Як приготувати салат зі смаженими грибами
Гриби – це один з найбільш корисних продуктів харчування, що зустрічаються в природі. До їх складу входять білки (як у м'ясі) з практично повною відсутністю жирів і вуглеводів. Тому спортсмени або люди, які ведуть рухливий спосіб життя, повинні вживати їх хоча б один раз в тиждень смаженими або консервованими.
Розглянемо кілька варіантів салатів з смаженими грибами, які допоможуть урізноманітнити раціон або прикрасити святковий стіл.
Простий рецепт
Перший етап приготування – це обсмажування, в термічно необробленому вигляді вживання продукту загрожує проблемами зі здоров'ям. Тому почнемо з правил обсмажування.
Підготовка грибів
Цибуля – це дуже важливий інгредієнт при обжарке, що дозволяє виразити смак гриба залишивши при цьому його досить соковитим. Нам знадобляться:
- гриби – 0,4 кілограма;
- цибуля – одна велика головка;
- рослинне масло – 20 грам.
Спосіб приготування:
- нашатковану цибулю (півкільцями або менше на ваш розсуд) йде на розігріту сковороду з налитим туди маслом;
- обжарка проводиться три хвилини до появи красивого золотого відтінку;
- на сковороду висипаються шинковані гриби. Шматочки повинні бути досить великі, адже в процесі смаження їх обсяг зменшиться приблизно в два рази;
- обсмажування відбувається ще не менше 10 хвилин. Перед вимиканням потрібно переконатися у відсутності рідини на сковороді. Складові потребують постійному перемішуванні щоб уникнути пригорання;
- готовий інгредієнт майбутнього салату поміщається в достатню за розміром посуд, де охолоджується до кімнатної температури.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинячий або яловичий язик - | 400 грам |
печериці або інші види грибів - | 400 грам |
цибуля ріпчаста - | 2 середніх головки |
болгарський перець - | 1 штука |
сметана або майонез - | близько 150 грам |
зелень, сіль - | за смаком |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 140 Ккал |
Спосіб приготування:
-
- обсмажуємо гриби з цибулею за способом, описаним вище;
- відварюємо мову цілим шматком і охолоджуємо до кімнатної температури;
- позбавляємося від насіння всередині перцю і нарізаємо його соломкою з невеликою шириною;
- такий же нарізається соломкою мова;
- змішуємо підготовлені компоненти, заправляємо сметаною або майонезом. Солимо за смаком;
- прикрашаємо зеленню і подаємо страву на стіл.
Варіант страви з куркою
Складові:
- куряче філе – 300 грам;
- гриби – 400 грам;
- цибуля – дві середні головки;
- столова ложка соняшникової олії;
- часник – 2 середніх зубчики;
- сметана (50 грам), кріп, сіль за смаком.
Разом з варінням філе часу знадобиться близько 40 хвилин.
Калорійність складе близько 150 кілокалорій на 100 грам.
Приготування салату з смаженими грибами і куркою:
- смажимо гриби з цибулею;
- відварюємо філе до повної готовності і даємо охолонути;
- нарізаємо приготоване куряче м'ясо середніми кубиками;
- готуємо соус — дрібно нарізаємо кріп, тиснемо зубчики часнику і змішуємо це все зі сметаною, підсолюємо;
- накладаємо в підходящу посуд смажені інгредієнти, заправляємо соусом і добре перемішуємо;
- салат придатний до вживання відразу, але смак буде ще краще, якщо дати страві постояти кілька годин у холодильнику.
Салат зі смаженими крабовими паличками і грибами
Ще один варіант закуски з незвичайним смаком.
Знадобиться:
- крабові палички – 200 грам;
- гливи, печериці – 300 грам;
- одна велика або дві середні цибулини;
- дві варені морквини (середнього розміру);
- пару столових ложок соняшникової олії (бере участь в обсмажуванні);
- сіль і майонез за бажанням.
З урахуванням того, що морква вариться 25 хвилин, то часові витрати на салат складуть близько 50 хвилин. Калорійність – близько 90 кілокалорій без майонезу і двісті Ккал, якщо салат рясно заправити майонезом на 100 гр. продукту.
Спосіб приготування:
- на відміну від попередніх варіантів цибулю (півкільцями) до золотистого кольору обсмажується окремо;
- приготований лук переноситься на серветку або друшляк з дрібною сіткою до повного позбавлення від рослинного масла;
- крабові палички (подрібнені до соломки) смажимо звичайним способом хвилин 10;
- обсмажуємо гриби (спосіб розглядався на початку статті);
- в підготовлену ємність насипаємо крабові палички, а потім цибулю;
- трьом (середні отвори) туди ж морква;
- потім гриби і солимо за смаком;
- можна заправити майонезом (але необов'язково). Салат зі смаженими крабовими паличками і грибочками ретельно перемішується.
Читайте як приготувати смачне тісто для самси — ми підготували не тільки кілька рецептів, але і розповімо, як правильно готувати цю страву.
Рулет лаваша з сьомгою — наш покроковий рецепт з фото і рекомендаціями. Спробуйте!
Читайте як правильно посмажити гриби в сметані. Ця страва може бути як гарніром або окремим блюдом, але можна використовувати і як начинку для пиріжків, салатів або кулеб'як.
Пісна закуска
Виявляється, за допомогою смажених грибів можна отримати смачний пісний салат без складнощів з готуванням. Ось складові:
- морква по-корейськи – 0,2 кілограма;
- гриби – 0,3 кіло;
- ріпчаста цибуля – дві середні головки;
- соняшникова олія (не більше 15 грам);
- листя салату і трохи зеленої цибулі для прикраси;
- сіль індивідуально.
Готування від початку до кінця займе 15-20 хвилин (за умови придбання корейської моркви в магазині).
Калорійність страви складе 95 кілокалорій на 100 грам.
Порядок приготування пісного салату з смаженими грибами:
- попереднє обсмажування проводиться стандартним методом на рафінованій олії;
- викладаємо в ємність морква, гриби, цибулю. Склад добре змішалась і підсолювати;
- дно і бокові сторони глибокої тарілки вистилають листям салату, на які викладається вміст попередньої ємності;
- посипаємо все це шинкованою зеленою цибулею і можна починати пробувати.
Листковий салат
Мода на холодні закуски, в яких шари накладаються один на інший, прийшла до нас порівняно недавно (оселедець під шубою — єдиною виняток). З допомогою смажених грибів можна приготувати такий вигляд страви, забезпечивши стіл смачним і естетично привабливим салатом.
Необхідні продукти:
- середня картоплина – три штуки;
- гриби – 0,4 кіло;
- яйця – 2 штуки;
- сир (бажано твердий) – 0,1 кг;
- майонез, сіль, перець, зелень за смаком.
Час приготування з урахуванням попереднього відварювання складе не менше години.
Калорійність у цього салату досить висока, близько 300 кілокалорій на 100 грам продукту.
Приготування листкового салату:
- картопля вариться без очищення (в мундирі). Даємо складової охолонути, знімаємо шкірку і нарізаємо кубиками середнього розміру;
- укладаємо його на дно ємності (ідеальним варіантом буде плоске блюдо достатнього розміру);
- шар солиться за смаком і поверх нього лягає майонез (сіточка);
- наступна частина салату – смажені (без цибулі) гриби. Після них знову майонез;
- відварюються яйця, після чого чистяться і дуже дрібно нарізати. Це черговий шар (знову підсолюємо), після якого знову йде майонез;
- фінальний етап – тертий прямо над салатом на дрібній сітці сир, вийде своєрідна шапка;
- прикрашаємо страву зеленню і покласти на кілька годин в холодильник для того, щоб шари просочилися майонезом.
Кілька порад від досвідчених кулінарів
Існує кілька рекомендацій, які допоможуть приготувати салати з смаженими грибами смачно і швидко. Ось вони:
- для обсмажування ніколи не беріть оливкова олія, воно добре для заправки салатів, а при нагріванні втрачає практично всі корисні властивості. Кращий і водночас найбільш дешевий варіант – прояснена соняшникова олія;
- страва вийде смачніше, якщо при обжарке зберегти цілісність структури грибів, тому заважати їх потрібно акуратно дерев'яною або силіконової лопаткою не допускаючи приставання до дна сковороди;
- принципових вимог про вид грибів для конкретного салату немає, можна сміливо застосовувати дико ростуть побратимів. Єдине правило – необхідно бути на 100 відсотків упевненими в їх безпеки для здоров'я;
- професійні кухарі знають, що гриби дуже люблять сметану, вершки або майонез. Тому не бійтеся використовувати дані інгредієнти, смак салату тільки виграє. Але калорійність буде високою.
Салати з смаженими грибами не втрачають своїх смакових якостей порівняно тривалий час. Якщо сьогодні доїсти блюдо не вийшло, це можна зробити не наступний день, приправивши трохи соусом. Смак залишиться таким же.
В якості прикраси готового страви можна і потрібно використовувати різні види горіхів (волоські, мигдаль, кедровий варіант). З грибами ця частина салату буде прекрасно гармоніювати за смаком, а зовнішній вигляд придбає додаткову пікантність.