Як посмажити стейк зі свинини на сковороді
Безсумнівно, стейк – одне з найулюбленіших чоловіками, та й не тільки ними, страв. Як правило, ми йдемо за хорошим стейком в ресторан, тому що боїмося приготувати його не так, не дотягнути до ресторанного рівня.
Насправді, соковитий, смачний стейк можна приготувати і на своїй кухні, потрібно лише знати деякі тонкощі і основні правила. Вважається, що справжній стейк може бути виключно з яловичини. Однак, і з свинини його можна приготувати нітрохи не гірше.
Як вибрати м'ясо
Найголовніше – вибрати для страви відповідне м'ясо. Щоб визначитися з вибором м'яса, необхідно вирішити, який саме стейк ви хочете приготувати. Виходячи з того, з якої частини туші вирізається м'ясо, стейки з свинини визначають наступних видів.
- рибай — найбільш невибагливий в приготуванні, але від того не менш смачний. Готується з частини туші, що знаходиться під лопаткою. Завдяки вмісту жиру м'ясо виходить дуже соковитим;
- клаб-стейк — готується із спинної частини вирізки, присутня маленька кістка;
- філе-міньйон — ніжна, що тане в роті м'ясо, знамените своїм ненав'язливим смаком з-за малого вмісту жиру. Готується без крові;
- шатобріан — відрізняється від філе-міньйон способом подачі в довжину;
- торнедос або медальйони з вирізки;
- портер-хаус — практично найпопулярніший вид стейка, відрізняється крім іншого дуже великим розміром, розділений кісткою у формі букви Т. Виходить соковитим, так як в ньому багато жиру;
- стриплон-стейк — м'ясо на виході м'якше, ніж в стейку рибай, готується з вирізки, подається тонкої філейної смугою.
Дотримуйтесь деяких нескладних рекомендацій:
- купуйте досить товсті шматки;
- звертайте увагу на шматки з жировими прошарками, вони будуть соковитіше і пахучіше, до того ж краще збережуть форму;
- придбайте кулінарний термометр. Він дозволить стежити за температурою стейка, щоб приготувати м'ясо потрібної прожарювання;
- ідеально купувати в спеціалізованому магазині або у перевіреного продавця, а не супермаркеті;
- зверніть увагу на те, як м'ясо пахне. Якщо ви відчуваєте ледь чутний аромат аміаку, це м'ясо купувати не варто, воно вже не свіже;
- м'ясо, до якого пальці липнуть, якщо їх до нього притиснути, не свіже.
Товщина м'яса для гарного стейка повинна бути мінімум 2,5 см, а максимум — 4,5 див. Якщо ви купили м'ясо великим шматком, обробити його на стейки безпосередньо перед приготуванням.
Ступеня підсмажування
У процесі смаження на поверхні м'яса виділяється і згортається білок. Завдяки цьому в стейку затримується рідина, що робить м'ясо соковитим. Тому спочатку м'ясо треба швидко обсмажити на великому вогні, потім зменшити його і довести до потрібного ступеня. Стейки також розрізняють за ступенями готовності.
Отже, скільки смажити стейк зі свинини на сковороді:
- blue — просмаження стейка на великого любителя. Обсмажене м'ясо тільки зовні, всередині ж практично сире;
- rare — стейк вкрай слабкою прожарювання, з кров'ю;
- medium rare. М'ясо слабкою прожарювання;
- medium — середня просмаження;
- medium well — добре просмажене м'ясо;
- well done — сильна просмаження, стейк практично засмажений.
Температура прожарювання Rare в межах 45-50 градусів, стейків Medium – 55-60, а Well done засмажується до 65-70 градусів. Прийнято вважати, що доведений до стану Medium well та Well done стейк кшталт злочину, однак є любителі і такий прожарювання.
Ідеальним же буде м'ясо від середньої прожарки. Ідеально визначити температуру стейка і його готовність краще всього за допомогою спеціального кулінарного термометра.
Але якщо у вас його немає, не страшно. Звичайно, з першого разу може не все вийде, але потім ви пристосуватися і зможете визначати готовність стейка вже без термометра.
Варто враховувати, що стейки з свинини не смажать з кров'ю.
Рибні котлети з минтая — дуже смачні і корисні. Готуйте за нашими рецептами.
Тушкована картопля з м'ясом в мультиварці. Читайте нашу добірку рецептів.
Читайте як правильно приготувати підливу з яловичини. Це прекрасне доповнення до овочів або каш.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
корейка - | 5 товстих шматків |
рослинна олія - | 4 ст. л. |
перець чорний(горошок) - | 1 ч. л. |
гірчиця в зернах - | 1 ч. л. |
сіль, обов'язково велика - | за смаком |
червоний перець (не гострий) - | 1 ч. л. |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 238 Ккал |
Розкришите перець і зерна гірчиці, вони повинні бути крупного помелу. Змішайте перемелені гірчицю і чорний перець з паприкою, сумішшю змастіть стейк з обох сторін. Залиште м'ясо на 15 хвилин просочитися спеціями.
Спеціальною силіконовою пензликом обмажте м'ясо з рослинним маслом і посоліть. Після цього відразу надсилайте стейки на розпечену сковороду.
Обсмажуйте 4 хвилини кожну з сторін на протязі 15 хвилин. Стейк зі свинини на сковороді готовий!
Свинячий стейк під вершковим соусом
Приготуйте стейки за класичним рецептом, а до них – ніжний сирний соус, який вигідно підкреслить смак м'яса. Давайте ж скоріше дізнаємося, як приготувати соковитий стейк зі свинини під соусом на сковороді.
Для соусу вам будуть потрібні:
- курячий бульйон – 100 мл;
- сир – 100 грам;
- вершки – 130 мл;
- рослинна олія – 50 мл;
- часник – 3-4 зубчики;
- чорний перець в горошинах — 10 шт.;
- гірчиця – 1 ст. л.;
- сік лимонний;
- сіль.
Для стейків:
- свиняча вирізка – 400 грам;
- сіль, перець за смаком.
Час приготування | грами | Ккал
|
білки | жири | вуглеводи
|
---|---|---|---|---|---|
40 хвилин | 100
|
326 | 10,5 | 36
|
5,5 |
У сковороді підігріти масло, обсмажити в ньому подрібнений часник, додати роздроблені горошини чорного перцю. Швидко помішуючи, обсмажити протягом 30 секунд, після чого влити бульйон, вершки і перемішати. Після закипання додати натертий сир. Варити до моменту, коли сир розплавиться, після чого зєднати гірчицю з соусом, добре перемішати. Соус готовий!
Підготовлені стейки викласти на добре розігріту сковороду, на великому вогні обсмажити в продовженні 3 хвилин з обох сторін, зменшити жар і довести до готовності. Не засмажувати до скоринки. Подати стейки, а до них готовий соус.
Як посмажити стейк зі свинини на сковороді гриль
Для приготування стейка на сковороді-гриль найкраще підійде м'ясо з шийно-реберної частини, в ньому досить багато прошарків жиру, що зробить його більш соковитим. Для його приготування нам знадобиться:
- 2 свинячих стейка;
- 1 ст. л рослинного масла або оливкової;
- чорний перець і сіль за смаком.
Час приготування | грами | Ккал
|
білки | жири | вуглеводи
|
---|---|---|---|---|---|
20 хвилин | 100
|
210 | 16 | 8
|
0,3 |
Сковороду-гриль розігріти на великому вогні. Коли капля води, що впала на неї, буде миттєво закипати, сковорода готова для того, щоб смажити стейки. Поки сковорода розжарює, змастити м'ясо сіллю і перцем. Обсмажуємо на сильному вогні по 4 хвилини з кожного боку, зменшуємо жар і доводимо до готовності, прожаривая по 5-6 хвилин з кожної зі сторін.
Свинина в соєвому соусі
Свиняче м'ясо, витримане в маринаді з соєвого соусу, виходить дуже смачним і цікавим. Щоб додати пікантності, додайте імбир і мед. Для стейка під соєвим соусом потрібно взяти:
- свинячий стейк – 600 грам;
- соєвий соус – 50 мл;
- перець чорний, сіль-за смаком;
- гірчиця в зернах;
- рослинне масло.
Час приготування | грами | Ккал
|
білки | жири | вуглеводи
|
---|---|---|---|---|---|
20-30 хвилин | 100
|
253 | 14,3 | 89,6
|
5,7 |
Для цього рецепта краще всього вибрати стейки з кісточкою. Поперчити і посолити м'ясо. Окремо змішати зернисту гірчицю, гранатовий і соєвий соус, натерти сумішшю м'ясо і залишити на 2 години для замаринования, попередньо накривши посудину з м'ясом харчовою плівкою.
Як смажити стейки з свинини з соєвим соусом на сковороді? На розігріту сковороду, попередньо злегка змащену маслом пензлем, викласти промариновані стейки. Обсмажувати 5 хвилин, перевертаючи, до рум'яної скоринки.
Стейк з пряними прованськими травами
Стейк зі свинини з травами зробить сімейний вечерю особливим. Для приготування стейків нам буде потрібно:
- свинячий стейк на кістці – 650 грам;
- оливкова олія.
Маринад можна приготувати з наступних інгредієнтів:
- соєвий соус – 60 мл;
- сушений мелений барбарис – 1 ч. л.;
- улюблені вами прованські трави – 1 ч. л.;
- зерниста французька гірчиця – 1 ст. л.;
- мед рідкий – 3 ст. л.;
- сік лимона – 2 ст. л.
Для приготування соусу візьміть:
- свіжі або заморожені сливи – 300 грам;
- коричневий цукор – 180 грамів;
- часник – 1 зубчик;
- імбир – 1 ч. л.;
- мелена кориця – половина чайної ложки;
- лимонний сік – 30 мл;
- щіпка солі.
Час маринации | Час готування | грами | Ккал
|
білки | жири | вуглеводи
|
---|---|---|---|---|---|---|
12 годин | 30 хвилин | 100
|
356 | 11,8 | 35,9
|
15,4 |
Розглянемо детально, як готувати стейки з свинини з пряними травами на сковороді. Викласти стейки, дати їм зігрітися при кімнатній температурі після холодильника. В окремій ємності змішати мед, соєвий соус, лимонний сік, гірчицю, трави і барбарис, як слід розтерти.
Готовим маринадом змастити стейки з двох сторін за допомогою пальців або кулінарної силіконової кисті. Замариноване м'ясо накрийте плівкою, залишити на ніч у холодильнику просочитися спеціями.
Заздалегідь підготуйте соус. Для цього видаліть кісточки у слив, перетріть блендером до стану пюре. У сливове пюре додайте корицю, імбир, сіль, лимонний сік і цукор. Поставте на плиту на 10 хвилин, постійно помішуючи. Соус повинен загуснути. Подрібніть часник і додайте його у загустілий соус, залиште на вогні ще на пару хвилин.
Залиште соус остигати. Смажити стейки на сковорідці при високій температурі по 3 хвилини з обох сторін, потім зменшити жар і довести до потрібної готовності. Стейк повинен вийти з рум'яною скоринкою. Приготоване м'ясо викладіть на тарілку. Рясно полив соусом.
М'ясо під сирною заливкою
Рецепт чудово підходить для швидкого приготування вечері. Візьміть:
- свинячі стейки – 1 кг;
- часник – 2 головки;
- кріп і петрушка – по 1 пучку;
- чорний мелений перець;
- гірчиця зернами – 3 чайних ложки;
- оливкова олія – 100 мл;
- соєвий соус – 2 ст. л.;
- лимонний сік;
- сіль крупного помелу.
Час приготування | грами | Ккал
|
білки | жири | вуглеводи
|
---|---|---|---|---|---|
50 хвилин | 100
|
290 | 12,7 | 13,4
|
1,4 |
Для соусу змішайте гірчицю з маслом, соєвим соусом в блендері, до цієї суміші додайте дрібно натертий часник. Порубаєте кріп з петрушкою, додайте в соус. Посоліть і поперчіть. Замаринуйте стейки в цьому соусі на 30 хвилин. Після обсмажуйте стейк на сковороді по 2-3 хвилини на кожну сторону, поки він не буде готовий.
До стейкам можна подати, крім соусів, відварну картоплю, запечені або овочі-гриль, а також келих хорошого вина. Такий варіант вечері буде ідеальним.