13 июнь 2019 5 491

Як приготувати капустяну запіканку в духовці

Овочеві запіканки по праву лідирують серед інших страв швидкого приготування. Капуста — дивовижний овоч, корисний в будь-якому вигляді. З сирої капусти відмінно можна приготувати зимовий салат, тушковану капусту подають як гарнір, а улюблена страва всіх російських хазяєчок — квашена капуста.

Про користь квашеної капусти знають всі, але не всі знають, що в капусті є вітамін U, що допомагає перетравлювати їжу, і який корисний не тільки шлунку, але ще дванадцятипалої кишці і кишечнику.

Запіканки в побут увійшли порівняно недавно. Кухарі жартують, що їх готують для того, щоб доїсти все, що шкода викинути. Однак крім того, що вони виходять смачними, лікарі-дієтологи вводять їх в раціон здорових та хворих людей.
Дієтична капустяна запіканка в духовці
Інгредієнти Кількість
капуста - 500 грам
сир - 100 грам
морквина - 1 шт.
цибулю - 1 шт.
молоко - 70 мл
яйця - 4 штуки
борошно - 2 столові ложки
панірувальні сухарі - трохи
сметана - 2 столові ложки
рослинна олія - 25 грам
зелень змішана - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 59 Ккал

Цей дієтичний рецепт запіканки підійде для всієї родини, особливо таке блюдо люблять діти. У складі є морква, цибуля, які окремо деякі діти не люблять, але в даному блюді вони все з'їдають з задоволенням.

Моркву очистити і натерти, краще на дрібній тертці, дрібно нарізати цибулю краще. Щоб запіканка вийшла смачною, капусту потрібно дрібно нашаткувати і вже нарізану обдати окропом, щоб вона була більш м'якою.

Замість звичайного ріпчастої цибулі в сезон добре підійде зелений лук, смак запіканки вийде ще більш цікавим. Потім цибулю і моркву треба обсмажити до м'якості.

В цей час яйця розбиваються в окремій мисці, до них потрібно додати сметану, трохи молока і борошно, розмішати і потім розбити блендером до однорідної маси.

Береться форма для запікання, самий низ змащується маслом, посипаються сухарі, викладається капуста, зверху — обсмажені цибуля і морква. Потім усе це треба посолити, хто любить гостре, може поперчити і зверху залити підготовленою сумішшю.

Залишається продукти вирівняти і зверху посипати сиром, натертим на тертці. Печеться запіканка при 180 градусах Цельсія від двадцяти до тридцяти хвилин.

Капустяна запіканка з рибою

Запіканки з рибою і квашеною капустою можуть бути різними. Хтось любить свіжу, морську рибу, а багато хто воліє рибні консерви. У цьому рецепті запіканка виходить соковитою, смачною, приготовленої з додаванням філе минтая або хека.

Склад:

  • філе минтая або хека — 250 грам;
  • капуста — 300 грам;
  • сметана -3 столові ложки;
  • цибуля — 70 грам:
  • сир -70 грам;
  • томатна паста — 20 грам;
  • куряче яйце;
  • соняшникова олія — 50 грам;
  • борошно — 60 грам;
  • сіль, прянощі.

Час приготування: 40 хвилин.

Кількості калорій: 1240 ккал.

Філе риби слід нарізати на шматки, обваляти в борошні і обсмажити. Цибулю нарізають на півкільця і окремо обсмажується на рослинному маслі.

Капусту треба дрібно нашаткувати і додати до смаженій луку. Хвилин вісім нехай вони разом нудяться, потім треба посолити і туди ж додати томатну пасту.

Підготувати посуд для запікання, це може бути скляний або керамічний посуд прямокутної форми, яку треба змастити рослинним маслом і спочатку покласти підготовлену капусту. Зверху акуратно покласти обсмажені шматочки риби.

Окремо приготувати заливку. Для цього яйце змішати зі сметаною і залити нею капусту з рибою. Зверху натерти сир.

Печеться блюдо хвилин двадцять, треба нагріти духовку до 190 градусів.

Запіканка з капустою і фаршем в духовці

Цікаво, що капуста поєднується з будь-якими продуктами. Хороша вона в якості начинки для пирогів і пиріжків, як дріжджових, так і приготованих на кисломолочної основі, з будь-якими овочами, з рибою, ну а м'ясний фарш — це класика. Немає, мабуть, людини, не люблячого голубці. Запіканка з капусти і м'яса робиться швидко, а виходить не менш смачно.

Склад:

  • капуста — півкіло;
  • м'ясний фарш — 500 грам;
  • цибуля;
  • морква — 1 штука;
  • яйця — 2-3 штуки;
  • сметана — 300 грам;
  • рослинне масло — 60 грам;
  • зелень;
  • сіль, перець — за смаком.

На підготовку йде: одну годину двадцять хвилин.

Калорійність складає: 1687 ккал.

Капусту слід дрібно і тонко нашаткувати і обдати окропом.

У сковороду налити олію і викласти капусту. Обсмажувати її потрібно на середньому вогні, постійно помішуючи, щоб знизу не підгоріла.

До капусти потрібно додати натерту на дрібній тертці моркву.

В окремій сковорідці треба обсмажується цибуля, а як тільки стане м'яким і поміняє колір, додати до нього м'ясний фарш. Фарш можна брати або яловичий або свинячий. Як тільки фарш змінить свій колір сковороду потрібно вимкнути.

В окремій мисці змішати яйця, сметану і добре розмішати з допомогою міксера або блендера.

Підготовлену форму змастити маслом, покласти зверху половину тушкованої капусти з морквою, зверху викласти половину фаршу і залити невеликою кількістю суміші з яєць і сметани.

Потім все повторити. Останнім шаром йде суміш. Поставити в гарячу духовку на сорок хвилин.

Рецепт пісної запіканки з грибами без яєчної заливки

Скоро настане Різдвяний піст коли не можна вживати в їжу яєць, молочних продуктів, м'ясних, але дозволяється у певні дні є рибу. Капусту можна їсти завжди, а запіканку з неї готують як з рибою, так і з грибами.

Для приготування цієї страви знадобляться:

  • капуста — 500 грам;
  • гриби печериці — 400 грам;
  • цибуля — 2 головки;
  • рослинне масло — 70 грам;
  • морква — 1 бульба;
  • зелень кінзи і петрушки;
  • сухарі;
  • спеції.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність складає: 789 ккал.

Капусту треба промити зверху і висушити. Верхні листя акуратно зняти і відкласти. Решту капусти дрібно нарізати, можна з допомогою спеціальної терки. Потім обдати її окропом.

Сковороду нагріти на плиті, додати масло і викласти нарізану капусту. Гасити її і помішувати. Одну головку цибулі нарізати на півкільця і додати до капусти. Іншу головку нарізати кубиком.

Печериці промити, нарізати не дуже дрібно. Цибулю дрібно нарізану обсмажити в сковорідці і додати туди ж гриби. Все смажити, поки фарш не стане сухим.

Форму посипати сухарями і змастити маслом, спочатку покласти два -три цілих капустяного листя так, щоб краї звисали. На дно спочатку покласти тушковану капусту, потім грибний фарш і загорнути зверху звисаючими кінцями капусти. Якщо листя капусти не покриють всю поверхню, то можна взяти окремі листочки.

Закривши овочі, зверху капустяне листя змащуються маслом і посипаються сухарями. Зверху покрити фольгою.

Печеться запіканка хвилин двадцять.

Читайте як приготувати смачного морського окуня в духовці.

Читайте як приготувати ароматну юшку з судака — корисні поради до рецептів з покроковими рекомендаціями.

Рецепт тайського м'яса з овочами і прянощами. Його кисло-солодкий смак точно вам сподобається. Рецепт тут.

Запіканка з капусто і рисом в духовці

Це смачний рецепт запіканки з рисом. Можна, звичайно, взяти всі продукти змішати і в кінці залити яєчною сумішшю. Але для смаку, а головне, для красивої подачі, рецепт готується як пиріг, де тестом є рисова суміш, а все інше йде як начинка.

Отже, для приготування знадобляться такі продукти:

  • капуста — 500 грам;
  • рис — 100 грам;
  • сир — 140 грам;
  • яйця — 2 штуки;
  • вершки або сметана — 150 грам;
  • цибуля — 1 головка;
  • бекон — 100 грам;
  • масло рослинне — 80 грам;
  • спеції.

Час приготування: одну годину п'ятнадцять хвилин.

Калорійність складає: 1425 ккал.

Сир потрібно натерти на тертці, бекон нарізати на дрібні кубики. Цибулю очистити і нарізати також на кубики. Капусту тонко нашаткувати.

Сковорідку з олією нагріти на плиті і обсмажити цибулю, додаючи до нього половину нарізаного бекону. Потім туди ж додається капуста і все треба обсмажити, постійно помішуючи.

У цей час треба зварити рис майже до готовності, потім дати воді стекти. Як тільки він стане сухим, додати половину натертого сиру і яєчний білок і перемішати. Це і є основа для пирога-запіканки.

Форму викласти пергаментним папером і змастити рослинним або вершковим маслом. Потім акуратно викласти основу для запіканки. Поставити в духовку на десять хвилин.

Окремо треба приготувати заливку. Для цього береться яйце, додається жовток, що залишився від яйця, наливаються вершки або сметана, а також половина натертого сиру. Все змішати до однорідності.

Потім виймається форма з рисом з духовки, зверху кладеться капустяна начинка з беконом. Зверху поливається заливкою і викладаються залишилися шматочки бекону. Потім підготовлене блюдо треба знову поставити в духовку на тридцять хвилин.

Після випічки блюдо треба трохи охолодити, потім покласти на сервірувальну тарілку і нарізати.

Приємного апетиту!

Корисні поради

Щоб капуста вийшла смачною, при її гасінні не варто додавати води. Краще спочатку налити в сковороду масло, потім покласти нарізану капусту, а в процесі обсмажування постійно заважати.

Цибулю краще додати через п'ять хвилин, після того як капуста буде обсмажуватися. Це робиться для того, щоб цибуля не пригорів.

Форму, в якій будуть запікатися продукти, необхідно змастити і посипати сухарями, тоді страва легше буде вийняти і потім акуратно розрізати.

Що ще почитати: