Як приготувати смачний суп з тюфтельками
Багато господинь не зовсім розуміють різницю між тюфтельками і фрикальками. Все дуже просто: тефтелі – це м'ясні кульки, в фарш яких обов'язково входить рис, і їх перед зануренням в суп обсмажують. Фрикадельки ж готують з фаршу з додаванням хліба і зелені, і додають в сирому вигляді в бульйон або суп.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
морква - | 1 шт. |
картопля - | 2 - 3 штуки |
цибулини - | 2 - 3 штуки |
помідор - | 1 шт. |
рослинне або вершкове масло - | для обсмажування |
сіль, перець - | за смаком |
фарш асорті - | 400 грамів |
рис - | 100 грамів |
яйце - | 1 шт. |
борошно - | 30 грамів |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 135 Ккал |
Як потрібно готувати суп з тюфтельками:
- Поки готуватиметься фарш, слід поставити на вогонь каструлю з 2 літрами води – нехай закипає.
- У глибоку ємність кладемо фарш, рис (не потрібно його заздалегідь варити), яйце і дрібно нарізаний лук.
- Добре розмішуємо всі інгредієнти, приправляємо сіллю і перцем. Збиваємо фарш як можна довше, щоб всі інгредієнти рівномірно змішалися.
- Формуем з фаршу тефтелі довільного розміру і обвалюємо кожен в борошні.
- Сковороду з рослинним маслом добре розігріваємо і швидко обсмажуємо тефтелі до рум'яного кольору з усіх сторін не середньому вогні.
- Моркву очищаємо і нарізаємо тонкою соломкою. Цибулю також дрібно рубаємо. Помідор звільняємо від шкірки (за бажанням) і нарізаємо дрібними кубиками.
Рада! Щоб швидко видалити шкірку з помідорів, потрібно надрізати його навхрест, опустити в окріп і відразу ж опустити в дуже холодну воду. Від перепаду температур шкірка легко зніметься.
- Обсмажуємо овочі в тому ж маслі, в якому смажилися тефтелі. Якщо є бажання, то можна пасерувати овочі та на свіжому маслі в іншій сковороді.
- Картоплю очищаємо і нарізаємо великими кубиками.
- У киплячу воду опускаємо тефтелі і даємо супу закипіти, потім додаємо нарізану картоплю.
- Як тільки суп повариться 5-7 хвилин, можна додати засмажку з овочів (якщо немає свіжих помідорів, то їх легко замінюють томатною пастою).
- Варимо перше блюдо ще протягом 15 хвилин. Приправляємо спеціями і сіллю за смаком.
- Вимикаємо вогонь, посипаємо суп зеленню (хто любить) і подаємо до столу.
Суп з тюфтельками і вермішеллю
Необхідні інгредієнти:
- 600 грамів курячого фаршу або філе;
- 100 грамів рису;
- зелень петрушки за смаком;
- яйце;
- 1 морква;
- 3 картоплини;
- 2 цибулини;
- 80-100 грамів вермішелі;
- 50 мл рослинного масла;
- сіль і спеції, лавровий лист за смаком.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 128 Ккал/100 грам
- Щоб приготувати смачний суп з тюфтельками і вермішеллю, можна використовувати вже готовий фарш або приготувати його самостійно з курячого філе. Для цього м'якоть потрібно пропустити через м'ясорубку, додати подрібнену цибулю, сіль і спеції.
- Для приготування тефтелькою у фарш потрібно додати рис, яйце і січену зелень. Підсолюємо масу, приправляємо спеціями.
Рада! Рис перед приготуванням тюфтельок не потрібно відварювати, так як він буде ще піддаватися тепловій обробці.
- Очищаємо овочі: картопля, цибуля та морква. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву – соломкою, а картоплю – великими кубиками.
- У киплячу воду кладемо картоплю і варимо його 5 — 7 хвилин.
- Тим часом сформуем з фаршу маленькі кульки і обваляем їх у борошні.
- Обсмажуємо тефтелі в невеликій кількості рослинної олії до рум'яного кольору.
- Акуратно опускаємо тефтелі в киплячий суп і даємо воді закипіти.
- Настав час вермішелі – кладемо її в суп.
- У рослинному або вершковому маслі обсмажуємо овочі до м'якості.
- У суп з картоплею і тюфтельками кладемо пасеровані овочі, приправляємо сіллю і перцем за смаком, додаємо лавровий лист і варимо 10-15 хвилин до готовності картоплі.
- Суп готовий, залишилося подати його до столу зі сметаною та зеленню.
Томатний суп з тюфтельок з квасолею
Дуже незвичайний, смачний і ситний суп. Один тільки вид цієї страви викликає апетит і бажання скоріше його спробувати. У приготуванні можна використовувати вже готову консервовану квасолю або відварити заздалегідь. Квасолю замочують на кілька годин, а потім варять з додаванням солі і спецій протягом 2 годин до готовності.
Необхідні інгредієнти:
- 400 г фаршу (будь-якого);
- 50 грамів рису;
- 1 банку консервованої квасолі (або 200-300 грамів готової);
- 1 цибулина;
- 400 грамів консервованих томатів;
- 100 грам чечевиці;
- 3 зубчики часнику;
- орегано, кінза, петрушка – за смаком;
- сіль.
Час приготування: 65 хвилин.
Калорійність: 65 Ккал/100 г.
Рецепт приготування томатного супу з тефтелькою і квасолі по кроках:
- Насамперед, відварюємо сочевицю. Для цього заливаємо її водою з розрахунку 1:2 і варимо на середньому вогні протягом 20 хвилин. Солити не потрібно.
- У невеликій каструлі відварюємо рис в киплячій, солоній воді до напівготовності.
- Консервовані томати подрібнює блендером до стану пюре.
- Одну цибулину очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками.
- У невеликій ємності змішуємо цибулю і фарш добре перемішуємо і заправляємо спеціями (орегано)
- Рис трохи охолоджуємо і додаємо у фарш. Ще раз ретельно все перемішуємо.
- Формуем невеликі кульки-тюфтельки. Обсмажуємо їх на добре розігрітій сковороді до рум'яного кольору.
- Пасеруємо дрібно нарубаний часник і цибулю. Додаємо спеції (зіру і кінзу) і томатне пюре. Тушкуємо все протягом 5-7 хвилин на мінімальному вогні.
- З'єднуємо відварену сочевицю і томатний соус, перемішуємо і подрібнюємо за допомогою блендера.
- Переливаємо цю масу в глибоку каструлю, додаємо літр киплячої води і солимо.
- Доводимо суп до кипіння, опускаємо в нього заздалегідь обсмажені тюфтельки і квасоля.
- Варимо суп на середньому вогні до тих пір, поки тефтелі не спливуть – це ознака готовності.
- Подаємо готову страву до столу з зеленню і сметаною.
Рецепт для мультиварки
Якщо потрібно швидко і смачно нагодувати сім'ю, то цей рецепт доведеться як не можна до речі. Тефтелі можна приготувати заздалегідь або заморозити, а потім лише відварити в киплячому бульйоні з овочами. Крім того, таке ситне блюдо цілком можна розцінювати як перше і друге, два в одному.
Необхідні інгредієнти:
- 500 грамів фаршу;
- 1 цибулина;
- 1 яйце;
- 2 зубчики часнику;
- 1 морква;
- 3-4 середні картоплини;
- 80 грамів рису;
- рослинна олія для обсмажування;
- сіль, спеції, сухарики – за смаком.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 78 Ккал/100 г.
Як приготувати суп з тюфтельками в мультиварці:
- Спочатку потрібно приготувати тефтелі. Для цього в ємності змішуємо фарш сирий рис, яйце, дрібно нарізану цибулю, нарізаний часник. Підсолюємо масу і приправяем спеціями за смаком. Добре перемішуємо.
- Цибулю і моркву очищаємо і нарізаємо соломкою.
- Включаємо мультиварку на режим «Випічка», наливаємо трохи олії і обсмажуємо овочі протягом 7-8 хвилин.
- Кладемо в чашу очищений і нарізаний кубиками картоплю, тефтелі, солимо і перчимо за смаком.
- Заливаємо все гарячою водою (2-3 літра) і перемішуємо.
- Включаємо таймер на 40 хвилин, режим «Гасіння» і варимо суп до повної готовності.
- подаємо до столу з зеленню та житніми сухариками.
Корисні поради
Щоб приготувати смачний, наваристий суп з тюфтельками, потрібно знати декілька правил:
- тефтелі перед приготуванням потрібно попередньо обсмажити;
- у фарш для тефтелькою обов'язково входять: крупа (як правило, рис), яйце і зелень або спеції;
- досвідчені господині радять готувати тефтелі заздалегідь і заморожувати їх. Так у вас під рукою завжди буде заготівля для смачного страви.
Приємного апетиту!