21 март 2019 4 712

Як смачно приготувати пісні страви: рецепти на кожен день

Під час Великого посту, який є одним з найсуворіших і довгих постів, православні віруючі дотримуються духовного способу життя, моляться і дотримується строгий режим харчування.

Щоб правильно вибрати продукти для пісного меню, необхідно розібратися в структурі Великого посту.

Так, в деякі дні тижня — понеділок, середу, п'ятницю — дозволено тільки сухоїдіння. Тому в меню — компот, вода, чорний хліб, сухарі. Фрукти і овочі можна вживати окремо, у вигляді салатів. Заправкою може служити лимонний сік.

Найсуворіші обмеження дотримуються у перший і останній тиждень.

В інший час — гарячі пісні перші і другі страви, але без масла, готують по вівторках, четвергах. У вихідні — суботу, неділю — в їжу додають рослинну олію.

Під забороною — м'ясне, молочне, здоба, кондитерські вироби, алкоголь, яйця, макарони.

У пісному меню повинні бути присутніми прості каші на воді, пісні супи, різні соління, з хлібних виробів — сухарі, сушки і чорний хліб, все, що відноситься до рослинної їжі.

Рецептів пісних страв на кожен день безліч. Ось кілька порад, які допоможуть урізноманітнити смак:

  1. Спробуйте використовувати в якості заправки для фруктового салату рідкий мед;
  2. Для заправки овочевих салатів чудово підійде лимонний сік;
  3. Овочі можна їсти сирими, але запікати, тушкувати. Ще один цікавий варіант приготування: замаринувати продукти та обсмажити без масла на грилі;
  4. Смак каш можна урізноманітнити за допомогою сухофруктів, цукатів або горіхів.
Пісний картопляний рулет з соковитою начинкою
Інгредієнти Кількість
Пюре - 700 грам
Крохмаль - 3 ст. л. без гірки
Гриби - 250 грам
Цибулю і моркву - по 1 шт.
Сіль - 1 чайна ложка
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 95 Ккал

Овочі і гриби в якості начинки прекрасною будуть поєднуватися з рулетом, який потрібно приготувати не з тіста, а пюре з картоплі. Це блюдо урізноманітнює пісне меню.

Порізати цибулю і згасити його з додаванням рослинної олії. До цибулі додати натерту моркву і гриби. Присолити.

Смажити близько 5 хвилин помішуючи.

Картопляне пюре має бути без грудок, однорідне, обов'язково тепле.

  1. У пюре вмішайте крохмаль;
  2. Розігрійте духовку до 200°;
  3. На застелене папером деко потрібно викласти пюре так (прямокутником), щоб потім можна було скачати рулет;
  4. Надішліть пюре в духовку на 15 хвилин, щоб воно підрум'янилося;
  5. Потім дістаньте деко і розподіліть по картопляному пласту підготовлену начинку;
  6. Обережно сформуйте рулет: поверніть шар, відокремлюючи папір;
  7. Можна змастити верх рулету міцним чаєм і відправити в духовку на 15-20 хвилин.

Смачні пшеничні котлетки з овочами

Крупа містить багато корисних речовин і вітамінів. Оригінальні котлетки на основі пшоняної каші — це просто і смачно. А додані овочі привнесуть смакову «родзинку» і посилять корисність готового страви.

Необхідні продукти

  • Пшоно — 200 грам;
  • Болгарський перець;
  • Капуста — приблизно 200 грам;
  • Будь-яка зелень;
  • Панірувальні сухарі;
  • Сіль за смаком.

Готуємо котлети:

  1. Овочі та зелень потрібно пропустити через м'ясорубку;
  2. Сік віджати, злити утворилася рідина з овочевого фаршу;
  3. Пшоно помийте, залийте водою і поставте варитися;
  4. Охолоджену пшоняну кашу та овочевий фарш змішайте, посоліть;
  5. Котлети випікайте в духовці; попередньо змастіть деко маслом, пісні котлетки занурте в панірувальні сухарі, і поставте в розігріту духову шафу;
  6. Півгодини для приготування буде достатньо.

Національна вірменська кухня рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Читайте рецепт як приготувати суп із зеленого консервованого горошку.

Як готувати кус кус рецепти з фотографіями та покроковими рекомендаціями тут.

Тушкована капуста

Така капуста може подаватися до столу як самостійне блюдо і стати прекрасним гарніром, наприклад, до описаним вище пшеничним котлет.

Знадобиться:

  • Вилок капусти (приблизно 1,2 кг -1,5 кг);
  • Борошно — пів-ложки їдальні;
  • Оцет, цукор, вода — ½ столової ложки;

Нашаткувати капусту. Тушкуйте на повільному вогні 20 хвилин з додаванням рослинної олії і води.

Потім додайте до капусти томатне пюре, оцет і цукор, за смаком підсоліть і продовжувати гасити.

Розведіть борошно: в сковороді підігріти ложку рослинного масла, влити трохи води і розмішати в цій рідині борошно. Суміш прогріти, а потім вилити в капусту. Перемішати. Прогріти страва пісна капуста готова.

Суп-пюре пісний з цвітної капусти

Пісний супчик виходить поживним, ніжним і смачним. Для його приготування потрібні самі звичайні продукти:

  • Цвітна капуста — 500 -700 грам;
  • Цибуля — 1-2 шт.;
  • Борошно — 2 ч. л.;
  • Рослинне масло — 1 ст. л.;
  • Літр води;
  • Спеції: перець (запашний, чорний мелений), паприка.

Варимо суп:

  1. Підготувати для варіння суцвіття цвітної капусти: помити, відокремити суцвіття і порізати їх на 2-3 частини;
  2. Цибулю дрібно порізати;
  3. У ємність для супу влити ложку рослинного масла, всипати борошно. Обсмажити борошно пару хвилин, поки вона трохи не потемніє;
  4. Потім влити в борошно воду, всі перешкодити, закип'ятити;
  5. Покласти у воду цибулю і капусту;
  6. Суп варити близько 20 хв на повільному вогні;
  7. Спеції додати за 5 хв до готовності.

Після того як суп охолоне, візьміть блендер і збийте вміст до пюреобразного стану.

Ще раз доведіть до кипіння, додайте сіль за смаком, дайте настоятися.

Суп в горщиках з судака

Ситний суп, приготовлений із судака, можна зварити в ті дні посту, коли дозволяється вживати рибу. Ароматне блюдо обов'язково припаде до смаку.

Інгредієнти:

  • Риба — 1 кг;
  • Картопля — 5-6 шт.;
  • Цибуля — 2-3 шт.;
  • Вода — 2 літри;
  • Томатна паста — 2 ст. л.;
  • Лавровий лист, кілька горошин запашного перцю;
  • Рослинна олія — 2 ст. л.;
  • Часник, кріп (сушений або свіжий).

Приготування

  1. Рибу почистіть, випатрайте, видаліть зябра і хвіст;
  2. Розріжте рибу на порційні шматочки, відкладіть в прохолодне місце;
  3. З плавників, голови, хвоста зваріть бульйон;
  4. Щоб бульйон вийшов ароматним, під час варіння додайте необхідні для цього інгредієнти: лавровий лист і перець, цілу цибулину і часник;
  5. Не забудьте посолити і варити приблизно годину на повільному вогні;
  6. Готовий бульйон процідіть;
  7. Решту цибулі порізати і трохи протомите на рослинному маслі;
  8. Додайте до цибулі томатну пасту, якщо необхідно трохи розведіть водою, перемішайте;
  9. Картоплю наріжте невеликими кубиками.

В горщики покладіть спочатку картоплю, потім шматочки риби, присоліть, якщо потрібно, і влийте в кожен горщик приготований бульйон.

Помістіть всі в холодну духовку. Готується суп з судака при температурі двісті двадцять градусів. Через 2 години в горщики, додайте томатну пасту з цибулею, а потім поверніть в духовку ще на 15 хвилин.

Перед подачею присипте суп кропом.

Цукіні з грибами, запечені в духовці

Поєднання інгредієнтів в цьому пісне страву порадує своїм оригінальним смаком. Ще один плюс — при запіканні овочі не втратять своїх корисних властивостей.

Необхідні продукти:

  • Цукіні (середнього розміру) — 1 шт.;
  • Брокколі — 100 грам;
  • Печериці — 3-4 шт.;
  • Морква (велика) — 1 шт.;
  • Помідори — 2 шт.;
  • По одній чайній ложці насіння гарбуза (очищених) і оливкової олії;
  • Спеції: мелений перець, сушений часник.

Начинка для цукіні: дрібно порізані гриби, брокколі, потерту моркву потрібно загасити. Додайте овочі трохи води і спецій, оливкової олії, посоліть. Коли овочі стануть м'якими, всипте очищені насіння.

Підготуйте цукіні. Розріжте на дві однакові частини, видаліть з цукіні нутрощі і насіння. Отримані «човники» потрібно трохи розм'якшити — поставте їх у мікрохвильову піч. Для цього покладіть цукіні на блюдо, накрийте кришкою.

Тепер потрібно нафарширувати, і вони будуть готові для запікання. Знадобиться 4 шматка фольги. Покладіть на фольгу «човники», наповніть кожну половинку овочевою начинкою, при необхідності присолите. Зверху покладіть кружальця свіжих помідорів. Закрийте цукіні іншим листом фольги, кінці, защипайте.

Два згортки покладіть випікатися в розігріту духовку при температурі 170 градусів на 20-25 хвилин. Потім верхній аркуш фольги зніміть і дайте підрум'янитися ще на 10 хвилин. Красиве і смачне блюдо готове.

Дотримуватися чи ні пост — особиста справа кожного. Однак пісні страви в будь-якому випадку корисні для організму і повинні бути присутніми в раціоні. Тим більше, що різноманітність рецептів такого меню вражає різноманіттям і обов'язково порадує приголомшливим смаком.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: