28 май 2019 1 500

Як приготувати запіканку зі свининою в духовці і мультиварці

Коли не хочеться стояти невідривно біля плити, чекаючи, коли приготується їжа, на виручку приходить духовка. Різноманітні м'ясні страви, наприклад запіканка зі свининою, в ній виходять смачніші і готуються простіше. До того ж звільняється сила-силенна часу для інших справ. Пропонуємо розглянути декілька цікавих варіантів соковитого м'яса запеченого з овочами і спеціями.

Незвичайна запіканка зі свининою, родзинками і кукурудзою
Інгредієнти Кількість
свинячої грудинки - 1 кг
солодкої консервованої кукурудзи - 4 банки
цибулин - 1 шт.
перцю чилі - 20 г
часнику - 16 г
маслин без кісточки - 125 г
родзинок - 200 г
кукурудзяної олії - 80 г
води - 200 мл
3,2% молока - 250 мл
цукру - 50 г
вершкового масла - 30 г
меленої паприки, куміна, солі - за смаком
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 269 Ккал

Незвичне для багатьох, але гармонійне поєднання – свинина + кукурудза. Оригінальне Блюдо, припаде до смаку любителям м'яса з солодкуватим смаком.

На виході вийде 6 порцій.

Рецепт покроково:

  1. М'ясо очищають від плівок. Миють, обсушують, ріжуть брусками. Родзинки запарюють окропом, через 5 хвилин відкидають на сито.
  2. Цибулю чистять, шаткуємо півкільцями. З чилі прибирають насіння, ріжуть кільцями.
  3. Маслини розрізати вздовж навпіл. Часник видавлюють через часникодавку.
  4. Свинину обсмажують у 40 г кукурудзяного масла на сковороді протягом 8 хвилин.
  5. Заливають м'ясо водою, додають цибулю, маслини, часник, родзинки, чилі, спеції і трохи солі. Перемішують, зменшують вогонь, тушкують під кришкою 15 хвилин.
  6. Кукурудзу перемелюють в блендері в кашку. Додають 40 г кукурудзяного масла і молоко. Солять, перемішують.
  7. Глибоку прямокутну форму для випікання змащують вершковим маслом. Викладають шарами: кукурудзяна маса – м'ясо з цибулею – кукурудзяна маса.
  8. Верх запіканки зі свининою та кукурудзою посипають цукром.

Блюдо відправляють в гарячу (160°С) духовку. Запікають 25 хвилин. Потім виставляють температуру 220°С і доводять блюдо до готовності протягом 15 хвилин.

Як запекти капусту з м'ясом і ананасом

Ще один нестандартний рецепт, що йде врозріз із звичними картопляними запеканками з м'ясом. Капустяна запіканка зі свининою та ананасом — страва легке, просте в приготуванні, з приголомшливим ароматом.

Для 3 порцій:

  • 400 г свинячої корейки;
  • 500 г білокачанної капусти;
  • 150 г консервованого ананаса;
  • 50 г твердого (будь-якого сорту) сиру;
  • 100 г гірчичного соусу;
  • 20 г оливкової олії;
  • за смаком перець, сіль, спеції.

Попередня обробка продуктів – 30 хвилин. Запікання – 60 хвилин. Калорійність – 269 ккал/100 р.

Рецепт покроково:

  1. Очищене, нарізане кубиками (брусочками м'ясо приправляють спеціями і солять. Обсмажують 8 хвилин в ½ частини оливкової олії.
  2. Капусту дрібно шаткують. Гасять на окремій сковороді в оливковій олії до напівготовності (15 хвилин).
  3. У глибоку форму, сбрызнутую маслом, викладають шарами тушковану капусту, свинину, шматочки ананасів. Верх запіканки затирають сиром.

Страву готують у гарячій (190°С) духовці 1 годину. При подачі до столу поливають гірчичним соусом і посипають рубаною зеленню.

Картопляна запіканка зі свининою в духовці

Один з найбільш популярних варіантів м'ясних запіканок. Картопля свинина ідеально доповнюють один одного. Блюдо просте, знайоме, улюблене багатьма.

Для 6 порцій:

  • 500 г свинячої м'якоті;
  • 1000 г готового картопляного пюре;
  • 225 г моркви;
  • 150 г цибулі;
  • 100 г сметани;
  • 2 яйця;
  • 100 г твердого (будь-якого сорту) сиру;
  • 100 р олії;
  • перець, сіль.

Попередня обробка продуктів – 20 хвилин. Запікання – 70 хвилин. Калорійність – 110 ккал/100 р.

Рецепт покроково:

  1. Очищену свинину дрібно ріжуть кубиками.
  2. Овочі чистять, миють. Цибулю нарізають півкільцями, моркву – соломкою.
  3. М'ясо обсмажують в олії на сильному вогні 8 хвилин. Приправляють спеціями, солять.
  4. Додають до свинини моркву і цибулю, перемішують. Вогонь знижують до мінімуму, посуд накривають кришкою. Тушкують м'ясо з овочами, час від часу помішуючи, 20 хвилин.
  5. Картопляне пюре викладають рівним шаром з невеликими бортиками в глибоку форму для випікання.
  6. На основу з картоплі висипають тушковану свинину з овочами. Розрівнюють.
  7. Яйця збивають з сіллю і перцем. Заливають яєчної сумішшю м'ясну запіканку. Зверху насипають рівномірно сирну стружку.

Блюдо випікають в гарячій (200°С) духовці трохи більше години. При подачі прикрашають рубаною зеленню.

«Дитяча» картопляна запіканка з відвареної свининою

Цей рецепт м'ясної запіканки можна включити в меню для дітей, оскільки в ньому мінімальний вміст жирів. Підійде блюдо і тим, хто намагається вживати не просто смачну, але корисну їжу.

Для 6 порцій:

  • 500 г вареної нежирної свинини;
  • 1000 г вареної картоплі;
  • яйце;
  • цибулина;
  • 100 мл 2,5%-го молока;
  • 100 г панірувальних сухарів;
  • перець, сіль.

Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 40 хвилин. Калорійність – 173 ккал/100 р.

Рецепт покроково:

  1. Очищену цибулину шаткуємо кубиками. Тушкують у сковороді до м'якості в невеликій кількості води (5 хвилин).
  2. Варену свинину перемелюють через м'ясорубку. Висипають до цибулі, перчать, солять, перемішують. Вогонь зменшують до мінімуму. Тушкують м'ясо під кришкою, поки бульйон практично повністю не википить.
  3. Відварну гарячу картоплю подрібнюють товкачиком. Додають тепле молоко і яйце. Ретельно розмішують.
  4. Глибокий лист збризкують рослинним маслом. Викладають і розрівнюють половину картопляного пюре.
  5. Зверху розподіляють шар тушкованого з цибулею фаршу з свинини. Розрівнюють.
  6. Закривають запіканку другою половиною картопляного пюре. Посипають панірувальними сухарями.

Запікають блюдо в гарячій (190°С) духовці 40 хвилин. Перш ніж подати, запіканку трохи охолоджують і посипають подрібненим кропом.

Простий рецепт смачної страви з овочами

Блюдо, яке ідеально підійде для будь-якого основного прийому їжі. Запечена свинина з овочами ситна, але не важка, тому приготувати її можна на щільний сніданок, на обід або подати на ранній обід.

Для 3 порцій:

  • 500 г свинячого ошийка;
  • 400 г баклажанів;
  • 380 г помідорів;
  • 435 г червоного солодкого перцю;
  • 20 г часнику;
  • 4 яйця;
  • 200 г легкоплавкого м'якого сиру;
  • 100 мл 20%-х вершків;
  • 1 ч. л. сушеного базиліка;
  • перець, сіль, спеції.

Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 30 хвилин. Калорійність – 124 ккал/100 р.

Рецепт покроково:

  1. Овочі миють, свинину очищають від плівок. М'ясо, баклажани, перець (насіннєві коробочки вирізати) і помідори нарізають приблизно однаковими за розміром кубиками.
  2. Шматочки свинини обсмажують 3 хвилини на самому сильному вогні в 1 ст. л. масла.
  3. Яйця збивають ручним віночком разом з вершками, сіллю (за смаком), меленим базиліком, чорним перцем, спеціями (за бажанням).
  4. Заливку виливають у смажене м'ясо. Додають овочеву нарізку, подрібнений часник. Перемішують.
  5. Отриману масу виливають у сбрызнутую рослинним маслом глибоку форму для випікання. Верх посипають сирної стружкою.

Запіканку ставлять у гарячу (180°С) духовку на півгодини. Подають теплою, розрізаємо на порційні шматочки.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися, як смачно запекти м'ясо свинини в мультиварці.

У наступній статті ми розповімо, як приготувати соковиту запіканку з куркою і овочами легко і просто.

Покрокові рецепти запіканок з яловичої і курячої печінки в духовці читайте тут. Практикуйте на кухні, експериментуйте, і близькі високо оцінять ваші кулінарні таланти!

Як приготувати в мультиварці

Готувати з сучасною кухонною технікою зручно, легко і просто. Для мультиварок існує чимало рецептів м'ясних запіканок. В даному варіанті запіканку готують з нежирної свинини з картоплею, цибулею та морквою. Просто, але надзвичайно смачно і ароматно.

Для 2 порцій:

  • 400 р свинини;
  • 400 г картоплі;
  • морквина;
  • цибулина;
  • 100 г твердого сиру;
  • 200 г 20%-й сметани;
  • 20 р олії;
  • 4 яйця;
  • 1 ч. л. гірчиці;
  • приправи (на вибір), перець, сіль.

Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 60 хвилин. Калорійність – 180 ккал/100 р.

Рецепт покроково:

  1. М'ясо нарізають кубиками 1х1 див.
  2. Овочі чистять і миють. Картоплю нарізають слайсами, моркву – кружальцями, цибулю – півкільцями.
  3. Заливку для запіканки роблять із збитих зі сметаною і гірчицею яєць.
  4. Чашу мультиварки змащують маслом. Викладають інгредієнти пошарово: половина картоплі – свинина – цибуля – морква.
  5. Додають за смаком спеції і приправи до овочів, перець, сіль. Виливають в каструлю половину яєчно-сметанної суміші.
  6. Викладають зверху другу порцію картопляних слайсів. Заливають соусом, що залишився.
  7. В мультиварці включають режим «Випічка» на 45 хвилин.
  8. Коли час закінчиться, запіканку, не виймаючи з каструлі, посипають тертим сиром. Кришку закривають і знову встановлюють програму «Випічка». Через 15 хвилин мультиварку вимикають.
Подають приготовану в мультиварці запіканку зі свининою, обережно перевернувши на широке плоске блюдо. Зверху, як правило, прикрашають свіжою зеленню.

М'ясна запіканка з картоплею в мікрохвильовці

Смачну рум'яну запіканку зі свинини можна приготувати навіть у СВЧ-печі. Набір продуктів практично такий же, як і для м'ясної запіканки з картоплею, але за одним істотним винятком. Замість сирої свинини беруть вже готову варено-копчену шинку. Оригінально, ароматно і неймовірно смачно!

Для 2 порцій:

  • 200 г свинячої шинки;
  • 300 г картоплі;
  • 1 цибуля-порей;
  • 2 яйця;
  • 200 г 15%-х вершків;
  • 100 г легкоплавкого м'якого сиру;
  • перець, сіль.

Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 30 хвилин. Калорійність – 180 ккал/100 р.

Рецепт покроково:

  1. Овочі чистять і миють. Нарізають картоплю слайсами, цибулю-порей – кільцями.
  2. Шинку ріжуть кубиками 1х1 див. Сир крупно натирають.
  3. З яєць з вершками, перцем, спеціями і сіллю збивають заливку для запіканки.
  4. В глибоку ємність, придатну для використання в мікрохвильовій печі (кераміка, скло), викладають половину шинки, слідом – ½ частину сиру.
  5. Наступний шар – половина картопляних слайсів, які накривають кільцями цибулі-порею і кубиками шинки. Фінішний шар запіканки – картопля.
  6. Блюдо заливають вершковим соусом. Ємність закривають кришкою і ставлять в мікрохвильовку на 25 хвилин (потужність 700-800 Вт).

Коли вийде час, страва дістають з НВЧ-печі, посипають сирної стружкою і запікають без кришки на максимальній потужності ще 5 хвилин.

Щоб не помилитися зі ступенем готовності страви, запіканку потрібно проткнути в декількох місцях зубочисткою. Якщо картопля м'який – все відмінно, можна подавати страву до столу.

Що ще почитати: