Як приготувати запіканку зі свининою в духовці і мультиварці
Коли не хочеться стояти невідривно біля плити, чекаючи, коли приготується їжа, на виручку приходить духовка. Різноманітні м'ясні страви, наприклад запіканка зі свининою, в ній виходять смачніші і готуються простіше. До того ж звільняється сила-силенна часу для інших справ. Пропонуємо розглянути декілька цікавих варіантів соковитого м'яса запеченого з овочами і спеціями.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинячої грудинки - | 1 кг |
солодкої консервованої кукурудзи - | 4 банки |
цибулин - | 1 шт. |
перцю чилі - | 20 г |
часнику - | 16 г |
маслин без кісточки - | 125 г |
родзинок - | 200 г |
кукурудзяної олії - | 80 г |
води - | 200 мл |
3,2% молока - | 250 мл |
цукру - | 50 г |
вершкового масла - | 30 г |
меленої паприки, куміна, солі - | за смаком |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 269 Ккал |
Незвичне для багатьох, але гармонійне поєднання – свинина + кукурудза. Оригінальне Блюдо, припаде до смаку любителям м'яса з солодкуватим смаком.
На виході вийде 6 порцій.
Рецепт покроково:
- М'ясо очищають від плівок. Миють, обсушують, ріжуть брусками. Родзинки запарюють окропом, через 5 хвилин відкидають на сито.
- Цибулю чистять, шаткуємо півкільцями. З чилі прибирають насіння, ріжуть кільцями.
- Маслини розрізати вздовж навпіл. Часник видавлюють через часникодавку.
- Свинину обсмажують у 40 г кукурудзяного масла на сковороді протягом 8 хвилин.
- Заливають м'ясо водою, додають цибулю, маслини, часник, родзинки, чилі, спеції і трохи солі. Перемішують, зменшують вогонь, тушкують під кришкою 15 хвилин.
- Кукурудзу перемелюють в блендері в кашку. Додають 40 г кукурудзяного масла і молоко. Солять, перемішують.
- Глибоку прямокутну форму для випікання змащують вершковим маслом. Викладають шарами: кукурудзяна маса – м'ясо з цибулею – кукурудзяна маса.
- Верх запіканки зі свининою та кукурудзою посипають цукром.
Блюдо відправляють в гарячу (160°С) духовку. Запікають 25 хвилин. Потім виставляють температуру 220°С і доводять блюдо до готовності протягом 15 хвилин.
Як запекти капусту з м'ясом і ананасом
Ще один нестандартний рецепт, що йде врозріз із звичними картопляними запеканками з м'ясом. Капустяна запіканка зі свининою та ананасом — страва легке, просте в приготуванні, з приголомшливим ароматом.
Для 3 порцій:
- 400 г свинячої корейки;
- 500 г білокачанної капусти;
- 150 г консервованого ананаса;
- 50 г твердого (будь-якого сорту) сиру;
- 100 г гірчичного соусу;
- 20 г оливкової олії;
- за смаком перець, сіль, спеції.
Попередня обробка продуктів – 30 хвилин. Запікання – 60 хвилин. Калорійність – 269 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Очищене, нарізане кубиками (брусочками м'ясо приправляють спеціями і солять. Обсмажують 8 хвилин в ½ частини оливкової олії.
- Капусту дрібно шаткують. Гасять на окремій сковороді в оливковій олії до напівготовності (15 хвилин).
- У глибоку форму, сбрызнутую маслом, викладають шарами тушковану капусту, свинину, шматочки ананасів. Верх запіканки затирають сиром.
Страву готують у гарячій (190°С) духовці 1 годину. При подачі до столу поливають гірчичним соусом і посипають рубаною зеленню.
Картопляна запіканка зі свининою в духовці
Один з найбільш популярних варіантів м'ясних запіканок. Картопля свинина ідеально доповнюють один одного. Блюдо просте, знайоме, улюблене багатьма.
Для 6 порцій:
- 500 г свинячої м'якоті;
- 1000 г готового картопляного пюре;
- 225 г моркви;
- 150 г цибулі;
- 100 г сметани;
- 2 яйця;
- 100 г твердого (будь-якого сорту) сиру;
- 100 р олії;
- перець, сіль.
Попередня обробка продуктів – 20 хвилин. Запікання – 70 хвилин. Калорійність – 110 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Очищену свинину дрібно ріжуть кубиками.
- Овочі чистять, миють. Цибулю нарізають півкільцями, моркву – соломкою.
- М'ясо обсмажують в олії на сильному вогні 8 хвилин. Приправляють спеціями, солять.
- Додають до свинини моркву і цибулю, перемішують. Вогонь знижують до мінімуму, посуд накривають кришкою. Тушкують м'ясо з овочами, час від часу помішуючи, 20 хвилин.
- Картопляне пюре викладають рівним шаром з невеликими бортиками в глибоку форму для випікання.
- На основу з картоплі висипають тушковану свинину з овочами. Розрівнюють.
- Яйця збивають з сіллю і перцем. Заливають яєчної сумішшю м'ясну запіканку. Зверху насипають рівномірно сирну стружку.
Блюдо випікають в гарячій (200°С) духовці трохи більше години. При подачі прикрашають рубаною зеленню.
«Дитяча» картопляна запіканка з відвареної свининою
Цей рецепт м'ясної запіканки можна включити в меню для дітей, оскільки в ньому мінімальний вміст жирів. Підійде блюдо і тим, хто намагається вживати не просто смачну, але корисну їжу.
Для 6 порцій:
- 500 г вареної нежирної свинини;
- 1000 г вареної картоплі;
- яйце;
- цибулина;
- 100 мл 2,5%-го молока;
- 100 г панірувальних сухарів;
- перець, сіль.
Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 40 хвилин. Калорійність – 173 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Очищену цибулину шаткуємо кубиками. Тушкують у сковороді до м'якості в невеликій кількості води (5 хвилин).
- Варену свинину перемелюють через м'ясорубку. Висипають до цибулі, перчать, солять, перемішують. Вогонь зменшують до мінімуму. Тушкують м'ясо під кришкою, поки бульйон практично повністю не википить.
- Відварну гарячу картоплю подрібнюють товкачиком. Додають тепле молоко і яйце. Ретельно розмішують.
- Глибокий лист збризкують рослинним маслом. Викладають і розрівнюють половину картопляного пюре.
- Зверху розподіляють шар тушкованого з цибулею фаршу з свинини. Розрівнюють.
- Закривають запіканку другою половиною картопляного пюре. Посипають панірувальними сухарями.
Запікають блюдо в гарячій (190°С) духовці 40 хвилин. Перш ніж подати, запіканку трохи охолоджують і посипають подрібненим кропом.
Простий рецепт смачної страви з овочами
Блюдо, яке ідеально підійде для будь-якого основного прийому їжі. Запечена свинина з овочами ситна, але не важка, тому приготувати її можна на щільний сніданок, на обід або подати на ранній обід.
Для 3 порцій:
- 500 г свинячого ошийка;
- 400 г баклажанів;
- 380 г помідорів;
- 435 г червоного солодкого перцю;
- 20 г часнику;
- 4 яйця;
- 200 г легкоплавкого м'якого сиру;
- 100 мл 20%-х вершків;
- 1 ч. л. сушеного базиліка;
- перець, сіль, спеції.
Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 30 хвилин. Калорійність – 124 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Овочі миють, свинину очищають від плівок. М'ясо, баклажани, перець (насіннєві коробочки вирізати) і помідори нарізають приблизно однаковими за розміром кубиками.
- Шматочки свинини обсмажують 3 хвилини на самому сильному вогні в 1 ст. л. масла.
- Яйця збивають ручним віночком разом з вершками, сіллю (за смаком), меленим базиліком, чорним перцем, спеціями (за бажанням).
- Заливку виливають у смажене м'ясо. Додають овочеву нарізку, подрібнений часник. Перемішують.
- Отриману масу виливають у сбрызнутую рослинним маслом глибоку форму для випікання. Верх посипають сирної стружкою.
Запіканку ставлять у гарячу (180°С) духовку на півгодини. Подають теплою, розрізаємо на порційні шматочки.
Можливо, вам буде цікаво дізнатися, як смачно запекти м'ясо свинини в мультиварці.
У наступній статті ми розповімо, як приготувати соковиту запіканку з куркою і овочами легко і просто.
Покрокові рецепти запіканок з яловичої і курячої печінки в духовці читайте тут. Практикуйте на кухні, експериментуйте, і близькі високо оцінять ваші кулінарні таланти!
Як приготувати в мультиварці
Готувати з сучасною кухонною технікою зручно, легко і просто. Для мультиварок існує чимало рецептів м'ясних запіканок. В даному варіанті запіканку готують з нежирної свинини з картоплею, цибулею та морквою. Просто, але надзвичайно смачно і ароматно.
Для 2 порцій:
- 400 р свинини;
- 400 г картоплі;
- морквина;
- цибулина;
- 100 г твердого сиру;
- 200 г 20%-й сметани;
- 20 р олії;
- 4 яйця;
- 1 ч. л. гірчиці;
- приправи (на вибір), перець, сіль.
Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 60 хвилин. Калорійність – 180 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- М'ясо нарізають кубиками 1х1 див.
- Овочі чистять і миють. Картоплю нарізають слайсами, моркву – кружальцями, цибулю – півкільцями.
- Заливку для запіканки роблять із збитих зі сметаною і гірчицею яєць.
- Чашу мультиварки змащують маслом. Викладають інгредієнти пошарово: половина картоплі – свинина – цибуля – морква.
- Додають за смаком спеції і приправи до овочів, перець, сіль. Виливають в каструлю половину яєчно-сметанної суміші.
- Викладають зверху другу порцію картопляних слайсів. Заливають соусом, що залишився.
- В мультиварці включають режим «Випічка» на 45 хвилин.
- Коли час закінчиться, запіканку, не виймаючи з каструлі, посипають тертим сиром. Кришку закривають і знову встановлюють програму «Випічка». Через 15 хвилин мультиварку вимикають.
М'ясна запіканка з картоплею в мікрохвильовці
Смачну рум'яну запіканку зі свинини можна приготувати навіть у СВЧ-печі. Набір продуктів практично такий же, як і для м'ясної запіканки з картоплею, але за одним істотним винятком. Замість сирої свинини беруть вже готову варено-копчену шинку. Оригінально, ароматно і неймовірно смачно!
Для 2 порцій:
- 200 г свинячої шинки;
- 300 г картоплі;
- 1 цибуля-порей;
- 2 яйця;
- 200 г 15%-х вершків;
- 100 г легкоплавкого м'якого сиру;
- перець, сіль.
Попередня обробка продуктів – 10 хвилин. Запікання – 30 хвилин. Калорійність – 180 ккал/100 р.
Рецепт покроково:
- Овочі чистять і миють. Нарізають картоплю слайсами, цибулю-порей – кільцями.
- Шинку ріжуть кубиками 1х1 див. Сир крупно натирають.
- З яєць з вершками, перцем, спеціями і сіллю збивають заливку для запіканки.
- В глибоку ємність, придатну для використання в мікрохвильовій печі (кераміка, скло), викладають половину шинки, слідом – ½ частину сиру.
- Наступний шар – половина картопляних слайсів, які накривають кільцями цибулі-порею і кубиками шинки. Фінішний шар запіканки – картопля.
- Блюдо заливають вершковим соусом. Ємність закривають кришкою і ставлять в мікрохвильовку на 25 хвилин (потужність 700-800 Вт).
Коли вийде час, страва дістають з НВЧ-печі, посипають сирної стружкою і запікають без кришки на максимальній потужності ще 5 хвилин.
Щоб не помилитися зі ступенем готовності страви, запіканку потрібно проткнути в декількох місцях зубочисткою. Якщо картопля м'який – все відмінно, можна подавати страву до столу.