01 апрель 2019 1 740

Як приготувати салат зі смаженими грибами

Гриби – це один з найбільш корисних продуктів харчування, що зустрічаються в природі. До їх складу входять білки (як у м'ясі) з практично повною відсутністю жирів і вуглеводів. Тому спортсмени або люди, які ведуть рухливий спосіб життя, повинні вживати їх хоча б один раз в тиждень смаженими або консервованими.

Корисний продукт може бути приготований сам по собі або входити до складу салатів та інших страв. Смакові якості дозволяють грибів поєднуватися з багатьма іншими складовими, крім риби.

Розглянемо кілька варіантів салатів з смаженими грибами, які допоможуть урізноманітнити раціон або прикрасити святковий стіл.

Простий рецепт

Перший етап приготування – це обсмажування, в термічно необробленому вигляді вживання продукту загрожує проблемами зі здоров'ям. Тому почнемо з правил обсмажування.

Підготовка грибів

Цибуля – це дуже важливий інгредієнт при обжарке, що дозволяє виразити смак гриба залишивши при цьому його досить соковитим. Нам знадобляться:

  • гриби – 0,4 кілограма;
  • цибуля – одна велика головка;
  • рослинне масло – 20 грам.

Спосіб приготування:

  • нашатковану цибулю (півкільцями або менше на ваш розсуд) йде на розігріту сковороду з налитим туди маслом;
  • обжарка проводиться три хвилини до появи красивого золотого відтінку;
  • на сковороду висипаються шинковані гриби. Шматочки повинні бути досить великі, адже в процесі смаження їх обсяг зменшиться приблизно в два рази;
  • обсмажування відбувається ще не менше 10 хвилин. Перед вимиканням потрібно переконатися у відсутності рідини на сковороді. Складові потребують постійному перемішуванні щоб уникнути пригорання;
  • готовий інгредієнт майбутнього салату поміщається в достатню за розміром посуд, де охолоджується до кімнатної температури.
Безпосередньо рецепт салату
Інгредієнти Кількість
свинячий або яловичий язик - 400 грам
печериці або інші види грибів - 400 грам
цибуля ріпчаста - 2 середніх головки
болгарський перець - 1 штука
сметана або майонез - близько 150 грам
зелень, сіль - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал

Спосіб приготування:

    • обсмажуємо гриби з цибулею за способом, описаним вище;
    • відварюємо мову цілим шматком і охолоджуємо до кімнатної температури;
    • позбавляємося від насіння всередині перцю і нарізаємо його соломкою з невеликою шириною;
    • такий же нарізається соломкою мова;
    • змішуємо підготовлені компоненти, заправляємо сметаною або майонезом. Солимо за смаком;
    • прикрашаємо зеленню і подаємо страву на стіл.

Варіант страви з куркою

Класикою страви з такими складовими є жульєн в духовці. Але не менш смачним вийде і салат.

Складові:

  • куряче філе – 300 грам;
  • гриби – 400 грам;
  • цибуля – дві середні головки;
  • столова ложка соняшникової олії;
  • часник – 2 середніх зубчики;
  • сметана (50 грам), кріп, сіль за смаком.

Разом з варінням філе часу знадобиться близько 40 хвилин.

Калорійність складе близько 150 кілокалорій на 100 грам.

Приготування салату з смаженими грибами і куркою:

  • смажимо гриби з цибулею;
  • відварюємо філе до повної готовності і даємо охолонути;
  • нарізаємо приготоване куряче м'ясо середніми кубиками;
  • готуємо соус — дрібно нарізаємо кріп, тиснемо зубчики часнику і змішуємо це все зі сметаною, підсолюємо;
  • накладаємо в підходящу посуд смажені інгредієнти, заправляємо соусом і добре перемішуємо;
  • салат придатний до вживання відразу, але смак буде ще краще, якщо дати страві постояти кілька годин у холодильнику.

Салат зі смаженими крабовими паличками і грибами

Ще один варіант закуски з незвичайним смаком.

Знадобиться:

  • крабові палички – 200 грам;
  • гливи, печериці – 300 грам;
  • одна велика або дві середні цибулини;
  • дві варені морквини (середнього розміру);
  • пару столових ложок соняшникової олії (бере участь в обсмажуванні);
  • сіль і майонез за бажанням.

З урахуванням того, що морква вариться 25 хвилин, то часові витрати на салат складуть близько 50 хвилин. Калорійність – близько 90 кілокалорій без майонезу і двісті Ккал, якщо салат рясно заправити майонезом на 100 гр. продукту.

Спосіб приготування:

  • на відміну від попередніх варіантів цибулю (півкільцями) до золотистого кольору обсмажується окремо;
  • приготований лук переноситься на серветку або друшляк з дрібною сіткою до повного позбавлення від рослинного масла;
  • крабові палички (подрібнені до соломки) смажимо звичайним способом хвилин 10;
  • обсмажуємо гриби (спосіб розглядався на початку статті);
  • в підготовлену ємність насипаємо крабові палички, а потім цибулю;
  • трьом (середні отвори) туди ж морква;
  • потім гриби і солимо за смаком;
  • можна заправити майонезом (але необов'язково). Салат зі смаженими крабовими паличками і грибочками ретельно перемішується.

Читайте як приготувати смачне тісто для самси — ми підготували не тільки кілька рецептів, але і розповімо, як правильно готувати цю страву.

Рулет лаваша з сьомгою — наш покроковий рецепт з фото і рекомендаціями. Спробуйте!

Читайте як правильно посмажити гриби в сметані. Ця страва може бути як гарніром або окремим блюдом, але можна використовувати і як начинку для пиріжків, салатів або кулеб'як.

Пісна закуска

Виявляється, за допомогою смажених грибів можна отримати смачний пісний салат без складнощів з готуванням. Ось складові:

  • морква по-корейськи – 0,2 кілограма;
  • гриби – 0,3 кіло;
  • ріпчаста цибуля – дві середні головки;
  • соняшникова олія (не більше 15 грам);
  • листя салату і трохи зеленої цибулі для прикраси;
  • сіль індивідуально.

Готування від початку до кінця займе 15-20 хвилин (за умови придбання корейської моркви в магазині).

Калорійність страви складе 95 кілокалорій на 100 грам.

Порядок приготування пісного салату з смаженими грибами:

  • попереднє обсмажування проводиться стандартним методом на рафінованій олії;
  • викладаємо в ємність морква, гриби, цибулю. Склад добре змішалась і підсолювати;
  • дно і бокові сторони глибокої тарілки вистилають листям салату, на які викладається вміст попередньої ємності;
  • посипаємо все це шинкованою зеленою цибулею і можна починати пробувати.

Листковий салат

Мода на холодні закуски, в яких шари накладаються один на інший, прийшла до нас порівняно недавно (оселедець під шубою — єдиною виняток). З допомогою смажених грибів можна приготувати такий вигляд страви, забезпечивши стіл смачним і естетично привабливим салатом.

Необхідні продукти:

  • середня картоплина – три штуки;
  • гриби – 0,4 кіло;
  • яйця – 2 штуки;
  • сир (бажано твердий) – 0,1 кг;
  • майонез, сіль, перець, зелень за смаком.

Час приготування з урахуванням попереднього відварювання складе не менше години.

Калорійність у цього салату досить висока, близько 300 кілокалорій на 100 грам продукту.

Приготування листкового салату:

  • картопля вариться без очищення (в мундирі). Даємо складової охолонути, знімаємо шкірку і нарізаємо кубиками середнього розміру;
  • укладаємо його на дно ємності (ідеальним варіантом буде плоске блюдо достатнього розміру);
  • шар солиться за смаком і поверх нього лягає майонез (сіточка);
  • наступна частина салату – смажені (без цибулі) гриби. Після них знову майонез;
  • відварюються яйця, після чого чистяться і дуже дрібно нарізати. Це черговий шар (знову підсолюємо), після якого знову йде майонез;
  • фінальний етап – тертий прямо над салатом на дрібній сітці сир, вийде своєрідна шапка;
  • прикрашаємо страву зеленню і покласти на кілька годин в холодильник для того, щоб шари просочилися майонезом.

Кілька порад від досвідчених кулінарів

Існує кілька рекомендацій, які допоможуть приготувати салати з смаженими грибами смачно і швидко. Ось вони:

  • для обсмажування ніколи не беріть оливкова олія, воно добре для заправки салатів, а при нагріванні втрачає практично всі корисні властивості. Кращий і водночас найбільш дешевий варіант – прояснена соняшникова олія;
  • страва вийде смачніше, якщо при обжарке зберегти цілісність структури грибів, тому заважати їх потрібно акуратно дерев'яною або силіконової лопаткою не допускаючи приставання до дна сковороди;
  • принципових вимог про вид грибів для конкретного салату немає, можна сміливо застосовувати дико ростуть побратимів. Єдине правило – необхідно бути на 100 відсотків упевненими в їх безпеки для здоров'я;
  • професійні кухарі знають, що гриби дуже люблять сметану, вершки або майонез. Тому не бійтеся використовувати дані інгредієнти, смак салату тільки виграє. Але калорійність буде високою.

Салати з смаженими грибами не втрачають своїх смакових якостей порівняно тривалий час. Якщо сьогодні доїсти блюдо не вийшло, це можна зробити не наступний день, приправивши трохи соусом. Смак залишиться таким же.

В якості прикраси готового страви можна і потрібно використовувати різні види горіхів (волоські, мигдаль, кедровий варіант). З грибами ця частина салату буде прекрасно гармоніювати за смаком, а зовнішній вигляд придбає додаткову пікантність.

Що ще почитати: