Пекарський порошок — що це, як правильно його застосовувати
Вперше поняття пекарського порошку з'явилося ще в 1903 році. Винайшов його знаменитий німецький аптекар Серпень Откер. Багатьом пекарський порошок знайомий і по іншій назві — розпушувач. Як правило, дана речовина використовують для приготування бездріжджовий випічки.
Пекарський порошок – що це таке?
Як правило, сучасний пакетированная пекарська суміш складається з харчової соди, пшеничного борошна, стабілізатора, крохмалю, і регулятора кислотності. Також можна зустріти види порошку, в яких додані різноманітні спеції, наприклад шафран, для додання випічки золотистого кольору.
Існує два види порошку для випікання:
- біологічна речовина (у його основі лежить процес бродіння на основі бактерій, грибків і корисних мікроорганізмів). Такий тип розпушувача дуже часто використовують для випікання хлібо-булочних виробів;
- хімічна речовина (процес шумування заснований на хімічних реакціях). Основними хімічними елементами, які викликають реакцію, є харчова сода і амоній.
Як правильно використовувати?
Магазинний пекарський порошок використовувати дуже просто, потрібно чітко слідувати інструкції на упаковці. Все що від вас потрібно, це додати потрібну кількість використовуваного компонента в тісто.
Обов'язково дотримуйтесь інструкції і рецептом, так як склад і спосіб використання у розпушувача різних виробників може істотно розрізнятися.
Як приготувати соковиті курячі котлети в духовці читайте в нашій статті.
Рецепт тушкованого м'яса в мультиварці — відмінні варіант, коли потрібно приготувати щось неймовірно смачне і в той же час не дуже калорійне. Рецепти з покроковими фото.
Чим замінити розпушувач?
Зараз засіб для випікання можна придбати в будь-якому магазині чи супермаркеті, але якщо у вас раптом не виявилося даного інгредієнта під рукою, то його з легкістю можна замінити іншим продуктом.
Найпростішим способом замінити даний інгредієнт є використання харчової соди, погашеної оцтом або лимонною кислотою. Дані компоненти є в кожної господині.
Процес гасіння соди оцтом посилює реакцію виділення вуглекислого газу, що робить тісто повітряним і пишним. Після того, як пройде процес шипіння, отриману суміш потрібно відразу ж додати в тісто і ретельно перемішати.
Для того щоб реакція пройшла успішно і ваша випічка вийшла, слід суворо дотримуватися пропорції. Як правило, це 1 до 1. При недостатній кількості оцту випічка не вийде, і буде пахнути содою.
Якщо у складі тесту присутні кисломолочні продукти, такі як кефір, сметана, сироватка, то тоді соду можна додати без оцту. У кисломолочних продуктах присутня велика кількість корисних бактерій, за допомогою яких і відбудеться процес виділення вуглекислого газу. Також такий компонент для пухкої та смачної випічки можна приготувати самостійно.
Як приготувати в домашніх умовах?
Зробити домашній пекарський порошок самостійно не складе абсолютно ніяких труднощів, і не займе багато часу. З цим процесом з легкістю впорається навіть сама недосвідчена господиня. Для приготування домашнього розпушувача нам знадобиться:
- лимонна кислота;
- борошно пшеничне;
- сода харчова.
Для того щоб отримати пекарський порошок, досить змішати всі потрібні інгредієнти в правильних пропорціях: 7 грамів соди, 13 грам борошна, і 2 грами лимонної кислоти.
До речі, пшеничне борошно можна замінити звичайним харчовим крохмалем, тоді розпушувач буде мати більш довгий термін зберігання, а результат буде нітрохи не гірше. Зазвичай, на 200 грам тіста потрібно 10 грам пекарській суміші.
Додати розпушувач слід тільки в потрібних пропорціях, як зазначено в рецепті. Зберігати розпушувач можна у звичайному банку, але вона повинна зберігатися тільки в сухому місці, інакше реакція відбудеться моментально.