Як готувати цукати з гарбуза в домашніх умовах
Цукати – це скоринки або тверда м'якоть солодких плодів або ягід. Головним інгредієнтом для такого десерту є груша, вишня, шкірка кавуна, цитрусові або гарбуз. Приготування ласощів нічим не відрізняється від варіння джему, так і всі компоненти є в будь-якому будинку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
очищена гарбуз - | 700 г |
лимон - | ½ Шт. |
цукор - | 700 г |
гвоздика - | 2 шт. |
кориця - | 1 паличка |
цукрова пудра - | за смаком |
Час приготування: 255 хвилин | Калорійність на 100 грам: 210 Ккал |
Попередньо очищену гарбуз необхідно нарізати на шматочки середнього розміру.
Тонкі скибочки можуть сильно усушиться і просто згоріти. Лимон потрібно розрізати четвертинками часточок.
У невеликій ємності перемішується цукор, гвоздика, кориця, лимон, гарбуз і все отставляется до ранку.
За ніч овоч пускає сік, дозволяючи цукру швидше розчинитися. Сироп довести до кипіння, проварити кілька хвилин і зняти з плити. Суміш повинна охолонути і просочитися, тому на це піде від 6 до 10 годин. Це один захід, повторити який знадобиться ще 4 рази.
Сироп акуратно зливається, краще залишити шматочки гарбуза в друшляку на дві години. Якщо рідина залишиться на дні, то цукати будуть дуже довго сохнути. Майбутнє солодке блюдо викласти на деко і випікають в духовці при температурі 50 градусів на протязі 4-5 годин.
Теплі цукати ретельно обвалюються в цукровій пудрі.
Медові цукати з гарбуза в духовці
Інгредієнти:
- цукор – 200 г;
- гарбуз – 1 кг;
- мед – 60 мл;
- цитрус – 1 шт.;
- цукрова присипка.
Час приготування: 4 години.
Калорійність: 305 ккал.
Гарбуз нарізати на невеликі шматочки, засипають цукром і отставляется на ніч. Вранці сік потрібно злити в іншу ємність. Лимон потрібно нарізати маленькими скибочками, видалити всі кісточки і подрібнити за допомогою блендера або дрібної терки.
Потім оброблений лимон змішується з соком з гарбуза і медом. Потім отримана суміш доводиться до кипіння і уварюється протягом 3 хвилин.
Сироп акуратно проціджують і виливають у ємність з гарбузовим шматочками. Всі інгредієнти проварюються протягом півтори години, поки сироп не почав загус.
Практично готові цукати проціджуються і викладаються на пергамент для підсушування. Сушити можна як у електричної сушарці, так і в духовці з конвекцією при температурі 50 градусів. Охолоджена підсушена гарбуз обвалюється в цукровій пудрі.
Рецепт приготування цукатів з гарбуза з прянощами
Інгредієнти:
- овоч (гарбуз) – 1 кг;
- вода – 700 мл;
- цукор – 1 кг;
- ваніль, кориця – по 1 паличці;
- гвоздика – 2 шт.
Час приготування: 4 години.
Калорійність: 125 ккал.
Гарбуз очищується від насіння і шкірки, миється і нарізати невеликими кубиками. В окремій ємності необхідно зварити сироп з цукру і чистої води. Після закипання, в нього додається гарбуз і прянощі.
Суміш кип'ятять протягом 5 хвилин, після чого охолоджується. Процес повторюється близько 6 разів, поки гарбузове скибочки не стануть прозорими у вигляді карамелі.
Цукати дістаються і відкидається на друшляк, щоб сироп міг стекти. Потім вони викладаються на пергаментний папір і підсушується. Сушити солодкість краще в духовці з температурним режимом до 50 градусів. Після охолодження цукати посипаються цукровою пудрою. Для карамелізації можна використовувати мультиварку, вибравши режим «варка на пару».
Як готувати гарбузове цукати з цитрусами або одягають
Інгредієнти:
- гарбузова м'якоть – 2 кг;
- чиста вода – 1 склянка;
- цукор – 700 г;
- апельсин – 2 шт.;
- ванілін;
- цукрова пудра.
Час приготування: 10 годин.
Калорійність: 205 ккал.
М'якоть гарбуза нарізати пластинами, смужками або кубиками. Цитрусові необхідно очистити, вийняти насіння і розділити на часточки. Окремо потрібно приготувати з води і цукру сироп, довести до кипіння і постійно помішувати.
В солодку суміш додається гарбуз і апельсин, після чого вона кип'ятиться протягом 7 хвилин. Ємність з гарбузом знімається з плити і отставляется на 2-3 години до повного охолодження. Процедура повторюється два рази.
Потім сироп з цукатів зливається, і дістаються часточки апельсина. Гарбузове шматки повинні бути прозорі, і м'які. Вони викладаються на деко, на пергамент і відправляються в духовку на 5 годин при максимальній температурі в 40 градусів.
Після приготування та охолодження солодкої гарбуза, вона посипається цукровою пудрою і ваніліном.
Куряча грудка в кефірі — читайте як правильно приготувати корисне і смачне блюдо.
Риба тушкована з овочами в мультиварці — дуже ситна і просте блюдо.
Читайте як приготувати смачне м'ясо з екзотичним смаком по тайськи. Рецепт тут.
Гарбузове цукати в лимонно-апельсиновий сиропі
Інгредієнти:
- очищений овоч (гарбуз) – 1 кг;
- вода – 1 склянка;
- цукор – 300 г;
- кориця – 5 г;
- апельсин і лимон – 1/2;
- гвоздика – 3 шт.
Час приготування: 6 годин.
Калорійність: 230 ккал.
Гарбуз необхідно нарізати шматочками середнього однакового розміру, щоб вони приготувалися одночасно. Потім потрібно зварити сироп з води, цукру, гвоздики, кориці, соку половини цитрусових.
Після повного розчинення цукру, в суміш додається овоч, а вогонь зменшується. Коли сироп закипить, інгредієнти ще потрібно проварити протягом 7 хвилин.
Гарбузове скибочки повинні бути м'якими. Потрібно акуратно покласти в іншу ємність, щоб стекла зайва рідина, але на це піде приблизно 2 години. Цукати розкладаються на пекарської папері і ставлять в духовку на 3 години.
Після закінчення цього часу деко виймається, шматочки гарбуза охолоджуються і обвалюються в цукрі. Готове ласощі рекомендується зберігати в скляній банці.
Корисні поради
Гарбузове цукати домашнього приготування користуються величезною популярністю, адже цей корисний продукт в такому вигляді люблять навіть діти. Всі відгуки про такий простий, але смачний десерт, носять позитивний характер.
Багато господинь знають кілька секретів, що спрощують приготування цукатів з гарбуза. Ось головні з них:
- Смак приготованого ласощі залежить від сорту гарбуза. Кращим варіантом вважається мускатний вид овоча, в якому ніжна м'якоть нагадує смак груші;
- Щоб упевнитися в тому, що десерт з гарбуза готовий до вживання, потрібно перевірити його на готовність. Він не повинен липнути до рук і бути пересушеним;
- Десерт легко готується в мультиварці, потрібно лише встановити режим «мультиповар», поставити температуру спочатку на 100 градусів, а потім на 85. Кришка повинна бути постійно відкритою;
- Зберігати приготовану гарбуз краще у щільно закритих скляних банках або мішку з щільного матеріалу, що допомагає запобігти потраплянню комах або вологи.
Гарбузовий десерт не тільки смачний, але і корисний. Знадобиться лише кілька інгредієнтів, які є у будь-якої господині і трохи часу для приготування солодких цукатів.