05 май 2019 12 879

Як приготувати яблучний штрудель з готового листкового тіста

Штрудель можна сміливо віднести до категорії найбільш популярних рецептів солодощів на всій планеті Земля. За своїм приготування він досить простий: у тонко розкатане листкове тісто просто загортається обрана начинка.

Історія рецепта

Це блюдо з'явилося в Австрії. Тутешні кулінари навіть мали таке правило: тісто треба розкачати і розтягнути вручну настільки тоненько, щоб крізь нього можна було розглянути рядки в листі від своєї коханої. Також вважалося, що найсмачніші штруделі може готувати тільки закоханий кондитер.

Штрудель з-за своєї загорнутої конструкції перекладається не інакше як вир або вихор. Спочатку тісто для цього ласощі робили з борошна, яка містила підвищену кількість клейковини, а також з додаванням олії і води. Тісто треба дуже добре розгортати і розтягувати на вазі. У багатьох будинках Вени господині дотепер зберігають спеціальні лляні і бавовняні рушники, які використовували при розкачування тіста.

Однак таке тісто замісити іноді досить важко, тому сьогодні його частіше беруть покупне в магазині. Начинки для цього ласощі можуть бути абсолютно різними: яблучка, мак, сир, ягоди, горіхи та інші фрукти. Є й більш дивні варіації.

Штрудель яблучний з готового листкового тіста
Інгредієнти Кількість
Яблука - 0,5 кг
Листкове тісто - 1 квадрат або ж чверть пачки
Масло вершкове або рослинне - трохи для змащування тіста
Цукор - приблизно половина склянки
Сухарі - близько половини склянки
Кориця - 2-3 г
Родзинки або курага - 35-50 г
Волоські горіхи - 35-50 г
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Листкове тісто дає безліч переваг. В першу чергу, його можна швидко розморозити і розкачати, якщо гості вже на порозі. З таким продуктом штрудель з яблуками приготувати досить просто і нехлопотно.

В першу чергу, закочуємо рукави, відразу включаємо духовку, щоб він був прогрітий до моменту підготовки штруделя, а також дістаємо з морозилки пачку тесту.

Яблучка треба ретельно вимити, витягти все зайве (хвостики, серцевину, насіння) і почистити. Ріжемо плоди тонкими пластинками.

Порізані шматочки, кладемо в ємність (миску) і додаємо до них цукор, горішки, родзинки (або ж курага), корицю. Але змішувати все відразу не варто. Інакше яблука з самого початку будуть виділяти надто багато соку.

Повертаємося до тесту. Його потрібно максимально тонко розкачати і при цьому не порвати. Якщо ви бачите під ним візерунок рушника чи розрізняєте текст на аркуші газети, то товщина відповідна. Далі беремо масло. Якщо ви вибрали вершкове, то його потрібно попередньо розтопити. Змащуємо розкатане тісто повністю, за винятком країв.

Наступний крок – посипаємо половину тіста сухарями (використовуємо тільки половину). Робиться це в першу чергу для того, щоб тісто залишилося цілим. Коли туди викладається начинка, вона починає виділяти багато соку. Сухарі вбере надлишки соку.

Тепер можна змішати яблука з іншими компонентами і викласти їх на ту площу, де тісто посипане сухарями. Зверху посипаємо рештою сухарів.

Далі з допомогою лляної або бавовняної рушники акуратно згортаємо рулет. Кінці при цьому потрібно добре защипнути.

Готуємо деко. Його або застеляємо папером, або змащуємо. Кладемо на нього штрудель і випікаємо в духовій шафі приблизно 30-40 хвилин з t=180°

Рецепт яблучного штруделя від Юлії Висоцької

Юлія Висоцька вже давно зарекомендувала себе прекрасним смаком і дивовижними рецептами. Яблучний штрудель від Юлії Висоцької готується з наступних продуктів:

  • Яблука – 5-6 шт. в залежності від розміру;
  • Тісто листкове – 1 пласт;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Родзинки – 80-100 г;
  • Мигдаль – 80-100 г;
  • Цукор (переважно вибрати коричневий) – близько 65-70 г;
  • Апельсиновий сік (свіжовичавлений) – пару ложок;
  • Масло рослинне – 20-30 г;
  • Масло вершкове – 25-35 р;
  • Пакетик цукрової пудри;
  • Щіпка кориці.

Як і в попередньому рецепті, спочатку необхідно включити духовку, щоб вона була прогріта до моменту укладання в неї штруделя. Також дістаємо тісто з морозилки.

Яблука чистимо, позбавляємося від серцевини, хвостиків. Подрібнюємо плоди на невеликі часточки і складаємо в миску.

Вершкове олію кидаємо на сковороду, розтоплюємо його, додаємо коричневий цукор, після чого додаємо різані яблука. Далі додаємо туди ж корицю, родзинки. Змішуємо. Вливаємо пару ложок апельсинового соку. В черговий раз перемішуємо. Ще пару хвилин прогріваємо їх на середньому вогні, щоб яблучка стали м'якими і викладаємо все знову в миску.

Далі повертаємося до тесту. Його необхідно гарненько розкачати, розтягнути руками. Робити це необхідно обережно, інакше є ризик появи на тесті розривів.

Яйце треба трохи збити віночком. Отриманою сумішшю змазують краї тіста.

Готуємо відразу деко: змащуємо її маслом, після чого укладаємо на нього пласт тіста. Тепер можна приступати до викладання начинки: спочатку висипаємо мигдаль, далі яблука, далі скачуємо в рулетик. Защипуємо краю, знову змащуємо і відправляємо в шафа для випікання на 35-45 хвилин.

Віденський штрудель в мультиварці

Готувати австрійське ласощі можна не тільки в шафі для випікання, але і в мультиварці.

Для рецепту знадобляться:

  • Листкове тісто — 1 пласт;
  • 6-7 яблук;
  • Вершкове масло – невеликий шматочок (30-40 г);
  • Яйце – 1 шт.;
  • Цукор – трохи більше половини склянки;
  • Родзинки – близько половини склянки;
  • Мускатне вино – пару столових ложок;
  • Сухарі для панірування – 60-70 г;
  • Волоські горіхи – 40-50 г;
  • Лимон – 1 шт. середнього розміру;
  • Щіпка кориці.

Тісто потрібно дістати з морозильної камери, щоб воно размораживалось.

Яблука ретельно вимиваємо, позбавляємося від всіх зайвих частин: серцевини, насіння, хвостиків. Також їх необхідно очистити від шкірки.

Очищені фрукти ріжемо невеликими шматочками і складаємо в миску. Туди ж додаємо сік з одного лимона. Далі подрібнюємо горіхи і також додаємо в миску до яблук. Далі по черзі всипаємо цукор, щіпку кориці, родзинки. Гарненько перемішуємо. Останнім вливаємо мускатне вино і ще раз збиваємо.

Розморожене тісто потрібно гарненько розкачати. Воно повинно просвічувати. Далі змащуємо його топленим маслом і посипаємо сухарями для панірування. Краю слід залишити без мастила і сухарів. Далі викладаємо готову начинку і починаємо згортати рулет: спочатку защипуємо краю до центру, після чого починає скручувати штрудель.

Рулет змащується олією, кладуть на деко застелений і випікається близько 30 хвилин в режимі «Випічка». Через півгодини його необхідно перевернути і випікати ще 10 хвилин.

Випічка з листкового дріжджового тіста — це смачні десерти, приготувати які досить просто.

Візьміть на замітку святковий рецепт курника на кефірі — смачно і просто.

Легкий сметанно-желейний торт з фруктами відмінний десерт на будь яке свято. Читайте рецепт.

Які ще можуть бути начинки?

Яблучний штрудель – це класика знаменитого віденського ласощі. Однак ця страва може готуватися з абсолютно різними начинками. При цьому, вони можуть бути як приємними, так і несолодкими.

Найбільш популярними вважаються:

  1. Сирна;
  2. Вишнева з родзинками і горіхами;
  3. Грибна;
  4. М'ясна;
  5. Баклажани з сиром;
  6. Курка з овочами;
  7. Шоколадно-вершкова і багато інших.

За великим рахунком, для приготування цієї страви можна використовувати абсолютно різні ідеї для начинки.

Наприклад, у Німеччині штруделі роблять не солодкі, а з квашеною капустою. Також є і лунгенштрудель, який готується з начинкою з цибулі, яйця або майорану, і вже готову страву кладуть у гарячий бульйон.

Корисні поради

Для створення з цього рецепту щедевра не потрібен якийсь колосальний або хитрий перелік інгредієнтів. Однак необхідно пам'ятати про деякі тонкощі, які допоможуть зробити блюдо неймовірно смачним:

  1. Обов'язкова умова в приготуванні будь-якого штруделя (як солодкого, так і м'ясного) – це наявність сухарів. Вони вбирають як сік від фруктів і ягід, так і від м'ясного фаршу;
  2. Також необхідно пам'ятати про те, що готується штрудель тільки в заздалегідь прогрітій духовці;
  3. Для змащення найкраще замінити рослинне або вершкове масло оливкове. У цьому випадку страву буде неймовірно ніжним;
  4. Крім волоських горіхів, родзинок, кураги в яблука можна додати трохи рому. Це додасть ласощів пікантного присмаку;
  5. Щоб зробити штрудель ще смачніше, порізані часточки яблук, перед тим як розкласти їх на розкатаному пласт тіста, рекомендується вмочити в сметані або в вершках.

Найкраще яблучний штрудель поєднується з вершковим морозивом і кави. При цьому борошняні ласощі можна подавати як у холодному, так і в теплому вигляді.

Що ще почитати: