Заварні тістечка з кремом: технологія приготування, рецепти і секрети
Хто не любить заварні тістечка? Напевно, таких немає! І все ж, купуючи їх у магазині, трохи жахає ціна, а якщо на очі попався ще й склад... Тому хтось вирішує готувати їх вдома самостійно. У цій статті розказано, як це робити.
Варіанти приготування крему для тістечок
Варіантів начинки є дуже багато. Нижче ми зібрали найпопулярніші рецепти крему для заварних тістечок. Кожен з них можна урізноманітнити, додаючи, наприклад, корицю, цедру, какао і так далі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яйця - | 2 шт. |
пшеничне борошно, просеянная - | 25 г |
цукровий пісок - | 0,1 кг |
молоко - | 0,25 л |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 г: 170 Ккал |
Для заварних тістечок це найпопулярніший крем.
Як готувати:
- Класичний рецепт приготування заварного крему передбачає використання тільки яєчних жовтків. Проте в кремі можна використовувати і яйця цілком, результат також вийде смачним. Отже, всі яйця змішати з цукром;
- Додати до яєчної маси борошно. Розмішати ложкою до повного зникнення грудочок і отримання однорідної маси;
- В окремій каструлі закип'ятити молоко, потім влити його в яйця;
- Перемішати вміст каструлі, поставити на вогонь. Варити, постійно помішуючи, до заварювання густого крему.
Засудженим кремом можна заповнювати еклери.
Білковий
Білковий, або схожий на нього крем можна зустріти в магазинних еклерах.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
вода фільтрована | 0,5 склянки |
яйця | 3 шт. |
цукровий пісок | 0,2 кг |
Истраченное час на приготування порції — 45 хвилин.
100 г має калорійність в розмірі 206 одиниць.
Як готувати:
- Акуратно розбити яйця відокремити білок від жовтка. Бажано, щоб до збивання яйця перебували в холодильнику;
- Охолоджені білки збити;
- В невелику емальовану миску влити воду, всипати цукор, на невеликому вогні зварити сироп;
- Коли білки будуть повністю збиті, а зварений сироп, потрібно поступово вливати сироп в білки і постійно збивати. Збивати крем, поки маса не охолоне.
Порада: якщо при збиванні білка додати лимонну кислоту, білки збити буде легше і швидше.
Зі згущеним молоком
Це рецепт калорійною, але до того ж, дуже ситної начинки для еклерів.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
банку згущеного молока | 2 шт. |
масло | 2 пачки |
порошок какао | 2 ч. л. |
Готується начинка 1 годину 20 хвилин з урахуванням варення згущеного молока.
Калорійність порції — 465 одиниць.
Як готувати:
- Масло вийняти з холодильника;
- Банки зі згущеним молоком потрібно зварити. Варяться вони на слабкому вогні, повністю зануреними у воду;
- Варене згущене молоко треба охолодити прямо в банках, не відкриваючи їх. Коли масло стане м'яким, а згущене молоко теплою, з'єднати їх і за допомогою міксера збити крем;
- Додати в крем какао, перемішати ложкою.
Щоб надати йому незвичайний і приємний смак, додати трохи подрібненого волоського горіха.
Сирний
За бажанням сирну начинку можна урізноманітнити, додавши в неї не тільки лимонну, але і апельсинову цедру.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
желатин | 1 ст. л. |
цукровий пісок | 0,150 кг |
ванілін | за бажанням |
вершки 35% | 0,200 л |
лимонна цедра | 10 г |
сир | 0,250 кг |
Готується сирна начинка 30 хвилин.
Калорійність в порції — 270 одиниць.
Як готувати:
- Желатин потрібно заздалегідь замочити, для цього використовувати половину склянки води;
- Щоб крем вийшов пишним, сир потрібно протирати через дрібне сито або збивати в блендері;
- Цукор розмолоти в кавомолці в цукрову пудру. Можна скористатися готовою цукровою пудрою, купленої в магазині;
- Сир і цукрову пудру, перемішати і збити разом;
- Охолоджені вершки збити, щоб отримати пишну піну;
- У сир додати ванілін, натерту лимонну цедру, желатин, попередньо розтоплений на повільному вогні і збиті вершки;
- Масу ретельно збити ще раз. Дати настоятися крему протягом 3 годин, настоювати в холодильнику.
Урізноманітнити і змінити колір крему можна за допомогою ягід полуниці, малини або ожини. Використовувати потрібно сік свіжих ягід або ягідне пюре.
Масляний
Це жирний крем, тому їм бажано наповнювати маленькі еклери.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
масло | 1 пачка |
яйця | 2 шт. |
цукровий пісок | 0,150 кг |
молоко | 50 мл |
Готується начинка 45 хвилин.
Калорійність начинки становить 460 одиниць.
Як готувати:
- Спочатку треба трохи підігріти молоко, якщо воно зберігалося в холодильнику;
- Розбити яйця, всипати цукор, збити міксером;
- Влити в яйця тепле молоко, поставити на водяну баню прогріти до розчинення цукру;
- М'яке, але не рідке вершкове масло розім'яти виделкою, додати в молочну суміш;
- Збити до отримання стійкої маси.
Збивати крем слід дуже довго, але робити це потрібно на маленькій або середньої швидкості.
Омлет з сиром — читайте як приготувати смачний і корисний сніданок.
Як правильно запекти буряк в духовці читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати ароматні кексики на йогурті або сметані.
Вершковий
Цей крем часто наповнює магазинні еклери. Приготований в домашніх умовах, він може бути менш стійким, але більш смачним.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цукор-пісок | 0,125 кг |
масло вершкове | 0,125 кг |
вершки (самої високої жирності, яку тільки вдасться знайти) |
Готується крем 15 хвилин.
425 одиниць — калорійність 100 р.
Як готувати:
- Влити вершки в маленьку каструльку або миску, додати до них цукровий пісок, розмішати ложкою;
- Поставити вершки на вогонь, розмішуючи, нагріти до розчинення цукру;
- Вершкове масло, трохи розм'якшене, збивати до отримання пишної піни;
- Гарячі вершки охолодити при кімнатній температурі, теплими поставити їх у холодильник;
- Після повного охолодження вершків поступово вливати їх в масло і продовжувати збивати;
- Продовжувати приготування крему до отримання повітряної пишної маси.
Порада: щоб крем вийшов не тільки смачним, але і ароматним, можна додати ванілін на кінчику ножа або дві чайні ложки коньяку.
Класика — рецепт заварних тістечок з заварним кремом
Заварний крем в цьому рецепті готується за описаним вище рецептом.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
масло | 100 г |
молоко | 125 мл |
вода кипяченная | 125 мл |
борошно просеянная | 150 г |
сіль кухонна | 5 г |
цукор-пісок | 10 г |
яйця | 4 шт. |
заварний крем | 1 порція |
Готується солодкість близько 1 години.
Калорійність порції становить близько 400 калорій.
Як готувати тістечка:
- У каструлю покласти молоко, сіль, масло, воду і цукор;
- На слабкому вогні закип'ятити суміш, за цей час цукор і масло повинні розчинитися;
- Відразу після закипання зняти каструлю з вогню. В ще гарячу масу насипати борошно і перемішати дерев'яною лопаткою;
- Після цього знову поставити каструлю на вогонь, і, помішуючи, нагрівати ще близько хвилини. За цей час тісто схопиться і трохи підсушитися;
- Перемішувати тісто, поки воно не охолоне. Коли воно стане теплим, додати яйця, вимісити тісто. Воно повинне бути гладким, однорідним, злегка жовтуватого кольору;
- Тісто відсадити на спеціальну папір, розстелену на деку. При відсутності кондитерського мішка, можна скористатися чайній або столовій ложкою, яку періодично треба змочувати у воді;
- Випікати в розпеченій духовці протягом 15 хвилин. Орієнтуватися слід на температуру нагріву і колір профітролей.
- У готовому вигляді еклери повинні мати золотистий колір і повітряний простір в середині.
Готові еклери остудити, з допомогою шприца наповнити заварним кремом.
Португальські тістечка класичні
Для приготування цих ласощів потрібно заздалегідь купити листкове тісто.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
тісто листкове | 0,5 кг |
яйця | 3 шт. |
мелений цукор (пудра) | для присипки |
вершки | 300 мл |
цукор-пісок | 90 г |
жовтки яєць | 2 шт. |
Готується десерт близько 1 години.
Калорійність складає близько 650 одиниць.
Як готувати випічку:
- Тісто потрібно розморозити. Розморожене і м'яке тісто розкачати на столі в тонкий пласт, товщина до 1 см;
- Вирізати з допомогою склянки кружечки. У формочки для кексів покласти ці шматочки тіста. За допомогою пальців укласти його на борти і дно. Поверх кожного шматочка тіста у формочки покласти лист фольги, а зверху притиснути, наприклад, стопкою з жаростійкого скла або просто насипати горох;
- Духовку розігріти. Протягом 15 хвилин випікати тісто, після закінчення цього терміну забрати вантаж і фольгу і запікати ще п'ять хвилин. В кінці потрібно зменшити температуру приблизно на 40 градусів;
- Поки випікається тісто приготувати крем. Для цього яйця і окремо жовтки і цукор збити. Окремо закип'ятити вершки. Дати вершкам трохи охолонути, влити в яйця. Заважати, і розлити по формочках з тестом;
- Після цього випікати в духовці португальські тістечка ще 15 хвилин. Потім перевірити крем. Якщо він загус, то тістечка вийняти з духовки, якщо немає — продовжити теплову обробку ще протягом декількох хвилин.
Після охолодження тістечок можна посипати їх пудрою.
Ріжок з листкового тіста з заварним кремом
Рецепт крему для цих трубочок такий же, як і класичний заварний.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
листкове тісто | 2000 р |
жовток яйця | 1 шт. |
крем заварний | 1 порція |
Готується блюдо близько 90 хвилин.
Калорійність порції близько 360 одиниць.
Як готувати:
- За допомогою паперу для випікання з фольги зробити конуси такого розміру, якими повинні вийти трубочки. Конуси зробити за кількістю трубочок. Поставити їх на деко;
- Тісто нарізати смужками, намотати внапуск по спіралі на конус, і змастити збитим жовтком;
- У духовці випікати тісто до зарум'янювання;
- Знімати готові ріжки з конусом можна тільки після повного охолодження, так як вони дуже крихкі.
- За допомогою спеціальної насадки, або, при її відсутності, просто ложкою наповнити ріжки заварним кремом.
Можна посипати готові ріжки з цукровою пудрою, какао порошком або кокосовою стружкою.
Еклери з сирним кремом
Про те, як приготувати сирний крем, написано в цій статті раніше.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
сіль кухонна | 3 р |
яйця | 3 шт. |
вода питна | 0,2 л |
цукор-пісок | 3 р |
борошно просеянная | 100 г |
масло | 75 г |
сирний крем | 1 порція |
присипка |
Готуються тістечка близько 1 години.
Калорійність десерту становить до 400 калорій.
Як готувати:
- Змішати сіль і цукор в мисці, додати нарізане кубиками масло, влити воду, поставити на вогонь і, розмішуючи, нагріти до розчинення всіх інгредієнтів і утворення єдиної маси;
- При постійному помішуванні всипати борошно. Відразу замісити тісто дерев'яною або силіконової лопаткою. Воно повинно почати відставати від стінок посуду і зібратися в єдиний клубочок;
- Тісто треба охолодити, після цього в тісто можна додати яйця. Їх слід додавати поступово, кожен раз повністю вимішувати тісто;
- За допомогою кондитерського мішка з рельєфною або прямий насадкою, або просто ложкою відсадити на деко, застелене спеціальним папером, тісто у вигляді трубочок. Випікати в духовці до готовності, це може зайняти від 30 до 40 хвилин;
- Після випікання еклери потрібно неглибоко розрізати ножем збоку або знизу, заповнити повітряний простір сирним кремом (як приготувати описано вище в статті) і посипати пудрою.
Присипку можна урізноманітнити. Можна посипати какао або кокосовою стружкою.
Наостанок
Продукти, які планується збивати, краще всього зберігати в холодильнику.
Для покращення стійкості білка при збиванні додають Е330 або сіль.
Для жирних кремів розміри еклерів повинні бути маленькими — від великої кількості крему може погіршитися самопочуття.