05 март 2019 3 275

Як приготувати холодець з свинячого мови

Страва, без якої не може обійтися жодне святкове застілля – заливне з язика. Готувати його зовсім не складно, але є свої особливості і специфіка. Кожна господиня, яка хоче потішити своїх гостей смачною заливним, повинна обов'язково запастися вільним часом, а також терпінням, оскільки технічно цей процес досить простий, але часу знадобиться чимало.

Особливості приготування

Мова свинячий, як і будь-який інший, перед використанням в холодець, обов'язково потрібно відварити до готовності. Для цього необхідно замочити на дві години, добре почистити ножем, перекласти в каструлю, залити водою, посипати спеціями і поставити варитися.

Час його приготування багато в чому залежить від розміру мови, тому для маленького вистачить і 1,5 години, але великий буде варитися всі 3 години. Але при цьому, він не повинен дуже сильно кипіти, оскільки із-за цього, смак мови може погіршитися. Продукт не звариться швидше, якщо вода буде сильно вирувати, але от смак буде вже зовсім не той.

Після того, як мова звариться, його обов'язково потрібно покласти в холодну воду і відразу ж очистити від шкіри. Щоб мова під час приготування нарізався красивими, тонкими шматочками і при цьому не розпадався, краще всього поставити його на кілька годин в холодильник.

Під час варіння до мови не потрібно додавати сіль, тільки приправи і при бажанні – овочі. Найкраще посолити блюдо під час подальшого готування.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
мова - 1 штука
цибулина - 1 штука
морква - 1 штука
вода - 1,5 літра
желатин - 1 пачка
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 грам: 33 Ккал

Заливне з свинячого мови по праву вважається одним з найбільш вишуканих страв, яка ідеально виглядає на святковому столі і прикрашає його. З уже готового мови готувати його дуже просто і легко.

  1. Мова помити, витримати у воді кілька годин, з допомогою ножа почистити забруднення, залити водою і варити на невеликому вогні, постійно знімаючи піну 1,5 години;
  2. Цибулю і моркву почистити, помити, відправити в каструлю, варити ще 30 хвилин;
  3. Мова дістати, покласти в холодну воду, зняти шкірку;
  4. 0,5 літра бульйону процідити, в 100 мілілітрах розвести желатин, додати до бульйону і перемішати, підігріти;
  5. З вареної моркви вирізати прикраси;
  6. Язик нарізати скибочками і розкласти по тарілках, прикрасити квіточками з моркви, залити бульйоном і поставити в холодильник.

Для прикраси цієї страви можна використовувати також і інші продукти – порізані на половинки варені яйця, овочі, зелень.

Як приготувати святковий заливне з язика свинячого з лимоном

Холодець можна готувати за різними рецептами і кожен раз буде виходити щось нове і незвичайне. Особливо цікавим виходить страва з лимоном, в якому є і ніжність і кислинка.

Інгредієнти:

  • 20 грам желатину;
  • зелень;
  • 1 мова;
  • 25 мілілітрів лимонного соку;
  • 1 цибулина;
  • морква – 1 штука;
  • 2 лаврових листа;
  • 1 лимон;
  • цибулина.

Час приготування: 7 годин.

Калорійність на 100 грам: 39 ккал.

  1. У каструлю покласти мову, залити водою, довести до кипіння, злити її, залити чисту, додати очищену цибулину, лаврове листя і готувати 90 хвилин;
  2. Морква помити, почистити, покласти її в каструлю, варити ще півгодини;
  3. Дістати мову, охолодити у воді, зняти шкірку, порізати пластинами;
  4. Лимон помити, порізати кружальцями разом з морквою і вирізати з них квіти;
  5. Желатин замочити на 10 хвилин в 0,5 склянці води, влити проціджений бульйон, лимонний сік, перемішати;
  6. На тарілку викласти красиво шматочки лимона, мови, прикраси з моркви, залити бульйоном, поставити на 4 години в холодне місце.

У приготуванні холодцю немає нічого складного, але щоб вийшло красиво, необхідно трохи постаратися і приділити деталями і прикрасами більше часу.

Як зробити порційне блюдо з мови свинячого з зеленим горошком

Свинячий мову ідеально підходить для приготування не дуже калорійних страв. На відміну від яловичого, він менш жирний і ніжніший. Щоб холодець стало більш святковим, можна використовувати для цього інші інгредієнти – морква, лимон, але ще смачніше воно виходить з горошком.

Інгредієнти:

  • 200 грам горошку;
  • 1 мова;
  • сіль;
  • желатин – 1 пачка;
  • приправи;
  • 1000 мілілітрів води.

Час приготування: 4 години.

Калорійність на 100 грам: 86 кал.

  1. Мова відварити, охолодити, зняти з нього плівку, нарізати платинами;
  2. У 100 мілілітрів води всипати желатин, перемішати і дати набрякнути;
  3. Бульйон процідити, налити 2 склянки в сотейник, підігріти і розчинити в ньому желатин;
  4. У порційні тарілочки покласти шматочки мови, по краях викласти горошок, залити бульйоном і дати застигнути.

Страва вийде більш красивим, якщо заливати його за два рази, оскільки горошок піднімається з рідиною і коли холодець застигне, вийде не так красиво. Перший раз, бульйон наливається в невеликій кількості, щоб страва схопилося, а потім доливається.

Читайте як приготувати ніжний крем зі сметани і згущеного молока.

Візьміть на замітку рецепт пахучих кексів в паперових формочках.

Дізнайтеся, як правильно і смачно приготувати смажену картоплю на сковороді — прості рецепти.

Рецепт приготування холодцю з опеньками

Заливне — блюдо, яке можна готувати за різними рецептами, додаючи різні інгредієнти і продукти, щоб надати йому оригінальний вигляд і смак. Опеньки в такий закуски виглядають незвично, але гармонійно.

Інгредієнти:

  • 2 листків лавра;
  • мови – 2 штуки;
  • половина лимона;
  • приправи;
  • 20 грам желатину;
  • 0,2 кілограма опеньків;
  • 1 морква;
  • маринований огірок – 1 штука;
  • сіль
  • цибулина.

Час приготування: 180 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 98 ккал.

  1. Мова помити, відварити зі спеціями, охолодити, зняти шкірку і нарізати шматочками;
  2. Заморожені опеньки покласти в каструлю, залити гарячою водою і варити 25 хвилин, відкинути на друшляк, дати охолонути;
  3. На 15 хвилин залити желатин холодною водою, розвести в 2 склянках гарячого бульйону;
  4. Огірок маринований нарізати кружками, лимон – півкільцями;
  5. Красиво розкласти по тарілках або формами мову, огірки, гриби, лимон, прикрасити свіжою зеленню, залити через ситечко бульйоном, прибрати на кілька годин в холодильник.

Під час оформлення, кожна господиня може експериментувати і викладати інгредієнти так, як хочеться. Щоб цілісність викладеної картини не постраждала під час заливки, краще всього вливати бульйон через сито.

Холодець з м'яса в мультиварці

На сьогоднішній день, в мультиварці можна приготувати будь-яку страву, яке можна тільки побажати, в тому числі і заливне, від якого всі гості будуть в захваті. Для його створення потрібно зовсім не так багато часу, як це здається.

Інгредієнти:

  • часточка часнику;
  • мова – 1 штука;
  • морква;
  • цибулина;
  • сіль;
  • яйця – 4 штуки;
  • 20 грам желатину.

Час приготування: 6 годин.

Калорійність на 100 грам: 65 ккал.

  1. Мова ретельно промити, покласти його разом з очищеним часником, цибулею, а також спеціями в каструлю, залити водою і варити 3,5 години в режимі «гасіння», опустити в холодну воду, зняти шкіру, нарізати скибочками;
  2. Желатин залити водою і дати 40 хвилин набрякнути, залити процідженим бульйоном, перемішати до повного розчинення гранул;
  3. У форму викласти мову, свіжу зелень, нарізані кружальцями варені яйця і залити бульйоном, поставити в холодильник.

Заливне, приготоване в мультиварці, нічим не відрізняється за смаком від того, що було приготоване традиційним способом.

Корисні поради кулінарів

Як приготувати холодець, знає практично кожна господиня, але от з його прикрасою зможе впоратися далеко не кожен кулінар. В якості прикрас для холодцю можна використовувати горошок, кукурудзу, яйця, морква, оливки, свіжу зелень і інші інгредієнти.

Щоб страва виглядало апетитно і привабливо, необхідно готувати бульйон дуже обережно і акуратно, оскільки він обов'язково повинен бути прозорим. Прикрашати холодець можна з допомогою відвареної моркви, з якої можна вирізати будь-які фігури за допомогою ножа або формочок – квіти, сердечка, зірочки. Таким чином, можна вирізати прикраси і з курячих, перепелиних яєць, лимона.

За допомогою простих і доступних інгредієнтів, можна викласти справжні картини, які можна буде не тільки розглядати, але і пробувати.

Мова модно різати скибочками, кубиками і викладати в неглибоку форму, прикрашаючи овочами, зеленню або ж використовувати глибокі, порційні формочки, але при цьому необхідно буде витратити трохи більше часу, щоб прикраси схопилися і не піднялися нагору.

Якщо холодець з свинячого мови готується для свята, можна витратити трохи свого часу і зробити страву більш оригінальним. Дуже незвично буде виглядати блюдо, застигле у вигляді поросяти.

Як форми можна використовувати звичайну пляшку, в яку впадають кубики мови, а потім все заливається бульйоном і ставлять у холодильник. Перед подачею, пластик розрізається ножем, вміст акуратно витягується, викладається на тарілку, з мови робляться вушка, носик, а з запашного перцю оченята і п'ятачок.

Дуже красиво і незвично виглядає холодець у вигляді яєць. Для їх приготування знадобляться спеціальні формочки для варіння яєць або ж ретельно вимита яєчна шкаралупа. Весь процес досить простий – скласти, залити, жати застигнути, витягти.

Існує безліч варіантів прикрас холодцю зі свинячого мови, кожен раз можна експериментувати, вирізати з яєць і овочів квіти, тварин, лебедів та різні форми, в залежності від того, для якого свята блюдо призначене.

Що ще почитати: