Як готувати смачне тісто для піци в хлібопічці
Піца... Смачна, ситна, з хрусткою скоринкою, «озером» розплавленого сиру, зеленню оливок, червоними сполохами томатів – з усім, чим заманеться найвимогливішому гурманові!
А запах? Чудовий аромат випічки, спецій і прогрітих інгредієнтів! Від цього пахощів прокидається апетит, летять під три чорти дієти — і ось, людина нарешті зуби встромляє в жаданий шматочок ласощів, щасливо мружиться і відчуває в роті незабутній смак Італії.
І неважливо, який вид за вікном: стародавні вулички Риму, короби нью-йоркських хмарочосів або білосніжні проспекти заледенелого Норильська – піца, ось що об'єднує весь світ!
Не складає праці замовити готову піцу. Але ось невдача – у однієї занадто прісне тісто, в іншу не доповіли сиру, третя і зовсім схожа на... щось інше. Ідеальний вихід – приготувати ласощі самому!
Не варто думати, що це важкий процес. Замісити тісто, розкачати і укомплектувати інгредієнтами зовсім не складно. Якщо ж під рукою є хлібопічка, то виготовлення тіста для піци перетвориться в найпростіший процес!
Пара слів про хлібопічці
Володарі цього чудового девайса знають про всі його плюси і зручності. Іншим варто знати одне: хлібопічка – це своєрідний робот-помічник для будь-якої випічки. У неї завантажуються інгредієнти, відповідні кнопки натискаються, і процес замісу, підняття, формування та випікання пристрій бере на себе.
Причому готування може початися відразу, а може бути відкладена на запланований час – в цьому випадку гаряча свіжа випічка буде на столі до вибраного годині.
Для піци хлібопічка ідеально підходить в якості виробника тесту. Все стандартно: компоненти засипаються, режим встановлює і, по готовності, витягується красивий колобок пружного, підійшов тесту. Залишається тільки розкачати і спорядити піцу – це справа кількох хвилин.
Зрозуміло, рецепти тесту існують найрізноманітніші: пишне і тонке, з дріжджами і без, на воді, молоці, кефірі. Варто розглянути основні з них.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 3 склянки (приблизно 400 г) |
хлібопекарських дріжджів (сухих) - | 1 мірна ложка |
води - | стакан (приблизно 250 мл) |
оливкової (можна іншої рослинної) олії - | 4 мірні ложки |
цукру - | 1,5 мірні ложки (приблизно 25 г) |
солі - | щіпка |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 г: 290 Ккал |
Дріжджове тісто для піци в хлібопічці готується наступним чином. Насамперед необхідно просіяти борошно. Крім звільнення від непотрібних вкраплень, це дозволяє наситити частинки борошна киснем, і зробити тісто більш повітряним. Підготовлені інгредієнти висипаються в «відерце» хлібопічки. Встановлюється режим «Піца» (або аналогічний, в разі його відсутності).
Готове тісто розкочують, укладають інгредієнти і поміщають в духовку. Готову піцу розрізають на порційні шматочки і... насолоджуються чудовим смаком!
Смачне тісто для піци без дріжджів на кефірі в хлібопічці
Компоненти:
- 2,5-3 склянки (приблизно 400 г) борошна;
- півсклянки (приблизно 125 мл) кефіру;
- рівне кефіру кількість води;
- 1 яйце;
- 0,5 мірної ложки (приблизно 12,5 г) соди;
- 1,5 мірні ложки (приблизно 25 г) цукру;
- щіпка солі.
Потрібний час: годину — півтора, включаючи роботу хлібопічки.
Енергетична цінність (калорійність): ~ 250-270 ккал на 0,1 кілограм готової піци.
Процес приготування простий. У «відерце» заливається кефір, вода, яйце, просеянная борошно, інші інгредієнти, і тільки після засипається сода, рівномірно по всій поверхні.
Хлібопічка включається на відповідний режим. Кефір частково візьме на себе роль дріжджів, сода стане розпушувачем.
Готове тісто розкочується, споряджається інгредієнтами піци і ставиться в гарячу духовку.
Важливо! Не можна переборщити з содою, інакше страва може мати неприємний присмак. Не варто дозволяти соді раніше часу «зустрічатися» з кефіром, щоб не відбулося гасіння.
Рецепт ніжного і повітряного тіста для піци на молоці
Компоненти:
- 2,5-3 склянки (приблизно 400 г) борошна;
- 1 мірна ложка хлібопекарських дріжджів (сухих);
- стакан (приблизно 250 мл) молока;
- 4 мірні ложки (приблизно 30 мл) оливкової (можна іншої рослинної) олії;
- 1,5 мірні ложки (приблизно 25 г);
- щіпка солі.
Потрібний час: годину — півтора, включаючи роботу хлібопічки.
Енергетична цінність (калорійність): ~ 280-295 ккал на 0,1 кілограм готової піци.
Процес приготування. У «відерце» першим виливається молоко, масло, далі просеянная борошно, інші інгредієнти і, насамкінець, дріжджі. Встановлюється режим «Піца», «Тісто» або аналогічний. Готове тісто витягується і формується піца за загальними правилами.
Секрети приготування
Для приготування будь-якої піци потрібно знати основні правила. Звичайно, на те вони й правила, щоб їх всіляко порушувати, доводячи блюдо для ідеального стану, але все ж є секрети, які допоможуть приготувати піцу ще смачнішою:
Послідовність
Зараз встановилася послідовність, в якій укладаються інгредієнти тісто для піци в хлібопічці: соус, сир і все інше. Однак спочатку піца виглядала інакше – сир був верхнім шаром, і, обгорнувши інші компоненти, запекался сама, роблячи все між собою і тестом більш соковитим. Сучасна послідовність склалася через маркетингу – покупцеві хочеться бачити, що саме він купує.
Різноманітні, різнокольорові інгредієнти – це красиво. Заховані під сиром – ще більше смачно. Вибір за кухарем!
Спеції
Характерний присмак будь піці дає майоран. Цю спецію везуть із Середземномор'я. Вона додається в соус, начинку, а іноді і відразу в тісто. Другим частим гостем є чебрець. Мало хто знає, але ця «імпортна спеція» і звичайний чебрець – одне і те ж. Можна застосовувати суміш «Прованські трави», що включає ці трави.
Температура
Ще одним секретом гарної піци є температура приготування. У професійних піцеріях використовують кам'яні печі, які розігріваються до величезних температур (від 400 градусів і вище). Вдома таких умов не досягти, але, тим не менш, духовка повинна бути розігріта до максимально можливих параметрів.
Час
У духовці піца знаходиться лише кілька хвилин, в залежності від потужності нагріву. В принципі, крім тесту, всі інгредієнти готові до застосування і не вимагають тривалої термообробки. Тісто, приготоване в хлібопічці, ніжне, еластичне, тому готується швидко. Як тільки піца стала виглядати готової (запеклися краю, розплавився сир тощо), її можна сміливо виймати – страва готова.
Сода
Сода — прекрасний розпушувач. Вона працює наступним чином: кожна маленька частинка порошку при нагріванні «вибухає», утворюючи бульбашки вуглекислого газу. Цей газ, розширюючись, утворює додаткову пишність. Якщо покласти зайву соду, вона не встигне відпрацювати повністю і залишиться солонуватий смак. Якщо гасити соду оцтом або інший кислотою, то зникне її здатність до розпушення.
Курка з яблуками в духовці — спробуйте приготувати це неймовірно смачне блюдо, де яблука відіграють вирішальну роль.
Рецепти смачного кексу з вишнями — покрокові рекомендації з фото і підказками кулінарів.
Юшка з голови судака — читайте як приготувати ароматна страва з риби.
Виготовити в хлібопічці тісто для смачною, ароматною піци зовсім нескладно – пристрій сам подбає про режими підняття, перемішування, температури. Господині залишиться тільки дістати готове тісто. Знаючи маленькі секрети, можна спекти смачну піцу, яку всі в будинку обов'язково закохаються і будуть просити приготувати саме її!
Приємного апетиту!