Як приготувати капустяну запіканку в духовці
Овочеві запіканки по праву лідирують серед інших страв швидкого приготування. Капуста — дивовижний овоч, корисний в будь-якому вигляді. З сирої капусти відмінно можна приготувати зимовий салат, тушковану капусту подають як гарнір, а улюблена страва всіх російських хазяєчок — квашена капуста.
Про користь квашеної капусти знають всі, але не всі знають, що в капусті є вітамін U, що допомагає перетравлювати їжу, і який корисний не тільки шлунку, але ще дванадцятипалої кишці і кишечнику.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
капуста - | 500 грам |
сир - | 100 грам |
морквина - | 1 шт. |
цибулю - | 1 шт. |
молоко - | 70 мл |
яйця - | 4 штуки |
борошно - | 2 столові ложки |
панірувальні сухарі - | трохи |
сметана - | 2 столові ложки |
рослинна олія - | 25 грам |
зелень змішана - | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 59 Ккал |
Цей дієтичний рецепт запіканки підійде для всієї родини, особливо таке блюдо люблять діти. У складі є морква, цибуля, які окремо деякі діти не люблять, але в даному блюді вони все з'їдають з задоволенням.
Моркву очистити і натерти, краще на дрібній тертці, дрібно нарізати цибулю краще. Щоб запіканка вийшла смачною, капусту потрібно дрібно нашаткувати і вже нарізану обдати окропом, щоб вона була більш м'якою.
Замість звичайного ріпчастої цибулі в сезон добре підійде зелений лук, смак запіканки вийде ще більш цікавим. Потім цибулю і моркву треба обсмажити до м'якості.
В цей час яйця розбиваються в окремій мисці, до них потрібно додати сметану, трохи молока і борошно, розмішати і потім розбити блендером до однорідної маси.
Береться форма для запікання, самий низ змащується маслом, посипаються сухарі, викладається капуста, зверху — обсмажені цибуля і морква. Потім усе це треба посолити, хто любить гостре, може поперчити і зверху залити підготовленою сумішшю.
Залишається продукти вирівняти і зверху посипати сиром, натертим на тертці. Печеться запіканка при 180 градусах Цельсія від двадцяти до тридцяти хвилин.
Капустяна запіканка з рибою
Склад:
- філе минтая або хека — 250 грам;
- капуста — 300 грам;
- сметана -3 столові ложки;
- цибуля — 70 грам:
- сир -70 грам;
- томатна паста — 20 грам;
- куряче яйце;
- соняшникова олія — 50 грам;
- борошно — 60 грам;
- сіль, прянощі.
Час приготування: 40 хвилин.
Кількості калорій: 1240 ккал.
Філе риби слід нарізати на шматки, обваляти в борошні і обсмажити. Цибулю нарізають на півкільця і окремо обсмажується на рослинному маслі.
Капусту треба дрібно нашаткувати і додати до смаженій луку. Хвилин вісім нехай вони разом нудяться, потім треба посолити і туди ж додати томатну пасту.
Підготувати посуд для запікання, це може бути скляний або керамічний посуд прямокутної форми, яку треба змастити рослинним маслом і спочатку покласти підготовлену капусту. Зверху акуратно покласти обсмажені шматочки риби.
Окремо приготувати заливку. Для цього яйце змішати зі сметаною і залити нею капусту з рибою. Зверху натерти сир.
Печеться блюдо хвилин двадцять, треба нагріти духовку до 190 градусів.
Запіканка з капустою і фаршем в духовці
Цікаво, що капуста поєднується з будь-якими продуктами. Хороша вона в якості начинки для пирогів і пиріжків, як дріжджових, так і приготованих на кисломолочної основі, з будь-якими овочами, з рибою, ну а м'ясний фарш — це класика. Немає, мабуть, людини, не люблячого голубці. Запіканка з капусти і м'яса робиться швидко, а виходить не менш смачно.
Склад:
- капуста — півкіло;
- м'ясний фарш — 500 грам;
- цибуля;
- морква — 1 штука;
- яйця — 2-3 штуки;
- сметана — 300 грам;
- рослинне масло — 60 грам;
- зелень;
- сіль, перець — за смаком.
На підготовку йде: одну годину двадцять хвилин.
Калорійність складає: 1687 ккал.
Капусту слід дрібно і тонко нашаткувати і обдати окропом.
У сковороду налити олію і викласти капусту. Обсмажувати її потрібно на середньому вогні, постійно помішуючи, щоб знизу не підгоріла.
До капусти потрібно додати натерту на дрібній тертці моркву.
В окремій сковорідці треба обсмажується цибуля, а як тільки стане м'яким і поміняє колір, додати до нього м'ясний фарш. Фарш можна брати або яловичий або свинячий. Як тільки фарш змінить свій колір сковороду потрібно вимкнути.
В окремій мисці змішати яйця, сметану і добре розмішати з допомогою міксера або блендера.
Підготовлену форму змастити маслом, покласти зверху половину тушкованої капусти з морквою, зверху викласти половину фаршу і залити невеликою кількістю суміші з яєць і сметани.
Потім все повторити. Останнім шаром йде суміш. Поставити в гарячу духовку на сорок хвилин.
Рецепт пісної запіканки з грибами без яєчної заливки
Скоро настане Різдвяний піст коли не можна вживати в їжу яєць, молочних продуктів, м'ясних, але дозволяється у певні дні є рибу. Капусту можна їсти завжди, а запіканку з неї готують як з рибою, так і з грибами.
Для приготування цієї страви знадобляться:
- капуста — 500 грам;
- гриби печериці — 400 грам;
- цибуля — 2 головки;
- рослинне масло — 70 грам;
- морква — 1 бульба;
- зелень кінзи і петрушки;
- сухарі;
- спеції.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність складає: 789 ккал.
Капусту треба промити зверху і висушити. Верхні листя акуратно зняти і відкласти. Решту капусти дрібно нарізати, можна з допомогою спеціальної терки. Потім обдати її окропом.
Сковороду нагріти на плиті, додати масло і викласти нарізану капусту. Гасити її і помішувати. Одну головку цибулі нарізати на півкільця і додати до капусти. Іншу головку нарізати кубиком.
Печериці промити, нарізати не дуже дрібно. Цибулю дрібно нарізану обсмажити в сковорідці і додати туди ж гриби. Все смажити, поки фарш не стане сухим.
Форму посипати сухарями і змастити маслом, спочатку покласти два -три цілих капустяного листя так, щоб краї звисали. На дно спочатку покласти тушковану капусту, потім грибний фарш і загорнути зверху звисаючими кінцями капусти. Якщо листя капусти не покриють всю поверхню, то можна взяти окремі листочки.
Закривши овочі, зверху капустяне листя змащуються маслом і посипаються сухарями. Зверху покрити фольгою.
Печеться запіканка хвилин двадцять.
Читайте як приготувати смачного морського окуня в духовці.
Читайте як приготувати ароматну юшку з судака — корисні поради до рецептів з покроковими рекомендаціями.
Рецепт тайського м'яса з овочами і прянощами. Його кисло-солодкий смак точно вам сподобається. Рецепт тут.
Запіканка з капусто і рисом в духовці
Це смачний рецепт запіканки з рисом. Можна, звичайно, взяти всі продукти змішати і в кінці залити яєчною сумішшю. Але для смаку, а головне, для красивої подачі, рецепт готується як пиріг, де тестом є рисова суміш, а все інше йде як начинка.
Отже, для приготування знадобляться такі продукти:
- капуста — 500 грам;
- рис — 100 грам;
- сир — 140 грам;
- яйця — 2 штуки;
- вершки або сметана — 150 грам;
- цибуля — 1 головка;
- бекон — 100 грам;
- масло рослинне — 80 грам;
- спеції.
Час приготування: одну годину п'ятнадцять хвилин.
Калорійність складає: 1425 ккал.
Сир потрібно натерти на тертці, бекон нарізати на дрібні кубики. Цибулю очистити і нарізати також на кубики. Капусту тонко нашаткувати.
Сковорідку з олією нагріти на плиті і обсмажити цибулю, додаючи до нього половину нарізаного бекону. Потім туди ж додається капуста і все треба обсмажити, постійно помішуючи.
У цей час треба зварити рис майже до готовності, потім дати воді стекти. Як тільки він стане сухим, додати половину натертого сиру і яєчний білок і перемішати. Це і є основа для пирога-запіканки.
Форму викласти пергаментним папером і змастити рослинним або вершковим маслом. Потім акуратно викласти основу для запіканки. Поставити в духовку на десять хвилин.
Окремо треба приготувати заливку. Для цього береться яйце, додається жовток, що залишився від яйця, наливаються вершки або сметана, а також половина натертого сиру. Все змішати до однорідності.
Потім виймається форма з рисом з духовки, зверху кладеться капустяна начинка з беконом. Зверху поливається заливкою і викладаються залишилися шматочки бекону. Потім підготовлене блюдо треба знову поставити в духовку на тридцять хвилин.
Після випічки блюдо треба трохи охолодити, потім покласти на сервірувальну тарілку і нарізати.
Приємного апетиту!
Корисні поради
Щоб капуста вийшла смачною, при її гасінні не варто додавати води. Краще спочатку налити в сковороду масло, потім покласти нарізану капусту, а в процесі обсмажування постійно заважати.
Цибулю краще додати через п'ять хвилин, після того як капуста буде обсмажуватися. Це робиться для того, щоб цибуля не пригорів.
Форму, в якій будуть запікатися продукти, необхідно змастити і посипати сухарями, тоді страва легше буде вийняти і потім акуратно розрізати.