09 апрель 2019 9 369

Як смачно приготувати салат зі смаженими печерицями

Серед інших видів грибів найбільшою популярністю користуються печериці. Найчастіше саме з них готують супи, закуски і салати, начинки для пирогів, жульєни і спекотне. Пояснюється це просто – купити шампіньйони можна круглий рік практично в будь-якому великому супермаркеті або маленькому магазині, і коштують вони недорого.

Поряд з доступністю у цих грибів є ще плюси: навіть смажені в олії печериці можна назвати не висококалорійним стравою, а волокна, з яких вони складаються, здатні надовго подарувати відчуття ситості. Цей факт повинен порадувати людей, що стежать за своєю фігурою.

Найбільший простір для польоту кулінарної думки дає використання смажених печериць в приготуванні всіляких салатів. Кожна господиня, без сумніву, сама може придумати свій салат зі смаженими печерицями, але хоча б раз варто приготувати і спробувати рецепти, які можна назвати класикою:

  1. Листковий салат зі смаженими печерицями;
  2. Салат «Венеція»;
  3. Салат зі смаженими печерицями та куркою.
Листковий салат зі смаженими печерицями
Інгредієнти Кількість
свіжих печериць - 350 грам
сиру твердих сортів - 150 грам
картоплі (1-2 картоплини) - 150 грам
яєць - 4 шт.
ріпчастої цибулі - 100 грам
рослинної олії - 50 мл
легкого салатного майонезу - 150 грам
сіль, перець - за смаком
кропу, петрушки або іншої зелені для прикраси - кілька гілочок
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 216 Ккал

Це страва здатне не тільки урізноманітнити щоденне меню, але й стати окрасою для святкового застілля за рахунок викладених шарами інгредієнтів, які дозволяють зробити ефектною саму подачу. Легкий і ніжний смак салат набуває за рахунок використання нежирного майонезу для заправки і викладання продуктів шарами менше 1 см завтовшки (в ідеалі товщина кожного шару — півсантиметра або трохи більше).

Послідовність етапів приготування:

  1. Картопля зварити в мундирі і остудити;
  2. Цибуля очистити від лушпиння і порізати кубиками. Печериці почистити і перетворити в тонкі слайсы. На олії підсмажити цибулю не більше 2-3 хвилин до прозорості, потім відправити на сковороду гриби і смажити ще 3-4 хвилини. Сковороду зняти з вогню і дати смажених із цибулею грибів охолонути;
  3. Курячі яйця відварити в круту. Для цього вони повинні провести в киплячій воді 10 хвилин;
  4. Картоплю очистити від шкірки, з яєць зняти шкаралупу;
  5. Варену картоплю, яйця і твердий сир подрібнити з допомогою великої терки;
  6. Першим шаром викласти тертий картоплю, зверху майонезом намалювати сіточку. Другим шаром йдуть смажені з цибулею гриби, оскільки вони досить соковиті, то малювати поверх них майонезну сіточку не потрібно. Третій шар – яйця, зверху знову майонезна сіточка. Останній шар – сирний, його теж прошарувати майонезом;
  7. Готового дати салату просочитися в холодильнику не менше години, перед подачею прикрасити гілочками свіжої зелені.

«Венеція»

Смажені гриби чудово поєднуються з м'ясом птиці, шинкою і всіма овочами, але є ще один продукт, який здатний доповнити їх в салаті, надавши страві пікантну нотку. Цей продукт – чорнослив. Він разом з смаженими печерицями входить до складу салату «Венеція». Його можна приготувати у вигляді багатошарового торта або просто в салатнику, змішавши всі інгредієнти.

Інгредієнти, необхідні для приготування:

  • 400 грам курячого філе (грудка 1);
  • 300 г свіжих печериць;
  • 200 грам чорносливу без кісточок;
  • 200 грам твердого сиру;
  • 200 грам картоплі (2-3 середніх картоплини);
  • 3 відварних яйця;
  • 200 грам свіжого огірка;
  • 200 грам нежирного майонезу;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 1 лавровий лист, сіль.

Час приготування: 50-60 хвилин.

Калорійність: 222,5 кКал./100 грам.

Послідовність етапів приготування:

  1. У підсоленій воді з лавровим листочком зварити грудку;
  2. Картоплю відварити в мундирі;
  3. На рослинному маслі без додавання лука посмажити печериці;
  4. Чорнослив на 15 хвилин залити кип'ятком, потім воду злити;
  5. Курячу грудку, картопля, огірок і чорнослив нарізати кубиками;
  6. Для подрібнення твердого сиру і яєць використовувати крупну тертку;
  7. На блюдо встановити роз'ємне кільце, воно допоможе оформити подачу салату у вигляді торта. Інгредієнти викладаємо в кільце шарами в такій послідовності: чорнослив, курка, картопля, гриби, яйця, сир і огірок. Усі шари, крім грибів, промазати майонезом;
  8. Порціонну подання цього салату можна також оформити шарами, якщо використовувати кільце малого діаметра. Таке кільце, наприклад, можна зробити з пластикової пляшки.

Курячий салат з грибами

Поєднання м'яса курки та грибів так часто зустрічається в кулінарних рецептах, що його сміливо можна назвати класикою. Будь салат з куркою і смаженими печерицями – це низькокалорійне і досить ситне блюдо, в порівнянні з іншими, частими гостями на святкових столах. Запропонований нижче рецепт примітний тим, що в його складі немає яєць і відвареної картоплі, які теж часто використовують в приготуванні салатів.

Для приготування знадобляться такі продукти:

  • З50 грам шампіньйонів;
  • 400 грам курячого філе;
  • 350 грам свіжих помідорів;
  • 200 грам твердого сиру;
  • 150 г маслин без кісточок;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 150 грам майонезу;
  • 1 лавровий лист, кілька горошин чорного перцю, сіль.

Час приготування: 50-60 хвилин.

Калорійність: 175,9 кКал./100 грам.

Послідовність етапів приготування:

  1. Куряче м'ясо зварити зі спеціями в підсоленій воді;
  2. На рослинному маслі посмажити гриби;
  3. Філе, помідори і твердий сир за допомогою ножа перетворити на невеликі кубики;
  4. Маслини порізати кільцями. Кількість маслин у складі салату можна збільшити або зменшити, орієнтуючись на свій смак;
  5. Всі продукти скласти в салатник або глибоку миску, добре змішати і заправити низькокалорійним майонезом;

Копчена курка, ананаси, гриби

У салатах гриби можна змішувати не тільки з м'ясом і овочами, але і з фруктами. Підтвердження цьому варіант смачного рецепту з використанням ананасів, для якого знадобляться:

  • 300 грам копченого курячого філе;
  • 150 грам консервованих ананасів;
  • 300 г свіжих печериць;
  • 150 грам улюбленого сиру твердих сортів;
  • 25 мл рослинного масла;
  • 100 грам майонезу;
  • сіль і перець за смаком.

Час приготування: 0,5 години.

Калорійність: 181,0 кКал/100 г.

Послідовність етапів приготування смачного салату:

  1. Печериці почистити, нарізати шматочками і підсмажити на соняшниковій або іншому рослинному маслі;
  2. Ананаси, сир і копчене м'ясо курки з допомогою ножа подрібнюємо невеликими кубиками;
  3. Остиглі гриби і інші інгредієнти скласти в салатник, задобрити майонезом і старанно перемішати, якщо є необхідність поперчити і посолити;
  4. Перед подачею дати трохи салату настоятися.

Яєчня в мікрохвильовці — варіант самого простого і популярного страви на сніданок, але і його можна приготувати незвично.

Як приготувати креветки в клярі читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати смачний люля кебаб з яловичини. Рецепт тут.

«Соняшник»

Це частування не тільки порадує смакові сосочки мови, але й очі своєю гарною подачею у вигляді квітки соняшника. Для салату і його прикраси знадобляться:

  • 300 г свіжих печериць;
  • 300 грам відвареного курячого філе;
  • 100 грам твердого сиру;
  • 4 відварених курячих яйця;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 4 столових ложки майонезу;
  • 50 грам маслин;
  • 50 грам картопляних чіпсів.

Час приготування: не більше півгодини.

Калорійність: 209,9 кКал./100 грам.

Послідовність етапів приготування:

  1. Посмажити на олії печериці і остудити їх;
  2. Варене м'ясо курки порізати на невеликі шматочки поперек волокон;
  3. Білки і жовтки окремо натерти з допомогою великої терки;
  4. Для сиру використовувати дрібну тертку;
  5. Змішати смажені гриби з тертими білками і заправити половиною майонезу;
  6. Куряче м'ясо змішати з тертими жовтками і теж заправити залишилися майонезом;
  7. На кругле блюдо викласти салат шарами: гриби з білками, курка з жовтками, твердий сир;
  8. Маслини розрізати уздовж навпіл і викласти зверху салату у вигляді зерен соняшника;
  9. навколо страви викласти пелюстки з чіпсів.

Поради: як правильно смажити печериці

Найпростіший спосіб приготувати шампіньйони – це просто посмажити. Можливо, тому смажені гриби рецепти салатів зустрічаються навіть частіше, ніж консервовані та мариновані. Незважаючи на простоту приготування смажених печериць, більшість господинь роблять це неправильно, а потім нарікають на те, що гриби сильно ужарилися і втратили свій смак.

Існує ряд правил, дотримання яких допоможе уникнути найбільш поширених помилок і правильно приготувати смажені шампіньйони:

  1. Гриби, як губка, поглинає в себе вологу, тому перед приготуванням вони не повинні довго контактувати з водою, щоб вони не стали позбавленими смаку і водянистими. Шампіньйони, вирощені в теплиці, є практично стерильними. Перед смаженням їх достатньо почистити щіткою або протерти вологою серветкою, забруднені місця у підстави ніжки потрібно обрізати;
  2. Печериці, зібрані в лісі, перед смаженням треба хвилин 10 проварити в підсоленій воді. Це допоможе позбавитися від мікроорганізмів, які можуть ховатися в шапці гриба;
  3. Заморожені печериці не терплять розморожування, тому їх відразу кладуть на сковороду з розпеченим маслом;
  4. Для смаження грибів підходить як рослинну, так і вершкове масло. Від того, на користь якого масла буде зроблено вибір, залежить калорійність готового продукту;
  5. Смажити гриби потрібно невеликими порціями в один шар на середньому вогні, по парі хвилин на кожну сторону до красивої золотої скоринки. Якщо на сковороду викласти всі гриби відразу, то вони будуть не смажитися, а тушкуватися, і значно зменшуватися в розмірах. Правильно обсмажені гриби істотно не змінюються у своїх розмірах;
  6. Солити і перчити печериці потрібно в самому кінці готування.

Правильно пожарив печериці і приготувавши кілька смачних салатів з базовим або класичними рецептами, будь-який, навіть початківець кухар, відкриє в собі кулінарний азарт і надихнутися на створення нових страв.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: