Як готувати пиріжки з повидлом в домашніх умовах
Приготовлені дбайливими руками мами солодкі пиріжки з повидлом миттєво роблять атмосферу в домі теплою і затишною. Дійсно, що може бути прекрасніше ароматних виробів з листкового і здобного тіста?
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молоко - | 500 мл |
вода - | 100 мл |
масло вершкове - | 100 г |
сіль - | 0,5 ч. л. |
цукор - | 45 г |
дріжджі сухі - | 1 ч. л. |
яйця - | 2 шт. |
борошно - | приблизно 1 кг |
повидло будь - | 1 банку |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 251 Ккал |
Приготування пиріжків з повидлом:
- Змішати воду з молоком і злегка підігріти. Всипати цукор, дріжджі і прибрати буквально на 10 хвилин у тепле місце;
- Через зазначений час додати збиті яйця з сіллю;
- Висипати пару склянок борошна, перемішати. В результаті консистенція повинна нагадувати тісто для оладок. Це і є опара;
- Як тільки опара підійде, всипати трохи решту борошна, влити розтоплене масло і замісити тісто;
- Стежте, щоб тісто не стало тугим;
- Накрийте рушником і не чіпайте протягом години;
- Через зазначений час тісто розкачати в джгут і розділити на маленькі однакові частини;
- Кожну розкачати в коло, в центр покласти злегка підігріте повидло і заліпити краї, щоб не витекла солодка начинка;
- Вироби викладіть на деко, попередньо застелений фольгою та пергаментом;
- Через 15 хвилин після расстойки змастіть вироби збитим яйцем;
- Помістіть в духовку і випікайте 25 хвилин до рум'яності.
Гаряча випічка не приносить користі шлунка, тому перед подачею ласощі до столу бажаного трохи остудити вироби.
Рецепт швидких пиріжків на кефірі з начинкою з повидла
Необхідні інгредієнти:
- кефір – 1 склянка;
- сухі дріжджі – 1 пакет;
- будь-яке повидло;
- яйце для змащування виробів;
- рослинне масло – 100 мл;
- цукор і сіль – по 1 ч. л.;
- борошно – 3 склянки.
Загальний час підготовки компонентів і випікання: 1 годину 20 хвилин.
Калорійність: 343.55 ккал.
Процес приготування:
- Змішати кисломолочний продукт з маслом, трохи розігріти і насипати цукор з сіллю;
- Додати борошно дріжджі і в отриману суміш сухих інгредієнтів, влити рідкі;
- Замісити тісто і прибрати на півгодини;
- З отриманого легкого і м'якого тіста сформовать гуртки;
- Кожен розкачати, покласти солодку начинку, краї защепити;
- Вироби викласти на деко швом догори і залишаємо хвилин на 10 для вистоювання;
- Змащуємо яйцем і випікаємо не більш півгодини або поки не підрум'яниться скоринка.
Пісні смажені пиріжки з солодкою начинкою
Рецепт також буде корисний тим, у кого мало грошей, але хочеться побалувати себе солодким ласощами. Випічка буде без молочних продуктів і яєць, проте це не вплине на їх смак.
Необхідні компоненти:
- борошно – 3, 5 склянки;
- щіпка солі;
- вода – 200 мл;
- кориця, запашний перець, чилі – по щіпці;
- швидкорозчинні дріжджі – 1 упаковка;
- олія – 50 мл;
- густе повидло.
Час підготовки компонентів і випікання: 2 – 2,5 години.
Калорійність: 255. 64 ккал.
Покроковий процес:
- Змішати дріжджі і залишилися сухі інгредієнти з борошном:
- Влити в суміш масла, потім воду і почати заміс тіста;
- Тісто у підсумку не повинно бути крутим;
- Накрити пакетом або серветкою і прибрати для вистоювання на 1,5 години;
- Готове тісто розкачати в джгут, відщипувати по маленькому шматочку і сформовать кульки;
- Кожну кульку розкачати в невелику коржик, в центр покласти начинку і скріпити краї;
- Отриманий виріб перевернути швом вниз і натиснувши долонею приплющить;
- Сформовані вироби відкласти в сторону на чверть години для вистоювання;
- Розігріти масло і обсмажити до рум'яного кольору кожен пиріжок з двох сторін.
А ви пробували банани в шоколаді? Це цікавий десерт, який можна готувати додаючи свої якісь нотки.
Смачний рубаний біфштекс з яловичини — читайте цікаві рецепти на нашому порталі.
Рецепт смачних грінок з молоком і яйцем — приготуйте їх на сніданок.
Листкові пиріжки з варенням в духовці
Слойки з варенням або джемом, мабуть, одна з найсмачніших випічок. Та й по часу не дуже витратний процес.
Для приготування слойок з повидлом потрібно:
- упаковка листкового бездріжджового тіста;
- повидло – 250 гр.;
- крохмаль – 0.5 ст. л. (за бажанням);
- цукор – 2 ст. л.
Час підготовки компонентів і випічки: не більше 45 хвилин.
Калорійність: 86.91 ккал.
Поетапний процес:
- Тісто розморозити і розкачати в пласт товщиною пів сантиметра;
- Для виробів необхідно розрізати тісто за наступним шаблоном: для прямокутних 10Х15 см; для трикутних 10Х10; для круглих скористатися невеликим блюдцем або спеціальною виїмкою;
- Якщо повидло не густе змішайте його з крохмалем, щоб під час випікання начинка не витекла на деко;
- У центр кожного тесту покласти по чайній ложці начинки, скласти навпіл і скріпити краї;
- Вироби розкласти на деко, попередньо змазаним олією;
- Відправляємо в розігріту до 180С духовку на 20 хвилин;
- За кілька хвилин до кінця випікання можна дістати пиріжки, посипати їх цукром і відправити допекаться.
Якщо ви вирішили приготувати напівкруглі пиріжки, то після нарізки у вас залишиться зайве тісто. Не розкочуйте його знову, так як порушується структура тесту. Краще розріжте на невеликі шматочки, выпеките, а перед подачею посипте цукровою пудрою. Діти будуть у захваті від цього ласощі.
Здобні пиріжки на молоці
Перевірений багатьма господинями рецепт, за яким виходять смачні і солодкі вироби.
Для приготування опари потрібні такі інгредієнти:
- дріжджі сухі – 11 гр.;
- борошно – 3 ст. л. з гіркою;
- молоко – 250 мл;
- цукор – 1 ст. л.
Компоненти для тіста:
- яйця – 2 шт.;
- щіпка солі;
- ванільний цукор;
- масло – 100 гр.;
- борошно – 450 гр.;
- цукор – 100 гр.;
- олія – 15 мл
Час приготування: 2,5 години.
Калорійність: 283.19 ккал.
Покроковий процес:
- Перемішати в невеликій кількості теплого молока цукор, борошно, дріжджі і прибрати в тепле місце;
- За півгодини повинна утворитися пишна шапка»;
- Коли «шапка» осяде, з'являться бульбашки – це значить опара готова;
- В окремому посуді об'єднуємо інгредієнти для здоби: цукор, яйця і вершкове масло;
- З'єднати здобу з опарою, посолити і насипати ванільний цукор (за бажанням);
- В отриману суміш по одній склянці додайте борошно і перемішувати дерев'яною ложкою в одну сторону;
- Як тільки маса загусне, переходимо до замішування руками;
- Одержаний грудку тіста перекласти в глибоку посуд або каструлю, накрити і залишити на 2 години;
- Буквально через годину тісто почне «тікати» з посуду. Гарненько обмякните його, накрийте і дайте знову піднятися.
- Готове тісто розкочують джгутом, нарізають шматками, з них формують кульки і розкочують в коржик;
- У центр кожного коржика кладуть по чайній ложці повидла, надають виробу бажану форму і відправляють в тепле місце для вистоювання;
- Через 10 хвилин змащують збитим яйцем і відправляють в духовку для випікання;
- Через 25 хвилин у будинку буде стояти ароматний запах свіжої випічки, означає, що пиріжки з повидлом готові і чекають дегустації.
Корисні поради досвідчених кулінарів
- якщо вироби обсмажуються на сковороді, то краще всього викладати їх швом вниз;
- свіжі дріжджі обов'язково розмішуйте в теплій рідині, а не гарячою. В іншому випадку вони завариться;
- якщо під рукою не виявилося борошна вищого сорту, а тільки перший і другий не впадайте у відчай. Перед приготуванням додайте трохи крохмалю;
- щоб вироби в процесі випічки вийшли рівними, необхідно відправляти їх у вже розігрітий духову шафу і поступово піднімати температуру;
- щоб під час замісу тісто не липло до рук, періодично змащуйте їх рослинною олією;
- ні в якому разі не перегрівайте рідина для опари. В іншому випадку дріжджі не піднімуться. Щоб перевірити температуру досить крапнути трохи рідини на зап'ясті: не відчувається печіння? Можна додавати дріжджі;
- на пишність і легкість виробів також впливає якість борошна. Вона повинна бути обов'язково вищого сорту і просіяна як мінімум 2 рази;
- масло, що додається в тісто має бути кімнатної t. Коли немає часу можна розтопити, але додавати гарячим не можна;
- можна використовувати рослинно-вершкову суміш або маргарин;
- перевіряйте термін придатності дріжджів;
- якщо маса ніяк не підходить, приберіть її на чверть години в холодильник, а потім у тепле місце;
- пиріжки з повидлом з дріжджового тіста випікати тільки при температурі 160-180 С.
Пишних, ароматних вам пиріжків, ну і, звичайно, приємного чаювання!