Чим замінити розпушувач для тіста в домашніх умовах
Технологія приготування тіста має безліч варіантів. Воно виходить різний, але, безсумнівно, одне: чим рыхлее випічка, тим вона смачніша. Чому тісто стає рихлим і легким? На це впливають інгредієнти, що надають тісту пишність.
Вони додаються потім, щоб створити пухку структуру, яка виходить в результаті вивільнення вуглекислого газу.
Всі розпушувачі відносяться до одного з трьох видів:
- Хімічні (сода);
- Органічні (дріжджі, закваска);
- Фізичні (розширює дію пари всередині выпекаемого вироби).
Кожен з них включається в склад рецепта для того, щоб виключити специфічний присмак соди і додати пишність готового виробу. Давайте розглянемо, чим можна замінити розпушувач для тіста.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Борошно - | 12 ложок |
Сода - | 5 ложок |
Лимонна кислота - | 3 ложки |
Час приготування: 5 хвилин | Калорійність на 100 грам: 205 Ккал |
У кожної господині на кухні є заповітна коробочка, де зберігаються покупні пакетики з різними речовинами: желатином, перцем, маком, кардамоном, корицею. Що і куди додати з такого пакетика — це секрет.
Але немає ніякої кулінарної таємниці в тому, де застосувати розпушувач. І якщо раптом потрібного пакетика не виявилося, не варто впадати у відчай і бігти в магазин. Домашній розпушувач можна приготувати самостійно.
Приготування:
- Візьмемо суху чашку з високими стінками;
- Відміряємо всі складові;
- Перемішаємо і просеем через ситечко;
- Зберігаємо в сухий банку з щільно закритою кришкою.
Домашній розпушувач нічим не відрізняється від покупного. Додавати його треба з розрахунку 20 г на 500 гр борошна безпосередньо перед випічкою, щоб посилити дію. А щоб він довше зберігався і не утворював грудочок, в банку можна покласти шматочок цукру.
Також лимонну кислоту в цьому рецепті можна замінити 5 ч. л. висушених і дрібно розмелених ягід журавлини або смородини (чорної, червоної).
Інші заміни розпушувача тіста в домашніх умовах
Якщо ви виявили, що розпушувача немає, можна його замінити деякими продуктами. Серед них:
- Харчова сода;
- Пекарський порошок (сода, кислота, борошно або крохмаль);
- Карбонат амонію (продається дуже рідко, виділяє дуже багато газів);
- Суміш соди і крохмалю (1:2);
- Сода і лимонна кислота (1:1) (використовувати відразу);
- Желатин (набухає при взаємодії з рідинами);
- Суміш жиру і цукрового піску (розпушує тісто за рахунок пари під час випічки);
- Вершки;
- Яєчний білок (збитий до міцної піни, не осідає при випічці);
- Пектинові речовини (взаємодіючи з водою, збільшуються);
- Дріжджі (під час бродіння виділяють бульбашки).
При додаванні цих інгредієнтів треба дотримуватися правило: сухі додаються в борошно, рідкі, відповідно, в рідину.
Кисле середовище в тесті (кефір, сметана) буде прискорювати процес гасіння. Також якщо соду розвести в окропі, тісто збільшиться в півтора рази. Можна погасити соду кислим вином.
Приготуйте смачний торт «Дамський каприз» рецепт з фото, допоможе вам правильно приготувати цей десерт, навіть якщо готувати ви не дуже любите.
Для рецепта булочки для гамбургера в домашніх умовах обов'язково потрібен розпушувач, але якщо його немає ви вже знаєте чим його замінити.
Щоб приготувати гарне тісто для пирога з сайрою і картоплею використовуйте наші поради, які ви можете прочитати тут.
Частий питання: чи можна замінити розпушувач содою в тесті для бісквіта та іншої випічки
Якщо ви готуєте бісквіт, а розпушувача не виявилося, його з успіхом може замінити сода. Тільки треба пам'ятати про одне правило: соду обов'язково потрібно погасити лимонною кислотою. А потім треба збити масу, сода допоможе це зробити швидше і рівномірніше розподілити бульбашки.
Крім того, таке тісто буде володіти більшою в'язкістю і пишністю при меншій витраті яєць.
А якщо постаратися і добре збити бісквітне тісто, то там в якості розпушувача буде діяти повітря.
Корисні поради
- Одна чайна ложка розпушувача дорівнює половині чайної ложки соди;
- Якщо до складу рецепта входять шоколад, какао-порошок, мед, лимони, патока, кисломолочні продукти, то розпушувач можна замінити на соду (для некислого і пишного тесту половину чайної ложки розведемо в 250 мл кефіру);
- Лимонну кислоту можна замінити оцтом (0,5 год. л соди 1 ст. л оцту);
- Для приготування домашнього розпушувача треба брати тільки сухі продукти;
- Якщо рецепт містить кислі продукти, то в таку випічку треба покласти соду і розпушувач
Гарна та пишна випічка, добре пропеченная і смачна — будь-яка господиня мріє про такий. Щоб домогтися такого результату, треба знати, як проходить процес випікання і що впливає на структуру тіста. Тільки при дотриманні рецептури і якості вихідних продуктів можна створити справжній кулінарний шедевр.