Як смачно приготувати пісні гречані котлети
Люди дотримуються посту з різних причин: хтось в силу релігійних переконань, хтось-тому, що є прихильником суворого вегетаріанства, а деякі вирішують таким способом скинути зайві кілограми. Ми часто уявляємо собі пісний стіл як щось одноманітне і не дуже приємне на смак.
Між тим, існує чимало способів приготування цілком пісних і одночасно дуже смачних страв. Тому, хто вирішив випробувати себе в пості, одночасно не змінюючи звичкою спробувати що-небудь смачненьке, пропонуємо приготувати на друге котлети – але не м'ясні, а гречані.
У деяких з них є білок курячого яйця як зв'язуючого елементу, але якщо ви вирішили постити строго, радимо замінити його невеликою кількістю звичайної борошна або манної крупи.
На вигляд така страва не відрізнити від справжніх котлет, так і за смаковими якостями нітрохи не гірше, а вже про користь і говорити нічого.
Всі рецепти гарні, вибирайте свій!
Ось кілька таких рецептів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гречки-ядриці - | 1 склянка |
води - | 2 склянки |
картопляних бульб - | 3 шт. |
білок яйця - | 1 шт. |
олів. масла - | 2 столові ложки |
солі і перцю - | за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 г: 110 Ккал |
Як готувати гречані котлети пісні? Почати слід з варіння каші на повільному вогні. Поки вона вариться, натерти картоплю, руками віджати зайвий сік.
Змішати терту картоплю з кашею, додати білок, посолити, поперчити, добре розім'яти дерев'яною «толкушкой».
Руками сформувати котлетні «пампушки», обсмажити на оливковій жирі з обох сторін.
Гречані котлети з сочевицею
Склад на 3 порції:
- крупа гречана – один стакан;
- сочевиця червона – один стакан;
- потертий на дрібній тертці сухар чорного хліба – ½ склянки.
- дві середні морквини;
- олія рослинна, будь – дві стіл. л.;
- паприка – одна чайн. л.;
- трава базиліка сушена – одна чайн. л.;
- червоний перець гострий – ¼ чайн. л.;
- 1-2 сирих картоплі;
- сіль – хто як любить.
Час приготування – 1 годину.
Калорій в 100 г – 110.
Сочевицю замочити в гарячій воді і відварити до готовності (оскільки червоний сорт не має оболонки, на замочування і варіння йде не більше півгодини). За цей же час з гречки зварити розсипчасту кашку.
Варену сочевицю збити за допомогою блендера і змішати з вареною гречкою. Додати в суміш потерту на дрібній тертці сиру моркву і картоплю, хлібні крихти, 1 ложку масла, сіль, прянощі.
Усе ретельно зігнати, зліпити з отриманої маси пісні коржики і обсмажити на останньому маслечко.
Гречка плюс картопля дорівнює котлета
Кількість продуктів для чотирьох осіб:
- варена гречана крупа – 250 гр.;
- очищені сирі картоплини (середні) – 2 штуки;
- цибуля-ріпка – одна невелика головка;
- часнику – 1 зубчик (якщо великий – вистачить половинки);
- масло пісне – столова ложка;
- борошно пшеничне – 75 гр.
Тривалість приготування страви – 30 хв.
Число кілокалорій в ста грамах – 112.
Як приготувати пісні гречані котлети з картоплею?
Всі, крім борошна, прокрутити на м'ясорубці або в блендері. Додати у фарш борошно, посолити, перемішати. Ліпити «оладки» руками і вкладати на сковороду з розігрітим рослинним жиром. Обсмажити з одного боку у відкритій сковорідці, потім акуратно перевернути, прикрити кришкою і обсмажити з іншого боку. Після обжарювання загасити страву під кришкою на маленькому вогні протягом двох-трьох хвилин.
Люля кебаб з яловичини за нашими рецептами. Спробуйте!
Читайте як приготувати смачні тюфтельки з курячого фаршу в духовці.
Спробуйте приготувати кільку в томатному соусі за нашими рецептами. Ця домашня консерва набагато смачніше тієї, що лежить на полицях магазину.
Гречано-грибний делікатес
Інгредієнти:
- гречка варена – стакан;
- печериці (коли вже готові) – три стіл. л.;
- соняшникова (або будь-яке рослинне) масло – чайна ложечка;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- морква сира – 1 штука;
- щіпка коріандру;
- щіпка червоного перцю
- сіль за смаком;
- вівсяне борошно для панірування – 1 стіл. л. (але можна і без неї).
Період приготування – 30 хвилин.
Калорії на 100 г – 119,8.
Зварити гречку-лемішку, додавши для цього побільше води. Відварити моркву, обсмажити дрібно порізані гриби з цибулею. Кашу збити в блендері, морквину натерти на крупній тертці.
Змішати всі перераховані складові частини, присмачити коріандром, посолити, поперчити. Ліпити пісні гречані котлети з грибами вологими руками. Обваляти в борошні і обсмажити з двох сторін.
За бажанням в будь-який з перерахованих вище рецептів пісних котлет кладуть покришену зелень, як свіжу, так i сушену: петрушку, кріп, базилік і т. д. – кому що подобається. Також до гречаним котлет можна додати соус або кетчуп, свіжі помідори або огірочки – це зробить їх ще більш апетитним.
Ах, картопля, смакота
Прекрасним гарніром до такої страви, як котлетки з гречки, буде пісне картопляне пюре незвичайного – зеленого кольору. Якщо кому-то наведений в рецепті обсяг здасться занадто великим, пропорції цілком можна зменшити. Отже, для зеленого пюре знадобиться:
- 6-7 великих картопляних бульб;
- великий пучок зеленої цибулі-пера, щоб вистачило на 2 скл. нарізаного;
- ¼ Скл. мигдалевих горіхів (на крайній випадок можна і без них, але з ними набагато смачніше);
- ¼ Скл. оливкової олії (якщо немає під рукою – згодиться і інше рослинна, але обов'язково рафінована);
- сіль і перець за смаком.
Процес приготування – 1 годину.
У ста грамах зеленого пюре — 115 кілокалорій.
З мигдалю, пропущеного через блендер і змішаного з ½ скл. води, виходить мигдальне молоко. Поєднавши його з нарізаною зеленою цибулею і олією, треба знову-таки в блендері зробити з даних компонентів пастоподібну масу.
Одночасно з цим на плиті вариться нарізаний шматками картоплю. Знявши його з вогню і з'єднавши з зеленою пастою, необхідно як можна більш ретельно розім'яти всі компоненти «толкушкой», намагаючись, щоб не залишилося грудочок. Якщо пюре вийшло занадто крутим, в нього можна додати ще трохи мигдального молока. Зелене пюре виходить дуже смачним, але низькокалорійним, і жодним чином не може зашкодити вашій фігурі.
Пост з непостным виразом обличчя
Думається, ми зуміли вас переконати, що пісна їжа може бути не просто смачною, а вишуканою. Пісні гречані котлети чудово замінять багато м'ясні страви. Спробуйте – і, можливо, ці страви увійдуть в число ваших улюблених, які ви із задоволенням будете їсти самі і пригощати ними своїх друзів.
Приємного апетиту!