16 июнь 2019 1 909

Як приготувати тісто для штруделя

Візитною карткою австрійської кухні завжди був яблучний штрудель. Їм особливо славляться віденські кафе. За що він і нагороджений назвою – віденський. Кращі рулети печуть майстри своєї справи, за власною родовою рецептурою, передається у спадок. Але і звичайна господиня однозначно зможе спекти штрудель.

Тісто для приготування штруделя може бути різноманітним. Наприклад, листковим, витяжним і навіть дріжджовим. Головна умова – воно не повинно бути товстим, його треба обов'язково розкачати як можна тонше.
Витяжний тісто для штруделя
Інгредієнти Кількість
теплої води - 60 мл
солі - на кінчику ножа
рафінованої олії - 17-20 мл
борошна - 320 г
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 411 Ккал

Щоб спекти той самий штрудель, треба навчитися робити витяжний тісто. Його розкочують досить тонко, а потім ще руками розтягують до прозорості.

Просіяти борошно на широкий піднос, зібравши її гіркою, зробити в центрі воронку. Додати туди сіль, рослинне масло і воду.

Причому рідина вливати поступово, змішуючи її з борошном руками або виделкою. Тісто має стати м'яким.

Під час процесу вимішування тісто вдаряють об стіл, тобто піднімають над столом і різко кидають. Цю операцію повторювати кілька разів, коли тісто перестане липнути до столу, а стане еластичним, гладким, відразу ж скачати його в кулю. Потім змастити соняшниковою олією, обернути харчовою плівкою, залишити в спокої, як мінімум на півгодини.

Застелити робочу поверхню скатертиною, посипати борошном, викласти тісто і розкачати качалкою коло, потім розтягнути його руками.

Коли по центру воно розтягнеться добре, покласти його на тканину і акуратно розтягнути до країв, поки пласт не стане тонким, що під ним буде проглядатися тканину, а краї тіста буквально звисати з поверхні столу.

Змастити готове витяжний виріб розігрітим маслом.

Листковий варіант основи для штруделя

Таке тісто можна зберігати в холодильник дуже довго. Його можна використовувати практично з усіма видами начинок, тому що в його складі відсутній цукор.

Необхідні інгредієнти:

  • по 250 грам сметани, борошна та вершкового масла;
  • ванілін – на кінчику ножа;
  • сіль – 1 щіпка.

Час готування складе 40 хвилин, калорійність 374 ккал.

Інструкція з приготування листкового тіста для штруделя описана далі. Пачку масла заздалегідь дістати з холодильника. Коли воно стане м'яким, покласти в чашку міксера збити і. У наступній послідовності додавати: сметану, цукор, ванілін і сіль. Змішати всі інгредієнти до однорідності, додати просіяне борошно. Отриману масу скачати в кулю, загорніть в харчову плівку, на дві години відправити в холодильник. Після чого тісто можна виймати і розкачати в тонкий лист.

Млинці на сметані виходять дуже м'якими і ніжними на смак. Спробуйте приготувати їх з різноманітними начинками.

Рецепт неймовірно смачної пасти, приготовленої з фаршем під томатним соусом.

Як приготувати щі з свіжої капусти в мультиварці читайте тут.

Дріжджове тісто

Абсолютно особливий смак додає віденському пирога інше тісто – дріжджове.

Інгредієнти:

  • 4 ст. ложки вершкового масла;
  • сіль – 15 грам;
  • ванільна есенція – 1 ч. ложка;
  • ½ Пакетика дріжджів швидкої дії;
  • яйця добірні – 2 шт.;
  • 80 г молока;
  • 320 г борошна.

Для приготування знадобиться 20 хвилин, калорійність — 356 ккал.

Рецепт дріжджового тіста для штруделя покроково:

  1. Дріжджі розвести теплим молоком або водою. Додати цукор, яйця, просіяне борошно, посолити, все добре вимісити, щоб вийшло не дуже круте тісто. В кінці додати розтоплене масло, перемішати і поставити для бродіння в найтепліше місце на кухні;
  2. Через 2 години, коли тісто добре підніметься, обережно обім'яти його руками. Дати постояти ще 50 хвилин і знову зім'яти його. Викласти його на посипану борошном дошку для оброблення або на стіл;
  3. Для рулету розкачати тісто в пласт, покрити начинкою і обережно згорнути. Обов'язково дати йому постояти в теплому місці, а перед випічкою змастити яєчним жовтком, щоб вийшла блискуча скоринка.

Як приготувати штрудель з яблуками по віденському рецептом

Для того щоб вийшов штрудель з яблучною начинкою по віденській рецептурою, треба врахувати наступне:

  1. Готове тісто обов'язково змащують олією оливковою, тому воно виходить дуже ніжним;
  2. В начинку крім яблук, ваніліну та кориці неодмінно додають ром і мелені волоські горішки;
  3. Перед тим, як відправити яблука на тісто, їх треба вмочити в вершки, попередньо збиті або сметану.

Інгредієнти:

  • масло рослинне – 45 грам;
  • борошно – 250 г;
  • панірувальні сухарі – 1 пакетик;
  • 200 грам цукру;
  • масло вершкове – 35 грам;
  • щіпка дрібної солі і кориці;
  • 120 г мигдальних пластівців;
  • 2 ст. ложки родзинок без кісточок;
  • 1 кг яблук.

Щоб приготувати штрудель знадобиться 1 годину 45 хвилин, калорійність 1 порції — 280 ккал.

Як правильно готувати віденський штрудель з яблуками? Розглянемо весь процес покроково.

Крок 1

Промити родзинки проточною водою. Покласти в миску, залити киплячою водою. Через 10 хвилин, коли родзинки стане м'яким, рідина злити, а його добре віджати руками. Щоб видалити зайву воду покласти родзинки на паперовий рушник.

Крок 2

На розпечену сковороду покласти мигдаль, протягом 3 хвилин підсушити його без масла. Пластівці повинні придбати золотистий відтінок. Прибрати пластівці в чашку і поки залишити в спокої. До речі, якщо немає мигдалевих пластівців, допускається замінити їх іншими горішками. Наприклад, дрібно порубаним фундуком.

Крок 3

Для приготування рулету знадобиться солодка крихітка. Для цього, панірувальні сухарі обсмажити на сухій сковороді. В іншій ємності розтопити масло вершкове, розділити на рівні частини. Порцію прибрати, а другу змішати разом з цукром і сухарями.

Крок 4

Для начинки краще вибрати зелені яблука. Вони відмінно зберігають форму навіть після теплового впливу, тому готовий рулет в розрізі виглядає дуже красиво. Яблука нарізати пластиками, а щоб вони зберегли колір відразу ж збризнути соком лимона.

Крок 5

Частина солодкої крихти необхідно залишити, вона ще стане в нагоді. Залишилася частину змішати з яблуками, мигдальними пластівцями, цукром, родзинками, все посипати корицею і перемішати, залишити на столі.

Крок 6

У чашці з'єднати 100 мл води з борошном, рослинним маслом, посолити. Далі змішати всі інгредієнти міксером. Якщо тісто еластичне, не липне до рук, значить, воно готове.

Крок 7

Тісто пом'яти руками і розкачати його в тонкий пласт. Далі його слід розтягнути, щоб воно стало прозорим. На столі розстелити тканина, припорошити її борошном, викласти тісто і розтягнути його, надавши форму прямокутника. Змастити його олією і припорошити крихтою.

Крок 9

Начинка викладається на пласт тіста на початок. За допомогою тканини, згорнути рулет, при цьому кожен оборот повинен добре стискатися руками. У готового виробу видалити надлишки тіста, які зазвичай утворюються по краю.

Крок 10

Деко вистелити кулінарної папером, покласти на неї штрудель, змастити олією.

Крок 11

Виставити на духовці температуру 195 градусів. І вже в розігріту поставити штрудель. Готувати 20 хвилин.

Корисні кулінарні поради

  • тісто для приготування штруделя роблять заздалегідь, тому що йому треба настоятися;
  • деко для випікання краще вибрати з захисним покриттям або скористатися кулінарної папером;
  • олія рослинна додасть тесту шаруватість, хоча і невелику;
  • витяжний розтягувати тісто треба швидко, щоб воно не висихало і не ставало крихким;
  • під час випічки штрудель кілька разів змащують яйцем;
  • у класичному рецепті приготування штруделя в яблучну начинку додають бренді.

Яблучна начинка, найтонше тісто – ось і все, що потрібно для «аристократичного» штруделя.

Що ще почитати: