20 май 2019 6 071

Як варити ячну кашу на молоці

Ячна крупа — одна з найбільш корисних. У ній містяться майже всі вітаміни групи В, а також вітаміни А, С і D. При цьому, крупа швидко вариться, а по смаку поєднується не тільки з медом і молоком, але також з ягодами і горіхами.

Тому молочні страви з ячки — один з найбільш правильних сніданків. Щоб приготувати його правильно, досить просто слідувати рецептом.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Ячна крупа - 1 склянка
Молоко - 2 склянки
Вода - 2 склянки
Цукор - 1 ст. л
Вершкове масло і сіль - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Цим блюдом можна нагодувати дитину, що збирається в школу. Тоді він буде сильним і енергійним протягом всього навчального дня.

Варимо правильно:

  1. У каструлю влити воду і висипати туди підготовлену чисту крупу, потім поставити на сильний вогонь;
  2. Дати закипіти, зменшити вогонь і варити до майже повного випаровування рідини;
  3. Окремо прогріти молоко і влити його в каструлю до ячке;
  4. Додати сіль і цукор, все перемішати і тушкувати ще 15-20 хвилин на самому маленькому полум'я.
  5. Страва готова!
Після того, як каша звариться, каструлю з нею потрібно укутати в теплий рушник і залишити упреть ще на 10-15 хвилин. Перед подачею страву потрібно додати масло.

Як варити ячну кашу на молоці з гарбузом

Солодка і ароматна молочна каша з гарбузом — це не тільки блюдо дня, але і незвичайний десерт на святковому столі під час сімейної вечері.

Інгредієнти:

  • Крупа ячна — 100 г;
  • Вода — 1 склянка;
  • Молоко — 2 склянки;
  • Гарбуз — 50 г;
  • Цукор — 2-3 ст. л;
  • Сіль, мед і вершкове масло за смаком.

Час приготування страви —30-35 хвилин.

Калорійність в 100 г — 120-135 ккал.

Етапи приготування:

  1. Підготовлену крупу треба засипати в спеціальний глиняний горщик або аналогічну жароміцний посуд, потім залити водою і поставити горщик в заздалегідь розігріту на 175 градусів духовку;
  2. Варити кашу в духовці до тих пір, поки вся вода не википить;
  3. За цей час гарбуза слід очистити від шкірки і насіння, а потім нарізати на невеликі кубики або соломкою;
  4. У горщик з кашею заливають молоко, солять, сахарят і зверху викладають шматочки гарбуза. Після чого страва прибирають в духовку ще на 15 хвилин, де весь цей час підтримують слабке або сильне полум'я.

Готову кашу перекладають у тарілку і перед подачею на стіл поливають вершковим маслом і рідким медом.

Тушкована капуста з рисом і куркою — спробуйте поекспериментувати з цією стравою.

Смачний рецепт пісного пирога з ягодами на сторінках нашого порталу.

Дієтичні котлети з індички — краща страва для дитячого харчування. Котлетки виходять ніжними і соковитими, читайте наші рецепти.

Рецепт молочної ячної каші з фруктами

Солодка молочна ячнева каша з шматочками фруктів — ідеальне рішення для тих, кого чекає активний день або виснажливі тренування.

Які потрібні інгредієнти:

  • Крупа ячна — 1 склянка;
  • Вода — 2 склянки;
  • Молоко — 1 стакан;
  • Яблука — 2-3 шт;
  • Вершкове масло — 2 ст. л;
  • Дрібно подрібнені волоські горіхи — третину склянки;
  • Сіль, цукор і кориця — по смаку.

Час приготування страви — 40-45 хвилин.

Калорійність в 100 г — 135 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Зварити кашу на воді. Для цього чисту крупу залити водою і поставити на сильний вогонь, потім довести до кипіння, зменшити полум'я і варити ще 20 хвилин під кришкою на слабкому вогні;
  2. Яблука промити, очистити від шкірки і серцевини, нарізати маленькими кубиками;
  3. Розтопити на сковороді вершкове масло і обсмажити в ньому яблука, приправити фрукти цукром, корицею і горіхами, після чого обсмажувати ще 2-3 хвилини;
  4. У кашу влити тепле молоко, посолити і тушкувати ще хвилин 10, потім додати яблука з горіхами в олії, накрити кришкою і залишити упреть на 15 хвилин.

Перед подачею на стіл викласти кашу в порційні тарілки і прикрасити за бажанням листочком м'яти або смородиною.

Як зварити молочну кашу з ячки в мультиварці для дитини

Варка на відкритому газу може призвести до підгоряння каші, в той час, в мультиварці цього легко уникнути. До того ж, ячка, приготована в мультиварці, виходить більш пишною і насиченим смаком.

Що потрібно:

  • Ячна крупа — половина мультистакана;
  • Вода — 200 мл;
  • Молоко — 200 мл;
  • Цукор — 1 ст. л (або менше);
  • Вершкове масло — 1 ст. л;
  • Сіль — за смаком;
  • Родзинки або курага — за бажанням.

Час приготування страви – 60 хвилин.

Калорійність в 100 г – 110 ккал.

Як зварити:

  1. У чашу для мультиварки засипаємо чисту промиту ячку, вершкове масло, сіль і цукор;
  2. Заливаємо в чашу молоко з водою. Перемішуємо все. Якщо є бажання, на цьому ж етапі в кашу можна додати чистих і заздалегідь розмочених у воді сухофруктів;
  3. Виставляємо на мультиварці необхідну програму. Це може бути «Молочна каша» або «Каша». Також добре для варіння сніданків підходить режим «Гасіння». Залежно від пристрою задаємо потрібний час приготування. Зазвичай це 35 хвилин;
  4. Закриваємо кришку і чекаємо, поки все буде готово.

Про те, що програма закінчила роботу, мультиварка повідомить сигналом. Після чого кашу можна їсти. Якщо раптом вона ще не зовсім зварилася, то краще просто закрити каструлю і дати каші упреть протягом 15 хвилин.

Корисні поради

Знаючи кілька тонкощів приготування даної крупи, можна зварити не тільки смачну, але максимально корисну ячну кашу на молоці:

  1. Перед варінням ячку обов'язково потрібно перебрати, навіть якщо вона купувалася не на вагу, а в спеціальній фірмовій упаковці. Тому що дрібні камінці і залишки макухи можуть бути пропущені при будь-якому виробництві;
  2. Промивати ячку найзручніше в дрібному ситі;
  3. При правильній варінні чисту крупу потрібно залити холодною водою, поставити на сильний вогонь, закип'ятити, зменшити полум'я до мінімуму і протомитися кашу під кришкою ще близько 20 хвилин. Після чого ячке потрібно дати упреть. Для цього каструлю з кашею ще на 15-20 хвилин ставлять у розігріту і вимкнену духовку або кутають в рушник;
  4. Щоб каша вийшла в'язкою, її потрібно варити у воді або молоці у співвідношенні 1 склянку крупи на 4 склянки рідини. А щоб гарнір вийшов розсипчастим, на таку кількість ячки води потрібно взяти 2,5 склянки;
  5. Коров'яче молоко для каші можна брати будь-який, але, обов'язково, свіже. Краще всього, незбиране. Однак при бажанні його можна замінити пастеризованим або навіть відновленим;
  6. Як і будь-яка крупа, ячка теж любить масло і від нього стає смачнішим. Найкраще додавати масло в порційні тарілки вже перед подачею на стіл. Масло може бути будь-яким, як вершковим, так і рослинним;
  7. Якщо в кашу додають сухофрукти, то тоді кількість цукру і меду зменшують, так як сухофрукти дадуть блюдо додаткову насолоду. Сухофрукти попередньо вимочують і миють;
  8. Цю кашу не слід готувати з запасом. Приготовлена заздалегідь вона може стати водянистої або прокиснуть, навіть якщо її зберігати в холодильнику. Тому завжди краще — тільки що приготовану страву.

Ячна каша на молоці висококалорійна. Але складні вуглеводи, що містяться в ячке, розпадаються довго і дають відчуття ситості на весь день. Тому це блюдо вважають одним із найбільш правильних дієтичних сніданків.

Що ще почитати: