25 март 2019 95 990

Скільки грам в чайній ложечці, їдальні ложці і склянці

Коли жінки знаходять для своєї скарбнички черговий кулінарний рецепт з інтернету, журналу, книги або за порадою подруги, то в першу чергу звертають свій погляд на перелік продуктів, потрібних для приготування страви, і тільки потім на пропорції.

Дозування сипучих і твердих продуктів вказують в грамах або міряють їх ложками, склянками.

Вважається, що справжня домогосподарка може вимірювати дозування продуктів «на око», але не у всіх це виходить і не варто ризикувати, адже можна зіпсувати страву.

Скільки грам спецій вміщує ложка і стакан

Звичайно, простіше всього кількість і вага інгредієнтів вимірювати за допомогою сучасних кухонних ваг. Але що робити, коли під рукою немає ваг чи мірної склянки, а в рецепті всі інгредієнти вказані в грамах і мілілітрах?

Щоб блюдо вийшло смачним, потрібно обов'язково враховувати дозування солі, цукру, різних спецій і інших компонентів.

У цьому випадку на допомогу приходять чайні, столові ложки і звичайний (тонкостінний, гранчастий) склянка.

Як правильно виміряти?

Наприклад: в рецепті вказаний склянку, значить, вимірюємо склянкою; якщо ложка, застосовуємо чайну чи столову ложку; якщо інгредієнти вказані в грамах, вимірюємо вагами; якщо в мілілітрах, то використовуємо мірний стакан.

Рідкі компоненти наливають до країв ложки, в'язкі — з гіркою. Для визначення правильних пропорцій можна скористатися таблицею ваг продуктів.

Важливо, якщо вказана 1 чайна ложка цукру – це значить що ложка цукру з невеликою гіркою. В інших рецептах прописують «1 маленька ложка цукру без гірки» — відповідно так і потрібно, без гірки.

Найменування продукту Маленька (чайна) ложка (гр.)
Вода П'ять
Варення 5
Сіль кухонна велика 10
Сіль «Екстра» 8
Цукровий пісок 8
Пудра цукрова 10
Пшеничне або житнє борошно 8
Вівсяна крупа 5
Гречана крупа (ядриця) 8
Рисова, перлова крупи 8
Пшоняна крупа 8
Пшеничні пластівці 2
Кукурудзяна, пшенична, ячна крупи 6
Крупа манна 7
Геркулес 6
Кукурудзяні пластівці 2
Вівсяні пластівці 5
Мелені сухарі 6
Крупа саго 6
Квасоля 11
Горох лущений 10
Сочевиця 7
Мед натуральний (рідкий) 10
Мак 5
Горіхи 10
Арахіс очищений 8
Фундук очищений 10
Мигдаль (ядро) 10
Дріжджі свіжі 15
Дріжджі сухі П'ять
Лимонна кислота 8
Сода питна 12
Желатин (порошок) 5
Молоко сухе 5
Кава мелена натуральний 8
Какао 9
Кориця мелена 8
Картопляний крохмаль 6
Перець мелений 6
Яєчний порошок 6
Оцет 6
Лікер 8
Олія рослинна 6
Масло вершкове і топлене 6
Розтоплений Маргарин 5
Молоко незбиране, кефір, ряжанка, сметана 6
Молоко згущене 12
Ізюм 7
Гриби сушені 4
Вершки 5
Томатна паста 10

Значення правильного дозування спецій у консервуванні

При консервуванні навряд чи хто обходиться без допомоги маленької і великої ложки, так як, припустившись помилки в дозуванні, є ймовірність втратити заготовок. Для уникнення таких ситуацій скористайтеся таблицею із зазначенням кількості грамів на ложках.

Найменування продукту Велика (їдальня) ложка (гр.)
Вода 18
Варення Вісімнадцять
Сіль кухонна велика 30
Сіль «Екстра» 25
Пудра цукрова 25
Цукрова пудра 25
Пшеничне або житнє борошно 25
Вівсяна крупа 18
Гречана крупа (ядриця) 25
Рисова, перлова крупи 25
Пшоняна крупа 25
Пшеничні пластівці 9
Кукурудзяна, пшенична, ячна крупи 25
Манка 30
Геркулес 12
Кукурудзяні пластівці 7
Вівсяні пластівці 14
Сухарі мелені 15
Крупа саго 20
Квасоля 30
Горох лущений 25
Сочевиця 25
Мак 18
Мед натуральний (рідкий) 30
Горіхи 30
Арахіс очищений 25
Фундук очищений 30
Мигдаль (ядро) 30
Дріжджі свіжі 45
Дріжджі сухі 16
Кислота лимонна Двадцять п'ять
Сода 29
Желатин порошок 15
Молоко сухе 20
Молоко згущене 35
Перець мелений 12
Кава мелена натуральний 20
Какао-порошок 15
Кориця мелена 20
Картопляний крохмаль 12
Яєчний порошок 16
Оцет 16
Лікер 20
Олія рослинна 25
Масло вершкове і топлене 25
Розтоплений Маргарин 20
Молоко незбиране, кефір, ряжанка, сметана 18
Ізюм 25
Гриби сушені 10
Вершки 14
Томатна паста 30

Скільки міститься в склянці грам

Скільки вміщує склянку, залежить від його форми і розміру. У кулінарії використовують 2 види: тонкостінний (250 мл), низький (200 мл).

Їх відмінність — в обсязі, тому вага продуктів виходить різний. У склянці з «гіркою» вміщається: 11 великих ложок крупи або 10 великих ложок солі і цукру.

А знаєте чому багато господинь не включають у раціон пшоно? Відповідь проста — вони не вміють правильно його готувати. А шкода! Всього декілька хитрощів і пшоняна каша буде завжди вітатися вашими домочадцями. Як правильно варити пшоняну кашу.Вчіться!

Думаєте, що деруни — це прості картопляні коржики? Ні! Рецептів багато і деякі з них ви можете тут побачити, вибрати і приготувати.

Ось вони, заповітні жиросжигающие продукти...Повний список спеціально для вас від наших експертів!

Порада: якщо для рецепта знадобилася борошно, дозована склянкою, то важливо не зачерпувати її склянкою, а насипати ложкою в склянку, так як при зачерпывании в склянці можуть залишитися порожнечі і вийде недобір в грамах.

І борошно просіяти тільки після того, як виміряли потрібну кількість для використання в кулінарних цілях.

При просіюванні борошно набирає в себе кисень і лягає нещільно. Для зручності краще користуватися таблицею визначення ваги продуктів.

Найменування продукту Стакан об'ємом 250 мл Стакан об'ємом в 200 мл
Вода
Варення 330 270
Сіль кухонна велика 325 250
Сіль «Екстра» 340 325
Цукровий пісок 210 170
Пудра цукрова 180 140
Пшеничне або житнє борошно 160 130
Вівсяна крупа 170 135
Гречана крупа (ядриця) 210 Сто шістдесят п'ять
Рисова, перлова крупа 230 190
Пшоняна крупа 210 190
Пластівці пшеничні 70 60
Кукурудзяна, пшенична, ячна крупи 185 150
Манка 190 145
Геркулес 90 70
Кукурудзяні пластівці 55 45
Пластівці вівсяні 110 90
Сухарі мелені 135 110
Крупа саго 180 145
Квасоля 230 185
Горох лущений 220 175
Мак 155 135
Сочевиця 210 170
Мед натуральний (рідкий) 350 280
Горіхи 150 140
Арахіс (очищений) 180 145
Фундук (очищений) 180 150
Мигдаль (ядро) 170 135
Молоко сухе 130 110
Молоко згущене 310 260
Картопляний крохмаль 180 150
Яєчний порошок 110 90
Оцет 250 200
Лікер 250 200
Олія рослинна 235 185
Масло топлене 245 185
Масло вершкове (розтоплене) 235 190
Розтоплений Маргарин 235 185
Молоко незбиране, кефір, ряжанка, сметана 240 200
Вершки 240 190
Ізюм 190 155
Гриби сушені 110 90
Какао 155 135
Кава мелена натуральний 100 80

Важливо пам'ятати, вищеперелічені вимірювання не можуть бути ідеально точними, так як у кожної господині ложки, стакани можуть відрізнятися за обсягом.

Для того щоб дізнатися точну вагу продуктів, необхідно мати вдома електронні кухонні ваги і не замислюватися про вимірювання та миття зайвої посуду.

Наостанок ви можете подивитися відеозапис, в якій показано, як вимірювати без терезів:

Що ще почитати: