Чим можна замінити вишуканий вустерський соус
Вустерський соус, який ще називають вустерширським – сама знаменита англійська приправа. Назву він отримав від імені графства Вустершир, де був створений вперше більш ніж 170 років тому.
Він вважається однією з найбільш загадкових кулінарних приправ, так як досі рецепт його відомий лише виробникам. Англійці вміють зберігати таємниці і традиції приготування цієї пікантної заправки тримають в строгому секреті.
Склад і особливості приготування оригінального вустерського соусу
Склад оригінального варіанту відомий, туди входить більше 25 інгредієнтів. Ось деякі з них:
- Оцет солодовий;
- Вода;
- Цибуля;
- Анчоуси;
- Цибулю-шалот;
- Каррі;
- Хрін;
- Суміш перців: запашний, чилі, чорний;
- Імбир;
- Часник;
- Тамаринд;
- Селера;
- Лимонний сік;
- Горіх мускатний;
- Естрагон;
- Лавровий Лист;
- Асафетіда;
- Аспик (м'ясний екстракт).
Але, навіть знаючи точний склад, повторити оригінальний смак не вдасться.
Справжній вустерширський соус «дозріває» в спеціальних дубових бочках в підвалах виробництва більше трьох років. І тільки потім він розливається по пляшках, поставляється в ресторани і супермаркети.
За легендою перша спроба створення приправи виявилася невдалою, смак замовнику не сподобався. Але досвідчений зразок забули в погребі і випадково знайшли через кілька років, спробувавши, здивувалися поєднанню в ньому смаку та аромату.
Між тим соус неймовірно популярний у кулінарів всього світу. Завдяки концентрованому складу, він економний у використанні.
Іноді достатньо кількох крапель на блюдо. Це скоріше приправа, ніж заправка.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Оцет - | 2 склянки |
Соєвий соус - | 0.5 склянки |
Цукор - | 0.5 склянки |
Вода - | 0.5 склянки |
Цибулю - | 1 шт. |
Часник - | 2 зуб. |
Приправа кардамон - | 0.5 ч. ложки |
Приправа каррі - | 0.5 ч. ложки |
Анчоуси - | 2 шт. |
Сіль - | 3 ст. ложки |
Чорний перець горошинами - | 1 ч. ложка |
Кориця - | 2 палички |
Перець червоний - | 0.5 ч. ложки |
Імбир - | 1 корінь |
Гвоздика - | 1 ч. л |
Tamarindo - | 0.25 склянки |
Гірчиця насіння - | 3 ст. ложки |
Час приготування: 20160 хвилин | Калорійність на 100 грам: 87 Ккал |
Отже, повторити вустерширський соус самостійно неможливо. Але приготувати приправу, яка підійде на заміну, цілком реально. Хоча процес цей тривалий і трудомісткий.
Етапи приготування:
Цибулю замаринувати в оцті на 2 хвилини;
Побризкати оцтом і порубати часник;
Взяти марлевий мішечок або шматок марлі в два шари, куди разом з часником і цибулею помістити перець, гірчицю, імбир, гвоздику, кардамон і корицю. Щільно зав'язати марлю;
Воду, змішану з оцтом і соєвим соусом, залити в каструлю, покласти туди мішечок, засипати цукор і нарізаний тамаринд;
Поки каструля кип'ятити на невеликому вогні півгодини, нарізати дрібно філе анчоусів, з'єднати з каррі, посолити, долити води. Все розмішати, вилити в киплячу суміш;
Після закінчення 30 хвилин вимкнути вогонь, злити вміст каструлі в скляну тару. Марлевий мішок покласти туди ж;
Після охолодження банку тримати в холодильнику. Щодня діставати марлю зі спеціями, віджимати в соус і класти назад. Так робити протягом двох тижнів;
Через два тижні можна викинути марлю і розлити готовий продукт в скляні пляшки. Зберігати в холоді.
Цей рецепт вважається класичним в домашній кулінарії. Однак існують варіації.
Чим замінити вустерський соус в салаті Цезар
Цезар – улюблений багатьма салат. Секрет його успіху в рецепті особливої заправки, до складу якої в оригінальній версії обов'язково входить вустерський соус.
Але можна приготувати страву і без цього інгредієнта, якщо замінити приправу сумішшю бальзамічного оцту з рибним тайським соусом.
Процес створення салату включає два етапи: спочатку готується соус-заправка, потім безпосередньо сама страва.
Інгредієнти заправки:
- Яйце – 1 шт., заздалегідь вийняти з холодильника;
- Масло натуральне оливкове – 3 ст. ложки;
- Бальзамічний оцет – 0.25 ч. ложки;
- Тайський рибний соус – 2-3 краплі;
- Гірчиця – 0.25 ст. ложки;
- Анчоуси – 3-4 шт.;
- Сік лимона – 2 ст. ложки;
- Табаско – 1 крапля;
- Сіль, перець мелений.
Процес приготування заправки до салату Цезар:
- Відварити яйце без шкаралупи кілька секунд – вийде пашот;
- Покласти яйце в чашу і збивати з лимонним соком, табаско і гірчицею, вливаючи в процесі оливкова олія. Вийде консистенція майонезу;
- Нарізати анчоуси. Їх іноді замінюють на кільку пряного посолу у кількості двох штук. Додати в заправку, знову збити блендером;
- У фіналі додати бальзамічний оцет і кілька крапель тайського соусу, посолити, поперчити заправку.
Простий рецепт сиру «Філадельфія» в домашніх умовах, який легко приготувати.Візьміть на замітку рецепт квасу з вівса в домашніх умовах в нашій статті.Читайте , як зробити білково масляний крем для прикраси торта, найсмачніші варіанти.
Тепер, коли у вас є надзвичайно смачна заправка, ми пропонуємо вам приготувати і сам салат.
Складові салату Цезар:
- Філе курки – 300 г;
- Салат Ромен – пучок;
- Помідори сорту черрі – 10 шт;
- Батон для грінок – 4 скибочки, зрізати кірку;
- Часник – пара зубчиків;
- Натуральне оливкове масло – 2 ст. ложки;
- Приготовлена раніше заправка для салату;
- Перець, сіль.
Приготування популярного салату:
- Філе злегка обсмажити, потім запекти в духовці, остудити, нарізати скибочками;
- Заздалегідь приготувати часникове масло – порубати часник і покласти в оливкову олію на годину, дати настоятися;
- Батон обсмажити на сковороді в часниковому маслі, попередньо нарізавши кубиками. Посоливши і поперчив, підсушити в духовці 5 хвилин;
- Промити салатні листя, половинками нарізати помідори;
- Викласти зелений салат на велику тарілку і зверху покласти курку, полити все заправкою з бальзамічним оцтом, прикрасити половинками черрі;
- Перед подачею викласти грінки.
Незважаючи на думку, що приготувати на домашній кухні вустерський соус нереально, знайти йому заміну можливо. Головне, не боятися експериментувати.