03 март 2019 1 851

Як готувати еклери з заварним кремом в домашніх умовах

Всі люблять побалувати себе і своїх гостей солодощами. Пропонуємо рецепти однозначних призерів глядацьких симпатій – еклерів, наповнених заварним кремом.

Еклери, які є традиційними ласощами французів, не менш популярні і у нас. Практично кожне гарне кафе чи кав'ярня можуть побалувати своїх відвідувачів смачними тістечками.

На жаль, багато хто не вирішуються навіть спробувати спекти еклери будинку, оскільки існує думка, що заварне тісто занадто складне для приготування. Намагаємося зламати стереотипи, розкривши деякі секрети цього кулінарного процесу.

Пісні рецепти коржів на борошні і воді на сковороді.

Смачний рецепт макаронів з грибами, читайте секрети цієї страви тут.

Візьміть на замітку хе з риби корейським рецептом. Покроковий рецепт.

Домашнє приготування в 5 етапів
Інгредієнти Кількість
води - ¼ Л
солі - ¼ Ч. л.
вершкового масла - 100 г
борошна - 160 р
яєць - чотири-п'ять
яєць для крему - три-чотири
вершкового масла для крему - 50 г
молока для крему - ½ Л
цукру для крему - один стакан
борошна для крему - дві ст. л.
ваніль - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 260 Ккал

Це один з найбільш поширених рецептів приготування домашніх еклерів, якому віддають перевагу багато любителів випічки.

Етап 1. Необхідно налити в каструлю воду, поставити нагріватися, всипати сіль, масло і, перемішуючи, довести масу до кипіння. У закипілу суміш потрібно ввести всю борошно, не перестаючи помішувати.

На повільному вогні виделкою або вінчиком слід збивати масу, поки не розіб'ються всі борошняні грудки. Після її треба проварити не більше двох хвилин, прибрати з вогню для остигання.

Етап 2. В злегка тепле тісто слід по одному ввести яйця, перемішуючи після додавання кожного з них масу до однорідного стану.

Тісто має вийти досить в'язким, рівномірним.

Етап 3. За допомогою ложки тісто потрібно викладати на деко (холодний), покритий попередньо промасленим папером. Після цього еклери слід поставити в духовку (190 градусів), випікати півгодини.

Етап 4. У цей час можна приступати до приготування крему. Потрібно поєднати в сотейнику всі яйця, борошно і цукор, збити масу до зникнення грудок. Далі слід додати холодне молоко і поставити суміш на вогонь. До моменту закипання її потрібно ретельно перемішувати. Коли крем закипить, в нього треба додати вершкове масло, ванілін і збити віночком. Після цього залишити до повного охолодження.

Етап 5. Коли тістечка і крем охолоне, можна переходити до наповнення. Слід накладати крем кондитерський мішок і, пробиваючи невеличку дірочку в тістечку, заповнювати його. Можна просто розрізати заготовки вздовж і наповнити начинкою з допомогою ложки.

Приємного апетиту!

Авторський рецепт тістечок від Юлії Висоцької

Приготування еклерів відрізняється безліччю варіацій рецептів різної складності. Серед найцікавіших – рецепт Юлії Висоцької, для якого буде потрібно такий список компонентів:

Для тіста:

  • ¼ Л води;
  • щіпка солі;
  • 100 г вершкового масла;
  • 160 г борошна;
  • п'ять яєць.

Для крему:

  • ½ Л вершків;
  • 1 ст. цукру;
  • шість яєць;
  • одна крапля ванільного екстракту;
  • апельсинова цедра (за смаком).

Для глазурі:

  • 1 плитка шоколаду (чорного).
Час приготування 1 година
Калорійність (на 100 г) 260,1 Ккал
Білки 5,5 г
Жири 12,2 г
Вуглеводи 31,8 р

Процес приготування еклерів з заварним кремом від Юлії Висоцької відбувається за такими етапами.

Потрібно наповнити сотейник вказаним у рецепті кількістю води, додати туди щіпку солі, поставити нагрівати. Далі слід трохи підігріту воду ввести вершкове масло, яке буде поступово танути. Весь вміст сотейника доводиться до закипання.

Після того, як вода з олією закиплять, слід приступити до введення борошна в тісто. Спочатку потрібно зменшити вогонь і, швидко помішуючи вміст, цівкою всипати борошно в сотейник. Отримане тісто слід ретельно збивати, використовуючи ручний віночок, до повного зникнення грудок. Необхідно використовувати борошно виключно пшеничну, і тільки вищого гатунку.

Далі тісто потрібно прибрати з вогню, перекласти в миску і залишити остигати. Важливо контролювати процес охолодження, оскільки працювати потрібно буде холодним, а зі злегка теплим тістом.

Коли тісто досягло потрібної температури, слід вбити в нього яйця, але не всі відразу, а по черзі. Секрет рецепта: необхідно ввести чотири яйця повністю, а з п'ятим бути обережніше.

Його краще розбити в окрему ємність і за допомогою ложки додавати в тісто. Іноді п'яте яйце потрібно використовувати не до кінця, якщо тісто придбає необхідну маслянисту структуру раніше.

Необхідно викладати готове тісто на деко. Не можна нагрівати його попередньо! Навпаки, можна додатково остудити під холодною водою, ретельно просушити, натерти, використовуючи вершкове масло, зверху присипати борошном.

Для формування тістечок можна використовувати кондитерський мішечок, звичайний пакет з поліетилену з вирізаним отвором діаметром з вказівний палець. Ще один варіант – це використання столової ложки для висаджування еклерів на деко. Але при цьому її слід щоразу занурювати в холодну воду.

Деко з еклерами потрібно поставити в духову шафу, попередньо розігрівши його до 150-180 градусів, і випікати до золотистого відтінку. Коли еклери будуть готові, краще не виймати їх відразу з духовки, а дати «відпочити» близько години всередині.

Наступний етап – це приготування без борошна заварного крему. Для нього слід жирні вершки підігріти, не доводячи до кипіння. В окремій мисці необхідно збити шість яєць з цукром і ванільним екстрактом. Після цього потрібно натерти в крем цедру апельсина і додати розігріті вершки.

Крем слід перелити в каструлю, після цього поставити на вогонь, все також, продовжуючи збивати. Проварювати масу потрібно, поки вона не загусне. Після цього можна зняти крем з вогню і дати йому охолонути. Тим часом треба роздробити плитку шоколаду і розтопити в чашці на водяній бані.

Начиняти тістечка кремом слід через заздалегідь зроблений отвір ложкою, після чого необхідно полити розтопленої шоколадкою.

Приємного всім апетиту!

Як приготувати еклери: секрети кондитерської майстерності

Щоб з легкістю приготувати вдома смачні еклери з заварним кремом, не завадить ознайомитися з деякими маленькими хитрощами, перевіреними не одним поколінням французьких кондитерів.
  • Ретельне просіювання борошна.

Це і є секрет приготування однорідного тіста. Якщо після першого просіювання маси борошна помітні дрібні грудочки, потрібно не полінуватися повторити процедуру.

  • Додавання борошна в тісто всією масою, без поділу на частини.

Щоб майстерно виконати цю процедуру, можна використовувати такий кулінарний трюк: попередньо просіяти її на пекарській папір, а потім, піднімаючи краєчок листа, тонким струменем висипати в ємність для заварювання тесту.

  • Використання неохолоджених яєць.

Якщо не дотримуватися цього правила, тісто може зовсім не піднятися. Тому потрібно обов'язково подбати про те, щоб яйця, як мінімум, три години полежали поза холодильника.

  • Додавання яєць в остигле тісто.

Вбивання яєць в гарячу масу закінчиться звертаємо білка. Працювати з таким тестом стане далі неможливо.

  • Почергове введення яєць у тісто.

Це допоможе контролювати його консистенцію. Введення кожного яйця потрібно супроводжувати ретельно вимішуванням тесту. Іноді трапляється так, що можуть і не знадобитися всі яйця з рецепту, щоб тісто не стало занадто рідким, і навпаки.

  • Додавання у воду нерозтопленого вершкового масла.

Один з секретів «правильного» ніжного тіста для еклерів свідчить про те, що вершкове масло має розтанути повільно, поступово.

  • Збивання тіста за допомогою ручного віночка.

Досвідчені кондитери радять відмовитися від використання сучасних кухонних приладів (міксерів, блендерів). Адже та ретельність, з якою вони перемішують тісто, забезпечує надмірно рідку його консистенцію. З-за цього тістечка швидко осідають.

  • «Розминка» тесту зворотною стороною ложечки протягом двох хвилин.

Завдяки цьому тісто для тістечок повинно вийти податливим, придбати таку консистенцію, яка буде «тягнутися» за ложкою, але не «розповзатися» по листу.

  • Випікання теплого тесту.

Щоб не порушити рецептуру, потрібно ставити випікатися еклери з теплого ще тесту. Тільки в цьому випадку тістечка будуть танути в роті.

  • Витримування відстані на деку.

Потрібно простежити, щоб відстань між еклерами було не менше семи сантиметрів – адже в процесі випікання тісто підніметься, їх розміри збільшаться.

  • Дотримання температурного режиму.

Випікати тістечка слід 20 хвилин, щоб тісто приподнялось, при 220 градусах, і ще кілька хвилин, поки вони не стануть золотисто-рум'яними, без бульбашок на поверхні, при 190 градусах. Духовку категорично забороняється відкривати в процесі випікання, щоб тісто не осіло.

Тепер абсолютно очевидно, що не варто боятися приготування еклерів з заварним кремом в домашніх умовах. Запропоновані рецепти приготування домашніх тістечок, а також секрети їх виконання від професійних кондитерів неодмінно допоможуть зробити «правильний» тісто, з яким не тільки просто буде працювати протягом всього кулінарного процесу, а й можливо забезпечити тонкий незабутній смак вишуканих еклерів.

Що ще почитати: