Як приготувати ячну кашу в мультиварці
Небагато знають, як приготувати ячну кашу в мультиварці незвичайно смачною: у кого-то при одному вигляді виникають асоціації зі шкільної їдальні, а деякі і зовсім вперше чують про такий крупі.
І даремно! Адже в ячної каші міститься величезна кількість життєво необхідних організму вітамінів і мінералів. Вона здатна вплинути на виведення з організму небезпечних токсинів, її рекомендують для дитячого харчування, а також тим, хто дотримується дієти.
Ця крупа надзвичайно корисна і смачна, варто лише спробувати приготувати її правильно і з маленькими хитрощами.
Чим вона корисна?
- Знижує тиск;
- Покращує шкіру;
- Очищає організм від токсинів;
- Допомагає боротися з депресією;
- Корисна для щитовидної залози;
- Сприяє нормальній роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
- Знижує холестерину;
- Насичує на довгий час;
- Підходить для дитячого прикорму.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Ячна крупа - | 300 г |
Вода кип'ячена - | 650 мл |
Сіль - | 1 ч. л. |
Цукор - | за смаком |
Фрукти або сухофрукти - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 г: 75 Ккал |
Приготувати ячну кашу на воді дуже просто і швидко. Багато хазяєчок люблять експериментувати і додавати до неї різні додаткові інгредієнти, наприклад, фрукти, сухофрукти, ягоди і т. д.
Спосіб приготування:
- Спочатку потрібно взяти окрему ємність, у яку треба висипати кашу. Крупу ретельно промивати до тих пір, поки вода в ємності з кашею не стане майже прозорою;
-
- Викласти крупу в мультиварочную ємність і залити її водою, розбавленою сіллю;
-
- Включити режим «Молочна каша» і поставити на 40 хвилин;
- Після того як пройде 40 хвилин дати настоятися каші ще 10-15 хвилин.
Порада №1: Щоб страва була більш разваристым, варто підлити трохи більше води.
Порада №2: У готову кашу можна додати вершкового масла, тоді вдасться досягти насиченого смаку і ситності.
Порада №3: Дітям вже готову кашку доцільно залити теплим молочком, присипати цукром і покласти шматочок масла.
Порада №4: Якщо кашка охолола чи всі вже наїлися, можна пересмажити її на вершковому маслі на сковорідці з яйцем і/або сосисками. В такому випадку вийде нова страва.
Ячна каша з молоком
Страва на молоці в мультиварці прекрасно підійде як дорослим, так і дітям.
Інгредієнти на 4 порції:
- Крупа ячна – 1 мультистакан;
- Молоко 2,5% – 1 літр;
- Сіль – ½ ч. л.;
- Цукор – за смаком;
- Масло вершкове – 50 гр.
Час приготування = 60 хвилин.
У 100 гр. = 120 ккал.
Спосіб приготування:
- Взяти спеціальну ємність і засипати туди крупу. Ретельно промити, бажано до чистої води;
- В промиту крупу додати сіль, цукор і ємність влити холодне молоко. Все перемішати;
- Розтопити масло і влити його в чашу з кашею;
- Закрити кришкою, вибрати на дисплеї режим «Молочна каша» і поставити на 30-40 хвилин;
- Після того, як каша готова, залишити її нудитися на 20 хвилин.
Порада №1: Масло можна додати при подачі, щоб блюдо вийшло більш ситним, а смак став більш насиченим.
Порада №2: Цукор можна замінити медом, смак особливо не зміниться, а користі від каші буде тільки більше.
Порада №3: Таку кашку можна розтовкти блендері і давати дітям з 7-8 місяців, як прикорм.
Порада №4: Молоко можна розбавити з водою у відношенні 50 на 50.
Як варити ячну кашу з м'ясом
Щоб зробити м'ясну ячку смачною, при приготуванні, головне – уникнути ефекту склеювання. Мультиварка Редмонд відмінно підходить для виконання такого важкого завдання. Головне — дати каші натомиться, адже тільки після томління вона стає такою смачною.
Інгредієнти на 4 порції:
- Ячна крупа – 1 мультистакан;
- М'якоть м'яса – 300 гр;
- Цибуля – 1шт;
- Морква – 1 шт;
- Вода – 600 мл;
- Зелень – за особистим смаком;
- Сіль, спеції – за смаком.
Час приготування = 90 хвилин.
У 100 гр. = 234 ккал.
Спосіб приготування:
- Овочі очистити, промити. Поставити режим «Випічка» і обсмажити овочі протягом 7-ми хвилин;
- М'якоть добре помити і висушити паперовими рушниками, потім нарізати невеликими шматочками і додати до овочів тушкуватися на 15 хвилин;
- Поки готується м'ясо, необхідно крупу промити, змішати її з сіллю і спеціями, і через 15 хвилин висипати її до м'яса;
- Налити води і поставити на режим «Крупа» на 50 хвилин;
- Через 50 хвилин перемішати і залишити на 10 хвилин нудитися;
- Блюдо готове. Подавати до столу гарячим.
Порада №1: До пережарке з цибулі і моркви можна також додати й інші овочі, наприклад, помідори.
Порада №2: Під час гасіння рекомендується 2-3 рази гарненько перешкодити кашу.
Як приготувати дієтичну кашу з ячної крупи
Більшість людей, коли чують про дієтичної їжі, відразу думають про її відсутності смаку, але сидять на дієтах жінки повинні знати, що низькокалорійне не означає несмачне, головне – вміти правильно приготувати. Так як в ячній крупі всього 75 ккал, практично всі дієтологи радять її тим, у кого є зайва вага.
Інгредієнти на 1 порцію:
- Ячна крупа – 1 склянка;
- Вода – 500 мл;
- Сіль – щіпка;
- Мед – 1 ч. л.;
- Масло вершкове – ½ ч. л.
Час приготування = 1 год.
У 100 гр. = 102 ккал.
Спосіб приготування:
- Крупу висипати в окрему чашку і добре промити. При необхідності – замочити;
- Висипати чисту крупу в мультиварочную чашу, залити водою і додати сіль;
- Вибрати режим «Молочна каша» і поставити нудитися на 40-50 хвилин;
- Після приготування залишити кашу в мультиварці на 10-15 хвилин, потім вийняти її і перекласти в тарілку;
- У готову кашку покласти ложку меду і половину чайної ложки вершкового масла. Все добре перемішати і подати до столу.
Порада №1: Для ситості і посилення смаку багато додають пару шматочків фруктів, ягід або горіхів.
Порада №2: Мед можна замінити цукром або цукрозамінників, однак, тоді калорійність страви збільшиться, а користь зменшиться.
Порада №3: Воду можна замінити нежирним цільним молоком.
А ви готуєте шашлик на мінеральній воді рецепт дуже простий, але м'ясо вийде дуже ніжним і соковитим.
Рецепт шашлику замаринованого в луці один з найбільш простих і популярних, м'ясо соковите і ніжне.
Як приготувати рецепт шашлику з баранини в духовці зі спеціями і вишуканим маринадом, читайте в нашій статті.
Корисні поради при приготуванні ячки
Приготувати вишукану страву з крупи, взагалі-то, справа дуже просте. Головне — дотримуватися деяких порад:
- Перед приготуванням ячну кашу завжди краще замочити на деякий час, так з неї вийде вся бруд і бактерії, а залишаться тільки вітаміни і мінерали. Чи добре промити;
- Неважливо приготовлена чи каша на воді або на молоці, вітаміни і мінерали зберігаються в обох випадках;
- При приготуванні каші для дитячого прикорму слід переконатися, що у дитини немає алергії, а кашу слід гарненько потовкти;
- При захворюваннях шлунка або кишечника слід проконсультуватися з лікарем перед вживанням;
- Зловживання даним видом каші може стати причиною швидкого набору ваги.
Ячна каша не представляє ніякої загрози організму, якщо немає особливих протипоказань для її вживання. Втім, все добре в міру і ячна каша тому не виключення. При правильному її приготуванні та вживанні, ячка стає не тільки корисною, але і кожному гурману до вподоби!
Приємного апетиту!