02 март 2019 4 026

Чим можна замінити вишуканий вустерський соус

Вустерський соус, який ще називають вустерширським – сама знаменита англійська приправа. Назву він отримав від імені графства Вустершир, де був створений вперше більш ніж 170 років тому.

Він вважається однією з найбільш загадкових кулінарних приправ, так як досі рецепт його відомий лише виробникам. Англійці вміють зберігати таємниці і традиції приготування цієї пікантної заправки тримають в строгому секреті.

Склад і особливості приготування оригінального вустерського соусу

Склад оригінального варіанту відомий, туди входить більше 25 інгредієнтів. Ось деякі з них:

  • Оцет солодовий;
  • Вода;
  • Цибуля;
  • Анчоуси;
  • Цибулю-шалот;
  • Каррі;
  • Хрін;
  • Суміш перців: запашний, чилі, чорний;
  • Імбир;
  • Часник;
  • Тамаринд;
  • Селера;
  • Лимонний сік;
  • Горіх мускатний;
  • Естрагон;
  • Лавровий Лист;
  • Асафетіда;
  • Аспик (м'ясний екстракт).

Але, навіть знаючи точний склад, повторити оригінальний смак не вдасться.

Справжній вустерширський соус «дозріває» в спеціальних дубових бочках в підвалах виробництва більше трьох років. І тільки потім він розливається по пляшках, поставляється в ресторани і супермаркети.

За легендою перша спроба створення приправи виявилася невдалою, смак замовнику не сподобався. Але досвідчений зразок забули в погребі і випадково знайшли через кілька років, спробувавши, здивувалися поєднанню в ньому смаку та аромату.

Між тим соус неймовірно популярний у кулінарів всього світу. Завдяки концентрованому складу, він економний у використанні.

Іноді достатньо кількох крапель на блюдо. Це скоріше приправа, ніж заправка.

Вустерський соус вигідно підкреслює смак рибних, м'ясних страв, салатів, входить до складу відомого соусу Цезар і «Кривавою Мері».
Рецепт домашнього вустерського соусу
Інгредієнти Кількість
Оцет - 2 склянки
Соєвий соус - 0.5 склянки
Цукор - 0.5 склянки
Вода - 0.5 склянки
Цибулю - 1 шт.
Часник - 2 зуб.
Приправа кардамон - 0.5 ч. ложки
Приправа каррі - 0.5 ч. ложки
Анчоуси - 2 шт.
Сіль - 3 ст. ложки
Чорний перець горошинами - 1 ч. ложка
Кориця - 2 палички
Перець червоний - 0.5 ч. ложки
Імбир - 1 корінь
Гвоздика - 1 ч. л
Tamarindo - 0.25 склянки
Гірчиця насіння - 3 ст. ложки
Час приготування: 20160 хвилин Калорійність на 100 грам: 87 Ккал

Отже, повторити вустерширський соус самостійно неможливо. Але приготувати приправу, яка підійде на заміну, цілком реально. Хоча процес цей тривалий і трудомісткий.

Етапи приготування:

Цибулю замаринувати в оцті на 2 хвилини;

Побризкати оцтом і порубати часник;

Взяти марлевий мішечок або шматок марлі в два шари, куди разом з часником і цибулею помістити перець, гірчицю, імбир, гвоздику, кардамон і корицю. Щільно зав'язати марлю;

Воду, змішану з оцтом і соєвим соусом, залити в каструлю, покласти туди мішечок, засипати цукор і нарізаний тамаринд;

Поки каструля кип'ятити на невеликому вогні півгодини, нарізати дрібно філе анчоусів, з'єднати з каррі, посолити, долити води. Все розмішати, вилити в киплячу суміш;

Після закінчення 30 хвилин вимкнути вогонь, злити вміст каструлі в скляну тару. Марлевий мішок покласти туди ж;

Після охолодження банку тримати в холодильнику. Щодня діставати марлю зі спеціями, віджимати в соус і класти назад. Так робити протягом двох тижнів;

Через два тижні можна викинути марлю і розлити готовий продукт в скляні пляшки. Зберігати в холоді.

Цей рецепт вважається класичним в домашній кулінарії. Однак існують варіації.

В одній з версій рецепта замість оцту використовують лимонний сік. А в іншому варіанті замість анчоуса кладуть кільку.

Чим замінити вустерський соус в салаті Цезар

Цезар – улюблений багатьма салат. Секрет його успіху в рецепті особливої заправки, до складу якої в оригінальній версії обов'язково входить вустерський соус.

Але можна приготувати страву і без цього інгредієнта, якщо замінити приправу сумішшю бальзамічного оцту з рибним тайським соусом.

Процес створення салату включає два етапи: спочатку готується соус-заправка, потім безпосередньо сама страва.

Інгредієнти заправки:

  • Яйце – 1 шт., заздалегідь вийняти з холодильника;
  • Масло натуральне оливкове – 3 ст. ложки;
  • Бальзамічний оцет – 0.25 ч. ложки;
  • Тайський рибний соус – 2-3 краплі;
  • Гірчиця – 0.25 ст. ложки;
  • Анчоуси – 3-4 шт.;
  • Сік лимона – 2 ст. ложки;
  • Табаско – 1 крапля;
  • Сіль, перець мелений.

Процес приготування заправки до салату Цезар:

  1. Відварити яйце без шкаралупи кілька секунд – вийде пашот;
  2. Покласти яйце в чашу і збивати з лимонним соком, табаско і гірчицею, вливаючи в процесі оливкова олія. Вийде консистенція майонезу;
  3. Нарізати анчоуси. Їх іноді замінюють на кільку пряного посолу у кількості двох штук. Додати в заправку, знову збити блендером;
  4. У фіналі додати бальзамічний оцет і кілька крапель тайського соусу, посолити, поперчити заправку.

Простий рецепт сиру «Філадельфія» в домашніх умовах, який легко приготувати.Візьміть на замітку рецепт квасу з вівса в домашніх умовах в нашій статті.Читайте , як зробити білково масляний крем для прикраси торта, найсмачніші варіанти.

Тепер, коли у вас є надзвичайно смачна заправка, ми пропонуємо вам приготувати і сам салат.

Складові салату Цезар:

  • Філе курки – 300 г;
  • Салат Ромен – пучок;
  • Помідори сорту черрі – 10 шт;
  • Батон для грінок – 4 скибочки, зрізати кірку;
  • Часник – пара зубчиків;
  • Натуральне оливкове масло – 2 ст. ложки;
  • Приготовлена раніше заправка для салату;
  • Перець, сіль.

Приготування популярного салату:

  1. Філе злегка обсмажити, потім запекти в духовці, остудити, нарізати скибочками;
  2. Заздалегідь приготувати часникове масло – порубати часник і покласти в оливкову олію на годину, дати настоятися;
  3. Батон обсмажити на сковороді в часниковому маслі, попередньо нарізавши кубиками. Посоливши і поперчив, підсушити в духовці 5 хвилин;
  4. Промити салатні листя, половинками нарізати помідори;
  5. Викласти зелений салат на велику тарілку і зверху покласти курку, полити все заправкою з бальзамічним оцтом, прикрасити половинками черрі;
  6. Перед подачею викласти грінки.

Незважаючи на думку, що приготувати на домашній кухні вустерський соус нереально, знайти йому заміну можливо. Головне, не боятися експериментувати.

Що ще почитати: