01 март 2019 2 054

Салат з овочів — круглий рік на столі у людей!

Овочі люблять не тільки прихильники вегетаріанства. Вони є і прекрасним самостійним блюдом, і гармонійним доповненням до основного, і чудовим гарніром. Ну, а вже про їх користі не сказав тільки ледачий.

Найпопулярніша страва з овочів — це салат. Салати роблять з варених і сирих овочів. Як відомо, жінка може зробити салат практично з чого завгодно.

Найпростіше приготування саме з сирих овочів. Ось кілька цікавих простих рецептів таких салатів.

А-ля по-корейськи
Інгредієнти Кількість
капуста білокачанна - 200 грам
морква свіжа - 100 грам
редька чорна - 100 грам
оцет столовий 9% - 1 їдальня ложка
цукровий пісок - 1 чайна ложка
сіль - 0,5 чайної ложки
масло рослинне - 2 столових ложки
приправа для корейської моркви - половина пакетика
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 100 Ккал

Такий салат з овочів припаде до душі любителям гостренького.

Отже, потрібно приготувати велику глибоку, але не вузьку миску, шатківницю для корейської моркви і шатківницю для капусти (або спеціальний ніж для тонкої нарізки овочів). Овочі почистити і помити.

Тепер нашаткувати тонкою соломкою капусту, потім моркву і редьку на корейській тертці. Додати сіль і добре перемішати. Потім рівномірно посипати приправою. Якщо такої немає, то можна використовувати суміш перців, з додаванням червоного, але все ж краще використовувати готову приправу, самостійно її оригінальний склад приготувати складно.

Збризнути овочі оцтом, додати цукровий пісок — він у поєднанні з оцтом додасть готовому блюду гостроту.

Останній інгредієнт — масло. Краще використовувати соняшникову нерафіновану олію, його аромат органічно поєднується з ароматом спецій. Тепер все гарненько перемішати і залишити при кімнатній температурі хвилин на 15-20.

За цей час салат періодично перемішувати, оскільки овочі будуть давати сік, в якому весь сенс — спеції, аромат, гострота і потрібно, щоб всі вміст добре просотувалася цим.

Такий салат зі свіжих овочів гарний у зимову холодну пору, подавати його краще до м'ясних страв.

«Здоров'я»

Прекрасне блюдо для бажаючих знизити вагу або для тих, у кого проблеми з кишечником. Робиться салат із сирих овочів і він практично некалорійний.

Отже, інгредієнти:

  • капуста свіжа білокачанна — 100 грам;
  • морква сира — 100 грам;
  • буряк сира — 100 грам;
  • сік лимона — 1 столова ложка.

Час приготування — 15 хвилин.

Калорійність — 75 ккал.

Всі овочі для цього салату потрібно натерти на шатківниці.

Використовувати можна будь-яку, тут справа смаку — корейська для краси, дрібна для кращої засвоюваності, велика для зручності і простоти.

Натерті овочі скропити лимонним соком і як слід перемішати до появи соку. Присмачувати такий салат олією не слід, якщо переслідується мета схуднути. Сирі овочі в такому поєднанні будуть працювати як очищаюча волоть в кишечнику.

«Зима»

У цей салат з овочів можна використовувати майже будь-які овочі, які є взимку. Ситний Салатик, готується з додаванням майонезу.

Що потрібно:

  • капуста кольрабі — 100 грам;
  • редька чорна — 100 грам;
  • редька зелена — 100 грам;
  • морква свіжа — 100 грам;
  • зелень кропу — пів пучка;
  • редька червона — 100 грам;
  • майонез — дві столові ложки;
  • сіль — половина чайної ложки;
  • капуста пекінська — половина качана.

Час приготування — 15 хвилин.

Калорійність — 45-60 ккал. Залежно від жирності майонезу.

Пекінську капусту порізати тонкою соломкою, інші овочі нашаткувати на великій або корейської тертці. Все посолити, додати зелень і заправити майонезом.

Якщо майонез густий, то відразу перемішати до рівномірності не вийде. Можна залишити на п'ять хвилин недомешанный салат, щоб овочі дали трохи соку. Після цього перемішати остаточно.

У такий салат із сирих овочів можна додати так само нашатковану свіжий огірок, він додасть свіжий аромат і пом'якшить смак. Ще непогано буде доданий кисле яблуко, наприклад, антонівка.

Рецепт лобіо з червоної квасолі по-грузинськи — гарне ситне блюдо, спробуйте.

Рецепти пирога з гарбуза — смачний і корисний осінній десерт.

Читайте як приготувати смачний квасолевий суп в мультиварці, покрокові рекомендації з фото.

Салат з квашеної капусти «Угорський»

Взимку, звичайно, достатньо свіжих овочів, але все ж часто в цю пору року готують страви із заготовок, солінь. Найпопулярніша — квашена капуста. З неї можна приготувати не тільки вінегрет.

Що потрібно:

  • квашена капуста — 1 склянка;
  • перець болгарський — 1 штука;
  • редька маргеланская зелена — 100 грам (приблизно 1 штука середньої величини);
  • яблуко свіже кисле — 2 штуки дрібних;
  • сіль — половина чайної ложки;
  • майонез — 2 столові ложки;
  • родзинки — 2 столових ложки;
  • зелень — за смаком;
  • цибуля ріпчаста білий або червоний — 1 середня головка.

Час приготування — 20 хвилин.

Калорійність — 65-80 ккал.

Почищену цибулину нарізати тонкими півкільцями і покласти на дно салатника, рівномірно розподіливши шари один від іншого. Зверху покласти квашену капусту. Поки буде відбуватися подальше приготування, цибулю промаринується капустяним розсолом.

Редьку краще натерти на крупній тертці, але за бажанням можна і порізати тонкою соломкою. Яблуко очистити від серцевини і плодоніжки. Від шкірки очищати не варто, в ній весь аромат зимового фрукта, так і користь теж.

Нарізати маленькими кубиками. Натирати не треба, оскільки воно дасть сік, а в салаті вже буде частина розсолу, і він вийде водянистим.

Далі болгарський перець, очищений від хвостика і насіння, нарізати кільцями і теж додати в салатник. Із зелені краще узяти петрушку і кріп, але при бажанні можна використовувати і іншу, за смаком.

Єдино, не варто класти зелений лук, він теж досить соковитий і переб'є інші аромати. Останнім покласти родзинки. Його, якщо сильно сушений, заздалегідь варто замочити в холодній воді приблизно на пару годин, якщо ж ягоди в'ялені, то робити цього не потрібно.

Тепер посолити, заправити майонезом і перемішати. Також можна додати попередньо розморожені стручкову квасоля та горошок.

Вінегрет класичний

Готувати салати можна і з варених овочів, вони частіше присутні на зимових столах. Звичайно, самий популярний — вінегрет.

Для його приготування знадобляться такі продукти:

  • квашена капуста — 1 склянка;
  • солоний огірок — 2 штуки;
  • картопля відварна — 2 середніх бульби;
  • квасоля відварна або консервована — 100 грам;
  • горошок зелений консервований — 1 банка;
  • буряк варена — 2 середніх штуки;
  • морква варена — 1 невелика;
  • цибуля ріпчаста — 1 головка;
  • масло рослинне — 4 столових ложки;
  • яблуко кисле — 1 штука.

Час приготування — 1 год. з урахуванням часу на приготування овочів.

Калорійність — 50 ккал.

Почати готувати такий салат слід з варіння овочів. Всім відомо, що найдовше вариться буряк, але якщо в будинку є мультиварка-скороварка, то вона приготує буряки за 30 хвилин. Також допоможе прискорити процес мікрохвильова піч.

Помити добре бульби, краще, якщо вони будуть дрібні, наколоти в кількох місцях виделкою, викласти в скляний посуд, залити холодною водою до половини буряків, закрити кришкою і включити максимальну потужність на 20 хвилин.

Є ще одна хитрість, але про це пізніше. Так само можна відварити і картоплю і моркву.

Відварені овочі остудити і очистити. Нарізати дрібними кубиками.

У салатник нарізати дрібно цибулю і солоні огірки. Зверху покласти капусту і все перемішати. Потім додати варені овочі, дрібно нарізане яблуко і консервовані горошок і квасоля. Все заправити олією, краще нерафінованою соняшниковою, і гарненько перемішати.

Тепер про хитрощі. Якщо потрібно приготувати вінегрет дуже швидко, то в посуд для мікрохвильової печі покласти нарізані як для готового салату спочатку буряк, потім моркву і зверху картоплю.

Налити води на третину заповненого обсягу, закрити кришкою і поставити максимальну потужність на 10 хвилин. Потім остудити і додати в ємність для вінегрету.

«Ніжність»

Прекрасний вишуканий салат з овочів, який завжди користується попитом у гостей. Для нього приготувати:

  • консервована квасоля червона і біла — по одній банці;
  • зелений горошок консервований — 1 банка;
  • кукурудза консервована — 1 банка;
  • картопля відварна — 2 бульби;
  • яйця варені — 3 штуки;
  • сир твердий — 80 грам;
  • гриби варені — 100 грам (можна консервовані — 1 баночка ємністю 300 мл);
  • майонез — 2 столові ложки;
  • сіль — за смаком.

Час приготування салату – близько години.

Калорійність – 115 ккал.

Квасоля, горошок і кукурудзу відокремити від бульйону і викласти в салатник. Якщо лісові гриби відварені або печериці цілі, то їх порізати дрібно.

Відварену картоплю і яйця натерти на крупній тертці. Це додасть готовому блюду легкості і обсягу. Сир також натерти і додати в салатник.

Посолити, заправити майонезом і розмішати, щоб складові рівномірно розподілилися між собою. За бажанням при подачі до столу зверху насипати солоні сухарики.

Овочеві салати можна готувати в будь-який час року і з будь-якого приводу. Включивши фантазію, варто експериментувати з продуктами і урізноманітнити асортимент.

Свіжі чи варені чи овочі чудово доповнять будь раціон. І тоді на сімейному столі завжди будуть красиві і корисні салати з овочів.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: