12 март 2019 1 600

Як спекти смачний пиріг з гарбузом

Рецепти гарбузового пирога користуються величезною популярністю протягом багатьох років. Все тому, що приготувати це чудове ласощі не становить праці, адже всі інгредієнти абсолютно доступні. Приготування займає небагато часу, тому якщо раптово збираються завітати гості можна легко спекти цей пиріг.

Пиріг-перевертиш з гарбузом
Інгредієнти Кількість
гарбуза - 300 грам
цукру - 80 грам
яєць - 4 великих
борошна - 200 грам
сметани - 200 грам
розпушувача - 1 чайна ложка
крохмалю - 1,5 столові ложки
тертої цедри лимона - 1 їдальня ложка
цукрової пудри - 1 чайна ложка
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

З'єднати яйця з цукром в окремій мисці, перемішати з допомогою міксера або віночка до отримання маси білого кольору. Поступово вмішати в масу сметану і половину столової ложки цедри.

Борошно перед застосуванням, кілька разів просіяти, додати розпушувач і з'єднати з отриманою масою. Гарбуз порізати на дрібні кубики, потім змішати з невеликою кількістю цукру і додати крохмаль і цедру.

Взяти форму діаметром 22-24 см, рясно змащувати вершковим маслом, потім розкласти кубики гарбуза. Після чого, поверх гарбуза, залити рідким тістом. Духовку заздалегідь розігріти до 180-200 °С, випікати до 60 хвилин, залежить від потужності духовки.

Перевірити рівень готовності можна за допомогою зубочистки, якщо проткнути пиріг і на ній не залишиться тесту, то можна виймати. Після того як пиріг трохи охолоне, можна діставати з форми. За бажанням, готовий пиріг посипати цукровою пудрою і подавати на стіл.

Простий рецепт

Інгредієнти:

  • 500 грам (1 пачка) листкового тіста;
  • 250 грам гарбузового пюре;
  • 70 грам цукру;
  • фруктовий джем — 3 столових ложки;
  • 1 жовток;
  • 1 столова ложка молока;
  • 1 чайна ложка цукрової пудри.

Час приготування: 30 – 40 хвилин.

Калорійність: 10 порцій, 1 порція – 350 ккал.

Гарбуз попередньо перемолоти на м'ясорубці або потерти на дрібній тертці. Потім потрібно розкачати дві частини листкового тіста, щоб вийшло два листа однакового розміру.

На розкатаний лист викладаємо гарбузове пюре, потім розподіляємо рівномірно джем, посипаємо цукром. Накриваємо другим пластом тіста і з'єднуємо по краях. Посередині можна зробити невеликий отвір, щоб пиріг при випіканні не надувалася.

Збиваємо жовтки з молоком і отриманою сумішшю змащуємо поверхню пирога. В заздалегідь розігріту до 180 °С духовку ставимо пиріг і випікаємо до 40 хвилин.

Пісний пиріг з гарбузом

Інгредієнти:

  • 350 грам борошна;
  • 150 мл води;
  • 1,5 чайних ложки розпушувача;
  • 500 г гарбузової м'якоті;
  • 120 грам цукру;
  • щіпка солі;
  • 1 столова ложка цукатів;
  • 100 грам родзинок;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 50 грамів фундука;
  • 3 столові ложки меду;
  • 1 грам ванільного цукру.

Час приготування: 45 хвилин до 1 години.

Калорійність: 8 порцій, 1 порція – 370 ккал.

Нарізати гарбуз на невеликі кубики, зварити й розім'яти, щоб вийшло пюре.

Після чого додаємо цукор, ванільний цукор, щіпку солі, мед і ретельно перемішуємо.

Потім додаємо воду, засипаємо родзинки, горіхи і цукати.

Борошно необхідно кілька разів просіяти, для насичення киснем, додати розпушувач. Потроху додаємо борошно в отриману суміш до отримання густої маси.

На дно форми необхідно постелити папір для випічки, потім розподілити тісто рівномірно.

Розігріти духовку до 170 – 180 °С, випікаємо пиріг до 1 години. Готовність періодично перевіряти з допомогою дерев'яної палички, якщо тісто тягнеться, коли виймаєш паличку, то пиріг не готовий. По завершенню часу вийняти пиріг і подавати до столу.

Сирно-тыыквенный пиріг з горіхами

Інгредієнти:

  • 200 грам борошна;
  • 300 грам гарбуза;
  • 200 грам цукру;
  • 1/3 чайної ложки солі;
  • 1 грам ванільного цукру;
  • 1 чайна ложка розпушувача;
  • 3 курячих яйця;
  • 1,5 столові ложки фруктового джему;
  • 1, 5 чайні ложі лимонної цедри;
  • 200 грам волоських горіхів.

Час приготування: 30-35 хвилин.

Калорійність: 10 порцій, 1 порція – 318 ккал.

Гарбуз необхідно подрібнити в блендері або потерти на тертці. Потім ретельно горіхи перемолоти в кавомолці або в ступі. Відокремити білки від жовтків. В окремій ємності з'єднати жовтки і одну половину цукру, перемішати до однорідного стану.

До отриманої суміші додаємо гарбуз, цедру лимона і фруктовий джем, ще раз ретельно перемішуємо. Після чого додаємо перемелені волоські горіхи. Просіваємо борошно, додаємо розпушувач і ванільний цукор і поступово змішуємо з масою.

У білки додаємо сіль і збиваємо до пишної піни. Обережно змішуємо білкову суміш з тестом, повинна вийти пишна маса. Вистилаємо на форму пергаментний папір, змащуємо маслом, потім виливаємо масу.

Духовку перед випіканням розжарити до 180 °С і випікати до готовності від 30 до 35 хвилин.

Грецький пиріг з м'ясом і гарбузом «Шмуш»

Інгредієнти:

  • свинячий фарш — 600 грам;
  • 200 грам гарбуза;
  • 1 упаковка листкового тіста;
  • 1 яєчний жовток;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • щіпка солі;
  • 1/3 чайної ложки цукру;
  • мелений перець.

Час приготування: 25 – 35 хвилин.

Калорійність: 12 порцій, 1 порція – 380 ккал.

Тісто треба розкачати в тонкий лист. Потім гарбуз потерти на дрібній тертці, ретельно віджати сік і додати цукор. Дрібно нашаткувати цибулю і обсмажити на сковороді. У фарш додати перцю і солі за смаком і відправити обсмажуватися з цибулею до стану напівготовності.

Розкатаний лист перенести на деко, в середину викласти отриману начинку і загорнути пиріг за подобою конверта, ретельно заліпити краю. В багатошаровій необхідно зробити кілька невеликих отворів з допомогою ножа. Зверху помазати пиріг збитим яєчним жовтком.

Нагріваємо духовку до 180 – 190 °С і ставимо деко. Випікаємо від 25 до 35 хвилин до готового стану. Потім виймаємо пиріг, залишаємо на деякий час охолонути, після чого можна подавати до столу.

Смачні салати швидко і смачно — готуйте із задоволенням за нашими рецептами.

Як приготувати пісний пиріг зі шпинатом читайте в нашій статті.

А ви знаєте, як правильно приготувати люля-кебаб на мангалі? Всі хитрощі страви в нашій статті.

Кулінарні нотатки

  1. Щоб м'ясо при випіканні в духовці не стало сухим, досить поставити вниз ємність, наповнену водою;
  2. Щоб отримати ніжне дріжджове тісто, досить додати в нього охолоджене картопляне пюре;
  3. Якщо випічка після остигання прилипла до дека, необхідно поставити деко в духовку і розігріти його, так випічка легко відокремиться;
  4. Зелень, перед тим як додати в те або інше блюдо потрібно полити рослинним маслом, тоді вона збереже насичений колір;
  5. Якщо під час приготування тіста наливати воду в муку, а не навпаки, грудочок не буде.

Пиріг ще з давніх пір асоціюється з достатком і благополуччям в будинку. Рецепти смачних пирогів передавалися від наших предків, і використовуються донині. Особливо в холодну пору року немає нічого краще гарячого домашнього пирога, приготованого своїми руками. Тим більше пиріг з гарбуза не тільки смачний, але і неймовірно корисний, адже гарбуз містить безліч вітамінів.

Що ще почитати: