04 апрель 2019 304

Як правильно приготувати суші в домашніх умовах

Суші – найпопулярніша страва японської кухні. Але на сьогоднішній день національна страва Японії також отримало свою популярність і в інших країнах, включаючи Росію. Що цікаво, вперше культура приготування суші з'явилася ще в 4 столітті до нашої ери, але в Японії стала особливо відомою лише в 19 столітті.

Ключовими складовими цієї рибного делікатесу є наступні:

  1. Shari – варений рис, який також змішують зі спеціальним оцтом для рису і сіллю;
  2. Netу – цей термін використовується для позначення інших компонентів суші.

Не кожному відомо, що самий головний інгредієнт при приготуванні суші не риба, а саме рис, змішаний з оцтом. Тому сира риба може і не входити до складу цієї страви.

Також класичні суші можуть включати в себе інші компоненти:

  • Норі – листи морських водоростей;
  • Риба – сира або копчена;
  • Овочі;
  • Різні сири.

Різновиди суші

Назвати всі види суші неможливо, адже їх настільки багато, що на перерахування піде практично вічність. При цьому можна вказати лише деякі найпопулярніші у Японії типи:

  • Hosomaki – такий рол складається з листя норі і включає в себе, як правило, тільки одну начинку, найчастіше огірок або тунець;
  • Nigiri-zushi – в їх склад входить варений рис, які часто скачують у маленьку кульку, а також соус васабі. Класичний вид цих суші виключає водорості норі, але в деяких рецептах приготування їх можна зустріти;
  • Futomaki – невеликі роли, як правило, до 6 см у діаметрі. Складаються з листа норі і рису, також мають начинку;
  • Uramaki – походження таких суші відбулося в США. Вони цікаві тим, що їх водорості знаходяться всередині, а начинка зовні. Винахідливі американці вирішили придумати цей рецепт, так як норі, в більшості випадків, відлякують своїм виглядом і запахом;
  • Temaki – вони відрізняються формою у вигляді конуса і великим розміром. Зовні Temaki знаходяться водорості, а зсередини начинка.

Вибір риби для суші

Більшість інтернет-магазинів можуть запропонувати рибу, спеціально призначену для приготування суші. Якщо ж купувати її в звичайному магазині, то можна звернути увагу як на свіжу, так і на заморожену рибу. Однак, рекомендується купувати саме свіжу охолоджену.

Заморожену можна придбати тільки в тому випадку, якщо готування суші не буде відкладена на кілька діб. Куплену рибу бажано містити в морозилці саме на льоду.

Також слід вдатися до загальних рекомендацій при купівлі риби. Не слід брати продукт з неприємним запахом гнилі. На вигляд він повинен виглядати акуратно, без незрозумілих плям і пошкоджень. Також слід вибирати саме цілі шматки, так як їх легше нарізати.

Особливості приготування рису для суші

Так як рисова крупа виступає одним з ключових продуктів в рецепті японської страви, важливо готувати її, враховуючи всі нюанси.

Вибирати крупу необхідно твердих сортів, бажано купувати саме круглий рис. Слід також врахувати, що для суші існує спеціальна рисова крупа, яка відрізняється від звичайної не тільки своєю формою.

Промивати рис слід більш, ніж 3 або 5 разів. Японські кулінари запевняють, що для приготування якісного страви це необхідно робити 7 разів, а то і більше. При остаточному промиванні крупи вода повинна бути ідеально прозорою. Також кухарі радять трохи просушити рис перед варінням.

Що стосується співвідношення крупи і води, то найбільш оптимальне – 1:1,5. При варінні необхідно спочатку дочекатися кипіння, потім варити ще протягом хвилини і накрити. Кришку не слід знімати, щоб пар залишався в каструлі (це позитивно впливає на смак готового рису).

Варити потрібно протягом 15 хвилин, після чого зняти з вогню і залишити каструлю в закритому стані на чверть години. Рис для суші повністю вважається готовим після додавання рисового оцту.

Як приготувати суші в домашніх умовах: самий простий рецепт для початківців
Інгредієнти Кількість
Спеціальний килимок для суші - 1 штука
Рис, призначений для ролів - 200 г
Лосось солоний - 250 г
Авокадо або огірок - 1 штука
Лист норі - 1 штука
Сир «Філадельфія» - 50 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Існує рецепт цієї страви, який підходить для людей, вперше ознайомилися з традиціями японської кухні.

Спершу слід приготувати рис, враховуючи всі рекомендації, зазначені трохи вище. Потім розгорнути лист норі і розподілити руками ключову начинку. При цьому від краю аркуша повинно залишитися приблизно 1-2 сантиметри. Краще також змочити руки перед цією процедурою.

У центрі отриманого пласту з рису треба розподілити сир. Робити це зручно за допомогою ножа для масла. Сирна доріжка повинна вийти не більше 4-5 сантиметрів.

Лосося слід нарізати довгастими шматками, а потім покласти зверху сиру. Також в якості начинки може виступити як авокадо, так і огірок. В обох випадках необхідно позбавити плід від шкірки. Авокадо краще нарізати кубиками, а огірок соломкою. Овочеву начинку потрібно покласти поверх риби.

Після чого можна сформувати рол, взявшись за край килимка, і почавши закатувати його всередину. Залишається лише нарізати його на кілька рівних шматочків, у результаті повинно вийти приблизно 8 штук.

Рецепт класичних суші-ролів в домашніх умовах

Готувати такі суші можна з різних сортів риби, наприклад, лосося, вугра, тунця і так далі. Також замість риби можуть виступити і овочі. Для цих ролів знадобляться наступні компоненти:

  • Лист норі – 1 штука;
  • Рис, призначений для ролів – 100 г;
  • Соус васабі – невелика кількість;
  • Вугор – 200 г;
  • Огірок – 1 штука.

Насамперед потрібно приготувати рис для суші. Як тільки він готовий, можна взяти килимок і покласти на нього норі матовою стороною вгору. Попередньо змочивши руки у воді, слід розподілити зварений рис з листа норі, залишивши 3 вільних сантиметри краю. Якщо є бажання, рис можна також змастити деякою кількістю соусу васабі, головне – не переборщити, так як він досить гострий.

Зверху можна покласти начинку. Це буде вугор, який попередньо потрібно розрізати довгастими шматками, а також соломки очищеного від шкірки огірка. Краще класти рибу знизу, а овоч поверх.

Тепер можна загортати рол. Для цього необхідно взятися за краї килимка і норі обома руками почати скручувати всередину. Згортати бажано, трохи натискаючи, всі компоненти ролу повинні бути щільно притиснуті один до одного.

Залишається лише розрізати отриману ковбасу на рівні порції.

Можна їсти класичні суші-роли, занурюючи їх у соєвий соус.

Як приготувати суші Філадельфія в домашніх умовах

Саме «Філадельфія» — найпопулярніший вид рибного делікатесу у всіх країнах. Він готується на основі червоної риби і відрізняється тонким ніжним смаком. Щоб приготувати його в домашніх умовах, потрібно підготувати наступні інгредієнти:

  • Рис, призначений для ролів – 400 г;
  • Сьомга або форель – 500 г;
  • Авокадо або огірок – 1 штука;
  • Цукровий пісок – 1, 5 ст. ложки;
  • Сир «Філадельфія» — 250 м;
  • Лист норі – 3 штуки;
  • Соус васабі.

Приготувавши рисову крупу, можна приступити до створення ролів. Один з обраних овочів слід попередньо очистити від шкірки і порізати соломкою. Килимок спершу треба загорнути в харчову плівку. ½ Листа норі необхідно покласти на килимок блискучою стороною вниз.

Заздалегідь змочивши руки у воді, треба розподілити рис по листу, а також зверху покласти шматочки нарізаної риби.

Тепер необхідно перевернути лист таким чином, щоб риба виявилася на килимку, і покласти на один з країв норі соломки авокадо або огірка. Також поруч слід промазати лист сиром.

Залишається загорнути рол звичайним способом, при цьому лосось виявиться зверху. При нарізці отриманої ковбаски вийде близько 7 суші.

Заварне тісто для вареників з сиром відрізняється особливою ніжністю. Читайте як правильно приготувати це блюдо.

Читайте як приготувати рибу на пару в мультиварці, щоб зберегти всі корисні мікроелементи.

Як приготувати яблука в карамелі в домашніх умовах. Цей цікавий десерт, який сподобається і дорослим і дітям.

Суші без норі в домашніх умовах: покроковий рецепт

Хоча цей інгредієнт використовується практично у всіх рецептах, не всі можуть оцінити його запах і смак. Тому можна приготувати роли, до складу яких будуть входити водорості. Для них будуть потрібні:

  • Рис, призначений для ролів – 400 г;
  • Авокадо – 1 штука;
  • Огірок – 1 штука;
  • Яйця (для кляра) – 3 штуки;
  • Майонез (для кляра);
  • Рослинне масло – для смаження.

Овочі необхідно очистити від шкірки, а також нарізати соломкою. Так само слід вчинити з крабовими паличками, досить просто розрізати їх уздовж навпіл.

Зваривши рис, можна розподілити його по килимку для суші, попередньо застеливши його харчовою плівкою замість норі. При цьому з однієї сторони килимок повинен залишитися на 5 сантиметрів вільним, а з другої сторони — на 20. Руки перед цим потрібно намочити. В якості другої начинки виступлять овочі, які треба покласти в центр рису. Тепер можна закрутити рол, схопившись за край суші-килима і харчової плівки.

Наступний крок – це смаження, що злегка незвично при приготуванні їжі. Потрібно розрізати кожну ковбаску навпіл, щоб було легше помістити їх в сковороду. Щоб приготувати кляр, необхідно збити майонез і три сирих яйця.

Після чого слід взяти рулети обома руками, занурити в кляр і обсмажити з кожного боку до золотистої скоринки. Залишається лише ковбаски нарізати на рівні частини, давши їм попередньо трохи подстыть.

Десертні суші для ласунів

Людям, які полюбляють солодощі та десерти, можуть сподобатися роли, приготовані на основі фруктів. Для них можна використовувати будь-які плоди. Для одного з рецептів знадобиться:

  • Рис, призначений для ролів – 250 г;
  • Морква – 1 штука;
  • Мед бджолиний – 2 ст. ложки;
  • Лист норі – 1 штука;
  • Велика зливу – 3 штуки;
  • Цукровий пісок – 3 ст. ложки.

Моркву слід промити і очистити від шкірки, після чого порізати соломкою. Мед необхідно попередньо довести до рідкого стану, розігрів на водяній бані. Він виступить в якості олії для обсмажування моркви, смажити її потрібно близько 4 хвилин.

На килимок треба постелити лист водоростей, зверху розподілити шар рису. Після рису можна покласти довгасті бруски морквини. Залишається лише загорнути роли і порізати на рівні порції.

Слива і цукор потрібні для приготування солодкого соусу. Потрібно помити плоди ягід і витягти з них кісточки. Після чого слід закинути їх у вскипяченную воду (200 мл) і засипати цукром. Варити необхідно близько півгодини на посиленому вогні.

Суші – це блюдо, яке ідеально підходить до столу з будь-якої нагоди:

  • Готувати їх нескладно, якщо знати техніку;
  • Головне – вміти правильно варити рис, взявши до уваги поради по приготуванню;
  • Існують різні рецепти суші, серед яких є як прості, так і більш складні;
  • Рибу можна використовувати будь-яку, відштовхуючись від уподобань;
  • Можна навіть зробити роли для ласунів, використовуючи солодкі фрукти або овочі.
Що ще почитати: