14 март 2019 1 904

Як готувати шарлотку на кефірі з яблуками

Шарлотка родом з Німеччини, саме там винайшли пиріг з черствого хліба, промазанный заварним кремом та різними фруктами, частіше яблуками або вишнями, з додаванням лікеру.

На дно форми кладуть м'якуш хліба, на нього – пюрированные або проварені в солодкому сиропі яблука. Можна зробити кілька шарів. Це подоба пудингу запікають в електродуховці і їдять гарячим зі солодким ягідним соусом, збитими вершками або морозивом.

В інтерпретації, прийнятої в російській кухні, пиріг готується трохи інакше. Бісквітне тісто змішують з рубленими яблуками, обвалянными в цукрі або кориці. Запікається в прогрітій духовці, притрушивается пудрою і нарізати на невеликі тістечка. Давайте розглянемо більш докладно, як потрібно готувати шарлотку на кефірі з яблуками в домашніх умовах.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
кісломолочка (кефір) - 220 мл
борошно - 400 г
яйце - 2 шт.
цукор - 230 р
плоди яблук - 4 шт.
кориця, пудра - по чайній ложці
розпушувач - 1 ч. л.
масло - 30 мл
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 107 Ккал
У класичному виконанні яблучного пирога в тісто обов'язково кладуть будь-який кисломолочний продукт: кефір, сметану або натуральний йогурт. Завдяки цьому десерт виходить високим і розсипчастим.

Займемося безпосереднім приготуванням шарлотки з яблуками на кефірі. Стиглі яблука миємо й нарізаємо кубиками, по ходу вирізаючи серединку. Присипаємо їх корицею, перемішуємо і залишаємо на десять хвилин.

У кефір підсипаємо розпушувач, даємо постояти п'ять – сім хвилин. Вбиваємо яйце, додаємо цукор, соняшникову олію, збиваємо до гомогенного стану.

Всипаємо партіями просіяне борошно, весь час промешиваем масу, щоб не з'явилося грудок.

Запускаємо элекродуховку на 185 °С. Форму для випічки застеляємо пергаментом.

В рідке тісто закидаємо просочені корицею яблука, все виливаємо в ємність і ставимо випікатися на тридцять п'ять хвилин.

Готовий пиріг накриваємо рушником, даємо повністю охолонути, витягаємо з форми, притрушиваем пудрою і нарізаємо на порційні шматки.

Шарлотка з яблуками і манкою на кефірі в мультиварці

Для отримання більш щільної структури пирога і компенсації вологи, яку дають фрукти, тісто для випічки додають манку.

Склад:

  • борошно – 200 г;
  • манка – 190 г;
  • цукор – 150 г;
  • фрукти (яблука) – 3 шт.;
  • біо-кефір – 1 склянка;
  • масло – 100 г;
  • сода – 1 ч. л.

Виготовлення: 1.5 години.

Енергетична цінність: 114 Ккал/100 р.

Теплий кефір змішати з манкою і даємо постояти тридцять хвилин. У мисці змішуємо розтоплене масло, яйця, цукор і харчову соду, партіями всипаємо просіяне борошно. Яблука очищаємо від шкірки, вирізаємо серцевину і нарізаємо шматочками.

З'єднуємо борошняну і манну суміші, ретельно вимішуємо. Тісто вийде рідким, так і повинно бути. Запускаємо електроприлад на функцію «Випічка». Промазуємо чашу маслом і викладаємо напівфабрикат пирога в ємність.

Зверху закидаємо яблука і герметично закриваємо кришку агрегату. Запікаємо пиріг одну годину. Після відключення мультиварку не поспішаємо відключати, нехай десерт повністю охолоне, інакше, вийнятий у гарячому вигляді, він буде занадто вологим.

Перевертаємо догори дном на сітку шарлотку, прикрашаємо за бажанням і подаємо до столу.

Вишнева шарлотка в духовці

Якщо ви хочете отримати незвичайний смак класичної шарлотки, додайте в неї крім яблук вишні. Поєднання фруктів і солодощі кислинки ягід додають пирога ніжний ароматний смак.

Склад:

  • борошно – 500 р.;
  • яблука – 2 шт.;
  • цукор – 250 г;
  • масло – 110 г;
  • сода – 1 ч. л.;
  • вишні – 200 г;
  • кефір – 230 мл

Час готування випічки: 65 хвилин.

Калорійність: 109 Ккал/100 р.

Якщо використовуються свіжі ягоди, витягаємо кістки, пересипаємо цукром і даємо пустити сік. У тому випадку якщо заморожені вишні, даємо їм розтанути, зціджуємо вологу і розкладаємо на серветці. Яблука миємо й шаткуємо слайсами.

Розм'якшене масло перетираємо з цукром і яйцями. Змішуємо кефір із содою. З'єднуємо дві маси в одну і додаємо протрушенную борошно. Заготівля вийде рідка, стікаючим з ложки. На дно силіконової форми викладаємо частину фруктів, заливаємо тістом, зверху додаємо залишилися плоди.

Ставимо випікатися заздалегідь прогріту електродуховку на сорок п'ять хвилин. Готовність пирога перевіряємо проколюванням дерев'яною паличкою. Пиріг посипаємо пудрою або поливаємо шоколадною глазур'ю, якщо потрібно надати десерту більш урочистий вигляд.

Пиріг шарлотка з сиром і яблуками на кисляку

Часто діти відмовляються їсти кисломолочні продукти в чистому вигляді. Тому доводиться винаходити і шукати рецепти страв, в які входять ці продукти, намагаючись таким чином приспати пильність дітей і нагодувати їх необхідними для росту організму продуктами.

Склад:

  • фермерський сир – 240 р.;
  • борошно – 1.5 склянки;
  • яйце – 2 шт.;
  • натуральний кефір (можна взяти йогурт) – 1 склянка;
  • цукор – 150 г;
  • яблука – 4 шт.;
  • розпушувач – 1,5 ч. л.
  • масло – 2 ст. л.

Час приготування: 85 хвилин.

Енергетична цінність: 121 Ккал/100 р.

В кисломолочний продукт додаємо розпушувач, перемішуємо і залишаємо на п'ятнадцять хвилин. Окремо збиваємо міксером одне яйце, цукор і борошно. Маса повинна вийти гомогенною. Коли на поверхні йогурту з'являться бульбашки, вливаємо тонким струменем нерафіноване масло і перемішуємо.

З'єднуємо дві маси в одну і старанно перемішуємо. Яблука рубаємо кубиками.

У блендері збиваємо домашній сир і яйце, що залишилося, маса повинна вийде повітряної. Запускаємо електродуховку на 190 °С. У форму виливаємо тісто, змішане з яблуками. З сиру ліпимо маленькі кульки, закидаємо їх зверху на пиріг. Випікаємо десерт годину.

Сосиски в клярі — справжнє американське блюдо, яке полюбилося і у нас.

Рецепти печива з листкового тіста — класичні вушка в новому варіанті.

Як посмажити гриби в сметані — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Корисні поради

  1. Замість цукру в тісто для шарлотки можна покласти натуральний мед;
  2. Перед тим як додати яблука в тісто, рекомендується просушити їх, щоб не було вологих просвітів в готовому пирозі;
  3. Якщо хочете приготувати дієтичний пиріг з яблуками, замініть частину борошна (не більше 10%) будь-якими висівками: пшеничними, вівсяними, житніми;
  4. Якщо тісто вийшло занадто рідким, додайте ще трохи борошна або манки;
  5. Домашній сир додають не тільки в тісто. З нього можна збити вершки з цукровою пудрою, ягодами, харчовими барвниками і прикрасити шарлотку зверху;
  6. Фрукти використовуйте солодкі або кисло-солодкі, але не кислі;
  7. Якщо у вас не виявилося під рукою кефіру, можна його замінити сироваткою, натуральним йогуртом;
  8. Щоб пиріг не приставав до дна форми, потрібно змастити її маслом, притрусити манкою або сухарями;
  9. Якщо під час випічки ви використовуєте пергамент, зніміть його відразу ж по закінченні приготування гарячим. Коли охолоне, зробити це буде дуже важко.

В тісто, крім яблук, можна додавати подрібнені горіхи, родзинки або в'ялений чорнослив. Якщо ви вирішили готувати шарлотку, а під рукою немає яблук або вишень, їх можна замінити абсолютно будь-якими фруктами, пиріг вийде не гірше.

Що ще почитати: