Як приготувати запіканку зі свининою в духовці і мультиварці
Коли не хочеться стояти невідривно біля плити, чекаючи, коли приготується їжа, на виручку приходить духовка. Різноманітні м'ясні страви, наприклад запіканка зі свининою, в ній виходять смачніші і готуються простіше. До того ж звільняється сила-силенна часу для інших справ. Пропонуємо розглянути декілька цікавих варіантів соковитого м'яса запеченого з овочами і спеціями.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| свинячої грудинки - | 1 кг | 
| солодкої консервованої кукурудзи - | 4 банки | 
| цибулин - | 1 шт. | 
| перцю чилі - | 20 г | 
| часнику - | 16 г | 
| маслин без кісточки - | 125 г | 
| родзинок - | 200 г | 
| кукурудзяної олії - | 80 г | 
| води - | 200 мл | 
| 3,2% молока - | 250 мл | 
| цукру - | 50 г | 
| вершкового масла - | 30 г | 
| меленої паприки, куміна, солі - | за смаком | 
| Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 269 Ккал | 
Незвичне для багатьох, але гармонійне поєднання – свинина + кукурудза. Оригінальне Блюдо, припаде до смаку любителям м'яса з солодкуватим смаком.
На виході вийде 6 порцій.
Рецепт покроково:
- М'ясо очищають від плівок. Миють, обсушують, ріжуть брусками. Родзинки запарюють окропом, через 5 хвилин відкидають на сито.

 - Цибулю чистять, шаткуємо півкільцями. З чилі прибирають насіння, ріжуть кільцями.

 - Маслини розрізати вздовж навпіл. Часник видавлюють через часникодавку.

 - Свинину обсмажують у 40 г кукурудзяного масла на сковороді протягом 8 хвилин.

 - Заливають м'ясо водою, додають цибулю, маслини, часник, родзинки, чилі, спеції і трохи солі. Перемішують, зменшують вогонь, тушкують під кришкою 15 хвилин.
 - Кукурудзу перемелюють в блендері в кашку. Додають 40 г кукурудзяного масла і молоко. Солять, перемішують.

 - Глибоку прямокутну форму для випікання змащують вершковим маслом. Викладають шарами: кукурудзяна маса – м'ясо з цибулею – кукурудзяна маса.

 - Верх запіканки зі свининою та кукурудзою посипають цукром.
 
Блюдо відправляють в гарячу (160°С) духовку. Запікають 25 хвилин. Потім виставляють температуру 220°С і доводять блюдо до готовності протягом 15 хвилин.
Як запекти капусту з м'ясом і ананасом
Ще один нестандартний рецепт, що йде врозріз із звичними картопляними запеканками з м'ясом. Капустяна запіканка зі свининою та ананасом — страва легке, просте в приготуванні, з приголомшливим ароматом.
Для 3 порцій:
- 400 г свинячої корейки;
 - 500 г білокачанної капусти;
 - 150 г консервованого ананаса;
 - 50 г твердого (будь-якого сорту) сиру;
 - 100 г гірчичного соусу;
 - 20 г оливкової олії;
 - за смаком перець, сіль, спеції.
 
Попередня обробка продуктів – 30 хвилин. Запікання – 60 хвилин. Калорійність – 269 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Очищене, нарізане кубиками (брусочками м'ясо приправляють спеціями і солять. Обсмажують 8 хвилин в ½ частини оливкової олії.
 - Капусту дрібно шаткують. Гасять на окремій сковороді в оливковій олії до напівготовності (15 хвилин).
 - У глибоку форму, сбрызнутую маслом, викладають шарами тушковану капусту, свинину, шматочки ананасів. Верх запіканки затирають сиром.
 
Страву готують у гарячій (190°С) духовці 1 годину. При подачі до столу поливають гірчичним соусом і посипають рубаною зеленню.
Картопляна запіканка зі свининою в духовці
Один з найбільш популярних варіантів м'ясних запіканок. Картопля свинина ідеально доповнюють один одного. Блюдо просте, знайоме, улюблене багатьма.
Для 6 порцій:
- 500 г свинячої м'якоті;
 - 1000 г готового картопляного пюре;
 - 225 г моркви;
 - 150 г цибулі;
 - 100 г сметани;
 - 2 яйця;
 - 100 г твердого (будь-якого сорту) сиру;
 - 100 р олії;
 - перець, сіль.
 
Попередня обробка продуктів – 20 хвилин. Запікання – 70 хвилин. Калорійність – 110 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Очищену свинину дрібно ріжуть кубиками.
 - Овочі чистять, миють. Цибулю нарізають півкільцями, моркву – соломкою.
 - М'ясо обсмажують в олії на сильному вогні 8 хвилин. Приправляють спеціями, солять.
 - Додають до свинини моркву і цибулю, перемішують. Вогонь знижують до мінімуму, посуд накривають кришкою. Тушкують м'ясо з овочами, час від часу помішуючи, 20 хвилин.
 - Картопляне пюре викладають рівним шаром з невеликими бортиками в глибоку форму для випікання.
 - На основу з картоплі висипають тушковану свинину з овочами. Розрівнюють.
 - Яйця збивають з сіллю і перцем. Заливають яєчної сумішшю м'ясну запіканку. Зверху насипають рівномірно сирну стружку.
 
Блюдо випікають в гарячій (200°С) духовці трохи більше години. При подачі прикрашають рубаною зеленню.
«Дитяча» картопляна запіканка з відвареної свининою
Цей рецепт м'ясної запіканки можна включити в меню для дітей, оскільки в ньому мінімальний вміст жирів. Підійде блюдо і тим, хто намагається вживати не просто смачну, але корисну їжу.
Для 6 порцій:
- 500 г вареної нежирної свинини;
 - 1000 г вареної картоплі;
 - яйце;
 - цибулина;
 - 100 мл 2,5%-го молока;
 - 100 г панірувальних сухарів;
 - перець, сіль.
 
Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 40 хвилин. Калорійність – 173 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Очищену цибулину шаткуємо кубиками. Тушкують у сковороді до м'якості в невеликій кількості води (5 хвилин).
 - Варену свинину перемелюють через м'ясорубку. Висипають до цибулі, перчать, солять, перемішують. Вогонь зменшують до мінімуму. Тушкують м'ясо під кришкою, поки бульйон практично повністю не википить.
 - Відварну гарячу картоплю подрібнюють товкачиком. Додають тепле молоко і яйце. Ретельно розмішують.
 - Глибокий лист збризкують рослинним маслом. Викладають і розрівнюють половину картопляного пюре.
 - Зверху розподіляють шар тушкованого з цибулею фаршу з свинини. Розрівнюють.
 - Закривають запіканку другою половиною картопляного пюре. Посипають панірувальними сухарями.
 
Запікають блюдо в гарячій (190°С) духовці 40 хвилин. Перш ніж подати, запіканку трохи охолоджують і посипають подрібненим кропом.
Простий рецепт смачної страви з овочами
Блюдо, яке ідеально підійде для будь-якого основного прийому їжі. Запечена свинина з овочами ситна, але не важка, тому приготувати її можна на щільний сніданок, на обід або подати на ранній обід.
Для 3 порцій:
- 500 г свинячого ошийка;
 - 400 г баклажанів;
 - 380 г помідорів;
 - 435 г червоного солодкого перцю;
 - 20 г часнику;
 - 4 яйця;
 - 200 г легкоплавкого м'якого сиру;
 - 100 мл 20%-х вершків;
 - 1 ч. л. сушеного базиліка;
 - перець, сіль, спеції.
 
Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 30 хвилин. Калорійність – 124 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Овочі миють, свинину очищають від плівок. М'ясо, баклажани, перець (насіннєві коробочки вирізати) і помідори нарізають приблизно однаковими за розміром кубиками.
 - Шматочки свинини обсмажують 3 хвилини на самому сильному вогні в 1 ст. л. масла.
 - Яйця збивають ручним віночком разом з вершками, сіллю (за смаком), меленим базиліком, чорним перцем, спеціями (за бажанням).
 - Заливку виливають у смажене м'ясо. Додають овочеву нарізку, подрібнений часник. Перемішують.
 - Отриману масу виливають у сбрызнутую рослинним маслом глибоку форму для випікання. Верх посипають сирної стружкою.
 
Запіканку ставлять у гарячу (180°С) духовку на півгодини. Подають теплою, розрізаємо на порційні шматочки.
Можливо, вам буде цікаво дізнатися, як смачно запекти м'ясо свинини в мультиварці.
У наступній статті ми розповімо, як приготувати соковиту запіканку з куркою і овочами легко і просто.
Покрокові рецепти запіканок з яловичої і курячої печінки в духовці читайте тут. Практикуйте на кухні, експериментуйте, і близькі високо оцінять ваші кулінарні таланти!
Як приготувати в мультиварці
Готувати з сучасною кухонною технікою зручно, легко і просто. Для мультиварок існує чимало рецептів м'ясних запіканок. В даному варіанті запіканку готують з нежирної свинини з картоплею, цибулею та морквою. Просто, але надзвичайно смачно і ароматно.
Для 2 порцій:
- 400 р свинини;
 - 400 г картоплі;
 - морквина;
 - цибулина;
 - 100 г твердого сиру;
 - 200 г 20%-й сметани;
 - 20 р олії;
 - 4 яйця;
 - 1 ч. л. гірчиці;
 - приправи (на вибір), перець, сіль.
 
Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 60 хвилин. Калорійність – 180 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- М'ясо нарізають кубиками 1х1 див.
 - Овочі чистять і миють. Картоплю нарізають слайсами, моркву – кружальцями, цибулю – півкільцями.
 - Заливку для запіканки роблять із збитих зі сметаною і гірчицею яєць.
 - Чашу мультиварки змащують маслом. Викладають інгредієнти пошарово: половина картоплі – свинина – цибуля – морква.
 - Додають за смаком спеції і приправи до овочів, перець, сіль. Виливають в каструлю половину яєчно-сметанної суміші.
 - Викладають зверху другу порцію картопляних слайсів. Заливають соусом, що залишився.
 - В мультиварці включають режим «Випічка» на 45 хвилин.
 - Коли час закінчиться, запіканку, не виймаючи з каструлі, посипають тертим сиром. Кришку закривають і знову встановлюють програму «Випічка». Через 15 хвилин мультиварку вимикають.
 
М'ясна запіканка з картоплею в мікрохвильовці
Смачну рум'яну запіканку зі свинини можна приготувати навіть у СВЧ-печі. Набір продуктів практично такий же, як і для м'ясної запіканки з картоплею, але за одним істотним винятком. Замість сирої свинини беруть вже готову варено-копчену шинку. Оригінально, ароматно і неймовірно смачно!
Для 2 порцій:
- 200 г свинячої шинки;
 - 300 г картоплі;
 - 1 цибуля-порей;
 - 2 яйця;
 - 200 г 15%-х вершків;
 - 100 г легкоплавкого м'якого сиру;
 - перець, сіль.
 
Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 30 хвилин. Калорійність – 180 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Овочі чистять і миють. Нарізають картоплю слайсами, цибулю-порей – кільцями.
 - Шинку ріжуть кубиками 1х1 див. Сир крупно натирають.
 - З яєць з вершками, перцем, спеціями і сіллю збивають заливку для запіканки.
 - В глибоку ємність, придатну для використання в мікрохвильовій печі (кераміка, скло), викладають половину шинки, слідом – ½ частину сиру.
 - Наступний шар – половина картопляних слайсів, які накривають кільцями цибулі-порею і кубиками шинки. Фінішний шар запіканки – картопля.
 - Блюдо заливають вершковим соусом. Ємність закривають кришкою і ставлять в мікрохвильовку на 25 хвилин (потужність 700-800 Вт).
 
Коли вийде час, страва дістають з НВЧ-печі, посипають сирної стружкою і запікають без кришки на максимальній потужності ще 5 хвилин.
Щоб не помилитися зі ступенем готовності страви, запіканку потрібно проткнути в декількох місцях зубочисткою. Якщо картопля м'який – все відмінно, можна подавати страву до столу.








