Як смачно приготувати пиріжки з м'ясом
Свіжі, м'які і смачні пиріжки повинна вміти готувати кожна, яка вважає себе гарною, господиня. Адже навчитися правильно заводити тісто – це ціла наука. Звичайно, пиріжок з повидлом, м'ясом, рисом і капустою можна купити на ринку у бабусі або хлібному кіоску.
В різних країнах світу це блюдо називається інакше: кулеб'яка, біляші, зрази, самса і так далі. Але пов'язує їх один принцип приготування: всередину начиняється м'ясний фарш.
Цю здобу можна готувати як на сковороді в рослинному маслі, так і запікати в електродуховці. Для начинки годиться м'ясо будь-якої тварини чи птиці, головне, щоб це була м'якоть. Фарш повинен мати гомогенну структуру, не розсипатися і бути занадто вологим, інакше між пиріжком і начинкою залишиться сира прошарок тіста.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Сметана - | 200 мл |
Борошно - | 2.5 склянки |
Сіль, приправи - | за смаком |
Яйце - | 1 шт. |
Майонез - | 100 мл |
Сода - | 0.5 ч. л. |
М'якоть свиняча - | 450 г |
Цибулю - | 1 шт. |
Масло рослинне - | 5 ст. л. |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 346 Ккал |
М'ясо перекручуємо на електром'ясорубці і перекладаємо до цибулі. Все старанно промешиваем і обсмажуємо двадцять хвилин, періодично промешівая, щоб фарш не пристав.
Змішуємо сметану, майонез, яйце. Коли маса стане однорідною, партіями починаємо всипати протрушенную борошно і соду. Прикривають мискою і залишаємо відпочити на п'ятнадцять хвилин готове тісто.
Розкачуємо ковбаскою, поперек відрізаємо невеликі шматочки товщиною три сантиметри і готуємо коржі качалкою. У центр кладемо м'ясну начинку. Слепляем краю і формуємо пиріжок, проколюємо довільно виделкою.
Кладемо на розігріту олію швом вниз і обсмажуємо до коричнюватої скоринки.
Дріжджові пиріжки з м'ясом в духовці
Ми звикли їсти духові пиріжки на дріжджовому тесті з солодкою начинкою: повидлом, свіжими фруктами, ягодами. Але не менш смачними вони виходять в електродуховці з м'ясною начинкою.
Компоненти:
- Борошно – 3 склянки;
- Сухі дріжджі – 1 упаковка;
- Вершкове масло – 50 г;
- Молоко – 0.5 л.;
- Сіль, цукор – за смаком;
- Яйце – 2 шт.;
- Телятина – 400 р.
Приготування: 130 хвилин.
Калорійність: 347 Ккал/ 100 р.
У теплому молоці розбиваємо сухі швидкодіючі дріжджі, залишаємо постояти п'ятнадцять хвилин, поки не здасться пінна шапка. Збиваємо яйце, сіль і цукор, вливаємо опару і топлене масло, добре перемішуємо.
Додаємо протрушенную борошно і поступово підмішуємо тісто. Коли воно стане густим, викладаємо на суху поверхню і продовжуємо замішування руками. Перекладаємо в чисту миску, накриваємо ще одній і даємо піднятися близько години.
Проварюємо телятину в підсоленій воді хвилин сорок. Виймаємо м'ясо, остуджуємо і прокручуємо на електром'ясорубку. Підмішуємо тісто і залишаємо ще на півгодини. Відщипуємо шматочки, потім у борошні і розкочуємо качалкою, начиняємо м'ясом і міцно закріплюємо краю.
Якщо тісто липне до пальців, протріть їх борошном. Включаємо термостат на 195 °С. На деко щільно укладаємо пиріжки, промазуємо верх молоком і залишаємо піднятися на десять хвилин. Занурюємо випікатися на сорок хвилин.
Смажені пиріжки-біляші з м'ясом
Компоненти:
- Борошно – 650 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Спред – 50 г;
- Свіжі дріжджі – 35 г;
- Молоко нежирне – 550 мл;
- Сіль, приправи – за смаком;
- Свино-яловичий фарш – 500 г;
- Олія соняшникова 50 мл;
- Свіжа зелень – пучок.
Приготування: 75 хвилин.
Калорійність: 367 Ккал/ 100 р.
Розтоплюємо маргарин в мікрохвильовці, там же підігріваємо молоко. З'єднуємо ці продукти, додаємо свіжі дріжджі і мнемо пальцями до повного розчинення. Вбиваємо одне яйце, солимо, додаємо борошно і не припиняємо замішувати тісто. Коли вийде гомогенний борошняний куля, накриваємо мискою і даємо полежати півгодини.
Свинячий шматок вирізки і телячу шию промиваємо і вмочаємо від вологи кухонними рушниками, розрізаємо на слайсы і подрібнюємо в електром'ясорубці, притрушиваем сіллю, приправами, зеленню і вимішуємо. Якщо фарш густий, влийте кілька ложок теплої води або вершків. Розкачуємо тісто, нарізаємо коржики діаметром п'ять сантиметрів і в центр кожної кладемо м'ясної мікс.
Скріплюємо краю тесту, залишаючи по центру невелику дірочку. Розігріваємо масло і занурюємо біляші смажитися.
Важливо, щоб напівфабрикат був повністю покритий. Витягаємо готові вироби, кладемо на серветку. Коли вони охолонуть, розкладаємо на плоске блюдо. Ставимо чай і сметану.
Рецепт картопляних пиріжків з м'ясом
Пиріжки можна приготувати і з картопляного тіста. Смак виходить незвичайний, специфічний, в теж час це щось нове і не банальну. Готувати таке блюдо досить просто, необхідно лише дотримуватися дозування і технологію.
Компоненти:
- Картопля – 6 шт.;
- Яйця – 2 шт.;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Борошно – 4 ст. л.;
- Оливкова олія – 4 ст. л.;
- Кріп – пучок;
- Куряча грудина – 450 г;
- Цибуля – 1 шт.
Приготування: 75 хвилин.
Калорійність: 68 Ккал/ 100 р.
Чистимо шкірку з картоплі, старанно вимиваємо і ставимо отвариваться в просоленої воді. Куряче м'ясо теж занурюємо у воду і проварюємо двадцять хвилин. Виливаємо картопляний відвар, вбиваємо яйце і переминаем товкачиком в пюре. Додаємо кріп і борошно, добре перемішуємо. Консистенція повинна вийде м'якою і пластичною.
Остигле м'ясо нарізаємо кубиками і подрібнюємо в електром'ясорубці з цибулею, кладемо на сковороду і злегка обсмажуємо на оливковій олії.
Ложкою набираємо картопляне пюре, розрівнюємо і в центр накладаємо курячу начинку, обминаємо корж в долонях, щоб вийшов пиріжок. Обсмажуємо на розігрітій олії до коричневої хрусткої скоринки буквально кілька хвилин.
Листкові пиріжки з м'ясом
Зробити це блюдо нескладно. Хоч воно і називається листковими пиріжками, насправді ми будемо готувати спрощений варіант цього тесту. Смак буде дуже схожий, але технологія трошки інша. По-іншому такі пиріжки ще називають малюками.
Компоненти:
- Борошно – 600 г;
- Маргарин – 250 г;
- Молоко – 200 мл;
- Яйце – 2 шт.;
- Сіль – за смаком;
- Масло вершкове – 20 г;
- Свиняча шия – 450 г;
- Цибуля – 1 шт.;
- Мало рослинне – 2 ст. л.
Приготування: 90 хвилин.
Калорійність: 323 Ккал/ 100 р.
Розтоплюємо маргарин і підігріваємо молоко в мікрохвильовій печі. вбиваємо яйця, підсипаємо борошно і сіль. Заводимо еластичне м'яке тісто. Обмотуємо в харчову плівку і кладемо охолодитися на тридцять хвилин.
М'ясо ріжемо на шматочки, вирізаємо прожилки і перекручуємо на м'ясорубці, підсолюємо і засмажуємо з цибулею на рослинному маслі.
Від відрізаємо шматок тіста, розкачуємо розміром 15 × 10 сантиметрів і по одному краю гірками накладаємо начинку на відстані в два сантиметри. Не поспішаючи тісто з начинкою загортаємо в рулет, повинно вийти близько трьох шарів.
Ребром долоні поділяємо рулон на три пиріжка, скріплюємо щільніше по краях і викладаємо на промазанный маслом деко. Включаємо терморегулятор на 185 °С. Пиріжки потрібно класти на дистанції, під час випікання вони втричі збільшаться в розмірі.
Ставимо запікатися на двадцять п'ять хвилин.
Приготувати чізкейк без випічки зі згущеним молоком дуже просто, але потрібно подбати про цьому десерті заздалегідь.
А ви знаєте, що в мультиварці Редмонд можна приготувати неймовірно смачну і ароматну шарлотку. Читайте наш рецепт.
Пряне азу по-татарськи з солоними огірками — одне з самих незвичайних і смачних страв, які ми пропонуємо вам приготувати. Читайте покрокову інструкцію.
Корисні рекомендації
- Якщо для приготування фаршу ви використовуєте яловиче м'ясо, напередодні його слід натерти негострої гірчиці. Так воно стане більш м'яким і соковитим;
- Для біляшів краще брати нежирне м'ясо, оскільки вони готуються у великій кількості олії. А якщо використовувати курку, індичку і інші пісні сорти, то під час обсмажування в дірочку підливайте м'ясний бульйон, так пиріжки будуть соковитою;
- Обов'язково у фарш кладіть свіжу зелень. Це наповнить блюдо ароматом і пікантністю;
- Якщо ви запікаєте пиріжки в духовій шафі, викладайте їх швом вгору, щоб начинка не витекла;
- Для пиріжків краще застосовувати борошно вищого сорту.
Приємного апетиту!