Як приготувати домашній штрудель з вишнями
Штрудель – це рулет, в якому багато соковитої начинки, загорнутої в найтонший шар хрусткого тіста. Начинка в цьому рулеті може бути не тільки солодкої фруктової, але і овочевий або м'ясний. Справедливості заради варто відзначити, що найбільшу популярність отримали десертні варіанти, серед яких штрудель з вишневою начинкою.
Існує три основних рецепта штруделя з вишнею:
- Класичний рецепт, в якому розкриті всі тонкощі приготування тіста і начинки;
- Рецепт з готового листкового тіста – для тих, у кого мало часу на готування, або хто не зовсім впевнений, що зможе впоратися з приготуванням тіста;
- Рецепт з вишнею та мигдалем – ще одна надзвичайно смачна варіація начинки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 250 грам |
води - | 150 мл |
яйце - | 1 шт. |
рослинної олії - | 2 столові ложки |
солі - | щіпка |
свіжої або замороженої вишні - | 700 грам |
цукру - | 250 грам |
здобних сухарів (мелених) - | 2 столові ложки |
вершкового масла для змащування тіста - | 50 грам |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 203 Ккал |
Послідовність етапів приготування штруделя з вишнею:
- Для витяжного тіста: через сито в миску просіяти борошно, всипати дрібку солі, потім додати рідкі інгредієнти (воду, яйце і рослинне масло). Вимішати, щоб маса стала еластичною, але відставала від рук;
- З тіста зробити кулю, який змастити вершковим маслом, загорнути в плівку і растаивать в теплому місці не менше 40 хвилин;
- Для вишневої начинки треба буде зварити варення п'ятихвилинку. Для цього у вишень видалити кісточки, засипати їх 200 грамами цукру, поставити на плиту і прокип'ятити 5 хвилин;
- Готовому варення дати повністю охолонути, перекласти вишню на друшляк. Це допоможе прибрати з начинки зайвий сік;
- Коли начинка готова, а тісто расстоялось, пора формувати рулет. Тут не обійтися без бавовняного рушника. Його потрібно розстелити на столі, трохи посипати борошном і прямо на нього як можна тонше розкачати тісто;
- Визначити необхідну товщину допоможе улюблений журнал або газета. Якщо не складе труднощів прочитати текст, що лежить під шаром тесту, то можна припиняти розкачувати. З отриманого пласта ножицями потрібно вирізати прямокутник, обрізавши більш товсті краю;
- Силіконову кисть змочити в розтопленому рослинному маслі, і змастити підготовлений прямокутник. Одну його половину посипати сухарями і 50 грамами цукру, зверху – вишню. Начинка повинна бути викладена на відстані близько 3 см від краю;
- Чистий крайку рулету підвернути, щоб начинка не розтеклася і залишилася всередині. Допомагаючи собі рушником, згорнути штрудель з вишнями так, щоб зверху виявилося кілька витків тіста без начинки;
- На деко перекласти рулет швом донизу. У духовці йому належить провести близько півгодини. Температура духовки – 180 градусів;
- Готовий рулет подають гарячим. Його можна прикрасити цукровою пудрою або подати з ванільним морозивом, але і без додаткового декору він буде надзвичайно смачний.
Штрудель з вишнями з готового листкового тіста
Інгредієнти:
- 500 грам готового бездріжджового листкового тіста;
- 400 грам вишні;
- 100-200 г цукру, залежно від смакових уподобань;
- 50 грам солодких сухарів;
- 50 грам розтопленого вершкового масла;
- 1 яйце.
Час приготування: близько 1 години.
Калорійність: 279,9 кКал/100 г.
Послідовність етапів приготування штруделя з вишнею з листкового тіста:
- Дати тісту відтанути і розкачати качалкою з нього 2 тонких прямокутника. Один повинен бути на 4 – 8 сантиметрів ширше і довше іншого;
- Вишню перебрати, видалити кісточки, дати стекти зайвому соку;
- Підготовлені фрукти перемішати з цукром і меленим солодкими сухарями;
- Менший пласт тіста змастити рідким вершковим маслом, потім викласти начинку, відступаючи на кілька сантиметрів від країв;
- Більший пласт тесту також намазати вершковим маслом, зробити на ньому ножем поперечні надрізи через кожні 1,5 – 2 див. Промасленим стороною накрити начинку і защипнути краю;
- Змастити штрудель зверху злегка збитим курячим яйцем і пекти 45 хвилин, при стандартних 180 градусах.
Класична шарлотка з яблуками — один з найулюбленіших рецептів випічки.
Читайте як приготувати смачні, солодкі булочки з дріжджового тіста.
Незвичайний і смачний пиріг «Зебра» можна приготувати і в мультиварці — рецепт тут.
Вишневий штрудель з мигдалем
Начинка вишневого штруделя зазвичай складається з вишні, цукру і сухарів, які прибирають зайву вологу з рулету, але якщо начинку приготувати трохи інакше, наприклад, додавши в неї мигдаль, то можна отримати новий смак звичного страви. Цей рецепт не залишить байдужими не тільки любителів мигдалю.
Щоб приготувати вишневий штрудель з мигдалем, необхідно взяти такі продукти:
- 300 грам борошна;
- 50 мл і 2 столові ложки рослинного масла;
- 180 мл води;
- ½ Чайної ложки солі;
- 1 яйце;
- 600 – 800 грам замороженої вишні без кісточок;
- 200 грам цукру;
- по 50 грам здобних сухарів і мигдалю;
- 1 їдальня ложка крохмалю;
- 50 грам цукрової пудри і жменю мигдалевих пелюсток для прикраси.
Час приготування: 1,5 – 2 години.
Калорійність: 220,3 кКал/ 100 г.
Послідовність етапів приготування штруделя з вишнею та мигдалем:
- З борошна, олії, води, солі і яйця замісити тісто, як для штруделя за класичним рецептом. Загорнути у плівку і відправити в тепло на 30 – 40 хвилин;
- Вишню викласти на друшляк і розморозити. Сік, який вийде в результаті, зібрати;
- На вершковому маслі підсмажити крихту з здобних сухарів до золотистого кольору. Всипати до них мигдаль, перемелений в крупну крихту, і 150 грам цукру. Всі енергійно перемішати і прибрати з плити;
- З расстоявшегося тіста сформувати рулет, аналогічно класичним рецептом. Спочатку викласти обсмажені сухарі з цукром і мигдалем, а зверху вишню;
- Час випічки: ті ж півгодини при тих же 180 градусах;
- Поки печеться рулет, приготувати соус. У склянці вишневого соку розчинити 50 грам цукру і столову ложку крохмалю, поставити на плиту і уварити до густоти, не припиняючи заважати ложкою соус;
- Готовий рулет з вишнею та мигдалем прикрасити цукровою пудрою і мигдалевими пелюстками. Подавати, поливши вишневим соусом.
Корисні поради
Багато хто не беруться готувати штрудель через страх не впоратися з витяжним тестом. Наведені нижче поради зможуть допомогти подолати всі страхи перед готуванням штруделя з вишнею:
- Не потрібно додавати в тісто борошно більше, ніж вказано в рецепті. Якщо воно липне до рук, то його потрібно просто довше вимісити, змастивши руки і стіл рослинним маслом;
- Спростити приготування тіста зможе хлібопічка. Для цього всі інгредієнти потрібно покласти в її чашу і замішувати, використовуючи режими «Піца», «Пельмені» або подібні;
- Тепло і розстойка допомагають добре розбухнути клейковині, тому тісто при розтягуванні не рветься. Расстаивать його можна, поклавши в гарячу каструлю;
- Витягати тісто потрібно, не кваплячись і украй акуратно, щоб воно не порвалося. Якщо утворився розрив, не варто починати процес витягування знову. Це зробить тісто жорстким. Можна просто відрізати шматочок з краю і заклеїти їм діру.
Вишневий штрудель – це страва, здатна занурити в атмосферу віденського кафе і подарувати насолоду від смачного десерту. Можливо, спочатку його рецепти не здадуться такими вже простими, але витрачені зусилля з лишком компенсує смак цього рулету. Приємного апетиту!