Як приготувати шаурму по-домашньому з куркою
Хто не любить шаурму? У Пітері, звичайно, люблять шаверму, але суть від цього не змінюється. Це блюдо, яке прийшло зі Сходу, стало у нас вже мало не національним і одним з найулюбленіших фаст-фудів.
Але фаст-фуд є фаст-фуд, і корисною (а то і безпечною) цю їжу назвати дуже складно, хоча це не привід відмовлятися від шаурми, адже її легко можна приготувати і в домашніх умовах, самостійно вибравши кращі продукти і не хвилюючись про санітарних умовах закусочної.
Найпопулярніший варіант – з куркою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
тонкого вірменського лавашу - | 6 аркушів |
курячого м'яса (наприклад, стегон без кісток) - | 800 г |
білокачанної капусти (бажано молодий) - | 300 г |
помідорів - | 1 великий |
перцю болгарського - | 1 шт. |
огірків - | 1 великий |
цибулин - | 1 середня |
часнику - | 2 зубчики |
кетчупу - | 6 ст. ложок |
майонезу - | 6 ст. ложок |
рослинної олії - | для смаження |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 200 Ккал |
Цибулина розрізається спочатку на чотири частини, а потім тонкими скибочками, так робиться і з болгарським перцем. Капуста шинкуется, огірки і помідори ріжуться шматочками, часник подрібнюється.
Все, овочева складова шаурми підготовлена. Куряче м'ясо натирається сіллю і перцем і обсмажується на олії до золотистої скоринки, після чого нарізати на маленькі шматочки.
В окремій мисці змішуються кетчуп, майонез і подрібнений раніше часник (можна ще поперчити). Можна почати збирати шаурму.
На кухонному столі розкладаються листи лаваша, і першим шаром на них вкладається потроху смаженого м'яса, яке потрібно полити невеликою кількістю соусу.
Потім викласти суміш всіх нарізаних овочів і загорнути лаваші конвертами і обсмажити їх на що залишився від смаження курки олії по парі хвилин з кожного боку. Готово!
Шаурма з куркою і корейською морквою
Інгредієнти:
- 4 аркуша тонкого вірменського лавашу;
- 0,5 кг курячого філе;
- 300 гр. білокачанної капусти;
- 2 середніх помідора;
- 2 середніх огірка;
- 100 гр. корейської моркви;
- 4 ст. ложки кетчупу;
- 4 ст. ложки майонезу;
- рослинна олія для смаження.
Час приготування страви: близько 40 хвилин.
Калорійність: приблизно 160 Ккал/100 гр.
Куряче філе порізати на шматочки, посолити, поперчити і обсмажити на олії до рум'яної скоринки.
Капусту тонко нашаткувати, огірки і помідори нарізати скибочками.
На листи лаваша розкласти спочатку м'ясо, потім викласти зверху інші продукти і полити їх соусом. Загорнути шаурму конвертами і, при бажанні, обсмажити їх на сухій сковороді.
Торт з ягодами — яскравий десерт, перед яким неможливо встояти. Це не тільки смачно, але і корисно.
Рецепт шоколадно-бананового торта з фото і покроковими рецептами. Читайте як приготувати цей десерт.
Якщо немає часу на приготування торта, до чаю спечіть пиріг — в допомогу вам підбірка випічки на швидку руку.
Домашня шаурма по-східному
Батьківщиною шаурми є сонячна Туреччина — там це блюдо готують з тих же продуктів, але із зовсім іншим соусом, що надає йому особливого колориту і істинно східну нотку.
Інгредієнти соусу:
- натуральний йогурт, майонез і сметана в рівних пропорціях;
- кріп;
- часник;
- солоний огірок;
- по дрібці порошку каррі і чорного перцю.
Час приготування страви: близько години.
Калорійність: приблизно 150 Ккал/100 гр.
Для приготування східного соусу до шаверме треба подрібнити на тертці солоний огірок, часник, кріп дрібно порубати і змішати все з рештою інгредієнтами.
Ще однією особливістю турецької шавермы є те, що шматочки м'яса для неї обсмажують на сухій сковороді, а за пару хвилин до готовності до них інколи додають кілька крапель рідкого диму.
Цибуля додатково посипають цукром, додають ще пару ложок оцту і заливають окропом – коли розсіл охолоне, лук готовий. В турецьку шаурму ще кладуть картоплю фрі – таким чином, виходить, що на лаваші розкладаються куряче м'ясо, маринована цибуля, нашаткована капуста, шматочки помідора, картопля фрі і соус.
А лаваш використовується відразу розігріту у мікрохвильовці, так що на цьому шаурма готова.
Секрети приготування страви
Приготування шаурми – справа творча, тому тут можна сміливо включати свою фантазію і експериментувати з інгредієнтами і соусу і начинки. Але є і деякі поради:
- Для шаурми підходить будь куряче м'ясо – філе, стегенця і т. д. Краще, щоб воно було з жирком, але прихильники здорового харчування можуть готувати з грудкою. Цікавий варіант шавермы виходить із застосуванням копченого курячого м'яса.
- Можна замінювати молоду білокачанну капусту в рецепті пекінським салатом.
- В овочеву начинку можна додати терту свіжу моркву, петрушку, авокадо.
- Дуже вдало виходить шаурма, обсмажена в спеціальному грилі – так страва не просочується жиром, відразу готується з двох сторін і не встигає промокнути з-за соусу всередині, і виходить менш калорійним, але нітрохи не менш смачним.
- Тонкий лаваш для приготування шаурми обов'язково повинен бути свіжим, інакше при згортанні він неминуче піде тріщинами і швидко почне розвалюватися.
- Іноді, замість вірменського лавашу, для приготування шаурми використовують піти.
- Для дієтичного варіанти м'ясо можна також обсмажувати без масла на сковороді-гриль.
- Додатковий аромат м'яса можна додати, полив його під час смаження парою ложок апельсинового соку або попередньо замаринувавши – наприклад, в цибулі з лимонним соком або одному з спеціальних готових екзотичних маринадів.
- Щоб шаверма не розвалилася під час їжі, при згортанні краю лаваша можна злегка збризнути водою з додаванням лимонного соку – так вона склеїться краще.
- Розігрівати шаурму в мікрохвильовці заборонено! Вона промокне і розповзеться.
- Вегетаріанці можуть замінити м'ясо в шаурмі квасолею, в тому числі і стручкової.
Приємного апетиту!