08 июнь 2019 1 852

Чим замінити розпушувач для тіста в домашніх умовах

Технологія приготування тіста має безліч варіантів. Воно виходить різний, але, безсумнівно, одне: чим рыхлее випічка, тим вона смачніша. Чому тісто стає рихлим і легким? На це впливають інгредієнти, що надають тісту пишність.

Вони додаються потім, щоб створити пухку структуру, яка виходить в результаті вивільнення вуглекислого газу.

Розпушення — це хімічна реакція, під час перебігу якої в структурі тесту виходять пори. Саме вони фіксуються при випічці, надаючи готовому виробу пишність.

Всі розпушувачі відносяться до одного з трьох видів:

  1. Хімічні (сода);
  2. Органічні (дріжджі, закваска);
  3. Фізичні (розширює дію пари всередині выпекаемого вироби).

Кожен з них включається в склад рецепта для того, щоб виключити специфічний присмак соди і додати пишність готового виробу. Давайте розглянемо, чим можна замінити розпушувач для тіста.

Рецепт приготування домашнього розпушувача
Інгредієнти Кількість
Борошно - 12 ложок
Сода - 5 ложок
Лимонна кислота - 3 ложки
Час приготування: 5 хвилин Калорійність на 100 грам: 205 Ккал

У кожної господині на кухні є заповітна коробочка, де зберігаються покупні пакетики з різними речовинами: желатином, перцем, маком, кардамоном, корицею. Що і куди додати з такого пакетика — це секрет.

Але немає ніякої кулінарної таємниці в тому, де застосувати розпушувач. І якщо раптом потрібного пакетика не виявилося, не варто впадати у відчай і бігти в магазин. Домашній розпушувач можна приготувати самостійно.

Приготування:

  1. Візьмемо суху чашку з високими стінками;
  2. Відміряємо всі складові;
  3. Перемішаємо і просеем через ситечко;
  4. Зберігаємо в сухий банку з щільно закритою кришкою.

Домашній розпушувач нічим не відрізняється від покупного. Додавати його треба з розрахунку 20 г на 500 гр борошна безпосередньо перед випічкою, щоб посилити дію. А щоб він довше зберігався і не утворював грудочок, в банку можна покласти шматочок цукру.

Також лимонну кислоту в цьому рецепті можна замінити 5 ч. л. висушених і дрібно розмелених ягід журавлини або смородини (чорної, червоної).

Інші заміни розпушувача тіста в домашніх умовах

Якщо ви виявили, що розпушувача немає, можна його замінити деякими продуктами. Серед них:

  • Харчова сода;
  • Пекарський порошок (сода, кислота, борошно або крохмаль);
  • Карбонат амонію (продається дуже рідко, виділяє дуже багато газів);
  • Суміш соди і крохмалю (1:2);
  • Сода і лимонна кислота (1:1) (використовувати відразу);
  • Желатин (набухає при взаємодії з рідинами);
  • Суміш жиру і цукрового піску (розпушує тісто за рахунок пари під час випічки);
  • Вершки;
  • Яєчний білок (збитий до міцної піни, не осідає при випічці);
  • Пектинові речовини (взаємодіючи з водою, збільшуються);
  • Дріжджі (під час бродіння виділяють бульбашки).

При додаванні цих інгредієнтів треба дотримуватися правило: сухі додаються в борошно, рідкі, відповідно, в рідину.

Кисле середовище в тесті (кефір, сметана) буде прискорювати процес гасіння. Також якщо соду розвести в окропі, тісто збільшиться в півтора рази. Можна погасити соду кислим вином.

Приготуйте смачний торт «Дамський каприз» рецепт з фото, допоможе вам правильно приготувати цей десерт, навіть якщо готувати ви не дуже любите.

Для рецепта булочки для гамбургера в домашніх умовах обов'язково потрібен розпушувач, але якщо його немає ви вже знаєте чим його замінити.

Щоб приготувати гарне тісто для пирога з сайрою і картоплею використовуйте наші поради, які ви можете прочитати тут.

Частий питання: чи можна замінити розпушувач содою в тесті для бісквіта та іншої випічки

Якщо ви готуєте бісквіт, а розпушувача не виявилося, його з успіхом може замінити сода. Тільки треба пам'ятати про одне правило: соду обов'язково потрібно погасити лимонною кислотою. А потім треба збити масу, сода допоможе це зробити швидше і рівномірніше розподілити бульбашки.

Крім того, таке тісто буде володіти більшою в'язкістю і пишністю при меншій витраті яєць.

А якщо постаратися і добре збити бісквітне тісто, то там в якості розпушувача буде діяти повітря.

При замішуванні пісочного тіста, соду гасити не потрібно, так як воно готується без кислих добавок. Таке тісто буде мати пухку консистенцію.

Корисні поради

  1. Одна чайна ложка розпушувача дорівнює половині чайної ложки соди;
  2. Якщо до складу рецепта входять шоколад, какао-порошок, мед, лимони, патока, кисломолочні продукти, то розпушувач можна замінити на соду (для некислого і пишного тесту половину чайної ложки розведемо в 250 мл кефіру);
  3. Лимонну кислоту можна замінити оцтом (0,5 год. л соди 1 ст. л оцту);
  4. Для приготування домашнього розпушувача треба брати тільки сухі продукти;
  5. Якщо рецепт містить кислі продукти, то в таку випічку треба покласти соду і розпушувач

Гарна та пишна випічка, добре пропеченная і смачна — будь-яка господиня мріє про такий. Щоб домогтися такого результату, треба знати, як проходить процес випікання і що впливає на структуру тіста. Тільки при дотриманні рецептури і якості вихідних продуктів можна створити справжній кулінарний шедевр.

Що ще почитати: