06 апрель 2019 1 261

Торт «Ведмедик на півночі»: рецепти і секрети приготування

«Ведмедик на півночі» — це той торт, який готували ще наші бабусі, а потім і мами, і його рецепт перекочовував з однієї кулінарної зошити в іншу, стаючи сімейним.

Це дуже смачний і м'який торт, який готується досить легко, не вимагаючи великих витрат (та й які великі витрати могли бути у часи наших бабусь?), з продуктів, які знайдуться в будь-якому будинку. Так яке ж воно, раритетне солодке диво?

Правильний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна - 3 склянки
цукру - 2 склянки
сметани - 3 склянки
порошку какао - 3 ч. ложки
соди - 0,5 ч. ложки
вершкового масла - 2 ст. ложки
волоських горіхів - 100 г
Час приготування: 780 хвилин Калорійність на 100 грам: 500 Ккал
Це ласощі відноситься до сметанним тортам, що і робить перевірений роками торт таким просоченим. Потрібно тільки не забути дати йому вистоятися ніч у холодильнику.

Спочатку потрібно розтопити вершкове масло на невеликому вогні і всипати до нього 1 склянку цукру, добре змішавши один з одним.

Потім в цю масу потрібно додати склянку сметани і негашене соду, ще раз все перемішати.

Всипати 1,5 склянки борошна і замісити негусте тісто,

яке потім розділити на дві частини і додати в одну з них какао.

Борошно рівномірно всипати в обидві частини тесту і домесить його до стану еластичності, але м'якості.

Далі кожну частину тіста розділити на три і розкачати з них коржі: це буде зробити непросто через структурних особливостей тесту, в якому немає яєць.

Можна навіть не намагатися розкачати його качалкою, а викладати кульку тесту відразу у форму для випічки і розподіляти його в ній, розтягуючи присипаними борошном пальцями. Робиться це легко.

На коржі перед випічкою потрібно зробити проколи вилкою і поставити форму в духовку на 200 градусів, запікаючи приблизно 8 хвилин або до готовності, поглядаючи на його стан. У підсумку вийде 6 різнокольорових коржів, краї яких потрібно підрівняти по тарілці, поки вони ще гарячі, інакше потім вони поламаються. Обрізки знадобляться для обсипання.

Сметанний крем робиться дуже просто – в решту сметану потрібно додати цукор і збити все міксером або ретельно перемішати вручну.

Таким кремом і змащуються коржі, чергуючи темні і світлі і кожен шар посипаючи рубаними волоськими горіхами.

З боків і зверху торт потрібно обсипати подрібненими обрізками коржів.

Все, готово!

Горіховий торт «Ведмедик на півночі» зі сметаною без яєць

Відомо, що одне і те ж блюдо виходить у різних людей по-різному, але ще й час вносить корективи в звичайні рецепти. Так і «Мишка на півночі» вже роблять з арахісом.

Необхідні інгредієнти:

  • 3 склянки борошна;
  • 2 склянки цукру;
  • 3 склянки сметани;
  • 20 гр. вершкового масла;
  • 20 гр. порошку какао;
  • 0,5 ч. ложки соди;
  • 2-3 жмені почищеної обсмаженого арахісу.

Час приготування страви: годину плюс ніч на просочування.

Калорійність: близько 500 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно висипати половину муки у миску у вигляді гірки, засипати туди ж цукор і розтоплене вершкове масло і добре все перемішати, а потім додати непогашеную соду і склянку сметани.

Коли маса стане однорідною, в неї можна додати муку, що залишилася, і замісити тісто. Коли воно стане еластичним, його потрібно розділити на дві однакові частини і вмішати в одну з них какао.

Далі темне і світле тісто потрібно розрізати так, щоб вийшло шість однакових частин, які залишиться розкачати в коржі, наколоти їх виделкою і по одному випекти в духовці до готовності на 200 градусах.

Готові коржі, поки вони ще гарячі, потрібно обрізати по тарілках, а обрізки зберегти.

Для приготування крему арахіс необхідно засипати в сотейник і трохи підрум'янити його без додавання олії, а потім розтовкти його ступкою і з'єднати з 1 склянкою цукру і 2 склянками сметани, ретельно все перемішуючи.

Збирати торт потрібно, чергуючи коржі за кольором і промазуючи їх отриманим кремом і посипати верх і боки обрізками коржів.

Рецепт торта зі згущеним молоком

Найбільш звичним для нас варіантом крему для торта є масляний зі згущеним молоком, і насправді його можна використовувати навіть для виготовлення торту «Ведмедик на півночі». Причому в такому випадку згущенку можна застосовувати і в приготуванні тіста для коржів.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 банку згущеного молока;
  • 1 банку вареного згущеного молока;
  • 300 гр. сметани (плюс 1 ст. ложка);
  • 3 яйця;
  • 300 гр. борошна;
  • 1 ч. ложка соди,
  • 4 ст. ложки порошку какао;
  • 200 гр. вершкового масла;
  • щіпка ваніліну.

Час приготування страви: годину плюс кілька годин на просочення.

Калорійність: близько 600 Ккал/100 гр.

Щоб приготувати тісто, потрібно змішати банку згущеного молока із сметаною та яйцями, добре все збити і додати борошно і соду. Отримане тісто ділиться на дві частини, в одну з них додається 2 ст. ложки какао, після чого випікають 2 товстих коржа, кожен з яких розрізається на 2 частини.

Крем готується ще простіше – розм'якшене масло теж збивається з банкою вареного згущеного молока і ваніліном, і потім їм змащуються коржі і боки торта.

На приготування помадки, якій потрібно полити торт зверху, йде 2 ст. ложки какао, 1 ст. ложка сметани, які змішують, доводять до кипіння, охолоджують і вже застосовують.

Курка в соусі «Теріякі» — пряне м'ясо з імбиром, це неймовірно смачно і цікаво.

Паста карбонара з вершками і беконом — спробуйте приготувати це блюдо за нашими рецептами.

Рецепт тартар з лосося — незвичайне блюдо з французьким колоритом.

Медовий «Ведмедик на півночі» з білковим кремом

Улюблені рецепти домашніх тортів можна об'єднувати і вдосконалювати, в результаті чого може вийти медовий «Ведмедик на півночі», який буде гідним побратимом.

Необхідні інгредієнти:

  • 3 склянки борошна;

  • 2 яйця і 4 білка;
  • 1 склянка цукру;
  • 0,5 склянки меду;
  • 1 ч. ложка соди (її потрібно погасити);
  • 1 склянка цукрової пудри;
  • 200 гр. подрібнених горіхів за смаком (волоські, арахіс, мигдаль і т. д).

Час приготування страви: годину плюс час на просочування і ніч на выстойку тесту.

Калорійність: близько 550 Ккал/100 гр.

Для приготування тіста, яке вийде крутим, треба розтерти яйця з цукром і медом, а потім додати до них погашену соду і все борошно і замісити тісто, після чого його потрібно буде прибрати на ніч у холодильник.

Готове тісто ділиться на 6 частин і потім розкочується по формі кола. Їх потрібно піч до легкого рум'янцю, намагаючись не засушити. Крем ж готується шляхом збивання охолоджених білків з цукровою пудрою до стану цупкої густої піни.

В отриману густу масу треба буде акуратно вмішати горіхи. Зібраний торт можна прикрасити за бажанням, і обов'язково залишити на просочення в ніч.

Корисні поради

Торт «Ведмедик на півночі» може готуватися різними способами, не тільки класичним, і жоден з них не є неправильним.

Більш того, цей десерт залишає простір фантазії, дозволяючи змінювати одні смакові добавки іншими і т. д. Але є й свої нюанси:

  1. Коржі для торта можна випікати на пекарської папері, змащеній маслом, тому що так точно вийде уникнути ризику прилипання тесту до форми для випічки.
  2. Бажано спекти коржі так, щоб вдалося промазати їх кремом ще теплим (але не гарячим!). Це можна зробити, випікаючи по декілька на різних рівнях духовки або, якщо дозволяють розміри дека, розміщуючи на ньому відразу по два.
  3. Для приготування крему Сметану краще брати жирну, тому що, по-перше, саме таку використовували в часи наших бабусь і торт точно вийде автентичним, а по-друге, вона краще зіб'ється з цукром і не потече в процесі.
  4. Прикрашати торт з особливим шиком не варто, тому що цей рецепт славиться саме своєю простотою і, якщо можна так висловитися щодо кулінарного виробу, затишністю. Олійні троянди, фігурки з мастики і подібні речі краще залишити іншим тортам, а «Мишка на півночі» досить обсипання крихт або помадки.
  5. Борошно додавати в тісто слід поступово, невеликими порціями, поступово їх вмішуючи – в такому разі воно вийде максимально однорідним і еластичним.
  6. Класичний рецепт «Мишка на півночі» передбачає наявність шести коржів – трьох світлих і трьох темних, чергуються за кольором. При бажанні це змінюється.
  7. Коржі для «Мишка на півночі» випікаються хрусткими, але цього не варто боятися, тому що вони чудово просочуються і в самому торті виходять м'якими.
  8. В середньому на випікання одного коржі для торта йде 8 хвилин на 200 градусах, але краще стежити за цим через скло – найчастіше вони підрум'янюються швидше.
  9. Для приготування крему необов'язково використовувати міксер – сметану з цукром можна збити і вручну, цього цілком вистачить, головне, щоб цукор розчинився.

Приємного чаювання в гарній компанії!

Що ще почитати: