Як готувати кыстыбый з картоплею
Кыстыбый є традиційним блюдом башкирської і татарської кухні. Виглядає як обсмажена прісна корж з начинкою з каші або рагу, частково його можна порівняти з незакритим пирогом. Досить недавно в якості начинки кыстыбыя стали застосовувати картопляне пюре.
У процесі приготування начинка розташовується на одній половинці коржі, а прикривається іншою половинкою, тому форма цієї страви дуже нагадує сочень. Найчастіше корж змащують топленим маслом. Щодо начинки кыстыбыя ніяких обмежень немає, вона варіюється в залежності від уподобань, незмінним залишається принцип приготування і рецепт тіста.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картопля - | 500 г |
цибуля ріпчаста - | 1 штука |
молоко - | 250 мл |
масло вершкове - | ½ Упаковки |
борошно - | 2 гранованих склянки |
яйце куряче - | 1 штука |
масло рослинне - | 3 столові ложки |
сіль і цукор - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 240 Ккал |
Приготування кыстыбыя з картоплею за класичним рецептом швидше за все, не викличе у вас ніяких труднощів, а окрім відмінного смаку подарує ще і відчуття причетності до незнайомої культури та її кулінарним традиціям.
Хід приготування покроково:
- Розтопити вершкове масло (50 гр.) змішати його з половиною склянки молока;
- Туди ж вбити яйце, посолити, посластіть і дуже добре все змішати;
- Просіяти борошно і, поступово додаючи її до готової молочної суміші, замішувати тісто;
- Вже готове тісто прикрити за допомогою рушники і залишити настоюватися на чверть години;
- Вимити і почистити картоплю, помістити в каструльку зі злегка підсоленою водою і варити, поки він буде готовий;
- Почистити, помити, дрібно нарізати цибулину;
- Розігріти (але не кип'ятити) молоко, що залишилося, змішати з вершковим маслом, вимішувати, поки суміш не стане схожа на пюре;
- Посипати вкритий клейонкою стіл або іншу робочу поверхню невеликою кількістю борошна, зверху викласти тісто;
- Тісто скачати в «ковбаску» і порізати на кілька великих шматків, кожен шматок розкотити, надавши йому форму коржика;
- На сковороду налити трохи рослинного масла і розжарити його, після чого можна приступати до обсмажуванню коржів (2-3 хвилини на 1 сторону);
- Начинку-пюре викладати на половинку власно руч підсмаженої коржі і прикривати понад другою половинкою;
- Кожен кыстыбый потрібно трохи змащувати зверху вершковим маслом, після чого його можна подавати на стіл.
Кыстыбый з картоплею з тесту на кефірі
Кожен класичний рецепт видозмінюється і з часом набуває нові риси. Це ж стосується і кыстыбыя.
Інгредієнти (для тесту):
- кефір – 1 склянка;
- яйце куряче – 1 штука;
- сіль — ½ чайної ложки;
- борошно – 250-300 гр.
Інгредієнти (для начинки):
- картопля – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 2 штуки;
- вершкове масло – ½ пачки;
- рослинна олія – 50 мл;
- сіль – за смаком.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 252 ккал.
Як готувати кыстыбый з картоплею з тесту на кефірі:
- Збити в заздалегідь підготовленій ємності куряче яйце з кефіром, посолити і, помішуючи, повільно всипати туди борошно (досипати борошно і вимішувати тісто до тих пір, поки тісто не придбає певну еластичність);
- Приготоване тісто накрити з допомогою рушники і на 10 хвилин поставити настоюватися;
- Картоплю почистити, покласти в каструльку, посипати сіллю, залити водою і поставити варитися;
- Зняти шкірку з цибулі, дрібно нарізати його і викласти на заздалегідь розігріту сковороду з великою кількістю масла, де лук повинен пассероваться, поки не здобуде необхідну м'якість;
- Можна знову братися за тісто: його слід розкачати в один великий круг середньої товщини;
- За допомогою блюдця, тарілки або ножа вирізати з великого кола кола необхідного розміру;
- На великій подушці розстелити чистий рушник, поверх нього викласти кола тесту;
- Час приступити до начинки: злити бульйон з каструльки з картоплею в іншу ємність, а сам картоплю розім'яти до стану пюре разом з вершковим маслом і пасерованою цибулею;
- Якщо пюре виходить дуже густим, то можна трохи розбавити його за допомогою бульйону (головне – не переборщити);
- Каструлю з пюре прикрити кришкою і укутати в махровий рушник, щоб воно не охололо;
- Можна починати смажити коржі, як тільки чергова коржик готова, потрібно загортати її в чистий рушник, щоб вона не охолола, поки все не буде готове;
- Коли всі коржі будуть пожарены, слід по черзі діставати їх, у кожної на одну половинку викладати начинку, а інший – прикривати зверху;
- Змастити кожен кыстыбый вершковим маслом і можна трапезувати.
Круасани з готового, листкового тіста — простий рецепт вишуканої французької випічки, яка стала кулінарним символом Парижа.
Цікаві та незвичайні рецепти макаронів з сосисками тут.
Під час дієти так хочеться чогось смачненького, тому ми підготували цілу колекцію смачних смузі, які не завдадуть шкоди вашій талії.
Корисні поради
Кілька рекомендацій по приготуванню кыстыбыя:
- враховуйте, що для однієї коржі потрібно зовсім небагато начинки (в іншому випадку є не дуже зручно і блюдо придбає не дуже естетичний вигляд);
- перед обсмажуванням коржів ні сковорідку, ні самі коржики не можна змащувати маслом, це їх пересушує;
- смак можна трохи урізноманітнити, додавши зелень в пюре;
- під час смаження кожну наступну корж необхідно готувати на почищеної від залишків тіста сковороді;
- коржики не повинні бути занадто товстими, інакше вони будуть розшаровуватися.
Приємного апетиту!