Як смачно приготувати пісні страви: рецепти на кожен день
Під час Великого посту, який є одним з найсуворіших і довгих постів, православні віруючі дотримуються духовного способу життя, моляться і дотримується строгий режим харчування.
Щоб правильно вибрати продукти для пісного меню, необхідно розібратися в структурі Великого посту.
Так, в деякі дні тижня — понеділок, середу, п'ятницю — дозволено тільки сухоїдіння. Тому в меню — компот, вода, чорний хліб, сухарі. Фрукти і овочі можна вживати окремо, у вигляді салатів. Заправкою може служити лимонний сік.
Найсуворіші обмеження дотримуються у перший і останній тиждень.
В інший час — гарячі пісні перші і другі страви, але без масла, готують по вівторках, четвергах. У вихідні — суботу, неділю — в їжу додають рослинну олію.
Під забороною — м'ясне, молочне, здоба, кондитерські вироби, алкоголь, яйця, макарони.
Рецептів пісних страв на кожен день безліч. Ось кілька порад, які допоможуть урізноманітнити смак:
- Спробуйте використовувати в якості заправки для фруктового салату рідкий мед;
- Для заправки овочевих салатів чудово підійде лимонний сік;
- Овочі можна їсти сирими, але запікати, тушкувати. Ще один цікавий варіант приготування: замаринувати продукти та обсмажити без масла на грилі;
- Смак каш можна урізноманітнити за допомогою сухофруктів, цукатів або горіхів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Пюре - | 700 грам |
Крохмаль - | 3 ст. л. без гірки |
Гриби - | 250 грам |
Цибулю і моркву - | по 1 шт. |
Сіль - | 1 чайна ложка |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 95 Ккал |
Овочі і гриби в якості начинки прекрасною будуть поєднуватися з рулетом, який потрібно приготувати не з тіста, а пюре з картоплі. Це блюдо урізноманітнює пісне меню.
Порізати цибулю і згасити його з додаванням рослинної олії. До цибулі додати натерту моркву і гриби. Присолити.
Смажити близько 5 хвилин помішуючи.
Картопляне пюре має бути без грудок, однорідне, обов'язково тепле.
- У пюре вмішайте крохмаль;
- Розігрійте духовку до 200°;
- На застелене папером деко потрібно викласти пюре так (прямокутником), щоб потім можна було скачати рулет;
- Надішліть пюре в духовку на 15 хвилин, щоб воно підрум'янилося;
- Потім дістаньте деко і розподіліть по картопляному пласту підготовлену начинку;
- Обережно сформуйте рулет: поверніть шар, відокремлюючи папір;
- Можна змастити верх рулету міцним чаєм і відправити в духовку на 15-20 хвилин.
Смачні пшеничні котлетки з овочами
Необхідні продукти
- Пшоно — 200 грам;
- Болгарський перець;
- Капуста — приблизно 200 грам;
- Будь-яка зелень;
- Панірувальні сухарі;
- Сіль за смаком.
Готуємо котлети:
- Овочі та зелень потрібно пропустити через м'ясорубку;
- Сік віджати, злити утворилася рідина з овочевого фаршу;
- Пшоно помийте, залийте водою і поставте варитися;
- Охолоджену пшоняну кашу та овочевий фарш змішайте, посоліть;
- Котлети випікайте в духовці; попередньо змастіть деко маслом, пісні котлетки занурте в панірувальні сухарі, і поставте в розігріту духову шафу;
- Півгодини для приготування буде достатньо.
Національна вірменська кухня рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.
Читайте рецепт як приготувати суп із зеленого консервованого горошку.
Як готувати кус кус рецепти з фотографіями та покроковими рекомендаціями тут.
Тушкована капуста
Така капуста може подаватися до столу як самостійне блюдо і стати прекрасним гарніром, наприклад, до описаним вище пшеничним котлет.
Знадобиться:
- Вилок капусти (приблизно 1,2 кг -1,5 кг);
- Борошно — пів-ложки їдальні;
- Оцет, цукор, вода — ½ столової ложки;
Нашаткувати капусту. Тушкуйте на повільному вогні 20 хвилин з додаванням рослинної олії і води.
Потім додайте до капусти томатне пюре, оцет і цукор, за смаком підсоліть і продовжувати гасити.
Розведіть борошно: в сковороді підігріти ложку рослинного масла, влити трохи води і розмішати в цій рідині борошно. Суміш прогріти, а потім вилити в капусту. Перемішати. Прогріти страва пісна капуста готова.
Суп-пюре пісний з цвітної капусти
Пісний супчик виходить поживним, ніжним і смачним. Для його приготування потрібні самі звичайні продукти:
- Цвітна капуста — 500 -700 грам;
- Цибуля — 1-2 шт.;
- Борошно — 2 ч. л.;
- Рослинне масло — 1 ст. л.;
- Літр води;
- Спеції: перець (запашний, чорний мелений), паприка.
Варимо суп:
- Підготувати для варіння суцвіття цвітної капусти: помити, відокремити суцвіття і порізати їх на 2-3 частини;
- Цибулю дрібно порізати;
- У ємність для супу влити ложку рослинного масла, всипати борошно. Обсмажити борошно пару хвилин, поки вона трохи не потемніє;
- Потім влити в борошно воду, всі перешкодити, закип'ятити;
- Покласти у воду цибулю і капусту;
- Суп варити близько 20 хв на повільному вогні;
- Спеції додати за 5 хв до готовності.
Після того як суп охолоне, візьміть блендер і збийте вміст до пюреобразного стану.
Ще раз доведіть до кипіння, додайте сіль за смаком, дайте настоятися.
Суп в горщиках з судака
Ситний суп, приготовлений із судака, можна зварити в ті дні посту, коли дозволяється вживати рибу. Ароматне блюдо обов'язково припаде до смаку.
Інгредієнти:
- Риба — 1 кг;
- Картопля — 5-6 шт.;
- Цибуля — 2-3 шт.;
- Вода — 2 літри;
- Томатна паста — 2 ст. л.;
- Лавровий лист, кілька горошин запашного перцю;
- Рослинна олія — 2 ст. л.;
- Часник, кріп (сушений або свіжий).
Приготування
- Рибу почистіть, випатрайте, видаліть зябра і хвіст;
- Розріжте рибу на порційні шматочки, відкладіть в прохолодне місце;
- З плавників, голови, хвоста зваріть бульйон;
- Щоб бульйон вийшов ароматним, під час варіння додайте необхідні для цього інгредієнти: лавровий лист і перець, цілу цибулину і часник;
- Не забудьте посолити і варити приблизно годину на повільному вогні;
- Готовий бульйон процідіть;
- Решту цибулі порізати і трохи протомите на рослинному маслі;
- Додайте до цибулі томатну пасту, якщо необхідно трохи розведіть водою, перемішайте;
- Картоплю наріжте невеликими кубиками.
В горщики покладіть спочатку картоплю, потім шматочки риби, присоліть, якщо потрібно, і влийте в кожен горщик приготований бульйон.
Помістіть всі в холодну духовку. Готується суп з судака при температурі двісті двадцять градусів. Через 2 години в горщики, додайте томатну пасту з цибулею, а потім поверніть в духовку ще на 15 хвилин.
Перед подачею присипте суп кропом.
Цукіні з грибами, запечені в духовці
Поєднання інгредієнтів в цьому пісне страву порадує своїм оригінальним смаком. Ще один плюс — при запіканні овочі не втратять своїх корисних властивостей.
Необхідні продукти:
- Цукіні (середнього розміру) — 1 шт.;
- Брокколі — 100 грам;
- Печериці — 3-4 шт.;
- Морква (велика) — 1 шт.;
- Помідори — 2 шт.;
- По одній чайній ложці насіння гарбуза (очищених) і оливкової олії;
- Спеції: мелений перець, сушений часник.
Начинка для цукіні: дрібно порізані гриби, брокколі, потерту моркву потрібно загасити. Додайте овочі трохи води і спецій, оливкової олії, посоліть. Коли овочі стануть м'якими, всипте очищені насіння.
Підготуйте цукіні. Розріжте на дві однакові частини, видаліть з цукіні нутрощі і насіння. Отримані «човники» потрібно трохи розм'якшити — поставте їх у мікрохвильову піч. Для цього покладіть цукіні на блюдо, накрийте кришкою.
Тепер потрібно нафарширувати, і вони будуть готові для запікання. Знадобиться 4 шматка фольги. Покладіть на фольгу «човники», наповніть кожну половинку овочевою начинкою, при необхідності присолите. Зверху покладіть кружальця свіжих помідорів. Закрийте цукіні іншим листом фольги, кінці, защипайте.
Два згортки покладіть випікатися в розігріту духовку при температурі 170 градусів на 20-25 хвилин. Потім верхній аркуш фольги зніміть і дайте підрум'янитися ще на 10 хвилин. Красиве і смачне блюдо готове.
Дотримуватися чи ні пост — особиста справа кожного. Однак пісні страви в будь-якому випадку корисні для організму і повинні бути присутніми в раціоні. Тим більше, що різноманітність рецептів такого меню вражає різноманіттям і обов'язково порадує приголомшливим смаком.
Приємного апетиту!