05 март 2019 2 599

Як приготувати шаурму по-домашньому з куркою

Хто не любить шаурму? У Пітері, звичайно, люблять шаверму, але суть від цього не змінюється. Це блюдо, яке прийшло зі Сходу, стало у нас вже мало не національним і одним з найулюбленіших фаст-фудів.

Але фаст-фуд є фаст-фуд, і корисною (а то і безпечною) цю їжу назвати дуже складно, хоча це не привід відмовлятися від шаурми, адже її легко можна приготувати і в домашніх умовах, самостійно вибравши кращі продукти і не хвилюючись про санітарних умовах закусочної.

Найпопулярніший варіант – з куркою.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
тонкого вірменського лавашу - 6 аркушів
курячого м'яса (наприклад, стегон без кісток) - 800 г
білокачанної капусти (бажано молодий) - 300 г
помідорів - 1 великий
перцю болгарського - 1 шт.
огірків - 1 великий
цибулин - 1 середня
часнику - 2 зубчики
кетчупу - 6 ст. ложок
майонезу - 6 ст. ложок
рослинної олії - для смаження
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 200 Ккал
Що таке шаурма? Це смачна, соковита начинка з м'яса і овочів, заправлений соусом і загорнута в лаваш. А так як вона є стравою швидкого харчування, готувати її також потрібно швидко – головне, якомога швидше порубати овочі і м'ясо і зібрати шаурму.

Цибулина розрізається спочатку на чотири частини, а потім тонкими скибочками, так робиться і з болгарським перцем. Капуста шинкуется, огірки і помідори ріжуться шматочками, часник подрібнюється.

Все, овочева складова шаурми підготовлена. Куряче м'ясо натирається сіллю і перцем і обсмажується на олії до золотистої скоринки, після чого нарізати на маленькі шматочки.

В окремій мисці змішуються кетчуп, майонез і подрібнений раніше часник (можна ще поперчити). Можна почати збирати шаурму.

На кухонному столі розкладаються листи лаваша, і першим шаром на них вкладається потроху смаженого м'яса, яке потрібно полити невеликою кількістю соусу.

Потім викласти суміш всіх нарізаних овочів і загорнути лаваші конвертами і обсмажити їх на що залишився від смаження курки олії по парі хвилин з кожного боку. Готово!

Шаурма з куркою і корейською морквою

Зробити шаурму ще більш пікантною можна, додавши в неї гостру корейську моркву. Вона залишиться такою ж соковитою і ситної, і сподобається всім, хто любить пряну їжу.

Інгредієнти:

  • 4 аркуша тонкого вірменського лавашу;
  • 0,5 кг курячого філе;
  • 300 гр. білокачанної капусти;
  • 2 середніх помідора;
  • 2 середніх огірка;
  • 100 гр. корейської моркви;
  • 4 ст. ложки кетчупу;
  • 4 ст. ложки майонезу;
  • рослинна олія для смаження.

Час приготування страви: близько 40 хвилин.

Калорійність: приблизно 160 Ккал/100 гр.

Куряче філе порізати на шматочки, посолити, поперчити і обсмажити на олії до рум'яної скоринки.

Капусту тонко нашаткувати, огірки і помідори нарізати скибочками.

На листи лаваша розкласти спочатку м'ясо, потім викласти зверху інші продукти і полити їх соусом. Загорнути шаурму конвертами і, при бажанні, обсмажити їх на сухій сковороді.

Торт з ягодами — яскравий десерт, перед яким неможливо встояти. Це не тільки смачно, але і корисно.

Рецепт шоколадно-бананового торта з фото і покроковими рецептами. Читайте як приготувати цей десерт.

Якщо немає часу на приготування торта, до чаю спечіть пиріг — в допомогу вам підбірка випічки на швидку руку.

Домашня шаурма по-східному

Батьківщиною шаурми є сонячна Туреччина — там це блюдо готують з тих же продуктів, але із зовсім іншим соусом, що надає йому особливого колориту і істинно східну нотку.

Інгредієнти соусу:

  • натуральний йогурт, майонез і сметана в рівних пропорціях;
  • кріп;
  • часник;
  • солоний огірок;
  • по дрібці порошку каррі і чорного перцю.

Час приготування страви: близько години.

Калорійність: приблизно 150 Ккал/100 гр.

Для приготування східного соусу до шаверме треба подрібнити на тертці солоний огірок, часник, кріп дрібно порубати і змішати все з рештою інгредієнтами.

Ще однією особливістю турецької шавермы є те, що шматочки м'яса для неї обсмажують на сухій сковороді, а за пару хвилин до готовності до них інколи додають кілька крапель рідкого диму.

Цибуля додатково посипають цукром, додають ще пару ложок оцту і заливають окропом – коли розсіл охолоне, лук готовий. В турецьку шаурму ще кладуть картоплю фрі – таким чином, виходить, що на лаваші розкладаються куряче м'ясо, маринована цибуля, нашаткована капуста, шматочки помідора, картопля фрі і соус.

А лаваш використовується відразу розігріту у мікрохвильовці, так що на цьому шаурма готова.

Секрети приготування страви

Приготування шаурми – справа творча, тому тут можна сміливо включати свою фантазію і експериментувати з інгредієнтами і соусу і начинки. Але є і деякі поради:

  1. Для шаурми підходить будь куряче м'ясо – філе, стегенця і т. д. Краще, щоб воно було з жирком, але прихильники здорового харчування можуть готувати з грудкою. Цікавий варіант шавермы виходить із застосуванням копченого курячого м'яса.
  2. Можна замінювати молоду білокачанну капусту в рецепті пекінським салатом.
  3. В овочеву начинку можна додати терту свіжу моркву, петрушку, авокадо.
  4. Дуже вдало виходить шаурма, обсмажена в спеціальному грилі – так страва не просочується жиром, відразу готується з двох сторін і не встигає промокнути з-за соусу всередині, і виходить менш калорійним, але нітрохи не менш смачним.
  5. Тонкий лаваш для приготування шаурми обов'язково повинен бути свіжим, інакше при згортанні він неминуче піде тріщинами і швидко почне розвалюватися.
  6. Іноді, замість вірменського лавашу, для приготування шаурми використовують піти.
  7. Для дієтичного варіанти м'ясо можна також обсмажувати без масла на сковороді-гриль.
  8. Додатковий аромат м'яса можна додати, полив його під час смаження парою ложок апельсинового соку або попередньо замаринувавши – наприклад, в цибулі з лимонним соком або одному з спеціальних готових екзотичних маринадів.
  9. Щоб шаверма не розвалилася під час їжі, при згортанні краю лаваша можна злегка збризнути водою з додаванням лимонного соку – так вона склеїться краще.
  10. Розігрівати шаурму в мікрохвильовці заборонено! Вона промокне і розповзеться.
  11. Вегетаріанці можуть замінити м'ясо в шаурмі квасолею, в тому числі і стручкової.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: