Як приготувати тісто для штруделя
Візитною карткою австрійської кухні завжди був яблучний штрудель. Їм особливо славляться віденські кафе. За що він і нагороджений назвою – віденський. Кращі рулети печуть майстри своєї справи, за власною родовою рецептурою, передається у спадок. Але і звичайна господиня однозначно зможе спекти штрудель.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
теплої води - | 60 мл |
солі - | на кінчику ножа |
рафінованої олії - | 17-20 мл |
борошна - | 320 г |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 411 Ккал |
Щоб спекти той самий штрудель, треба навчитися робити витяжний тісто. Його розкочують досить тонко, а потім ще руками розтягують до прозорості.
Просіяти борошно на широкий піднос, зібравши її гіркою, зробити в центрі воронку. Додати туди сіль, рослинне масло і воду.
Причому рідина вливати поступово, змішуючи її з борошном руками або виделкою. Тісто має стати м'яким.
Під час процесу вимішування тісто вдаряють об стіл, тобто піднімають над столом і різко кидають. Цю операцію повторювати кілька разів, коли тісто перестане липнути до столу, а стане еластичним, гладким, відразу ж скачати його в кулю. Потім змастити соняшниковою олією, обернути харчовою плівкою, залишити в спокої, як мінімум на півгодини.
Застелити робочу поверхню скатертиною, посипати борошном, викласти тісто і розкачати качалкою коло, потім розтягнути його руками.
Коли по центру воно розтягнеться добре, покласти його на тканину і акуратно розтягнути до країв, поки пласт не стане тонким, що під ним буде проглядатися тканину, а краї тіста буквально звисати з поверхні столу.
Змастити готове витяжний виріб розігрітим маслом.
Листковий варіант основи для штруделя
Необхідні інгредієнти:
Час готування складе 40 хвилин, калорійність 374 ккал.
Інструкція з приготування листкового тіста для штруделя описана далі. Пачку масла заздалегідь дістати з холодильника. Коли воно стане м'яким, покласти в чашку міксера збити і. У наступній послідовності додавати: сметану, цукор, ванілін і сіль. Змішати всі інгредієнти до однорідності, додати просіяне борошно. Отриману масу скачати в кулю, загорніть в харчову плівку, на дві години відправити в холодильник. Після чого тісто можна виймати і розкачати в тонкий лист.
Млинці на сметані виходять дуже м'якими і ніжними на смак. Спробуйте приготувати їх з різноманітними начинками.
Рецепт неймовірно смачної пасти, приготовленої з фаршем під томатним соусом.
Як приготувати щі з свіжої капусти в мультиварці читайте тут.
Дріжджове тісто
Абсолютно особливий смак додає віденському пирога інше тісто – дріжджове.
Інгредієнти:
- 4 ст. ложки вершкового масла;
- сіль – 15 грам;
- ванільна есенція – 1 ч. ложка;
- ½ Пакетика дріжджів швидкої дії;
- яйця добірні – 2 шт.;
- 80 г молока;
- 320 г борошна.
Для приготування знадобиться 20 хвилин, калорійність — 356 ккал.
Рецепт дріжджового тіста для штруделя покроково:
- Дріжджі розвести теплим молоком або водою. Додати цукор, яйця, просіяне борошно, посолити, все добре вимісити, щоб вийшло не дуже круте тісто. В кінці додати розтоплене масло, перемішати і поставити для бродіння в найтепліше місце на кухні;
- Через 2 години, коли тісто добре підніметься, обережно обім'яти його руками. Дати постояти ще 50 хвилин і знову зім'яти його. Викласти його на посипану борошном дошку для оброблення або на стіл;
- Для рулету розкачати тісто в пласт, покрити начинкою і обережно згорнути. Обов'язково дати йому постояти в теплому місці, а перед випічкою змастити яєчним жовтком, щоб вийшла блискуча скоринка.
Як приготувати штрудель з яблуками по віденському рецептом
Для того щоб вийшов штрудель з яблучною начинкою по віденській рецептурою, треба врахувати наступне:
- Готове тісто обов'язково змащують олією оливковою, тому воно виходить дуже ніжним;
- В начинку крім яблук, ваніліну та кориці неодмінно додають ром і мелені волоські горішки;
- Перед тим, як відправити яблука на тісто, їх треба вмочити в вершки, попередньо збиті або сметану.
Інгредієнти:
- масло рослинне – 45 грам;
- борошно – 250 г;
- панірувальні сухарі – 1 пакетик;
- 200 грам цукру;
- масло вершкове – 35 грам;
- щіпка дрібної солі і кориці;
- 120 г мигдальних пластівців;
- 2 ст. ложки родзинок без кісточок;
- 1 кг яблук.
Щоб приготувати штрудель знадобиться 1 годину 45 хвилин, калорійність 1 порції — 280 ккал.
Як правильно готувати віденський штрудель з яблуками? Розглянемо весь процес покроково.
Крок 1
Промити родзинки проточною водою. Покласти в миску, залити киплячою водою. Через 10 хвилин, коли родзинки стане м'яким, рідина злити, а його добре віджати руками. Щоб видалити зайву воду покласти родзинки на паперовий рушник.
Крок 2
На розпечену сковороду покласти мигдаль, протягом 3 хвилин підсушити його без масла. Пластівці повинні придбати золотистий відтінок. Прибрати пластівці в чашку і поки залишити в спокої. До речі, якщо немає мигдалевих пластівців, допускається замінити їх іншими горішками. Наприклад, дрібно порубаним фундуком.
Крок 3
Для приготування рулету знадобиться солодка крихітка. Для цього, панірувальні сухарі обсмажити на сухій сковороді. В іншій ємності розтопити масло вершкове, розділити на рівні частини. Порцію прибрати, а другу змішати разом з цукром і сухарями.
Крок 4
Для начинки краще вибрати зелені яблука. Вони відмінно зберігають форму навіть після теплового впливу, тому готовий рулет в розрізі виглядає дуже красиво. Яблука нарізати пластиками, а щоб вони зберегли колір відразу ж збризнути соком лимона.
Крок 5
Частина солодкої крихти необхідно залишити, вона ще стане в нагоді. Залишилася частину змішати з яблуками, мигдальними пластівцями, цукром, родзинками, все посипати корицею і перемішати, залишити на столі.
Крок 6
У чашці з'єднати 100 мл води з борошном, рослинним маслом, посолити. Далі змішати всі інгредієнти міксером. Якщо тісто еластичне, не липне до рук, значить, воно готове.
Крок 7
Тісто пом'яти руками і розкачати його в тонкий пласт. Далі його слід розтягнути, щоб воно стало прозорим. На столі розстелити тканина, припорошити її борошном, викласти тісто і розтягнути його, надавши форму прямокутника. Змастити його олією і припорошити крихтою.
Крок 9
Начинка викладається на пласт тіста на початок. За допомогою тканини, згорнути рулет, при цьому кожен оборот повинен добре стискатися руками. У готового виробу видалити надлишки тіста, які зазвичай утворюються по краю.
Крок 10
Деко вистелити кулінарної папером, покласти на неї штрудель, змастити олією.
Крок 11
Виставити на духовці температуру 195 градусів. І вже в розігріту поставити штрудель. Готувати 20 хвилин.
Корисні кулінарні поради
- тісто для приготування штруделя роблять заздалегідь, тому що йому треба настоятися;
- деко для випікання краще вибрати з захисним покриттям або скористатися кулінарної папером;
- олія рослинна додасть тесту шаруватість, хоча і невелику;
- витяжний розтягувати тісто треба швидко, щоб воно не висихало і не ставало крихким;
- під час випічки штрудель кілька разів змащують яйцем;
- у класичному рецепті приготування штруделя в яблучну начинку додають бренді.
Яблучна начинка, найтонше тісто – ось і все, що потрібно для «аристократичного» штруделя.