22 май 2019 2 178

Як приготувати підливу з яловичини

Яловичину господині готують не так часто, як курку, свинину або індичку, оскільки зробити її смачною досить важко. Часто гуляш виходить жорстким, сухим і недостатньо ароматним. Для вдалого результату задуманого страви, а це підлива з яловичини, потрібно знати деякі нюанси приготування.

В першу чергу при виборі м'яса зверніть увагу на його колір, воно повинно бути насичено-червоного кольору. Блідість або коричнюватий відтінок говорять про неякісному продукті. При обмацуванні не повинно бути зайвої вологи або слизу. Відповідно, і запах воно повинно мати свіжий.
Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
телятина - 450 г
морква - 1 шт.
цибулю - 1 шт.
борошно - 1.5 ст. л.
нерафінована олія - 2 ст. л.
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 56 Ккал

Насправді підлива-гуляш з яловичини хоч і проста по складу блюдо, але дуже смачне і поживне. Як правило, їм поливають картопляне пюре, гречану або рисову кашу.

Охолоджене м'ясо споліскують у холодній воді, кладемо на серветку і промачиваем вологу. Розбираємо на середні шматочки гострим ножем, по ходу видаляючи прожилки. Очищаємо і шаткуємо овочі кільцями.

Наливаємо масло в сотейник, розігріваємо і кладемо обсмажуватися м'ясо. Коли воно придбає гарний рум'яний колір, закладаємо підготовлені овочі, перемішуємо і готуємо сім хвилин.

Після цього додаємо борошно, підливаємо півсклянки теплої води, додаємо спеції і щільно закриваємо кришкою. Залишаємо тушкуватися на сорок хвилин. Якщо м'ясо ще жорсткувато, готуємо ще десять хвилин.

М'ясна підлива з яловичини в мультиварці

Для спрощення приготування часто застосовують цей кухонний електроприлад. Вважається, що він не тільки спрощує процес, але і зберігає в продуктах основну частину мікроелементів. Так що якщо він у вас є під рукою – вперед!

Складові:

  • яловичина 450 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • перець солодкий – 1 шт.;
  • приправи, сіль – за смаком;
  • сметана – 2 ст. л.;
  • оливкова олія – 1 ст. л.

Виготовлення: 55 хвилин.

Калорійність: 66.5 Ккал/100 р.

Як будемо готувати підливу з яловичини в мультиварці? Та дуже просто! Очищаємо овочі, рубаємо брусками. Чисте і просушену м'ясо обробляємо на кубики однакового розміру. Запускаємо агрегат на функцію «Гасіння».

У чашу наливаємо масло і кладемо злегка пропассероваться овочі, не більше п'яти хвилин. Зверху закладаємо м'ясо, перемішуємо. Герметично прикриваємо кришкою і тушкуємо двадцять хвилин. Відкриваємо, додаємо сметану і спеції, підливаємо сто мілілітрів води і готуємо ще сімнадцять хвилин.

Не поспішайте викладати блюдо з ємності, після завершення процесу залиште постояти.

Читайте як спекти творожник з манкою, самі прості і смачні рецепти.

Читайте як спекти млинці на молоці, зроблені в пляшці.

Як зробити смачні грінки з молоком і яйцями — вони виходять надзвичайно смачними і м'якими якщо ви прислухаєтеся до наших порад.

Рецепт томатної підливи

У більшості випадків для приготування підлив з м'яса застосовують помідори, томатні соуси або пасти. Ці продукти надають не тільки апетитний колір страви, але і додають кислуватий присмак.

Складові:

  • яловичина – 400 г;
  • огірки солоні – 2 шт.;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • спеції, сіль – за смаком;
  • цибуля – 0.5 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 1 зубок;
  • бульйон – 200 мл

Виготовлення: 80 хвилин.

Калорійність: 59.2 Ккал/100 р.

Якщо продукти підготовлені, то розглянемо поетапно, як приготувати томатну підливу з яловичини. Здираємо з овочів шкірку, шаткуємо цибулю і моркву соломкою, часник – дрібними кубиками. Огірки тремо на тертці. Свіже м'ясо нарізаємо довгими брусками.

В чавунець наливаємо олію, кладемо цибулю і моркву злегка підсмажитися, додаємо м'ясо, готуємо вісім – десять хвилин, періодично помішуючи.

Коли у шматочків яловичини боки стануть золотистими, підкладаємо огірки, часник і томатну пасту.

Усе ретельно вимішуємо і вливаємо заздалегідь відварену і проціджений бульйон (будь-який).

Прикриваємо кришкою з дірочкою, зменшуємо полум'я і залишаємо готуватися на годину. У цьому поєднанні продуктів яловичина вийде соковитою, м'якою і дуже ніжною.

Кулінарні підказки

  1. Хоч і вважається, що м'ясо яловичини готується досить довго, але головне в цій страві не перетримати його на сковороді. Як мовиться, всьому потрібна міра. Чітко дотримуйтесь технології, і все у вас вийде;
  2. До підливі з яловичини підійдуть не всі спеції, тому їх використовувати з обережністю, найбільш виграшні варіанти – це перець, лист лавра, паприка, прованські трави;
  3. Підливу можна готувати не тільки в сотейнику на плиті, але і в глиняному горщику в електродуховці, мультиварці, і навіть в мікрохвильовій печі;
  4. Досвідчені кулінари радять в середині процесу приготування влити в м'ясо чарку червоного домашнього вина. Це додасть страві особливо пікантний присмак. Алкоголь випарується, тому не варто переживати, якщо підливу будуть їсти діти;
  5. Рекомендується спочатку смажити м'ясо на сильному вогні протягом трьох – чотирьох хвилин, так воно схопиться скоринкою і не буде «віддавати» сік. Він весь залишиться всередині, і яловичина залишиться м'якою;
  6. Щоб зробити юшку густий, використовують як борошно, так і крохмаль будь-якого виду, в тих же пропорціях;
  7. Для яловичої підливи підійдуть лопатка, м'якоть задньої ноги чи відруб тазостегнової частини, тоді страва вийде ніжна;
  8. Щоб у підливі не утворилося грудок, рекомендується борошно попередньо розщепити в малій кількості бульйону. Зробити це можна блендером або звичайною виделкою.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: