Прості рецепти повітряних кексів на кефірі
Кефір досить часто використовують у випічці. Цим продуктом завжди можна гасити соду, а випічка вийде не тільки пишною, але і неймовірно смачною! Нижче пропонуємо розглянути нехитрі рецепти кексів на кефірі, які завжди можна швидко сфабрикувати перед чаюванням з гостями і домочадцями.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яйце - | 3 білка і 2 жовтки |
цукор - | 270 г |
кефір - | 300 мл |
борошно пшеничне - | 260 р |
родзинки - | 100 г |
сода - | 0,5 ч. л. |
маргарин (масло можна) - | 200 г |
екстракт ванілі - | за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 321 Ккал |
Найпростіший рецепт допоможе швидко приготувати, а потім і насолодитися смачними кексами на кефірі з родзинками.
- Яйця розбити в високу ємність, висипати до них цукор і добре збити до появи піни. Добре при цьому використовувати блендер або міксер, але можна і звичайним віночком;
- Заздалегідь розтоплений маргарин (або масло) змішати з яйцями і перемішати;
- Всі продукти, крім борошна, додати до цукрово-яєчної суміші. Перемішати;
- Порційно всипати борошно в тісто. Збити, повинно вийти рідкувате тісто, як на млинці;
- Формочки злегка змастити олією (можна паперові форми, їх не треба змащувати) і вилити на 1/2 в них тісто;
- Печуться кекси не більш півгодини (180 ºC);
- При подачі можна прикрасити глазур'ю, вершкам, цукровою пудрою.
Мармурові кекси в силіконових формочках
Силіконові формочки дуже спрощують процес приготування. У них кекси не пригоряють, не прилипають і їх дуже просто мити після.
Продукти:
- склянка кефіру;
- 2,5 склянки борошна;
- неповний стакан цукру;
- склянка топленого масла;
- 3 яйця;
- 20 мл молока;
- 50 гр какао.
Витрачений час: 40 хвилин.
Калорії: 340.
- Рецепт мармурових кексів в силіконових формочках на кефірі не такий складний, як багатьом здається. Спочатку з яєць і цукру потрібно отримати густу білу піну – найзручніше користуватися міксером;
- Кефір, масло і борошно додати до суміші;
- Підготувати силіконові формочки. Їх не треба змащувати попередньо маслом, досить просто протерти їх насухо;
- Тісто поділити навпіл і в одну з частин вмішати какао-порошок, розведений у молоці, поки тісто не прийме коричневий відтінок. Таким чином, буде два тесту – біле і коричневе;
- У кожну формочку викладати обидві маси так, щоб вони не займали всю форму і приблизно половина її залишалася вільною. По мірі випікання кекси будуть збільшуватися в розмірі;
- Можна перемішати тісто у формі і в підсумку виходити красиві мармурові розводи;
- Кекси печуться в духовці при 180 градусах. Час залежить від потужності духовки, але зазвичай це не більше 20 хвилин.
Лимонні кекси на кефірі
Кекси з додаванням лимона виходять неймовірно смачні. М'які, з насиченим лимонним смаком вони не залишать нікого байдужим.
Інгредієнти:
- склянка кефіру, топленого масла і цукру;
- 2,5 склянки борошна;
- 2 яйця;
- 1,5 лимона;
- щіпка соди.
Для просочення:
- 6 ст. л жирної сметани;
- дрібку лимонної кислоти;
- ¾ Склянки цукру;
- 3 ст. л лимонного соку;
- цедра лимона (від половинки лимона).
Час приготування: 1 год.
Калорії: 388.
- За допомогою міксера збити масло, поступово всипаючи в нього цукор. Весь процес займе близько 8 хвилин;
- По черзі вбити в масло яйця і після кожного яйця збивати не менше трьох хвилин всю масу;
- Лимони розділити на цедру і сік. Можна з допомогою соковижималки, а можна просто замінити його лимонним сиропом або екстрактом;
- У тісто додати цедру, а частину залишити для просочення (4 ст. л);
- Збивати всю масу ще 2 хвилини;
- Соду і сіль перемішати з борошном. Ідеальний варіант – використовувати просіяне борошно, але результат не погіршиться, якщо цього не робити;
- Вмішати В яєчну суміш борошно, кефір і лимонний сік. Але не варто додавати відразу все – тісто не буде повітряним, найкраще додавати по пару ложок все по черзі;
- Перемішувати тісто треба лопаткою, міксер використовувати не варто;
- Випікати в окремих формах, а можна пекти один кекс. Але будь-які форми, крім силіконових, необхідно попередньо змастити маслом;
- Викласти тісто у формочки (на половину форми) і випікати при 180 градусах протягом 15 хвилин;
- Кекси можуть дбати довше або швидше, в залежності від потужності конкретної духовки, тому в процесі випікання необхідно періодично заглядати і перевіряти кекси на готовність;
- Дістати випічку з форм (якщо вони металеві, дати постояти кекси в формах) і викласти на тарілку;
- Підготувати просочення, просто змішавши всі інгредієнти для неї (можна збити все міксером) і залишивши на півгодини в холодильнику;
- Кожен кекс занурити на півхвилини в просочення і, перевернувши його, поставити на блюдо. Ось такий простий рецепт лимонних кексів на кефірі, тепер залишилося лише заварити чай і закликати всіх до столу.
Шоколадні кекси з сиром на кислому молоці
Сир – це завжди гарна ідея. Особливо якщо покласти його в якості начинки в випічку. Маленькі кекси з сиром не тільки смачні, але і поживні. Вони стануть постійними гостями на столі після першої ж дегустації.
Інгредієнти:
- борошно – ¾ склянки;
- розпушувач – 5 гр;
- яйце – 2 жовтки+3 білка.;
- сметана – 50 гр;
- олія соняшникова – 4 ст. л;
- цукровий пісок – 200 гр;
- сир – 180 гр;
- ванілін за бажанням;
- кефір – 0,5 склянки;
- какао – 50 гр;
- цукрова пудра для прикраси.
Потрібний час: 1 год.
Калорійність: 395 калорій.
- Ванілін і цукор (180 гр) змішати, а потім додати до яєць і добре збити їх (7-10 хвилин) з допомогою блендера або віночка;
- Масло заздалегідь дістати з холодильника і тепле розчинити в кефірі;
- Какао-порошок додати до борошна, а потім всипати в борошняну суміш розпушувач;
- Дві маси з'єднати і добре перемішати;
- З допомогою міксера перетворити сир із залишками цукру і сметаною в повітряний крем;
- У кожну форму викласти тісто і шар начинки, затока знову тістом. Не варто заповнювати всю форму відразу, оскільки кекси піднімуться за час випікання;
- Форми ставити у вже яка розігрілась духовку (170°С) і тримати там протягом 20-30 хвилин;
- Як тільки кекси будуть готові, їх необхідно вийняти з форми і прикрасити.
Читайте як приготувати смачні, ароматні булочки з яблуками — ми зібрали для вас найкращі рецепти.
Гарна випічка з листкового тіста — виберіть свій улюблений рецепт з нашої колекції.
Спробуйте приготувати котлети з кабачків — це яскраве і незвичайне блюдо, яке до того ж дуже смачно.
Кекс з горіхами і курагою під шоколадною глазур'ю
В якості начинки для випічки завжди ідеально підходять горіхи і сухофрукти. Використовуючи свіжу курагу і волоські горіхи можна отримати смачний кекс і перетворити його в шедевр, полив свіжої шоколадною глазур'ю. Розглянемо рецепт покроково.
Продукти:
- кефір – 0,3 л;
- цукровий пісок – 180 гр + 100 гр для глазурі;
- молоко – пару столових ложок (залежить від того, наскільки густу хочеться глазур);
- борошно – 260 гр;
- горіхи подрібнені — за смаком.;
- какао-порошок – 2 ч. л;
- курага (нарізана) за смаком;
- маргарин – 200 г+ 50 г для глазурі;
- 3 яйця.;
- сода – 12 г;
- ванілін – 5 гр.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 321 калорії.
- Міксером збити яйця до високої піни;
- Заздалегідь розтоплений (розм'якшений) маргарин додати до яєчної суміші;
- Кефір, склянку цукру і какао вмішати до яєць;
- Акуратно додати борошно. Перемішувати до однорідності. Тісто має бути рідким як на млинці;
- Дрібно нарізану курагу і подрібнені горіхи кинути в тісто і злегка перемішати;
- Помістити всю масу у форму. Якщо вона силіконова, то змащувати її не потрібно, а якщо використовується керамічна або залізна форма, то необхідно промазати її маслом;
- Поки випічка зріє в духовці (близько півгодини при 170 градусах) приготувати глазур;
- Змішати цукор з какао, а потім влити молоко. На маленькому вогні варити, помішуючи, поки глазур не закипить. Додати 50 гр масла і продовжити кип'ятити поки масло повністю не розчинитися;
- Кекс дістати з духовки, перевірити його на готовність проткнувши сірником. Якщо кекс готовий, залити його гарячою глазур'ю.
Кекси з ягодами на кефірі
Рецепт кексів з ягодами на кефірі у формочках схожий на всі попередні. Ця випічка хороша тим, що всі продукти можна знайти в холодильнику, а весь процес не займе більше години!
Продукти:
- кефір – 1 склянка;
- лохина – 150 гр;
- 2 яйця;
- цукровий пісок – 90 гр;
- борошно – 260 гр.;
- масло – 1 склянку (топленого);
- гашене сода – 10 гр.
Необхідний час: 60 хвилин.
Калорійність: 290 калорій.
- Цукор додати ванілін і масло (заздалегідь необхідно його розтопити);
- Яйця перетворити в густу піну, збивши їх з цукром;
- До кефіру додати соду і сіль, дати пару хвилин постояти;
- Змішати обидві маси і збити;
- Всипати борошно. Тісту, яке має бути, як густа сметана, може знадобитися менше борошно ніж зазначено;
- Додати промиті і обсушені ягоди;
- Залізні формочки промазати маслом (паперові та силіконові це не потребують) і заповнити тістом на 1/2;
- Поставити в духову шафу формочки на півгодини (180°С);
- Готову випічку посипати цукровою пудрою або іншими прикрасами для випічки.
Корисні поради
Багато господинь побоюються випічки, аргументуючи це тим, що її легко можна зіпсувати. Але випічка на кефірі – це безпрограшний варіант, оскільки її неможливо зіпсувати. Для впевненості можна використовувати корисні поради:
- Замість соди в подібній випічці можна використовувати розпушувач;
- Ягоди для випічки підійдуть будь-які, але необхідно перед додаванням в тісто промити і обсушити, щоб видалити зайву вологу;
- Курагу можна замінити родзинками або іншими сухофруктами, а можна поєднувати їх разом;
- В якості глазурі непогано використовувати чорний шоколад замість какао-порошку, тоді глазур буде насиченим і смачніше;
- Соду в випічки з кефіром не обов'язково гасити, оскільки кислота, яка знаходитися в кефірі, виступає замість оцтової кислоти і реакція виходить така ж.
Кекси на кефірі дуже прості в приготуванні і не вимагають складних маніпуляцій. Інгредієнти для них завжди під рукою і порадувати близьких смачною випічкою дуже просто і швидко. Якщо тісто можна використовувати завжди одне, то урізноманітнити начинки ніколи не завадить!