Як швидко і смачно загасити капусту з рисом
Капуста — продукт практично універсальний – з неї можна робити борщ і щі, її можна тушкувати і смажити, її можна солити і квасити, з нею можна робити пиріжки і навіть пироги. І все це за умови досить бюджетної вартості капусти і її незаперечною ситності.
Але не всі знають, що капуста ще й чудово поєднується зі злаками, причому з будь-якими, наприклад, з рисом. Якщо її згасити з ним, це стане або чудовим гарніром або відмінним самостійним блюдом для вегетаріанців або тих, хто постить, або просто так.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
білокачанної капусти - | 1 невеликий качан |
рису - | 6 ст. ложок |
цибулин - | 2 середні |
моркви - | 1 середня |
томатної пасти - | 2 ст. ложки |
часнику - | 2 зубчики |
рослинної олії - | 5 ст. ложок |
лаврових аркуша - | 2 шт. |
сіль, перець, зелень - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 80 Ккал |
Спочатку потрібно почистити і подрібнити цибулю і моркву (її можна порізати соломкою або натерти на тертці, тут залежить від особистих переваг), а потім злегка обсмажити їх на рослинній олії у посуді з товстим дном, а краще в казані.
Капуста шинкуется і додається до піджарки разом з невеликою кількістю води, спеціями і лавровими листками, після чого залишається тушкуватися до напівготовності під кришкою, при частому помішуванні.
Потім в посуд можна додати рис, який бажано до цього залити окропом на кілька хвилин, перемішати все разом і залишити гаситися до готовності. При цьому у страві має зберігатися невелика кількість рідини, і якщо цього немає, то можна підливати її в процесі готування.
Коли рис буде готовий, до страви можна буде додати томатну пасту, перемішати його ще раз і залишити потушиться ще на 5 хвилин. У готову тушковану капусту залишиться покласти подрібнені часник і зелень. Подавати страву найкраще в теплому вигляді, давши йому трохи настоятися і охолонути під кришкою.
Тушкована капуста з рисом і куркою
Отримати повноцінне блюдо, в якому буде і м'ясо і гарнір до нього, можна, загасивши капусту з рисом і куркою, причому готуватися це все буде ще в одній і тій же посуді.
Необхідні інгредієнти:
- 300 гр. білокачанної капусти;
- 1 філе курячої грудинки;
- 0,3 стакана рису;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 2 склянки курячого бульйону (можна з кубиків);
- 2 зубчики часнику;
- 0,5 пучка петрушки;
- 0,5 ч. ложки порошку каррі;
- 0,5 ч. ложки паприки;
- рослинна олія для смаження;
- сіль і перець за смаком.
Час приготування страви: близько 50 хвилин.
Калорійність: приблизно 110 Ккал/100 гр.
Капусту потрібно нашаткувати, цибулю дрібно порізати, моркву натерти на тертці, петрушку порубати, часник теж, куряче м'ясо нарізати шматочками, а кілька разів промити рис.
Далі в сотейник потрібно налити олію, розігріти його і обсмажити спочатку в ньому моркву і цибулю, потім викласти шматочки філе, теж трохи обсмажити, всипати рис і обсмажити протягом декількох хвилин, поки він не стане прозорим.
Потім треба влити склянку курячого бульйону, все перемішати, розрівняти і дати рісу ввібрати рідина без додавання поки капусти. Коли бульйону в посуді майже не залишиться, можна додати капусту і всі спеції, перемішати блюдо, влити ще склянку бульйону і залишити гаситися до готовності всього страви або до випаровування рідини.
Після виключення засипати часник і зелень, все перемішати і залишити на якийсь час настоюватися під кришкою.
Смачний салат з копченим окорочком — ми зібрали кілька цікавих рецептів.
Як приготувати соковитий біфштекс з яйцем — спробуйте цікаве блюдо, за кілька хвилин.
Спечіть заливний пиріг з рибою — чудовий, домашній рецепт який вам доведеться по душі.
Рецепт тушкованою капустки з рисом і м'ясом в мультиварці
Якщо в будинку є мультиварка, то всі страви готуються практично за помахом руки і виявляються незмінно смачними. А в ній, між іншим, можна і капусту згасити.
Необхідні інгредієнти:
- 1 склянку рису;
- 1 невеликий качан білокачанної капусти;
- 1,5 склянки води;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- рослинна олія для обсмажування;
- сіль та інші спеції за смаком.
Час приготування страви: у залежності від режимів мультиварки, але не менше години.
Калорійність: близько 100 Ккал/100 гр.
За бажанням в це блюдо можна додати і м'ясо, взявши приблизно 300 грам будь-якого. Якщо готується з ним, то спочатку його потрібно обсмажити в мультиварці на режимі «випічка» протягом приблизно півгодини.
А потім (або відразу ж, якщо готування без м'яса) викласти в чашу натерту моркву і нарізану цибулю і обсмажити їх протягом 10 хвилин. Потім у каструлю потрібно покласти нашатковану капусту і все в тому ж режимі «випічки» загасити її ще 10 хвилин.
Потім всипати рис, влити воду, посолити і додати спеції за смаком і виставити вже режим «плов», після чого готувати страву до сигналу мультиварки.
Капуста тушкована з фаршем і рисом
Якщо в морозилці завалялося трохи фаршу, а в шафах – трохи рису, і при цьому є в холодильнику капуста, то смачний і ситний обід для всієї, можна сказати, забезпечене.
Необхідні інгредієнти:
- 1 невеликий качан капусти;
- 400 гр. змішаного фаршу (можна використовувати і курячий);
- 0,5 склянки рису (тут більше підійде круглозерний);
- 2 середні цибулини;
- 2 середні моркви;
- 2 ст. ложки томатної пасти;
- 1 склянка овочевого бульйону (або води) і 1 склянку томатного соку;
- 2 зубчики часнику;
- 2 лаврових листа;
- сіль, перець за смаком.
Час приготування страви: близько години.
Калорійність: приблизно 130 Ккал/100 гр.
Цибулю потрібно дрібно порізати, моркву потерти і перемішати їх з фаршем, який потрібно ще посолити і поперчити. Рис промити водою і теж всипати його в фарш, перемішати. Капусту потрібно нарізати середніми кубиками і викласти в казан або ж в товстостінну посуд шарами половину капусти, весь фарш з рисом і другу половину капусти.
Все можна трохи придавити зверху руками, а потім залити капусту зверху сумішшю бульйону і томатної пасти разом з томатним соком. Якщо томатного соку немає, його можна замінити зайвої ложкою томатної пасти.
Далі посуд потрібно закрити кришкою і поставити її на середній вогонь, додавши до страви після закипання лавровий лист і подрібнений часник. Потім зменшити вогонь до слабкого, і залишити капусту тушкуватися на 30-40 хвилин або до готовності.
Таким чином, вийде лінивий варіант голубців, які бажано подавати, давши їм трохи охолонути і настоятися під закритою кришкою.
Все готово – приємного апетиту!