Як смачно приготувати салат зі смаженими печерицями
Серед інших видів грибів найбільшою популярністю користуються печериці. Найчастіше саме з них готують супи, закуски і салати, начинки для пирогів, жульєни і спекотне. Пояснюється це просто – купити шампіньйони можна круглий рік практично в будь-якому великому супермаркеті або маленькому магазині, і коштують вони недорого.
Найбільший простір для польоту кулінарної думки дає використання смажених печериць в приготуванні всіляких салатів. Кожна господиня, без сумніву, сама може придумати свій салат зі смаженими печерицями, але хоча б раз варто приготувати і спробувати рецепти, які можна назвати класикою:
- Листковий салат зі смаженими печерицями;
- Салат «Венеція»;
- Салат зі смаженими печерицями та куркою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіжих печериць - | 350 грам |
сиру твердих сортів - | 150 грам |
картоплі (1-2 картоплини) - | 150 грам |
яєць - | 4 шт. |
ріпчастої цибулі - | 100 грам |
рослинної олії - | 50 мл |
легкого салатного майонезу - | 150 грам |
сіль, перець - | за смаком |
кропу, петрушки або іншої зелені для прикраси - | кілька гілочок |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 216 Ккал |
Це страва здатне не тільки урізноманітнити щоденне меню, але й стати окрасою для святкового застілля за рахунок викладених шарами інгредієнтів, які дозволяють зробити ефектною саму подачу. Легкий і ніжний смак салат набуває за рахунок використання нежирного майонезу для заправки і викладання продуктів шарами менше 1 см завтовшки (в ідеалі товщина кожного шару — півсантиметра або трохи більше).
Послідовність етапів приготування:
- Картопля зварити в мундирі і остудити;
- Цибуля очистити від лушпиння і порізати кубиками. Печериці почистити і перетворити в тонкі слайсы. На олії підсмажити цибулю не більше 2-3 хвилин до прозорості, потім відправити на сковороду гриби і смажити ще 3-4 хвилини. Сковороду зняти з вогню і дати смажених із цибулею грибів охолонути;
- Курячі яйця відварити в круту. Для цього вони повинні провести в киплячій воді 10 хвилин;
- Картоплю очистити від шкірки, з яєць зняти шкаралупу;
- Варену картоплю, яйця і твердий сир подрібнити з допомогою великої терки;
- Першим шаром викласти тертий картоплю, зверху майонезом намалювати сіточку. Другим шаром йдуть смажені з цибулею гриби, оскільки вони досить соковиті, то малювати поверх них майонезну сіточку не потрібно. Третій шар – яйця, зверху знову майонезна сіточка. Останній шар – сирний, його теж прошарувати майонезом;
- Готового дати салату просочитися в холодильнику не менше години, перед подачею прикрасити гілочками свіжої зелені.
«Венеція»
Інгредієнти, необхідні для приготування:
- 400 грам курячого філе (грудка 1);
- 300 г свіжих печериць;
- 200 грам чорносливу без кісточок;
- 200 грам твердого сиру;
- 200 грам картоплі (2-3 середніх картоплини);
- 3 відварних яйця;
- 200 грам свіжого огірка;
- 200 грам нежирного майонезу;
- 50 мл рослинного масла;
- 1 лавровий лист, сіль.
Час приготування: 50-60 хвилин.
Калорійність: 222,5 кКал./100 грам.
Послідовність етапів приготування:
- У підсоленій воді з лавровим листочком зварити грудку;
- Картоплю відварити в мундирі;
- На рослинному маслі без додавання лука посмажити печериці;
- Чорнослив на 15 хвилин залити кип'ятком, потім воду злити;
- Курячу грудку, картопля, огірок і чорнослив нарізати кубиками;
- Для подрібнення твердого сиру і яєць використовувати крупну тертку;
- На блюдо встановити роз'ємне кільце, воно допоможе оформити подачу салату у вигляді торта. Інгредієнти викладаємо в кільце шарами в такій послідовності: чорнослив, курка, картопля, гриби, яйця, сир і огірок. Усі шари, крім грибів, промазати майонезом;
- Порціонну подання цього салату можна також оформити шарами, якщо використовувати кільце малого діаметра. Таке кільце, наприклад, можна зробити з пластикової пляшки.
Курячий салат з грибами
Поєднання м'яса курки та грибів так часто зустрічається в кулінарних рецептах, що його сміливо можна назвати класикою. Будь салат з куркою і смаженими печерицями – це низькокалорійне і досить ситне блюдо, в порівнянні з іншими, частими гостями на святкових столах. Запропонований нижче рецепт примітний тим, що в його складі немає яєць і відвареної картоплі, які теж часто використовують в приготуванні салатів.
Для приготування знадобляться такі продукти:
- З50 грам шампіньйонів;
- 400 грам курячого філе;
- 350 грам свіжих помідорів;
- 200 грам твердого сиру;
- 150 г маслин без кісточок;
- 50 мл рослинного масла;
- 150 грам майонезу;
- 1 лавровий лист, кілька горошин чорного перцю, сіль.
Час приготування: 50-60 хвилин.
Калорійність: 175,9 кКал./100 грам.
Послідовність етапів приготування:
- Куряче м'ясо зварити зі спеціями в підсоленій воді;
- На рослинному маслі посмажити гриби;
- Філе, помідори і твердий сир за допомогою ножа перетворити на невеликі кубики;
- Маслини порізати кільцями. Кількість маслин у складі салату можна збільшити або зменшити, орієнтуючись на свій смак;
- Всі продукти скласти в салатник або глибоку миску, добре змішати і заправити низькокалорійним майонезом;
Копчена курка, ананаси, гриби
У салатах гриби можна змішувати не тільки з м'ясом і овочами, але і з фруктами. Підтвердження цьому варіант смачного рецепту з використанням ананасів, для якого знадобляться:
- 300 грам копченого курячого філе;
- 150 грам консервованих ананасів;
- 300 г свіжих печериць;
- 150 грам улюбленого сиру твердих сортів;
- 25 мл рослинного масла;
- 100 грам майонезу;
- сіль і перець за смаком.
Час приготування: 0,5 години.
Калорійність: 181,0 кКал/100 г.
Послідовність етапів приготування смачного салату:
- Печериці почистити, нарізати шматочками і підсмажити на соняшниковій або іншому рослинному маслі;
- Ананаси, сир і копчене м'ясо курки з допомогою ножа подрібнюємо невеликими кубиками;
- Остиглі гриби і інші інгредієнти скласти в салатник, задобрити майонезом і старанно перемішати, якщо є необхідність поперчити і посолити;
- Перед подачею дати трохи салату настоятися.
Яєчня в мікрохвильовці — варіант самого простого і популярного страви на сніданок, але і його можна приготувати незвично.
Як приготувати креветки в клярі читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати смачний люля кебаб з яловичини. Рецепт тут.
«Соняшник»
Це частування не тільки порадує смакові сосочки мови, але й очі своєю гарною подачею у вигляді квітки соняшника. Для салату і його прикраси знадобляться:
- 300 г свіжих печериць;
- 300 грам відвареного курячого філе;
- 100 грам твердого сиру;
- 4 відварених курячих яйця;
- 50 мл рослинного масла;
- 4 столових ложки майонезу;
- 50 грам маслин;
- 50 грам картопляних чіпсів.
Час приготування: не більше півгодини.
Калорійність: 209,9 кКал./100 грам.
Послідовність етапів приготування:
- Посмажити на олії печериці і остудити їх;
- Варене м'ясо курки порізати на невеликі шматочки поперек волокон;
- Білки і жовтки окремо натерти з допомогою великої терки;
- Для сиру використовувати дрібну тертку;
- Змішати смажені гриби з тертими білками і заправити половиною майонезу;
- Куряче м'ясо змішати з тертими жовтками і теж заправити залишилися майонезом;
- На кругле блюдо викласти салат шарами: гриби з білками, курка з жовтками, твердий сир;
- Маслини розрізати уздовж навпіл і викласти зверху салату у вигляді зерен соняшника;
- навколо страви викласти пелюстки з чіпсів.
Поради: як правильно смажити печериці
Найпростіший спосіб приготувати шампіньйони – це просто посмажити. Можливо, тому смажені гриби рецепти салатів зустрічаються навіть частіше, ніж консервовані та мариновані. Незважаючи на простоту приготування смажених печериць, більшість господинь роблять це неправильно, а потім нарікають на те, що гриби сильно ужарилися і втратили свій смак.
Існує ряд правил, дотримання яких допоможе уникнути найбільш поширених помилок і правильно приготувати смажені шампіньйони:
- Гриби, як губка, поглинає в себе вологу, тому перед приготуванням вони не повинні довго контактувати з водою, щоб вони не стали позбавленими смаку і водянистими. Шампіньйони, вирощені в теплиці, є практично стерильними. Перед смаженням їх достатньо почистити щіткою або протерти вологою серветкою, забруднені місця у підстави ніжки потрібно обрізати;
- Печериці, зібрані в лісі, перед смаженням треба хвилин 10 проварити в підсоленій воді. Це допоможе позбавитися від мікроорганізмів, які можуть ховатися в шапці гриба;
- Заморожені печериці не терплять розморожування, тому їх відразу кладуть на сковороду з розпеченим маслом;
- Для смаження грибів підходить як рослинну, так і вершкове масло. Від того, на користь якого масла буде зроблено вибір, залежить калорійність готового продукту;
- Смажити гриби потрібно невеликими порціями в один шар на середньому вогні, по парі хвилин на кожну сторону до красивої золотої скоринки. Якщо на сковороду викласти всі гриби відразу, то вони будуть не смажитися, а тушкуватися, і значно зменшуватися в розмірах. Правильно обсмажені гриби істотно не змінюються у своїх розмірах;
- Солити і перчити печериці потрібно в самому кінці готування.
Правильно пожарив печериці і приготувавши кілька смачних салатів з базовим або класичними рецептами, будь-який, навіть початківець кухар, відкриє в собі кулінарний азарт і надихнутися на створення нових страв.
Приємного апетиту!