Як смачно приготувати вінегрет з квасолею
Безліч рецептів смачних салатів, які знайомі всім ще з дитинства, відійшли на другий план, поступаючись місцем новим страв з морепродуктів, заморських фруктів і овочів. Але все ж кожна господиня знає, як приготувати такий насичений, овочевий салат, як вінегрет.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картопля - | 0,6 кг |
біла квасоля - | 300 г |
морква - | 200 г |
огірки мариновані - | 300 г |
буряк - | 0,5 кг |
цибуля (солодкий сорт) - | 100 г |
пір'я зеленої цибулі - | 40 г |
чорний перець і сіль - | по 5 г |
яблучний оцет - | 2 ст. л. |
пісне масло - | 60 г |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 г: 76 Ккал |
В будь-якій сім'ї прийнято використовувати різну кількість продуктів при створенні різноманітних страв – хтось віддає перевагу покласти більше картоплі, а може бути м'яса або капусти. Тому зовсім не багато згадають, яким саме повинен бути справжній вінегрет.
На початку приготування слід поставити отвариваться картопля морква, буряк і квасоля.
При цьому всі овочі будуть готові через різні проміжки часу, тому салат нарізається в процесі їх повної готовності і охолодження.
Поки проходить варіння можна огірки нарізати невеликими квадратиками, а обидва види цибулі дрібно нашаткувати.
Відварені овочі краще нарізати приблизно однакового розміру кубиками, але не занадто дрібно, щоб не вийшла каша.
Слідом нарізається очищена і охолола морква – вона вариться менше всього близько двадцяти хвилин. За нею нарізається картопля (час варіння становить двадцять п'ять хвилин). Потім вже ріжеться буряк, яка вариться в залежності від розміру 40-60 хвилин.
Приготовані складові для салату і всипати квасолю в одну велику ємність. Сіль, оцет, перець, олія змішуються окремо і вливаються до овочів, а потім все акуратно перемішується.
Настоюватися салату слід в холодному місці. Подати можна з гарніром або як самостійну страву.
Вінегрет з квасолею і квашеною капустою
При цьому не потрібно використовувати мариновані або солоні огірки і оцет. Для створення вінегрету будуть потрібні:
- морква – 250 г;
- буряк – 400 г;
- картопля – 0,5 кг;
- квасоля (біла дрібна) – 300 г;
- квашена капуста – 0,4 кг;
- соняшникова олія – 40 мл;
- сіль – 3 г (щіпка).
Якщо не враховувати варіння овочів час приготування займе всього лише півгодини, а харчова цінність складе 75 ккал.
Щоб заощадити час на приготуванні потрібно заздалегідь на ніч замочити квасолю у воді – час варіння складе тридцять хвилин. Відварити потрібно і всі інші овочі – картоплю, моркву та буряк.
Буряк готується швидше, якщо варити її на середньому вогні з відкритою кришкою після закипання. Першим зазвичай звариться картопля в мундирі – десь за двадцять п'ять хвилин. Готовність моркви можна визначити, проткнувши виделкою коренеплід – якщо зубці столового приладу м'яко увійшли – вона готова.
Всі овочі потрібно остудити і очистити. Нарізати потрібно не занадто дрібними кубиками в одну ємність, яку краще вибрати трохи більше для зручного перемішування.
Зверху до відварним продуктів всипається капуста, сіль і вливається масло. Після акуратно розмішати салат.
Готовий вінегрет, але буде не зайвим відставити його на пару годин для просочування у прохолодне місце.
Вінегрет з консервованою квасолею і грибами
З приходом осені на стіл подається найбільша кількість корисних і смачних овочів. Різноманітні продукти можна чудово поєднати у смачний і знайомий усім з дитинства вінегрет. При цьому можна урізноманітнити салат додаванням улюблених багатьма маринованими грибами. Для створення ситного страви будуть необхідні:
- консервована квасоля – 200 г;
- буряк – 400 г;
- мариновані гриби (опеньки) – 300 г;
- картопля – 0,5 кг;
- цибуля зелена і ріпчаста – 70 г;
- рослинне масло – 50 г;
- оцет (яблучний або винний) – 15 г;
- сіль, перець по дрібці.
Час, витрачений на підготовку продуктів, а також сам процес приготування займе півтори години, а харчова цінність ста грам вінегрету складе 84 ккал.
На плиту поставити воду і після закипання вкласти не очищені картоплю і буряк. Поки варяться овочі вибрати необхідну посуд для салату.
Гриби, висипати в друшляк і промити під проточною водою. З банки з квасолею вилити рідину. Все викласти в миску для вінегрету. Потім додати попередньо порізану ріпчасту і зелену цибулю.
Відварені овочі очистити і нарізати квадратиками. Висипати до решти продуктів. Зробити заправку для вінегрету з оцту, солі, олії, перцю. Влити цю суміш до продуктів і добре перемішати весь салат.
Страву можна подати з хлібом, прикрасивши зеленню. Також можна, не поєднуючи всіх продуктів, викласти їх на блюдо окремо з оцтової заправкою.
Курка фарширована грибами — спробуйте приготувати це цікаве і незвичайне блюдо.
Як приготувати пишні оладки без дріжджів читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку наші поради як вибрати торт на дитяче свято. І фото-підбірка цікавих тортів.
Незвичайний листковий вінегрет із зеленою квасолею
Щоб приготувати незвичайний і оригінальний салат обов'язково лізти в кулінарну книгу або інтернет – достатньо просто привнести якусь родзинку старим і добре знайомому салату, трохи змінивши його рецептуру і спосіб подачі.
З простого і відомого практично кожному овочевого вінегрету можна зробити листковий салат, а тією самою родзинкою може стати зелена квасоля. Для створення ново-старого рецепта знадобиться:
- морква – 200 г;
- картопля – 400 г;
- лимонний сік – 20 г;
- сіль – 5 г;
- буряк – 300 г;
- квасоля (зелена стручкова) – 150 г;
- м'яка гірчиця – 30 г;
- зелень кропу – 20 г;
- оливкова олія – 50 р.
Використання скороварки зменшить час приготування салату до однієї години, а от калорійність страви практично не зміниться – сто грам будуть дорівнювати 90 ккал.
Овочі, не очищаючи від шкірки добре промити, поставити варитися буряк в окремий посуд, а картоплю і моркву можна разом. Зелену квасолю, якщо вона заморожена, всипати в киплячу, трохи підсолену воду на вісім хвилин, а потім обдати холодною водою для збереження її яскравого кольору.
Всі відварені овочі нарізати кубиками однакового розміру, не змішувати. В окремій мисці змішати масло, гірчицю, лимонний сік, сіль – це буде ароматна заправка для вінегрету. Дану суміш розділити порівну між овочами, влити до них і перемішати.
Щоб шари не змішувалися, краще розкласти в окремі вазочки або склянки шари вінегрету в довільному порядку. Зверху присипати дрібно нарубану зелень і можна подавати до столу.
Кулінарні підказки
Більшість досвідчених кулінарів використовують свої, відомі тільки їм невеликі підказки, які сприяють правильній підготовці і збереження корисних речовин, що містяться в продуктах. Ось деякі з них:
- При виборі овочів краще зупинитися на коренеплодах, які будуть невеликого і однакового розміру;
- Воду довести до кипіння і, лише потім, опускати в неї овочі;
- Цибулю слід вибрати не гіркий або подрібнити, опустити в гарячу воду на п'ять хвилин і віджати;
- Щоб всі овочі не стали яскравого червоного кольору, потрібно додати трохи олії в нарізану буряк і додавати її в салат безпосередньо перед змішуванням усіх продуктів;
- Салат втрачає свій аромат і смак, стоячи в холодильнику довго, тому краще готувати невеликими порціями, а ось овочі відварні можуть постояти неочищеними протягом доби.
Пробуючи експериментувати над складовими вінегрету з квасолею, не треба далеко йти від класичного рецепта, а також краще покладатися на смак сім'ї і близьких, для яких готується блюдо.