпрограшний варіант, оскільки її неможливо зіпсувати. Для впевненості можна використовувати корисні поради:

  1. Замість соди в подібній випічці можна використовувати розпушувач;
  2. Ягоди для випічки підійдуть будь-які, але необхідно перед додаванням в тісто промити і обсушити, щоб видалити зайву вологу;
  3. Курагу можна замінити родзинками або іншими сухофруктами, а можна поєднувати їх разом;
  4. В якості глазурі непогано використовувати чорний шоколад замість какао-порошку, тоді глазур буде насиченим і смачніше;
  5. Соду в випічки з кефіром не обов'язково гасити, оскільки кислота, яка знаходитися в кефірі, виступає замість оцтової кислоти і реакція виходить така ж.

Кекси на кефірі дуже прості в приготуванні і не вимагають складних маніпуляцій. Інгредієнти для них завжди під рукою і порадувати близьких смачною випічкою дуже просто і швидко. Якщо тісто можна використовувати завжди одне, то урізноманітнити начинки ніколи не завадить!

Що ще почитати: