Як приготувати холодець з свинячого мови
Страва, без якої не може обійтися жодне святкове застілля – заливне з язика. Готувати його зовсім не складно, але є свої особливості і специфіка. Кожна господиня, яка хоче потішити своїх гостей смачною заливним, повинна обов'язково запастися вільним часом, а також терпінням, оскільки технічно цей процес досить простий, але часу знадобиться чимало.
Особливості приготування
Мова свинячий, як і будь-який інший, перед використанням в холодець, обов'язково потрібно відварити до готовності. Для цього необхідно замочити на дві години, добре почистити ножем, перекласти в каструлю, залити водою, посипати спеціями і поставити варитися.
Час його приготування багато в чому залежить від розміру мови, тому для маленького вистачить і 1,5 години, але великий буде варитися всі 3 години. Але при цьому, він не повинен дуже сильно кипіти, оскільки із-за цього, смак мови може погіршитися. Продукт не звариться швидше, якщо вода буде сильно вирувати, але от смак буде вже зовсім не той.
Після того, як мова звариться, його обов'язково потрібно покласти в холодну воду і відразу ж очистити від шкіри. Щоб мова під час приготування нарізався красивими, тонкими шматочками і при цьому не розпадався, краще всього поставити його на кілька годин в холодильник.
Під час варіння до мови не потрібно додавати сіль, тільки приправи і при бажанні – овочі. Найкраще посолити блюдо під час подальшого готування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
мова - | 1 штука |
цибулина - | 1 штука |
морква - | 1 штука |
вода - | 1,5 літра |
желатин - | 1 пачка |
Час приготування: 360 хвилин | Калорійність на 100 грам: 33 Ккал |
Заливне з свинячого мови по праву вважається одним з найбільш вишуканих страв, яка ідеально виглядає на святковому столі і прикрашає його. З уже готового мови готувати його дуже просто і легко.
- Мова помити, витримати у воді кілька годин, з допомогою ножа почистити забруднення, залити водою і варити на невеликому вогні, постійно знімаючи піну 1,5 години;
- Цибулю і моркву почистити, помити, відправити в каструлю, варити ще 30 хвилин;
- Мова дістати, покласти в холодну воду, зняти шкірку;
- 0,5 літра бульйону процідити, в 100 мілілітрах розвести желатин, додати до бульйону і перемішати, підігріти;
- З вареної моркви вирізати прикраси;
- Язик нарізати скибочками і розкласти по тарілках, прикрасити квіточками з моркви, залити бульйоном і поставити в холодильник.
Для прикраси цієї страви можна використовувати також і інші продукти – порізані на половинки варені яйця, овочі, зелень.
Як приготувати святковий заливне з язика свинячого з лимоном
Холодець можна готувати за різними рецептами і кожен раз буде виходити щось нове і незвичайне. Особливо цікавим виходить страва з лимоном, в якому є і ніжність і кислинка.
Інгредієнти:
- 20 грам желатину;
- зелень;
- 1 мова;
- 25 мілілітрів лимонного соку;
- 1 цибулина;
- морква – 1 штука;
- 2 лаврових листа;
- 1 лимон;
- цибулина.
Час приготування: 7 годин.
Калорійність на 100 грам: 39 ккал.
- У каструлю покласти мову, залити водою, довести до кипіння, злити її, залити чисту, додати очищену цибулину, лаврове листя і готувати 90 хвилин;
- Морква помити, почистити, покласти її в каструлю, варити ще півгодини;
- Дістати мову, охолодити у воді, зняти шкірку, порізати пластинами;
- Лимон помити, порізати кружальцями разом з морквою і вирізати з них квіти;
- Желатин замочити на 10 хвилин в 0,5 склянці води, влити проціджений бульйон, лимонний сік, перемішати;
- На тарілку викласти красиво шматочки лимона, мови, прикраси з моркви, залити бульйоном, поставити на 4 години в холодне місце.
У приготуванні холодцю немає нічого складного, але щоб вийшло красиво, необхідно трохи постаратися і приділити деталями і прикрасами більше часу.
Як зробити порційне блюдо з мови свинячого з зеленим горошком
Свинячий мову ідеально підходить для приготування не дуже калорійних страв. На відміну від яловичого, він менш жирний і ніжніший. Щоб холодець стало більш святковим, можна використовувати для цього інші інгредієнти – морква, лимон, але ще смачніше воно виходить з горошком.
Інгредієнти:
- 200 грам горошку;
- 1 мова;
- сіль;
- желатин – 1 пачка;
- приправи;
- 1000 мілілітрів води.
Час приготування: 4 години.
Калорійність на 100 грам: 86 кал.
- Мова відварити, охолодити, зняти з нього плівку, нарізати платинами;
- У 100 мілілітрів води всипати желатин, перемішати і дати набрякнути;
- Бульйон процідити, налити 2 склянки в сотейник, підігріти і розчинити в ньому желатин;
- У порційні тарілочки покласти шматочки мови, по краях викласти горошок, залити бульйоном і дати застигнути.
Страва вийде більш красивим, якщо заливати його за два рази, оскільки горошок піднімається з рідиною і коли холодець застигне, вийде не так красиво. Перший раз, бульйон наливається в невеликій кількості, щоб страва схопилося, а потім доливається.
Читайте як приготувати ніжний крем зі сметани і згущеного молока.
Візьміть на замітку рецепт пахучих кексів в паперових формочках.
Дізнайтеся, як правильно і смачно приготувати смажену картоплю на сковороді — прості рецепти.
Рецепт приготування холодцю з опеньками
Заливне — блюдо, яке можна готувати за різними рецептами, додаючи різні інгредієнти і продукти, щоб надати йому оригінальний вигляд і смак. Опеньки в такий закуски виглядають незвично, але гармонійно.
Інгредієнти:
- 2 листків лавра;
- мови – 2 штуки;
- половина лимона;
- приправи;
- 20 грам желатину;
- 0,2 кілограма опеньків;
- 1 морква;
- маринований огірок – 1 штука;
- сіль
- цибулина.
Час приготування: 180 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 98 ккал.
- Мова помити, відварити зі спеціями, охолодити, зняти шкірку і нарізати шматочками;
- Заморожені опеньки покласти в каструлю, залити гарячою водою і варити 25 хвилин, відкинути на друшляк, дати охолонути;
- На 15 хвилин залити желатин холодною водою, розвести в 2 склянках гарячого бульйону;
- Огірок маринований нарізати кружками, лимон – півкільцями;
- Красиво розкласти по тарілках або формами мову, огірки, гриби, лимон, прикрасити свіжою зеленню, залити через ситечко бульйоном, прибрати на кілька годин в холодильник.
Під час оформлення, кожна господиня може експериментувати і викладати інгредієнти так, як хочеться. Щоб цілісність викладеної картини не постраждала під час заливки, краще всього вливати бульйон через сито.
Холодець з м'яса в мультиварці
На сьогоднішній день, в мультиварці можна приготувати будь-яку страву, яке можна тільки побажати, в тому числі і заливне, від якого всі гості будуть в захваті. Для його створення потрібно зовсім не так багато часу, як це здається.
Інгредієнти:
- часточка часнику;
- мова – 1 штука;
- морква;
- цибулина;
- сіль;
- яйця – 4 штуки;
- 20 грам желатину.
Час приготування: 6 годин.
Калорійність на 100 грам: 65 ккал.
- Мова ретельно промити, покласти його разом з очищеним часником, цибулею, а також спеціями в каструлю, залити водою і варити 3,5 години в режимі «гасіння», опустити в холодну воду, зняти шкіру, нарізати скибочками;
- Желатин залити водою і дати 40 хвилин набрякнути, залити процідженим бульйоном, перемішати до повного розчинення гранул;
- У форму викласти мову, свіжу зелень, нарізані кружальцями варені яйця і залити бульйоном, поставити в холодильник.
Заливне, приготоване в мультиварці, нічим не відрізняється за смаком від того, що було приготоване традиційним способом.
Корисні поради кулінарів
Як приготувати холодець, знає практично кожна господиня, але от з його прикрасою зможе впоратися далеко не кожен кулінар. В якості прикрас для холодцю можна використовувати горошок, кукурудзу, яйця, морква, оливки, свіжу зелень і інші інгредієнти.
Щоб страва виглядало апетитно і привабливо, необхідно готувати бульйон дуже обережно і акуратно, оскільки він обов'язково повинен бути прозорим. Прикрашати холодець можна з допомогою відвареної моркви, з якої можна вирізати будь-які фігури за допомогою ножа або формочок – квіти, сердечка, зірочки. Таким чином, можна вирізати прикраси і з курячих, перепелиних яєць, лимона.
За допомогою простих і доступних інгредієнтів, можна викласти справжні картини, які можна буде не тільки розглядати, але і пробувати.
Мова модно різати скибочками, кубиками і викладати в неглибоку форму, прикрашаючи овочами, зеленню або ж використовувати глибокі, порційні формочки, але при цьому необхідно буде витратити трохи більше часу, щоб прикраси схопилися і не піднялися нагору.
Якщо холодець з свинячого мови готується для свята, можна витратити трохи свого часу і зробити страву більш оригінальним. Дуже незвично буде виглядати блюдо, застигле у вигляді поросяти.
Як форми можна використовувати звичайну пляшку, в яку впадають кубики мови, а потім все заливається бульйоном і ставлять у холодильник. Перед подачею, пластик розрізається ножем, вміст акуратно витягується, викладається на тарілку, з мови робляться вушка, носик, а з запашного перцю оченята і п'ятачок.
Дуже красиво і незвично виглядає холодець у вигляді яєць. Для їх приготування знадобляться спеціальні формочки для варіння яєць або ж ретельно вимита яєчна шкаралупа. Весь процес досить простий – скласти, залити, жати застигнути, витягти.
Існує безліч варіантів прикрас холодцю зі свинячого мови, кожен раз можна експериментувати, вирізати з яєць і овочів квіти, тварин, лебедів та різні форми, в залежності від того, для якого свята блюдо призначене.