14 март 2019 8 706

Як приготувати медальйони зі свинини

Медальйони зі свинини можна зустріти в меню практично кожного ресторану. Це одне з найпопулярніших страв. Але, тим не менш, важко буде знайти чітке визначення того, що це за страва, ні в інтернеті, ні в кулінарних книгах.

Причин тому декілька:

  • медальйони можуть бути приготовані, крім як з м'яса, ще й з риби, ракоподібних, птиці;
  • м'ясо в медальйонах, як і в стейках, буває різного ступеня прожарювання;
  • не завжди їх готують з вирізки. Наприклад, для медальйонів «копозе» використовується фарш.

Єдине, що об'єднує різні на перший погляд м'ясні страви – округла, схожа на медальйон, форма. Розповісти про всі способи приготування медальйонів вийде тільки у форматі окремої книги, але і в рамках невеликої статті можна дізнатися, як просто і смачно їх приготувати з свинини: від класичного рецепту до екзотичного з ананасами.

Еклери рецепт з заварним кремом — вишукана випічка з ніжним смаком.

Філе тріски запечене в духовці — краща страва, якщо ви стежите за своїми вагою.

Читайте як приготувати цікавий рулет з очеревини. Рецепт тут.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свинячої вирізки - 300 грам
часнику - 1 зубок
рафінованої рослинної олії - 1 ложка
суміш перців сіль - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 515 Ккал

Цей рецепт медальйони зі свинини можна використовувати і для повсякденного меню, і для романтичного вечора. Набір інгредієнтів до смішного простий: м'ясо, спеції і більше нічого.

Тільки перш, ніж почати готувати, не зайвим буде подбати, щоб під рукою була кулінарна нитка. Без неї не вдасться сформувати округлі медальйони, особливо, якщо робити це в перший раз.

Послідовність роботи:

  1. У свинячої вирізки обрізати весь зайвий і непотрібний жир, промити її під струменем проточної холодної води і обсушити, промокнувши паперовим рушником;
  2. Вирізку нарізати шматочками близько 4 см в довжину. За допомогою кулінарної нитки сформувати округлі бочонки – медальйони;
  3. Заготовки з усіх боків щедро обсипають крупною сіллю (можна морської) та свіжої змеленого сумішшю перців;
  4. У сковороді з неодмінно товстим дном на сильному вогні нагріваємо олію, кидаємо туди зубок часнику, розчавлений плоскою стороною ножа. Разом з часником обсмажуємо 3 хвилини зверху і знизу;
  5. Обсмажену вирізку викласти на деко, застелене пергаментом, і потомити від 10 до 15 хвилин в розігрітій духовці;
  6. З готових медальйонів зняти кулінарну нитку і подавати з улюбленим гарніром.

Як приготувати медальйони зі свинини з соусом

Навіть з одним і тим же гарніром медальйони можуть мати різний смак, якщо подавати їх з різними соусами. Соус зможе надати їм вершкову ніжність, фруктову кислинку або додаткову пікантність. Який вибрати соус — виключно справа смаку, але спробувати приготувати медальйони зі свинини однозначно варто.

Необхідні інгредієнти:

  • 300 грам свинячої вирізки;
  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • 0,5 склянки вершків 20% жирності;
  • 3 середні цибулини;
  • 5 ківі середнього розміру;
  • мелений чорний перець і сіль за смаком.

Час приготування страви: 30-40 хвилин.

Калорійність: 231,6 кКал/100 г.

Послідовність роботи:

  1. Зі свинячої вирізки сформувати медальйони, приправити спеціями. Обсмажувати на вершковому маслі по 8 хвилин з обох сторін;
  2. Готові медальйони зі сковороди повинні відправитися прямо на паперовий рушник. Це допоможе позбутися від зайвого жиру;
  3. У сотейнику з товстими стінками на вершковому маслі пасерувати подрібнену цибулю до прозорості;
  4. До цибулі відправити очищений і нарізаний дрібними кубиками плід ківі. Загасити всі чверть години;
  5. Через 15 хвилин у сотейник влити теплі, щоб не згорнулися, вершки. Дати соусу закипіти і зняти його з вогню;
  6. Збити соус за допомогою блендера або міксера в однорідну масу. Медальйони викласти порційно на тарілки і подавати, поливши соусом. Шматочки ківі, при бажанні, можуть прикрасити подачу страви.

Свинячі медальйони в беконі

Для додання м'ясу округлої форми часто користуються жароміцної кулінарною ниткою, яку потім потрібно знімати, що може не кращим чином позначитися на зовнішньому вигляді страви.

Уникнути цього можна, якщо кожен шматочок вирізки обернути смужкою бекону, вона стане гарантом збереження форми і додасть додаткову соковитість готовому блюду. Вийдуть чудові на вигляд і неповторні на смак медальйони зі свинини в беконі.

Необхідні інгредієнти:

  • 300 г філе свинини міньйон;
  • 50 грам свинячого бекону (4 стрічки);
  • 1 їдальня ложка масла (вершкового або рослинного);
  • сіль і чорний мелений перець.

Час приготування страви: 40 хвилин.

Калорійність: 560,5 кКал/100 г.

Послідовність роботи:

  1. Підготувати філе: прибрати зайвий жир, промити і обсушити. Після чого перетворити вирізку в шматочки 1,5-2 см завтовшки;
  2. Кожен шматок посолити, поперчити і загорнути в бекон, надавши їм округлу форму;
  3. Розпечену сковорідку з обов'язково товстим дном змастити олією і викласти на неї медальйони;
  4. Обсмажити заготовки зверху і знизу до красивої золотистої скоринки. Потім перекласти на деко і ще 10 хвилин запекти в розігрітій духовці.

Додамо ананасів до м'яса – отримаємо страву «з родзинкою»

Поєднання м'яса та ананасів на наших столах уже перейшло з розряду екзотики і стало класикою. Медальйони зі свинини з ананасами в духовці – блюдо, яке не потребує ні в якому додатковому гарнірі або соусі.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 грам свинячої корейки;
  • 8 кілець консервованого ананаса;
  • 200 грам твердого сиру;
  • сіль і спеції за смаком.

Час приготування страви: 60 хвилин.

Калорійність: 334,3 кКал/100 г.

Послідовність роботи:

  1. М'ясо нарізати шматочками товщиною 1,5 див Більше не варто, оскільки інакше м'ясо недостатньо промаринується і просочиться соком ананаса;
  2. Заготовки трохи відбити, посолити і поперчити, викласти у форму для запікання;
  3. На кожен медальйон викласти зверху кружечки ананаса;
  4. Сир потерти на дрібній тертці і посипати їм м'ясо;
  5. Форму для випічки з м'ясом відправити в розігріту до 200°С духовку на 40-50 хвилин.

Кулінарні підказки

Медальйони зі свинини хоч і вважаються досить простим блюдом, але і їх можна зіпсувати. Уникнути цього допоможуть наведені нижче кулінарні підказки.

Запорука успіху в приготуванні ніжних медальйони зі свинини – це:

  1. Якісна вирізка;
  2. Правильна форма, товщина і текстура м'яса;
  3. Хороша обсмажування.

Купуючи м'ясо, слід уважно стежити, щоб його поверхня повинна бути сухою або вологою, але не мокрою. Це означає, що м'ясо не размораживалось перед продажем.

Готувати краще зі свіжого чи охолодженого м'яса. Звичайно, і з замороженої свинини можна приготувати смачні медальйони, за умови, що м'ясо не заморожували повторно.

Шматочки м'яса повинні бути округлої форми, що нагадує медальйон. Ідеальна товщина м'яса близько півтора сантиметрів. Різати м'ясо потрібно неодмінно поперек волокон. Оскільки вирізка являє собою м'яз, в якій немає додаткових жив, плівок або жирів, тому вона і так досить ніжна, і її можна не відбивати.

Але якщо м'ясо здалося жорстким, його можна відбити. Для цього м'ясо обгорнути харчовою плівкою, щоб шматочки не розліталися по всій кухні. Ідеальна структура відбитого м'яса нагадує суфле.

Обсмажують м'ясо на сковороді з товстим дном на сильному вогні з двох сторін до золотистого кольору. Тут головний секрет, щоб медальйони зі свинини не вийшли сухими, їх обжарювання повинна бути дуже швидкою. Після медальйони можна відправити в духовку на кілька хвилин, щоб зберегти соковитість м'яса.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: